Menu
STIL DE VIAŢĂ

5 lucruri adevărate, dar total ignorate, despre vacanţele în Turcia

vacanta turcia copii

Credeam că tot românul a fost în vacanţă la turci şi ştie tot ce se poate pe subiect. Ei bine, am primit nişte întrebări şi m-am lovit de nişte realităţi care cred că trebuie lămurite, totuşi.

 

Nu mă acuzaţi că încerc să inventez roata cu articolul ăsta, dar am avut cerere pentru aceste informaţii din comunitatea mea online, aşa că mă supun şi fac o listă cu câteva lucruri de ştiut despre vacanţele la turci:

1 Ai nevoie de paşaport pentru această vacanţă, Turcia nu e în UE ca să călătoreşti doar pe bază de buletin. Şi copiii la fel, orice vârstă ar avea. Pentru cei din Bucureşti: puteţi face paşapoartele la Pipera sau la sediile de sector. Noi am ales să le facem la sector, a durat două săptămâni eliberarea lor. Cine are nevoie de paşapoarte mai repede să ţină minte că cele temporare (cu valabilitate un an) se eliberează în câteva ore şi costă doar 96 de lei, dar se fac numai la Pipera.

2 Atenţie la convorbiri şi frecatul Internetului pe telefon – nu eşti în roaming UE ca să beneficiezi de aceleaşi tarife, oferte şi opţiuni pe care le ai în ţară. Oricum, primeşti mesaj cu tarifele imediat ce intri pe teritoriul lor. Numai să nu te ia valul Facebook-ului pe la piscină şi să uiţi unde te afli, de fapt…

3 Poţi plăti la turci în euro, dolari sau lire turceşti; fie că am cumpărat servicii la hotel (masaje, adică), produse din magazinele hotelului sau am făcut cumpărături în bazar, mereu am fost întrebată în care dintre aceste trei monede vreau să plătesc. De altfel, în magazinele din bazar preţurile sunt afişate şi în dolari, şi în euro. De fapt, de cele mai multe ori, vânzătorii se exprimau în dolari atunci când erau întrebaţi de preţ (acolo unde nu era afişat). Aşa că, dacă v-au rămas nişte verzişori de la ultima excursie la New York, nu vă stresaţi să îi schimbaţi în euro pentru o vacanţă-n Turcia.

4 Nu prea le au cu engleza – mai mult rusă şi nemţeşte practică. Adică, na, ne-am înţeles cât de cât, până la urmă se găseşte o cale rudimentară de transmis mesajul la nivel basic, dar am avut nişte momente de blocaj total şi uluitor în interacţiunea cu personalul hotelului, de la recepţie şi până la echipa de entertainment pentru adulţi şi copii. Deşi, da, pe uniformele lor scria chiar aşa „Entertainment team”. Ironic, nu? Iar băieţii de la bar n-aveau nicio problemă să-mi dea o Virgin Mary de câte ori le ceream.

5 Stai cu genunchii la gură pe WC-urile lor, dar au bideu încorporat. O fi bună poziţia asta pentru finalizarea tranzitului, dar mie mi s-a părut super stupidă. În schimb, mă dau în vânt după spălatul la fund, aşa că mă-ntreb dacă o fi de găsit facilitatea asta prin dedemanurile noastre. Dacă tot trebuie să ne renovăm baia…

În rest, frumos, generos şi comod la turci pentru o familie cu copii – bine, hai, pentru familia noastră, poate alţii or fi mai pretenţioşi.

Însă am o nedumerire şi vă invit pe toţi care plecaţi încolo de-acum înainte să mi-o rezolve: ăştia au altă lună decât aia de pe steag? Că eu nu văzui pe cer niciuna toată săptămâna.

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply