Menu
despre lucruri

Ameţix şi tremurix la 4Dx

Cinema City

E posibil să fiu prea oldschool pentru treburile astea de cinematografie avansată, dar mie-mi place să văd un film liniştită pe scaun, la un nivel de temperatură şi sonor confortabile. Bine, pe de altă parte, nu e vina nici a casei de producţie, nici a celei de distribuţie, cred că nici măcar a proiectantului de cinematograf halul în care îmi anchilozează umerii şi-mi crapă urechile (şi burta, când eram prin ultimele luni de sarcină) de la aerul condiţionat şi, respectiv, sonorul exacerbat din sălile de proiecţie. Cu toate astea, susţin mersul la cinematograf şi privesc cu ochi reci „trasul de filme de pe net”, dar aici vorbim deja despre altceva.

 

Dă-ţi apa mai încet dacă nu suporţi

Pe diverse litoraluri am mai văzut mini-studiouri pentru mini-proiecţii de nu mai ştiu cât D şi x, care se lăudau cu diverse efecte speciale şi realizări personale, dar nu m-a atras niciodată conceptul. Dar când vine mega Cinema City la Mega Mall cu mega eveniment de lansare a sălii 4Dx, n-am cum să ratez momentul. Aşa că mă duc şi aştept să fiu hâţânată, udată, vânturată, luminată şi înmiresmată, după cum mi-arată şi icon-urile de pe logo-ul 4Dx.

4dx

În programul serii au fost incluse vizionări tester în sala 4Dx, de 15 minute fiecare – în teorie; în practică, am stat vreo cinci minute peste ora anunţată ca să iasă cei de dinainte, astfel încât totul s-a decalat teribil; aşa s-a întârziat şi cu vizionările de film programate pentru ora 21:00, şi cu sosirea mea foarte întârziată la domiciliu. Bine, nu va fi cazul când o să mergi pe contul tău la cinema, ca să fii stimulat din toate punctele de vedere şi şedere.

Prin urmare, am primit ochelari speciali – aceiaşi ca şi pentru 3D – doar că dintr-un material mai uşor şi mai flexibil faţă de ce-am purtat pe la alte cinematografe şi cu un aspect mai elegant. Nu m-au strâns de nas ca exemplarele din alte locuri. M-am căţărat pe scaunul special – care are clasicul suport pentru paharul de suc nesănătos pe care ţii neapărat să-l consumi la film, un buton pentru water on/ water off  alături de acesta şi un suport special pentru picioare, ca să fie hâţânarea completă. Bine, scaunul all in all are un design special, dar asta nu te priveşte decât atunci când începe să te bălăngăne pe toate axele, inclusiv spre rândul din faţă, dacă aşa ceva desfăşurarea acţiunii.

mediafax

Sursa foto

 

4Dx nu-i pentru toţi şi afli după ce dai banii

Ce mi s-a părut tare românesc este că, înainte să intru în această sală specială, n-am văzut nicăieri în perimetrul cinematografului anunţurile în faţa cărora eşti pus odată instalat în scaun. Şi anume acelea care interzic (nu că nu recomandă, ci interzic) vizionarea 4Dx spectatorilor suferinzi de diverse: „epilepsie, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, probleme ortopedice, probleme ale sistemului locomotor, în special ale coloanei vertebrale, alte afecţiuni medicale grave” şi copiilor, femeilor gravide şi persoanelor care depăşesc 120 de kilograme (aş vrea să văd cum o stabilesc pe asta, că ochiometric mi se pare tare delicată treaba). Adică îşi ia doamna în luna a treia bilet la 4Dx – adică nu i se vede încă burta – poate mai suferă şi de scolioză/cifoză ceva, are şi tensiunea crescută de la sarcină şi se trezeşte cu anunţurile tuflite pe ecran, când i-erau ochelarii cei finuţi mai dragi. Acum, nu pot decât să sper că oamenii din conducere or tipări şi ei nişte anunţuri ca să remedieze situaţia sau s-o duce vorba repede din gravidă în gravidă şi din gras în gras că nu e voie la 4Dx.

 

Cinema City (4)

Film cu sufletul la gură şi inima-n chiloţi

Revenind la vizionare în sine, m-a ciufulit suficient şi spun cu mâna pe inimă că 15 minute mi-au fost arhisuficiente. Ca o felie de tort cu blat însiropat cu ciocolată, cremă de cacao, vanilie şi bezea pe deasupra – foarte dulce pentru mine, o gust de ochii lumii. Na, unora le place combinaţia, aşa se vor bucura de experienţă la adevărata ei valoare, probabil. Eu, una, n-aş rezista la un film întreg în stilul ăsta. Nici n-aş şti ce s-a întâmplat pe ecran, cu gândurile chircite la ce senzaţii mă aşteaptă în secvenţa următoare, cu atenţia mereu trează la jeturile de apă (oricum, eu mi-am dat-o off, dar am văzut la vecini cum se întâmplă şi pare a fi foarte asemănător cu şpriţurile alea răcoroase de pe terase vara), cu braţele încleştate pe mânerele scaunului dansator şi urechile în bătaia vântului.

Acţiunea de pe scaune o copiază destul de fidel pe cea de pe ecran. Îţi şuieră gloanţe pe la urechi şi curenţi de aer printre glezne (vara ăla eşti), se dă pe ecran o băşină – ai posibilitatea s-o miroşi şi tu (chiar dacă au fost eleganţi şi nu ne-au servit cel mai fidel miros de băşină posibil), eşti legănat, săltat, vibrat, împins, tras de scaun – dar cine a avut vreodată aplecare spre scaunele de masaj din mall-uri n-o să se simtă, probabil, atât de agresat precum m-am simţit eu.

Reiau: probabil sunt prea oldschool pentru treaba asta. A, sala 4Dx a Cinema City din Mega Mall este cea cu numărul 6, preţurile biletelor sunt: 36 de lei (luni-joi, înainte de 17:00); 37,5 lei (luni-joi, după 17:00); 43,5 lei (vineri-duminică, înainte de 17:00) şi 45 de lei (vineri-duminică, după 17:00). Nu recomand să-ţi iei nici popcorn, nici suc la o vizionare din asta. Las’, că te saturi cu senzaţii tari şi jeturi de apă.

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply