Menu
STIL DE VIAŢĂ

Cât ne-a fost de bine de Paște în secuime

septimia wellness spa odorheiu secuiesc

În tradiția familiei noastre, am plecat de Paște pentru câteva nopți într-un loc care promitea distracție și pentru mari, și pentru mici. Vezi cum ne-a fost, de fapt, aici.


În general, sărbătorile de Paști deschid pentru noi sezonul de călătorii în familie și, de când avem și copii, căutăm să ni le petrecem într-un loc care să ne ofere nouă, adulților, recreere, lor activități și tuturor posibilități de bălăceală la interior, dat fiind că, în această perioadă a anului, în România vremea se schimbă foarte ușor. Fac un scurt istoric al deplasărilor de gen:

 • În 2014 am fost undeva pe lângă Băile Herculane, la Pensiunea Casa Ecologică, un complex cu piscină și jacuzzi interioare, unde a avut loc prima baie publică a lui Tudor, la vârsta de nouă luni. N-aș mai merge acolo până nu cresc copiii suficient de mult încât să le închiriem lor separat o căsuță;
 • Paștele din 2016 a fost una dintre cele mai mari provocări ale noastre ca părinți: o deplasare cu un copil de doi ani jumate și un bebeluș de nici șase luni; l-am petrecut la Hotel Cavaler din Sighișoara și a fost o călătorie atât de plină de peripeții, încât am scris despre ea în trei articole: aici, aici și aici;
 • Abia începând cu 2017 ne-am mai relaxat și noi, ca părinți, și-am fi putut să ne bucurăm de facilități și de activități, dacă nu ne-ar fi omorât mâncarea – am scris aici despre cum ne-au fost sărbătorile pascale la Hotel President din Băile Felix, unul dintre locurile alea pe care le vezi la televizor la știri, cu piscine termale la exterior în care stau oamenii sardine, își încurcă lanțurile de la gât și dau declarații despre droburi și grătare în timp ce-și fac selfie-uri aburite. ”Elegant”!
 • Anul trecut ne-am distrat excelent la Complexul Arsenal Park de lângă Orăștie – vezi aici povestea – adică activitățile, împrejurimile, mâncarea, instantaneele au fost atât de mișto, încât nici nu mi-a mai păsat de cazarea destul de… șubredă, să zicem, pentru un asemenea loc Sigur vom reveni, ca să încercăm și activitățile din parcul de aventură, dedicate copiilor mai mari. 

Așa că, după cum spune tradiția, am început prin februarie să mă uit după locuri pentru mini-vacanța de Paște, în ton cu cerințele publicului: cazare (musai) în apartament, meniu decent, activități pentru copii, măcar o piscină să fie, să ai ce face în fiecare zi.

 

Să vorbim concret, despre condiții și buget

Bine, locuri am găsit câteva, ideea era să nu coste cât un sejur la greci; nu știu dacă aveți idee ce înseamnă cazarea a patru persoane într-un apartament la un hotel sau pensiune – pentru mine, personal, înseamnă că trebuie să fac bagaje multe și să țin în ordine un spațiu destul de întins, chiar și în vacanță – dar pentru o unitate de cazare se pare că înseamnă costuri destul de ridicate, dat fiind că sare prețul cu cel puțin 100 de lei pe noapte când le spui că vii și cu doi copii, fie ei și preșcolari…

copii vacanta paste septimia

În cele din urmă, mi-am adus aminte de un loc unde petrecuserăm în cuplu un weekend divin cu ani în urmă, când nici nu știam că eram însărcinată și a noastră era lumea toată – adică timpul, programul, piscinele, orele de lectură, de plimbare, de desfătare… ah, ce vremuri… nulipare!

Revenind: mi-am adus aminte de Hotel Septimia de la Odorheiu Secuiesc și-am zis să văd ce pregătesc pentru Paște. Norocul nostru, chiar aveau o ofertă dedicată acestei sărbători (citez din e-mailul primit de la ei):

 • Cazare cu demipensiune: mic dejun și cină pentru fiecare zi de ședere (26.04.2019-01.05.2019).
 • Cadou de bun venit: pregătirea camerei cu surprize de Sărbătoare.
 • 26 aprilie – vineri:
  Cină cu masă bufet suedez cu preparate tradiționale secuiești și de post;

  Pălincă de bun venit (de prune sau de afine);
  Prezentare de dans folcloric secuiesc. 
 • 27 aprilie – sâmbătă:
  Cină cu masă bufet suedez urmată de petrecere cu DJ;

  Cei care doresc să participe la slujba de înviere sunt așteptați la Biserica ortodoxă din centrul orașului.
 • 28 aprilie – duminică:
  Prânz cu mâncăruri tradiționale de Paște;

  Foc de tabără cu gustare de mâncăruri tradiţionale secuieşti și gustare de pălincă;
  Cină cu masă bufet suedez urmată de petrecere cu muzică live.
 • Programe pentru copii 27-28 aprilie:
  Pictare de ouă, vânătoarea de ouă de Paști

  Pregătirea decorațiunilor de Paști
  Mângâierea animalelor
 • Relaxare nelimitată la centrul de SPA: bazin de înot acoperit, jacuzzi, saune, baie de aburi, ciubere cu apă sărată, sală haloterapeutică.
 • Un masaj de suedez-relaxare sau masaj terapeutic / adult – 30 min.
 • 1 oră de bowling / cameră

PREȚUL PACHETULUI:

HOTEL****: 3 940 RON / 2 adulți + 2 copii (3 și 5 ani) cu repartizare într-un apartament
Preţul pachetului conţine folosirea halatului de baie, papuci, produse cosmetice surpriză de bun venit, activități sportive nelimitate: teren de squash, tenis de masă, FitRoom, parcare gratuită, acces WiFI şi TVA.
HOTEL***: 3 490 RON / 2 adulți + 2 copii (3 și 5 ani) cu repartizare într-un apartament
Preţul pachetului conţine parcare gratuită, acces WiFI şi TVA.

(Mi-a plăcut asta cu TVA-ul, a fost un bonus neașteptat…)

Înțeleg că cifrele celor două pachete sunt foarte asemănătoare și pot fi încurcate ușor când dai comanda, însă bărbatu-meu a ales în cunoștință de cauză pachetul mai scump, cel cu cazare la patru stele, ca s-avem di tăti. Mai ales că acolo locuiserăm și prima dată în clădirea de patru stele din complex, și ne-a plăcut, așa că s-a gândit că merită repetată experiența.

Prognoza meteo nu arăta deloc strălucit, dar eram atât de încântată în locul în care plecam, în care aveam atâtea de făcut, că nici n-ar mai fi contat dacă soarele deloc n-ar fi ieșit. Ne-am pus cu tot entuziasmul pe drum și, cu toată tensiunea adunată pe Valea Prahovei, am ajuns acolo bine dispuși pe la trei. Minunat!

vacanta paste septimia odorheiu secuiesc

 

Cât de greu era să fie tot ce scria pe hârtie?!

Dacă aranjamentul complexului și zona de spa m-au încântat la fel de mult ca prima dată, în ce privește hotelul, multe mi s-au părut mai puțin plăcute decât îmi aduceam aminte: holul mai mic, restaurantul – mai… comunist, iar în costisitorul apartament în care am fost cazați – preț de recepție 169 de euro pe noapte – amenajarea și dotările nu m-au dat deloc pe spate. But maybe it’s just me, așa că am zis să schimb și cu voi impresii pe tema asta, poate revin la realitate.

