Menu
STIL DE VIAŢĂ

5 scăpări când te speli pe păr

greseli spalat par

Treaba asta nu-i vreo inginerie, dar am stat de vorbă cu atâtea femei şi am citit atâtea pe subiect, încât m-am lămurit: e foarte uşor de feştelit.

Nu cred că sunt multe lucruri atât de simple pe lumea asta pe care femeile să le complice atât de tare precum spălatul părului (cu variantele: „spălatul pe cap”, „spălatul pe păr”, „spălatul la păr”, în funcţie de regiune, să nu ne certăm pe asta, că nu ne rezolvă problemele cu actul în sine).

De la frecvenţa lui la poziţiile în care se face, de la disputa „acasă” versus „la salon” şi până la diversitatea înnebunitoare a produselor de curăţare şi condiţionare, spălatul părului se poate face în atâtea feluri şi poate ridica atâtea provocări, încât te miri cum de n-a ajuns încă probă olimpică.

Ce vreau eu să spun cu textul ăsta este: multe femei mă complimentează pentru păr – mă rog, în ultimul timp, mai mult pentru calitatea lui, că, altfel, ba nu le place culoarea, ba ca m-am tuns – şi se plâng de al lor, dar, când le iau spălatul pe cap la bani mărunţi, observ nişte practici nerecomandate, dar atât de des practicate, care le împiedică părul să-şi arate adevăratul potenţial.


Iată cele mai frecvente scăpări care nu-ţi arată adevăratul păr:

1. Nu înmoi părul suficient înainte de şamponare. Da, știu, mamă egal ființă hăituită până și la duș, de cele mai multe ori, în primii ani de viață ai copilului. (Crede-mă, trece şi asta, dar tot mă trezesc cu cel puţin o oră înaintea tuturor din casă în zilele de spălat pe cap, să fiu sigură că nu risc să fiu scoasă din duş cu spume-n cosiţe de ceva neprevăzut în programul copiilor.)

Însă graba strică treaba şamponului pentru că nu poate lucra eficient pe un păr înmuiat insuficient. Ingredientele din şampon sunt făcute să acţioneze împreună cu apa, sub formă de spumă, iar dacă apă nu e, nici curăţare temeinică nu e. Aşa că înmoaie foarte bine atât părul, cât şi scalpul, ca să poată deveni un teren propice pentru acţiunea produsului folosit.

2. Faci o singură şamponare. Îmi spăl părul cam o dată la 5-6 zile. De obicei, între spălări folosesc fixativ sau şampon uscat. Uneori, şi un produs pentru îngrijirea vârfurilor. Dacă îmi întind părul cu placa, aplic un produs pentru protecţie termică înainte. Toate substanţele astea se adună pe firul de păr şi/sau scalp. Plus celulele moarte, plus sebumul zilnic, plus contribuţia pe care şi-o aduce poluarea la încărcarea peisajului. Crezi că toate astea se duc cu o şamponare, oare?

Mie mi se pare că, în ce priveşte spălatul părului, trebuie să procedezi ca la spălatul vaselor la maşină, ca să iasă perfect limpezi: dai întâi grosul la o parte (resturile de mâncare) şi-abia apoi le bagi la program. De asta, foarte mulţi ani, nu numai că fac două şamponări la aceeaşi spălare, dar şi folosesc două şampoane diferite, cu acţiuni diferite asupra părului: primul este unul pentru curăţare (gen şampoanele care nu pretind nimic special), care pregăteşte terenul pentru al doilea, care este, de obicei, un produs din categoria super-şampoanelor, cu diverse „puteri speciale”: pentru hidratare, pentru volum, pentru protecţie de culoare etc., ce simt eu pe moment că-mi trebuie.

3. Foloseşti prea mult șampon. În afară de faptul că practica asta te rupe la buget – mai ales dacă deţii un păr ce are nevoie de îngrijire specială, îi mai şi poate afecta starea de sănătate şi aspectul acestuia din urmă. O cantitate prea mare de produs poate perturba gradul de hidratare a scalpului şi chiar procesul de curăţare – pentru că nu are suficient „teren” pe care şamponul să se desfăşoare. Başca se clăteşte mult mai greu şi implică un risc mai ridicat ca o parte din produs să rămână, totuşi, pe păr.

Sunt mai multe repere pentru stabilit cantitatea de şampon de care ai nevoie:
– reperul fructelor de pădure: pentru părul scurt, torni în palmă produs cam cât o afină, pentru părul lung, cam cât o căpşună;

– reperul monedelor: pentru părul scurt, merge una de 5-10 bani, pentru cel lung, una de 50 de bani;

– reperul clătitului: dacă părul ţi se pare încărcat şi după o clătire viguroasă, înseamnă că ai folosit prea mult produs şi ţii minte pentru data viitoare, să strângi mai uşurel de tub la şamponare.

femeie nemultumita par spalat

Sursa foto

 4. Nu respecţi timpii recomandați pe ambalaj. Uite, vezi? Ăsta e avantajul spălatului la salon: că te freacă fetele alea pe cap fix cât scrie pe tub. Mai ales când e vorba despre măşti/tratamente care au nevoie de 3-5-10 minute ca să facă o diferenţă în îngrijirea părului tău. Sincer acum: de câte ori ai stat cu ochii pe ceas ca să respecţi indicaţiile cu care vine produsul?

Referitor la asta, eu mi-am format următorul obicei: când aplic un produs cu recomandare de 3 minute, bag un spălat pe dinți (un ciclu cu Philips Sonicare a mea e două minute) și un duș cât acționează produsul. Când pun un tratament de 10 minute – pun şi-o mască de faţă, măcar să fructific ocazia de beauty la maximum – şi chiar stau cu ochii pe ceas (că am şi-n baie, da), iar, între timp, mai fac un spălat pe dinţi, o epilare pe ici-colo dacă e nevoie, ceva pe la unghii, găsesc eu.

5. Clăteşti părul prea mult. Practica asta apare, de obicei, când foloseşti prea mult produs şi ţi se pare că nu mai scapi de el pe de firul de păr – despre care ai citit pe undeva că trebuie să „scârţâie” atunci când e perfect curat, nu? Ei bine, nu. Pentru că asta înseamnă că i-ai „clătit” şi toate uleiurile naturale, de nu s-a văzut!

Practica asta este una agresivă pentru păr mai ales când NU foloseşti un produs de condiţionare (balsam sau mască), pe care ar fi trebuit să-l laşi să acţioneze X minute, ca să pătrundă cum trebuie în firul de păr şi să-l protejeze, cât de cât, de clătirea ta violentă.

Bine, acum, dacă stau să recitesc toate astea, îmi dau seama că ori ai o aplecare spre aşa ceva, adică spre armonizarea nevoilor tale (bazate pe tipul de păr şi stilul de viaţă pe care le ai) cu oferta de pe piaţă şi cu recomandările de bună practică în acest proces, ori nu ţii cont de nimic şi Dumnezeu cu mila.

Totuşi, eu îţi urez spor la spălat pentru un par de invidiat!

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

2 Comments

 • Catalina
  30 aprilie 2018 at 12:06 pm

  Foarte bun articolul, multumesc pentru sfaturi.

  Reply
  • Idriceanu
   30 aprilie 2018 at 3:08 pm

   Multumesc si eu pentru apreciere!

   Reply

Leave a Reply