Menu
STIL DE VIAŢĂ

5 secrete pentru un yard sale fără regrete

love yard sale februarie 2019

După câteva ocazii în care am fost la târguri vintage sau de genul yard sale ca să răscolesc prin mărfurile altora, iată că ieri am trecut prin experiența de expozant la un astfel de eveniment. Și vreau să dau câteva sfaturi celor care vor să facă același lucru, mai concret.


Pentru că mă dau lucrurile afară din casă – și din boxă – și m-aș duce degeaba cu rochii și accesorii de ocazie la oamenii nevoiași cărora le-am mai trimis una, alta de-a lungul timpului,
pentru că cerea publicului m-a încurajat teribil (și, de ce să nu recunosc, și pentru că, în continuare, am nevoie de bani, dat fiind că situația nu s-a schimbat cine știe ce față de aceea de care mă plângeam aici), am zis să-mi dedic o zi din viață acestei activități care ar fi trebuit să mă scape de lucruri și energii vechi și să-mi aducă finanțe noi.

Așa c-am luat legătura cu Laura Bucur de la Love Yard Sale, o serie de târguri ce au loc la 3-4 săptămâni la Copper’s Pub, pe Hristo Botev nr. 25 (în sezonul rece în mansardă, în sezonul cald, în curte), m-am interesat de regulile și condițiile de participare și-am decis că merită să strâng marfa de prin toate colțurile vastelor noastre apartamente (și boxă) ca s-o scot în lume spre vânzare.

Eu vorbesc serios când spun că, atunci când m-am suit la volanul mașinii burdușite mai ceva ca a unui patron de butic ce-și face aprovizionarea din Europa, m-am închipuit, într-adevăr, întorcându-mă acasă, la sfârșitul zilei, cu mâinile în buzunarele pline și cu portbagajul gol.

copii ajutor love yard sale februarie 2019

Nu s-a întâmplat deloc așa, de aceea vreau să înșir aici câteva sfaturi pentru cei (de fapt, cele, că am n-am văzut domni la standuri, decât la cărat marfă sau care serveau drept cuier pentru hainele și poșetele consoartelor venite la cumpărături) care vor să intre în acest circuit de vânzare și să nu înceapă cu o experiență foarte dezamăgitoare:

1. Înainte de a te înscrie ca participant, vizitează locul, pe post de client, când e un târg în desfășurare. Ideal ar fi să ajungi acolo la câteva ore după ora deschiderii, ca să-ți faci o idee cât mai relevantă despre atmosferă: cât de cald este înăuntru, cât de înghesuit, cât de bine iluminată este încăperea – implicit, marfa.

Eu n-am făcut asta, așa că mi-am petrecut ziua de ieri în semiobscuritate, absolut frustrată că oamenii nu vedeau cât de mișto sunt hainele mele – când aș fi putut să împrumut un reflector de la vreun amic fotograf –, nervoasă că nu mi-am luat pe mine un tricou în loc de bluza aia relativ groasă – acu’-mi dau seama că aș fi putut să pun pe mine ceva mai subțire din ce vindeam, că tot nu le vedeau oamenii ca să le cumpere.

rochie love yard sale
2. Ia cu tine doar câteva piese, despre care crezi că sigur vor atrage atenția,  altfel te frustrează maxim transportul, împachetul și despachetatul.

Mai ales dacă târgul e la mansardă, deci trebuie să cari toate alea pe scări. Mai ales dacă nu vinzi mare lucru (din punct de vedere volum, mă refer, că, altfel, poți face bani și numai din gablonțuri) și privești cu teroare cum se apropie ora închiderii pe ceas și tu ai de strâns aproximativ aceeași marfă și de cărat la mașină, din nou…

Am avut la dispoziție un singur stender și foarte multe haine de expus pe umerașe: rochii, fuste, sacouri, geci, astfel încât le-am înghesuit mai tare decât la mine în șifonier. Clienții nu aveau răbdare să le vadă pe toate, după ce frunzăreau câteva umerașe înghesuite, treceau mai departe.

Am avut, în schimb, câteva piese care au ieșit în evidență – mai mult cromatic, probabil că asta face diferența când e lumina slabă – piese pe care ori le-au cumpărat din prima – cum ar fi o fustă albă din piele ecologică sau un pardesiu cu mai multe tipuri de imprimeu – sau piese care tot au ieșit la probă (cum ar fi celebra rochie verde).

Calculează bine stocul cu care ieși la târg: să fie piese deosebite, aproximativ de sezon, iar dacă ai măsuri cât mai… populare (adică nu 34-36), cât mai bine. Aș zice să nu iei mai mult de 20 de umerașe (cu tot cu cele cu clipsuri, pentru fuste) și să nu pui mai multe piese pe un umeraș, că lumea nu stă să descopere ce mai e pe dedesubt.

accesorii bijuterii gablonturi yard sale
3. Mizează pe accesorii mici (bijuterii, gablonțuri, plicuri de seară).
Privind retroactiv, îmi pare rău că n-am folosit măsuța alocată pentru expunerea nimicurilor strălucitoare de genul ăsta și am încărcat-o pe trei sferturi cu teancuri de pantaloni și pulovere, iar bijuteriile au stat claie peste grămadă în cutia în care le-am adus de acasă, plus o parte expuse în capac.

Când colo, ce să vezi? Această categorie de produse a înregistrat cel mai bun randament, relativ la volumul lor și la prețul per produs. Cu 10 lei, 15 lei pui ban pe ban, să știi. Doar să le expui vizibil, să le vadă oamenii şi să rămână la standul tău cât mai mult.

4. Folosește troller-e pentru transportul mărfii, nu sacoșe. În afară de avantajul evident că un troller are roți și nu-ți rupe spatele până la mașină, mai există unul deloc de neglijat: poți expune marfă pe jos, direct în valiza deschisă, și în partea principală, și în capac, dacă ai loc să-l întinzi și nu se împiedică lumea de el.

Eu, dacă tot am adunat marfa cu țârâita de prin casă, între două texte, antrenamente și seri cu copiii, am umplut o pungă colo, una dincolo, iar când a fost momentul să le cărăm la mașină, de la mașină în mansardă și invers la sfârșitul zilei, am înnebunit.

5. Nu te baza pe cunoscuți pentru vânzare. Știu, e urât spus, chiar demoralizant – mai ales că am susținut întotdeauna interacțiunile interumane cât mai personale, încrederea by default în oameni, buna-credință, a doua șansă etc. Dar nu te baza că vor da buluc peste tine la târg, așa cum te „amenință”, amuzant și cu un oarecare aer de importanță, pe rețelele de socializare, că abia așteaptă, că vor veni, vor proba, îți vor face vânzare sau măcar veți sta la o cafea etc. În cazul meu, a venit o singură cunoştinţă, care nici măcar nu se arătase interesată de asta când mi-am anunţat pe Social Media participarea la târg. Dar, da, mi-a făcut vânzare.

Oamenii nu sunt rău intenționați și nici n-au nimic cu tine, doar că au viețile lor ocupate. În weekend, pleacă din oraș sau se odihnesc sau n-au chef să iasă din casă sau rămân fără bani după o ieșeală mai zdravănă sau li s-a îmbolnăvit copilul sau, sau…

Nu te baza că mergi acolo și te îmbogăţeşti cu ei, nu te baza că alții te vor recunoaște de pe Facebook și vor cumpăra de la tine că ești Georgiana Idriceanu și le place imaginea ta. Acolo, eşti ca orice necunoscut de pe lumea asta și cred că experienţa şi notorietatea în domeniu, precum şi skill-urile de merchandising fac diferența într-o astfel de situație.

love yard sale targ februarie 2019

Dacă am de gând să mă mai duc? Acum aș spune că nu. Pentru că, în afară de dezamăgirea suferită vizavi de vânzări, efectiv (iar eu sunt obișnuită să vând mult, dom’le, de când eram șefă la Humanic în AFI Cotroceni), a fost foarte obositor.

Ziua de ieri a însemnat multe momente în care încrederea în oameni mi-a fost testată – „Dacă mi-a furat un colier?”, „Oare mi s-au întors toate hainele de la cabina de probă?”, „Femeia asta stă de-o oră aici, oare are de gând să cumpere ceva sau doar a ieșit la plimbare?” – sentimente neplăcute când vedeam cum se poartă unii oameni cu lucrurile mele și, peste toate, durere de ochi și de cap din cauza lipsei luminii, durere de spate de la cărat atâta marfă (oricum, strategie pe care n-aș repeta-o dac-ar fi să mai particip la vreun târg ca expozant), precum și durere de mijloc de la stat în picioare.

Dar mi-a plăcut, ca de obicei, să vorbesc cu oamenii, să le răspund nelămuririlor, să le dau sugestii și, mai ales să le văd figura când plecau cu produsul dorit. Unii au plătit cât le-am cerut, alții au vrut să negocieze; unora le-am acceptat oferta, pe alții i-am refuzat; dintre aceștia din urmă, unii mi-au plătit, până la urmă, prețul cerut inițial. Însă toți radiau de acea mulțumire că un lucru nou a intrat în viața lor și le-o va înfrumuseța, măcar puțin.

Ceea ce şi prezența la un astfel de târg ar trebui să facă și pentru tine, să fie o experiență frumoasă cât de puțin, măcar. Deci este foarte posibil să mă mai duc. După ce bag la cap toate sfaturile din textul acesta lung, desigur.

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply