Menu
PARENTING

Şi copilăria e un sport

copii fitness

Când copilul meu a început să stea în fund, era frig afară, aproximativ Revelion. Oricum, anul trecut a dat soarele puternic şi constant mai repede, aşa că, prin martie, ţin minte că deja căutam creme de protecţie solară prin farmacii, să ne ungem pentru statul în parc. Ori îl puneam pe ăsta micu’ în fund pe jos, printre copiii mişunători, ori ne dădeam în tandem în leagăn sau balansoar, ori îl asistam cum se agaţă de garduri, bănci şi piesele de mobilier cu scop ludic implantate între dalele din spumă care pavează aşa-numitele locuri de joacă dintre blocurile gri. Adică să înveţe de foarte mic cum stă treaba cu mişcarea în aer liber, nu doar s-o vadă din căruţ, la alţii.

 

Sportul înăbuşit din faşă

L-am lăsat, încurajat chiar – şi dacă ar fi fost fată, n-aş fi menajat-o mai mult – să se caţere, suie, tăvălească, alerge, sară, meargă de-a buşilea (era singurul copil cu genunchiere din parc), că aşa se dezvoltă, se căleşte, se întăreşte fizic şi emoţional. Azi şi-a prins mâna în uşa de la lift, treabă pentru care a plâns două minute, dar n-are legătură cu subiectul. Doar cu călirea.

Până la vârsta asta (a mea, aproape 34 de ani), am aflat că sportul e mai mult decât hapul amar, dar eficient pentru arătat bine, aşa cum crede lumea care-l judecă de departe; exerciţiul fizic regulat şi susţinut e leacul magic pentru stările negative şi pentru înstrăinarea de tine însuţi, e îndeletnicirea care te aşază şi te ţine mulţumit în pielea ta, care-ţi dă energie bună pentru ce-ai de făcut în restul vieţii tale. Asta-mi doresc şi pentru fii-meu, să facă sport mult, chiar mai mult decât să-nveţe integrale sau strofe din Eminescu. Ştiu eu: cu o energie bună, restul vine de la sine.

Dar mă uit la copiii (şi aparţinătorii lor) din jur – din parc, de la grădiniţă, de pe stradă, din alte familii – şi observ cum se trece subtil de la „Nu mai alerga, că te impiedici! Nu te urca acolo, că o să cazi!” la mâncat în faţa televizorului, la stat pe bancă în parc frecând tableta, la un program supraîncărcat cu school şi after-school şi activităţi statice, de cele mai multe ori la domiciliu. Trist, îngrăşător şi deprimant, în cele din urmă.

 

Fitnessul conduce lumea

Cred că oamenii care s-au obişnuit cu sportul de mici caută să-l facă toată viaţa, mai ales în aer liber şi, probabil, le face plăcere s-o facă alături de cât mai mulţi oameni. N-am de unde să ştiu asta, că maică-mea m-a trimis înapoi cu burta pe carte când am rugat-o să mă lase în echipa de handbal a şcolii, că mă ajuta înălţimea.

Adică asta cu mersul la sală e un surogat, zic; bun, de altfel, pentru zilele mohorâte şi pentru momentele în care ţi-e lene şi nu prea. Recunosc, e şi o idee foarte bună pentru sporturile în apă şi pentru diversele tipuri de antrenamente de aerobic, că lumea la noi nu-i obişnuită să se crăcească în asane prin parcuri. Ştiu că sălile sunt arhipline – am întâlnit asta mereu, pe oriunde m-am dus – şi că limita de vârstă a clienţilor se extinde tot mai mult, atât în sus, cât şi-n jos.

Deocamdată, am văzut la sală copii doar în zona piscinei, pentru cursuri de înot sau simplă bălăceală. Se pare, însă, că nu sunt departe vremurile în care i-oi vedea călare pe aparate; mici, drăguţe, colorate, amuzante, potrivite lor, dar aparate de fitness. Reiau: aş prefera să-i văd călare pe parcuri şi copaci, dar se vede că viaţa nu merge mereu în sensul cel mai corect posibil. Am primit pe mail asta:

„Noutatea pe care Urban-Market.ro o aduce (…) este lansarea aparatelor de fitness pentru interior dedicate copiilor activi. Gama cuprinde biciclete de fitness, mini steppere, banda de alergat şi echipament fitness copii – schi, vâslit şi rotativ. Recomandate copiilor între patru şi opt ani (tocmai aceia care încep să frece telefoanele şi tabletele mâncând biscuiţi pe bancă în parc), aparatele au un rol benefic în stimularea dezvoltării musculaturii proprii, a masei osoase şi a coordonării gesturilor.

Dotate cu afişaj electronic pentru timp, viteză, distanță și calorii – copiii se pot familiariza, încă de la vârste fragede, cu noțiunile ce țin de un stil de viață activ și echilibrat și cu însușirea obiceiurilor sănătoase care se vor perpetua și în viața de adult. Datorită funcționalității lor, aparatele de fitness pentru copii pot fi materiale didactice inedite în grădinițe sau școli și echipamente utile de joacă și antrenament pentru clinici medicale de specialitate.

Cu un design atractiv și dimensiuni reduse, aparatele de fitness pot fi amplasate în locuri de joacă, hoteluri, cluburi de sănătate, în mansarda casei sau chiar într-o cameră special amenajată și reprezintă un element esențial pentru părinții care vor să canalizeze energia debordantă a celor mici, într-un mod pozitiv și util.”

Echipamente fitness copii

Bicicleta fitness copii

 


Astea sunt. Arată atât de drăguţ, că aş lua şi eu câte unul din fiecare. Sunt absolut sigură că ne-ar trece interesul, şi mie, şi copilului, după vreo câteva luni (în cel mai bun caz), la fel cum s-a întâmplat cu toate aparatele de fitness care ne-au trecut prin casă. Bine, pentru cine are curte, oamenii de la Urban-Market.ro oferă şi echipamente pentru sporturile în aer liber, gen mese de tenis, coşuri de baschet şi altă mobilă din asta pe care o aprob din toată inima. Dar fitness pentru copii indoor? Oare m-a depăşit vreun trend şi nu m-am prins eu?

 

 

Sursa foto

 

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply