Menu
SPORT / STIL DE VIAŢĂ

Învaţă cum în formă să fii chiar şi după ce faci copii! (I)

femeie sala antrenament greutati

Când mergi de patru ori pe săptămână la sală, iei vitamine, suplimente, proteine, mănânci bine şi tot nu obţii rezultatele dorite pe corpul tău, e clar că ceva nu-i bine. Aşa c-am vrut să ştiu ce.

 

Se fac doi ani de când o ştiu pe Alina Grecu, am trecut prin multe ore de aquagym cu ea şi câteva de BodyPump la World Class. Din cât am apucat s-o cunosc pân-acum, cel mai mult îmi place vibe-ul ei pozitiv, tonic şi sfătos, asortat cu lumina revigorantă din ochii ei albaştri. Mereu o asociez în gând cu Yoga şi stilul de viaţă ce ţine de acest tip de „antrenament”, probabil datorită călătoriilor ei în Îndia şi taberelor de relaxare şi conectare pe care le organizează an de an (am mai scris aici despre asta).

alina grecu india yoga

Sursa foto

De fapt, acum vreo lună, când îi povesteam că sunt prea obosită, că uneori simt că până şi mâncatul mă epuizează, că tânjesc după o vacanţă, prima ei replică a fost: „Hai, în Bali!”. Cum să nu?! Pe jos aş merge! Alina ţine acolo un curs timp de nouă zile, în octombrie, într-o tabără de reconectare cu sinele şi dezvoltare personală. Well, dacă eşti mai norocoasă decât mine în ce priveşte agenda, finanţele şi obligaţiile familiale şi ţi se pare interesantă ideea excursiei, găseşti toate detaliile aici.

alina grecu world class interviu yoga


După care a început să-mi povestească despre energia femeilor care au născut, despre cum ne reglează rinichii vitalitatea organismului, despre… woooow! „Ia, stai aşa: nu vrei tu să facem un interviu despre toate astea?”

Şi aşa m-am lansat într-o discuţie pe cât de lungă, pe atât de plină de informaţii noi chiar şi pentru mine, cea atât de citită – în mare parte, pe baza obligaţiilor profesionale din cei 12 ani de presă de lifestyle.

Astăzi vă arăt prima parte a discuţiei noastre, învârtită în jurul ideii de energie în sport, mai ales în cazul proaspetelor mămici care-şi doresc să revină după naştere, alăptare, luni de program haotic, somn puţin, gustări nesănătoase…

 

Cum se schimbă energia femeii după naştere?

Medicina chineză tradiţională, atunci când se referă la partea energetică a organelor, menţionează un organ foarte important: rinichiul. Chinezii spun că rinichii sunt sursa noastră de vitalitate şi, la nivelul lor, noi stocăm cea mai mare energie care, de acolo, se dispersează în toate părţile corpului, cum ar fi sistemul nivel osos; de exemplu, când avem probleme în zona lombară, la genunchi sau la articulaţii poate fi vorba, de fapt, de o disfuncţie a rinichilor.

 

„Vitalitatea principală a corpului nostru este stocată
de rinichi. Ei ne şi echilibrează.”

 

Există mai multe meridiane în corp care comunică între ele. Iar noi suntem echipaţi cu organe Yin şi organe Yang. Yang sunt acele organe care îţi dau energie şi te ajută să fii dinamic, iar cele Yin temperează energia; noi trebuie să fim undeva la mijloc, nici foarte agitaţi, nici inactivi. Iar rinichii sunt legaţi de această echilibrare între Yin şi Yang, ei au ambele tipuri de energie. La nivelul rinichilor filtrăm foarte mult sânge care, apoi, ajunge la celelalte organe; când există o disfuncţie a rinichilor, şi celelalte organe sunt afectate, pentru că sângele nu mai este atât de bine filtrat.

Apoi, sexualitatea în sine este dată de energia rinichilor. Când o femeie îşi doreşte să dea naştere, are nevoie de o funcţie foarte bună a rinichilor. La fel, după ce naşte, copilul se hrăneşte din energia rinichilor. În medicina chineză, rinichii sunt identificaţi cu voinţa, forţa de a trăi. Aceasta merge pe două planuri: vitalitatea unei persoane şi capacitatea de reproducere. Prin urmare, odată cu naşterea pierzi o parte din energia ta vitală.

 

Dar se mai reface vreodată? 100%?

Se reface, dar acum nu ştiu dacă există studii sau calcule, dacă a măsurat cineva asta. Însă nivelul de energie diferă de la o persoană la alta; asta ţine, pe de-o parte, de genetică – este energia perpetuată de la strămoşii noştri – şi, pe de altă parte, este vorba de energia pe care o dobândim pe parcursul vieţii, prin stilul de viaţă pe care-l avem.

 

A, ok, deci putem „umbla” asupra ei, o putem regla?

Clar. Însă totul este legat de echilibrul vieţii, cum găseşti echilibrul în tot ceea ce faci. Medicina chineză spune că cea mai puternică emoţie care devitalizează rinichii şi scade din energia întregului organism este frica. Teama de viitor, frica, grijile, din gama asta.

 

Toate emoţiile cu care femeile se confruntă zi de zi…

Da, le avem cu toatele, şi dacă avem copii, şi dacă n-avem. Dar mai ales când avem copii se întâmplă asta. Şi transmitem aceste frici mai departe copiilor noştri, cum şi nouă ne-au fost transmise de părinţii noştri. Ele îţi taie din vitalitate şi ele evoluează odată cu tine, în funcţie de stilul de viaţă pe care-l ai. O femeie este mai sensibilă decât un bărbat, ea face mai multe lucruri decât un bărbat – pe lângă faptul că dă naştere. Iar să dai naştere nu e simplu, e un lucru care îţi ia o parte din energie.

femeie obosita sala antrenament somn

Sursa foto

Această „pierdere” de energie se întâmplă la fiecare naştere?

Da, la fiecare naştere şi, din acest motiv, ideal ar fi, dacă sunt mai multe naşteri, corpul să aibă parte de pauză între ele, să se refacă. Energia se reface, dar cu ajutor, nu de la sine. Dacă te gândeşti la stilul modern de viaţă, în care totul este în viteză, avem impresia că trebuie să facem foarte multe lucruri, suntem într-o goană continuă… acest stil de viaţă nu ajută la refacerea energiei. Modul principal în care te poţi recupera este odihna.

 

Somnul. Sau este vorba şi despre soluţiile de genul „îmi iau o oră pentru sufletul meu…”?

Şi asta ar fi ideal. O oră pentru tine în care să petreci timp de calitate. Timp de calitate nu înseamnă că stai pe Facebook sau te uiţi la televizor; nu, e timp în care să reflectezi, să respiri, să fii cu atenţia în corp, să meditezi, ceva ce te ajută să-ţi aduci atenţia către interiorul tău. Dar, mai ales, somnul.

 

„Somnul este cea mai bună refacere, indiferent ce
alimentaţie ai, cât de sănătoasă ar fi!”

 

Dacă vrei să te refaci după efort, trebuie să te odihneşti, să dormi. Ideal ar fi să ai un somn regulat, în care să adormi cam la aceeaşi oră în fiecare seară şi să te trezeşti nu neapărat târziu, poate fi un somn de 6-7 ore, dar una e să dormi de la ora 10-11 seara şi să te trezeşti dimineaţa şi alta e să pierzi nopţile şi să dormi mai mult, oricum te trezeşti obosit. Ideal ar fi să ai măcar o oră de somn înainte de miezul nopţii.

 

Multe proaspete mămici vor să-şi revină cât mai repede, în ciuda oboselii. Cum îţi povesteam eu, că merg la sală ca disperata şi mie mi-e somn continuu. Ce-mi face sportul în condiţiile astea? Poate lucra împotriva mea, în condiţiile în care eu sunt obosită cronic?

Acum, trebuie să stabileşti dacă eşti obosită cronic sau nu. În caz de oboseală cronică, de obicei, apar şi nişte afecţiuni în corp. Poţi avea probleme cu digestia, de exemplu, sau chiar să ai probleme de sănătate.

Într-adevăr, poate, la început, dacă corpul nu este obişnuit cu efortul, poate ca sportul să dea ceva rezultate. Însă rezultatele cele mai bune apar atunci când alternezi antrenamentele cu odihna.

 

„Corpul slăbeşte atunci când se odihneşte, nu în timpul
antrenamentului. Recuperarea după efort se face
prin alimentaţie şi prin odihnă.”

 

Am uneori (a se citi „adeseori”) zile mai agitate, sunt destul de vlăguită şi apelez la cafea sau energizante ca să pot susţine antrenamentele. Ce efecte poate avea acest consum pe termen lung?

Pe termen lung, doar te obosesc mai tare. Pe moment, îi dai un stimulent pancreasului, ficatului, iar asta îţi dă o energie falsă. Plus că astfel de stimulente pot conduce către deshidratare, şi iarăşi este dezechilibrată energia rinichilor, vitalitatea organismului. Şi cafeaua, şi tutunul, şi energizantele din comerţ – toate acestea afectează şi îţi scad nivelul de energie în timp.

 

Dar când eşti obosit, corpul îţi cere carbohidraţi. Ce ai sfătui mamele super obosite care ar mânca toată ziua dulciuri, dar care fac eforturi să-şi revină după naştere? Cu ce să înlocuiască gustările nesănătoase?

Cel mai uşor este să le înlocuiască cu fructe. Dar şi acestea în cantitate moderată. Poţi să mănânci carbohidraţi, dar cu descompunere lentă. Cei din zahăr alb şi făinoase sunt cu descompunere rapidă, care îngraşă, care te obosesc. Au nevoie de carbohidraţi cu descompunere lentă, cu fibre…

 

Există în comerţ o mulţime de sortimente de batoane din cereale, cu fructe sau nu, cu zahăr sau îndulcitori sau fără… toată lumea caută cea mai bună soluţie de gustare rapidă, mai ales pentru când nu eşti acasă… Ce să mănânci rapid şi bun înainte de sală?

Cea mai sănătoasă gustare e cea făcută de tine.

 

Şi dacă nu ai timp, nu ai cum? Ce poţi să alegi sănătos din comerţ?

O banană. În principal, când doreşti să slăbeşti, vrei să dispară acea poftă de dulce. Dându-i organismului orice substituent de dulce – adică îndulcitori – nu schimbi nimic. Dar nu înseamnă că nu mâncăm nimic cu gust dulce, ci mâncăm un dulce de calitate.

 

femeie antrenament transpiratie

Sursa foto

Îţi spuneam că sunt obosită, fac sport seara şi mă întorc acasă energizată.

Da, iar pe termen lung vei fi şi mai obosită pentru că, energizându-te seara, nu mai poţi să dormi sau somnul tău este mult mai agitat. Ideal ar fi ca antrenamentele să fie în prima parte a zilei sau, dacă nu este posibil, atunci antrenamentele de seară să fie de o intensitate mai joasă. Sau să fie mai devreme, undeva la ora 17:00-18:00 cel târziu, să nu ne facem antrenamente intense cardio mai târziu de atât.

 

Sunt foarte multe femei care se gândesc la sport abia după o naştere, îşi dau seama că nu au cum să-şi revină altfel. Cu ce tip de antrenament ar trebui să înceapă?

După ce are acordul medicului ca să facă sport, ideal ar fi să înceapă cu antrenamente cât mai uşoare, care să-i pregătească corpul: înot, aqua gym – este un antrenament complet, în care-ţi tonifici corpul şi lucrezi mult mai uşor, pentru că apa îţi preia din greutate, clasele de Pilates – care ajută la întărirea musculaturii pelvine, cea care a fost solicitată pe parcursul sarcinii şi în naştere; plus că înveţi să respiri, să lucrezi pe contracţie, pe izometrie, să-ţi repoziţionezi coloana…

 

Dar de ce recomanzi Pilates şi nu Yoga? Tu eşti instructor de Yoga, în primul rând. Lumea nu prea ştie diferenţa între cele două antrenamente…

Depinde care este nivelul de antrenament al persoanei respective: dacă a mai practicat Yoga, atunci Yoga este una dintre metodele cele mai bune care te ajută să te centrezi. Există mai multe diferenţe între cele două antrenamente: Pilatesul are la bază mişcări lente, controlate, de izometrie, în care-ţi tonifici, îţi alungeşti musculatura, lucrăm pe inspir şi expir – asta poate semăna cu tehnicile din Yoga.

Însă Yoga este o întreagă cultură şi, pe parcursul unei clase, deşi nu ne mişcăm prea mult, pentru că stăm în posturi (asane), se produc efecte de întindere în organism şi de întărire a musculaturii, iar prin respiraţie cât mai completă, cât mai profundă, încercăm să facem totul cât mai conştient, să avem toată atenţia pe ceea ce facem.

alina grecu world class yoga

Sursa foto

Este ideal să aplici asta în orice, să faci orice activitate cu atenţie şi concentrare. Mi se pare că toate principiile Yoga ca sport se aplică în tot ceea ce faci. O clasă de Yoga te poate ajuta să-ţi descoperi limitele. Însă Yoga n-ar trebui privită ca un antrenament, ci ca o tehnică de centrare, în care tu practici fără să te compari cu alţii, fără să tragi de corp, fără să ai un target: vreau să fac 100 de genuflexiuni sau să pun nu ştiu ce greutate pe bară. În Yoga nu faci asta; tocmai, că laşi jos ego-ul, ambiţia, şi faci ceea ce poţi tu în acel moment, cu atenţia la tine.

 

Multe femei care abia au născut se gândesc doar: „vreau să slăbesc, vreau să slăbesc!”. Se slăbeşte cu Yoga şi Pilates?

Pot ajuta. În primul rând, o femeie are nevoie de cel puţin nouă luni să se refacă hormonal. Simplu alăptat o ajută o să mai consume din excesul de grăsime. Apoi, oricum un copil te solicită.

 

Da, te solicită, dar am trecut şi eu prin asta de două ori şi situaţia e cam aşa: eşti super obosită şi cel mai la îndemână e să mănânci. Şi mănânci dezordonat…

… pe fond de stres, da. De asta ai nevoie să te şi mişti pentru că mişcarea îţi readuce atenţia la corp, îţi dă o stare de bine. Însă mişcarea trebuie să fie cât mai blândă la început şi, progresiv, creşti intensitatea antrenamentelor. Oricum, orice formă de mişcare ar începe, fie că e aqua, fie că e Pilates, la început le va fi greu, mai ales unor mame care nu au mai făcut niciodată sport. Dar pe parcurs ajută, pentru că mişcare energizează, îţi dă o stare de bine, ai un alt tonus, o altă motivaţie, îţi creezi un program care să te scoată din acea rutină cu copilul. Dar acest program fix, să zicem, nu ar trebui să fie o altă sursă de stres. Sportul trebuie făcut cu bucurie, cu plăcere.

Prima formă de mişcare este mersul, deci plimbările cu copilul. Apoi, dacă timpul le permite şi ajutor, pot merge la sală. Acolo, dacă fac singure, pot intra la antrenamentele de grup pe care le pot susţine, gen Yoga, Pilates…

Pentru femeile care abia au născut, stilul ideal este Yin Yoga, un stil mai calm, în care nu soliciţi foarte mult corpul. La clasele de Hatha sau Vinyasa Yoga sunt foarte multe posturi în care trebuie să ţii abdomenul încordat, sunt tranziţii de pe un picior pe altul, este foarte multă mişcare şi, în momentul în care nu ai o respiraţie corespunzătoare, vei obosi. Plus că vei forţa corpul şi poţi ajunge la o stare de disconfort sau, poate, chiar frustrare că nu poţi să faci.

 

mama copil parc antrenament

Sursa foto

Predai Yin Yoga? Clasele de Yoga pe care le predai sunt diferite?

Da, în funcţie de momentul zilei şi de tema pe care mi-o aleg. Stilul Yin Yoga îl predau seara pentru că este mai apropiat de acest moment al zilei. „Yin” înseamnă linişte, calm, introspecţie; ziua este „Yang”, seara este „Yin”. Şi energia noastră diferă pe parcursul unei zile. Când am clase seara, aduc în orele de Yoga elemente Yin. Posturile acestea sunt doar la sol, le păstrăm pentru 2-3 minute, dar nu sunt atât de grele.

Aceste clase vin ca o completare a antrenamentelor dinamice, a stilului Yang. Nu neapărat stilul Yang din Yoga, ci orice alt tip de antrenament dinamic: alergarea este Yang, înotul este Yang, toate clasele dinamice, în care-ţi foloseşti musculatura. În stilul Yin, relaxăm corpul şi încercăm să stăm absolut nemişcaţi şi să observăm. E acel moment de meditaţie şi auto-observare.

 

Unde predai Yin Yoga?

Joia seara la World Class InCity, iar miercurea seara la World Class Titan.

 

Pe mămicile care îşi doresc să facă sport şi nu au acces la o sală cu antrenamente de grup, ci numai la aparate de fitness, ce le-ai sfătui?

Poate la acea sală există un antrenor. Ideal ar fi să lucreze cu cineva la început, ca să le facă un program, mai ales dacă nu au experienţă pe partea de sport. Antrenamentele trebuie să fie progresive. Se poate lucra şi pe aparate, dar cu greutăţi mici la început, pentru că trebuie să capeţi rezistenţă.

 

„Pentru a susţine un efort muscular,
trebuie, mai întâi, să-ţi întăreşti baza:
articulaţiile.”

