Menu
STIL DE VIAŢĂ

Am luat-o pe ulei

oil pulling mestecat de ulei

Vă rog, nu râdeţi de mine că am descoperit acum America, dar mă gândesc c-or mai fi, poate, oameni care mă citesc şi n-au aflat încă despre asta. Sau n-au aflat cât trebuie. De mai mult de-o lună mestec ulei. Nu e ca să ţin la băutură – deşi am citit că şterge destul de bine efectele unei seri pline de – nu e nici ca să-mi antrenez muşchii feţei – deşi am observat o îmbunătăţire şi în direcţia asta (dacă n-o fi vorba tot de hormonii de sarcină), ci e pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a întregului organism, dar, mai ales, a cavităţii bucale.

Mestecatul de ulei, oil pulling sau Kavala/Gundusha este o tehnică ayurvedică veche de mii de ani (între 3 000 şi 5 000, cercetătorii nu s-au hotărât încă, cert e că trebuie să fie ceva de capul ei dacă a rezistat atât) şi constă în mestecarea sau plimbarea prin gură a unei linguri de ulei. Cele mai populare sortimente pentru treaba asta s-au dovedit a fi, de-a lungul timpului: uleiul de floarea-soarelui, de cocos, de palmier, de susan, de măsline – într-o ordine aleatorie. Eu o fac cu ulei de cocos. Din ce-am citit, are cea mai agreabilă aromă (un avantaj deloc de neglijat când vine vorba de clătit gura cu ulei, o să te convingi), plus beneficiile unei substanţe foarte valoroase din compoziţia sa: acidul lauric, renumit pentru acţiunea sa antimicrobiană.

 

Cum o faci?

N-ai văzut mai simplu de atât: deschizi sticla/borcanul de ulei (că ăla de cocos se întăreşte la temperaturi sub 23,9 grade Celsius, aşa că e mai eficientă depozitarea la borcan decât la sticlă), torni/scobeşti o lingură de ulei (dacă încerci cu cocos, nu lua şi tu cu vârf, cel puţin nu din prima, că poate ţi se-apleacă sau poate ai gura mai mică decât îţi imaginezi) îl bagi în gură şi-l plimbi pe-acolo 20 de minute. Da, o să te rupă treaba asta la început, dar atât este durata recomandată pentru ca uleiul să-şi facă efectele dorite pe deplin. Bine, de antrenament, poţi începe cu cinci minute, apoi 10, 15 şi te stabilizezi la 20 în ritmul tău, după ce te familiarizezi cu senzaţia. Cel mai indicat e s-o faci dimineaţa (cât de „cu noaptea-n cap” înseamnă asta pentru tine), înainte de a băga în gură orice altceva (fie cafeaua, fie micul-dejun, fie chiar şi apa plată cu lămâie).

ulei de cocos oil pulling mestecat de ulei

Sursa foto

Îţi garantez că, o vreme, or să ţi se pară cele mai lungi 20 de minute din viaţa ta, dar o să te ajute să treci peste asta construirea unei rutine în paralel cu mestecatul de ulei, ca să nu ţi se mai pară atât de obositor. De exemplu, în astea 20 de minute, eu stau pe WC (mă scuzaţi), fac un duş şi mă dau cu cremă pe corp. Bine, uneori, dacă am multă treabă pe Facebook, cele 20 de minute îmi ajung numai pentru stat pe WC. Deosebit. Dar fac asta pe ceas, 20 de minute fix.

Dup-aia scuipi – şi, cică, indicat ar fi s-o faci în vasul de toaletă sau în coşul de gunoi, aparent chiuveta se poate înfunda din cauza asta şi chiar mi s-a-ntâmplat o dată de când m-am apucat, dar chiuveta noastră de la baie oricum se-nfundă des, aşa că… Deci scuipi şi clăteşti gura bine cu apă călduţă, apoi te speli conştiincios pe dinţi ca omul. Pentru că tehnica asta nu înlocuieşte nicidecum igiena orală clasică, ci o dublează excelent. Dar despre beneficii, un pic mai încolo.

 

Ce simţi?

Bleah. Greaţă e mult spus, dar o senzaţie uşoară de dezgust parcă tot îţi generează un frison. Mai ales că uleiul îşi creşte volumul pe măsură ce mesteci, prin combinarea cu salivă. Deci te simţi cu gura şi plină, şi goală în acelaşi timp şi trebuie să dai din fălci. Apropo de asta: ia-o uşurel, treptat, ca la sală. Nu te apuca de tras tare din prima, că faci febră musculară la mandibulă şi întindere de articulaţie. Din mărturiile citite online, mulţi s-au ales cu dureri de faţă şi de cap din cauza asta (bine, durerile de cap mai pot apărea şi din cauza efectelor de detoxificare ale tehnicii), aşa că stai chill până te obişnuieşti cu sportul ăsta.

Dacă simţi c-ai luat în gură mai mult decât poţi duce, nu înghiţi sub nicio formă! Nici măcar la mişto. Mai bine scuipi surplusul pentru detensionare şi continui. Apoi, trebuie să te înveţi cu provocările naturii umane: strănutul, tusea, căscatul care pot apărea în cele 20 de minute atât de lungi. Ei bine, am trecut prin toate şi mai că nu mi-au ieşit ochii din cap când le-am făcut cu gura închisă şi plină de ulei; bine că n-a plesnit ceva în mine sau că nu mi s-a rupt apa prematur. Glumesc, nu-i atât de gravă senzaţia.

oil pulling mestecat ulei dinti mai albiSursa foto

 

Ce (ar trebui să) obţii?

Mestecatul de ulei are următoarele efecte, susţinute fie de utilizatori disparaţi, fie de studii, fie de literatura ayurvedică:

  • O igienă mult mai bună a cavităţii bucale – iar asta are o influenţă enormă asupra stării de sănătate a danturii, în primul rând; adică ameliorează şi combate gingivita, tartrul, albeşte dinţii şi îmblânzeşte respiraţia urât mirositoare. Unii spun că ar stopa evoluţia cariilor sau a degradării danturii, în general, dar n-aş sugera nimănui să-şi pună palma pe fund şi ulei în gură şi să-şi ia de-o grijă cu mersul la dentist pentru restul vieţii.
  • O stare de sănătate mult mai bună în general, prin efectul de detoxificare a organismului pe care acest obicei străvechi îl are. Adică, în cele 20 de minute, uleiul extrage microorganismele nocive din corp, lăsându-l mai curat şi mai puternic în lupta împotriva agenţilor patogeni. Cică şi sistemul imunitar e revigorat prin treaba asta, iar nivelul inflamaţiilor din organism scade considerabil. Teoria este că uleiul atrage microorganismele dăunătoare, unicelulare, acţionând ca un „lipici” pentru membrana celulară a acestor microorganisme, membrană celulară care este, la rândul său, grăsoasă. Deci uleiul în ulei se dizolvă. Şi-apoi tu scuipi toată mizeria asta.
  • O ameliorare a multor probleme de sănătate fără legătură cu cavitatea bucală. Există mărturii ale oamenilor care au încercat asta şi au constatat o ameliorare considerabilă a unor afecţiuni din cele mai diverse zone ale organismului, aparent fără legătură cu zona bucală: probleme ale pielii, astm, dureri de cap, dereglări hormonale, suferinţe ale ficatului, artrită, infecţii.

oil pulling mestecat de uleiSursa foto

Mestecatul de ulei este menţionat ca tratament sau tehnică adjuvantă în 30 de probleme de sănătate, iar unii merg şi mai departe, pretinzând că dă în cap cancerului. Ce fel de cancer şi cât de tare îi dă în cap sau în ce stadiu, asta nu mai ştiu.

Cert este că, în 1996, un ziar indian a făcut un sondaj printre 1 041 respondenţi despre beneficiile acestei tehnici; 927 dintre aceştia au zis că-i „uau”, iar 114, prosteală. Grupul celor încântaţi au raportat următoarele efecte pozitive asupra:

  • Diverse tipuri de dureri corporale – 758 de cazuri;
  • Sistemului respirator – 191 de cazuri;
  • Pielii – 171 de cazuri;
  • Sistemului digestiv – 155 de cazuri;
  • Sistemului de „evacuare” – 137 de cazuri;
  • Sistemului articular – 91 de cazuri;
  • Sistemului cardiovascular – 74 de cazuri;
  • Glicemiei – 56 de cazuri;
  • Sistemului hormonal – 21 de cazuri;
  • Diverse problem de sănătate – 72 de cazuri.

Pentru controversele stârnite de acest sondaj, vezi sursa aici.

 

Ce-am observat eu?

Băi, eu oricum nu mă îmbolnăvesc. Adică, în afară de vreo două răceli zdravene pe an, nu prea stau la pat. A, că mai am o sinuzită şi-o apă la genunchi din copilărie, asta-i altceva. Dar sportul, apa plată cu lămâie şi ghimbir dimineaţa, alimentaţia cât de cât raţională şi raţional consumată, plus intoleranţa la gluten şi consumul ridicat de apă cred că m-au curăţat de multe bube pe dinăuntru. Deci n-aveam ce efecte revoluţionare să constat după o lună de mestecat ulei. În schimb – pe verificate în poze, că am mai puţin de retuşat la ele – dinţii îmi sunt mai albi; şi îi simt mai plini de viaţă. De la stomatologi ştiu că am o dantură submineralizată din naştere, plus un început de gingivită, cu ameninţare de parodontoză – moştenire de la mama, deci mă bazez pe efectele deosebite ale acestei tehnici ayurvedice. Abia aştept să termin cu sarcina asta, ca să-mi reiau vizitele la dentist pentru cele trei implanturi pe care le am de pus, c-a apucat să-mi monteze doar şuruburile înainte de multiplicare. Şi să-l întreb ce minuni remarcă el în gura mea.

Dar vezi că sunt oameni care nu trăiesc atât de strict sau ordonat şi care-au constatat nişte stări aiurea la începutul „tratamentului”, când deversau toxine la greu: dureri de cap, ameţeli, acumulări de mucus, balonare. Aşa că experienţa fiecăruia depinde şi de stilul de viaţă pe care-l are la momentul respectiv.

Hai, succes şi stomac tare!

 

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

2 Comments

  • Gabriela
    11 decembrie 2015 at 9:57 pm

    De cand ma tin sa-ti spun ca am incercat. Ma tin inca de asta (am facut pauza vreo cateva zile dupa prima luna). Nu mi-a fost rau nicodata, dintii mi se par mai albi si sunt convinsa ca m-a ajutat sa ma las de fumat. Adica prima zi de mestecat ulei a fost si prima fara togari, pentru ca m-am setat sa schimb un obicei cu altul.

    Reply
    • Idriceanu
      15 decembrie 2015 at 5:13 pm

      Bravoooooo! Stiam eu ca functioneaza!! Cel mai mare bravo il ai pentru lasatul de fumat! Te puup

      Reply

Leave a Reply