 

Articulaţiile se întăresc cu exerciţii mult mai lente, mult mai controlate, mult mai rezistente, cum sunt cele din Pilates.

 

Foarte interesant. Eu m-aş fi gândit că „baza” este suflul…

… respiraţia. Da, sunt îmbinate. Dar, atunci când faci un antrenament greu, îţi poate dăuna, pentru că corpul tău nu e pregătit să susţină acea greutate, aşa că trebuie să le iei treptat.

 

Recomanzi alergarea sau bicicleta?

Depinde când faci asta. Dacă eşti după o cezariană sau încă alăptezi, indicat ar fi un antrenament cardio nu atât de intens. Alergarea îţi creşte pulsul foarte mult şi unii medici spun că, în urma efortului intens, se acumulează mult acid lactic în laptele matern. Unele surse spun că asta poate diminua lactaţia sau că gustul laptelui se schimbă şi poate fi refuzat de copil. O femeie se reface foarte natural doar prin alăptat, aşa că poţi amâna astfel de antrenamente cardio intense pentru perioada de după.

 

Dar pentru o mamă ca mine, care nu alăptează, cu copil trecut de un an, care şi-a revenit şi cu somnul cât de cât, ce tip de antrenament este mai eficient: la clasă ori individual?

Pot fi ambele: la clasă simţi energia grupului, ai muzică, te simţi motivată. Însă mereu trebuie să schimbi antrenamentele, pentru că corpul se şi obişnuieşte. Trebuit ţinut cont de nivelul tău de energie din ziua respectivă: dacă ai o energie scăzută, n-ai dormit cum trebuie, n-ai mâncat ce trebuie, eşti uşor răcită etc., nu faci un antrenament foarte intens. Şi ar trebui să alternezi antrenamentele de forţă – care poate fi şi în sală, pe aparate, cu greutăţi libere – cu un antrenament aerobic la clasă. Însă, între ele, trebuie să ai şi o pauză.

 

„Dacă facem şapte zile din şapte mişcare la aceeaşi intensitate
este deja prea mult.
Când nu mai obţii rezultate, e clar că
trebuie schimbat ceva în antrenament.”

 

Corpul trebuie împins puţin, dar în măsura limitelor pe care le ai. Dacă tu adormi pe bancă atunci când împingi la piept, eşti obosită, clar. Pentru tine, antrenamentul acela nu este eficient în acea zi.

 

Dar calorii tot arzi…

Bine, calorii ardem şi când stăm de vorbă. Dacă mâncăm sănătos şi mâncăm mai puţin, caloriile se consumă… Calorii consumi în acel antrenament, dar nu înseamnă că te tonifici sau te defineşti, aşa cum ţi-ai dorit. Acele calorii le poţi pune la loc foarte uşor mâncând o salată sau un fruct.

Când faci un antrenament foarte intens, ai super energie, consumi calorii pe parcursul clasei, dar consumi şi după. Cu cât ne păstrăm masa musculară, cu atât consumăm mai multe calorii şi în repaus. Ideal este să-ţi păstrezi masa musculară. Care se reface prin odihnă!

 

O femeie mai poate reveni la 100% din potenţialul ei sportiv după naştere?

Da, depinde cât de disciplinată este. Dar în timp. Nu neapărat ani, dar trebuie să ţinem cont că primele nouă luni sunt de tranziţie şi recuperare. Dacă vorbim despre o femeie care a făcut sport şi înainte şi era într-o anumită formă fizică, tendinţa corpului este să se ducă din nou în aceeaşi direcţie.

Dacă este o femeie care n-a făcut niciodată sport, este posibil ca urmele sarcinii să fie un motiv în plus să o determine să facă mişcare. Am întâlnit femei care, înainte de sarcină, erau nu neapărat tonifiate şi care, după ce au născut, şi-au schimbat complet felul în care arată. Am văzut femei care arată mult mai bine după naştere decât înainte de sarcină, ceea ce e uau! Clar sarcina a fost un factor motivator.

 

„Dar la fel de important este să realizezi care-ţi
sunt limitele şi, atunci, nu tragi de tine.
Acel tras de tine te epuizează, de fapt.”

 

Păi, cum? Că la antrenamente ni se spune mereu: „Împinge-ţi limitele, ieşi din zona de confort!”

Păi, da, dar nu după ce-ai născut! După ce-ai născut, oricum îţi depăşeşti limitele, pentru că de stat întinsă-n pat la faptul că te-ai mişcat şi-ai venit la sală înseamnă că ţi-ai depăşit o limită. Da, pentru rezultate, trebuie să-ţi depăşeşti limitele. Dar şi aceste limitele le depăşeşti în funcţie de cum eşti tu în acel moment. Dacă eşti epuizată în ziua respectivă, oricum n-o să-ţi depăşeşti limitele pe care le ai tu în general, pentru că eşti la un alt nivel decât 100%. Este important să descoperi mereu cum eşti în acel moment: astăzi sunt obosită, deci voi face un antrenament care să nu mă termine şi mai mult.

 

Eu vin cu foarte multă bucurie la sală, îmi iubesc antrenamentele. Dar rareori mă simt 100% odihnită şi mă-ntreb: dacă aş fi la potenţialul maxim, aş putea să fac mai mult?

Cu siguranţă, da. Dacă tu ai 3-4 antrenamente cu regularitate pe săptămână, da, e posibil să ajungi să poţi să tragi mai mult.

 

Aş putea să văd o evoluţie mai rapidă în corpul meu?

Da. În momentul în care alternezi efortul cu odihna, evoluţia este mult mai vizibilă. E un stil de viaţă, nu e doar sport. Este vorba şi despre ceea ce faci în afara sălii de sport. Gândeşte-te: la sală vii o singură oră. Dar ce faci până ajungi la sală, ce faci în cursul zilei?

 

Multă lume se consolează cu ideea că vine la sală şi nu mai face niciun alt efort în restul zilei. Cum ar trebui să arate şi restul zilei, ca să nu ne batem joc de ora aia la sală?

Noi suntem foarte obosiţi, nu neapărat pentru că facem sport, ci pentru că ne gândim foarte mult la tot felul de lucruri, suntem agitaţi din multe părţi: trafic, media, job etc. Stresul este unul dintre factorii declanşatori principali pentru foarte multe boli auto-imune. Iar stresul este dat de mediul în care trăim.

Apoi, suntem foarte sedentari, corpul nu mai este obişnuit să facă un efort foarte intens. Oricât ai vrea să tragi la sală, corpul tău nu este pregătit să facă asta. Ideal ar fi ca, în restul zilei, să mergi un pic pe jos ori de câte ori poţi, să faci nişte exerciţii de stretching, să te întinzi, să ai acele momente în care să te deconectezi complet, să opreşti calculatorul, telefonul, să nu mai faci nimic, pur şi simplu să ieşi şi să te încarci de la soare, cinci, zece minute, să ai mese regulate la care să consumi alimente cât mai hrănitoare, fără să faci altceva în acelaşi timp. Deci ideal ar fi ca, pe parcursul zilei, să ai câteva moment în care să te restartezi. În corpul nostru este o hiperagitare continuă, iar asta conduce la epuizare în timp.

 

femeie epuizata doarme cafea masa

Sursa foto

Eu aşa mă simt toată ziua, ca un cobai din acela care aleargă pe rotiţa din cuşca lui… Doar când îmi iau rucsacul şi ajung la sală e, aşa, o linişte…

Da, pentru că atunci tu revii cu atenţia la corp. În primul rând, prin mişcare, începi să respiri mult mai profund decât respiri în mod obişnuit. Apoi, îţi simţi corpul, îţi simţi musculatura şi se produce o deconectare de stresul oxidativ din jur. Toată ziua noi ne gândim la ce avem de făcut sau la ce nu am făcut. Tot timpul, mintea noastră este în două sensuri. Foarte rar este în prezent, noi nu trăim în prezent. Iar când  faci sport, revii cu atenţia la tine. Dacă n-ai fi atentă la corpul tău când faci sport, n-ai putea face exerciţiie, te-ai accidenta, n-ai putea să susţii acea mişcare.

 

Şi, iată, că se făcu iar unu noaptea şi eu, în loc să dorm, pregătesc acest interviu în care sunt călduros şi insistent sfătuită în sensul ăsta. De mâine, că azi trebuia să aflaţi cele de mai sus. Şi staţi aproape pentru continuare, vom vorbi despre mâncare!

Vezi continuarea interviului aici.

Sursa foto articol

 

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

1 Comment

  • […] să stau de vorbă cu Alina Grecu, instructor de fitness la World Class, şi despre mâncare – în afară de sport, în general, şi de câteva tipuri de antrenamente, în particular, după cum p…– datorită experienţei ei în domeniul nutriţiei acumulate atât prin stilul său de viaţă […]

    Reply

Leave a Reply