Punctual, ce m-a nemulțumit total (sau parțial, ca să nu fiu chiar dramatică și imposibilă):

1. Canapeaua extensibilă pe care dormeam noi, adulții; în modul extins, saltelele sale nu se împreunau, astfel încât exista un șanț de-o palmă lățime și câțiva centimetri adâncime pe mijloc, pe lângă care dormeam cu stres și în care copiii au dat cu capul, mai ales. Iar fundul șanțului era fix lemnul cadrului canapelei.

Am cerut la recepție să se găsească o soluție pentru ”nivelarea” suprafeței canapelei extinse, astfel încât ni s-a adus o saltea de pat dublu și a fost montată deasupra. Normal că era mai lată cu vreo 20 de centimetri decât perimetrul canapelei și mânca din spațiul camerei (iar cine uita aspectul și se așeza mai vârtos pe marginea ei putea să cadă dedesubt lejer), dar măcar am putut dormi liniștiți. Și ne-au ajutat foarte repede cu treaba asta, deci multe puncte pentru personal.

hotel septimia odorheiu secuiesc apartament

Fotografie făcută înainte de a ne aduce salteaua de pat dublu.

2. ”Produsele cosmetice surpriză de bun venit”I mean, really?! Când citești așa ceva într-o ofertă de cazare, îți închipui că primești nu știu ce designer’s products pe lângă produsele de igienă pe care, oricum, un hotel de patru stele trebuie să ți le ofere, nu? Ei bine, greșit! Nu numai că n-am primit nimic în plus – slavă Domnului, nu asta era problema, primesc multe din alte părți, știți și voi din social media, și mereu îmi iau câte ceva cu mine în călătorii, că nu se știe niciodată ce găsesc pe unde ajung –, dar produsele obligatorii au fost de foarte proastă calitate. Nu raportat la nivelul de patru stele al unității de cazare; raportat la orice nivel! Deci bine c-am luat chestii de-acasă cu mine, nu?
gel de dus hotel septimia odorheiu secuiesc
Să ne înțelegem: am cea mai tolerantă piele din lume. Întotdeauna mă spăl cu apă și săpun pe față după ce mă demachiez și nu umblu cu vreun săpun special după mine.

După prima seară când am făcut asta, simțeam că-mi crapă fața, cu toată crema de noapte. Am zis c-o fi de la căldura din cameră, de la aerul uscat etc., dar mi s-a-ntâmplat și a doua zi – pentru că, da, și dimineața mă spăl pe față cu apă și săpun.

M-am gândit: ”Dacă mie îmi face treaba asta, ce impact o avea asupra pielii copiilor?!” – pentru că și la chiuvetă, și la duș era același lichid gălbui în dispenser (da, nici măcar nu vorbim despre săpunele din alea no name, ambalate individual).

Așa c-am scos din bagaj gelul mic de duș luat de-acasă just in case, iar pentru față și mâini am cumpărat un clasic săpun Fa (adică fără pretenții, da?), ce-am găsit la buticul de la colț.

 

3. Cadoul de bun venit – ”pregătirea camerei cu surprize de Sărbătoare” – era ca și cum ar fi lipsit. Adică, pe bune, dacă pui așa ceva într-o ofertă, că e pentru sărbători, pentru turiști proaspăt căsătoriți, pentru orice motiv, fii sigur că omul îți ia cadoul la puricat și evaluat. Las mai jos o fotografie a cadoului, poate îmi ziceți voi dacă am avut așteptări prea mari.

Adaug că am folosit din el un ou roșu pentru spălat pe față în dimineața zilei de Paști, după cum e tradiția pe la mine, în Moldova, nicidecum pentru consum, că n-aș fi mâncat nici moartă ouă fierte lăsate la temperatura camerei (care nu era deloc una medie, din contră, am dormit nopțile cu geamul deschis) cine știe de când. Chiar dacă bufetul suedez de la restaurant n-a văzut ouă roșii la vopsea până abia la prânzul de luni, după rugăminți ale mele (și, probabil, ale altor turiști români cazați acolo), când am ciocnit și noi, ca ortodocșii, de Paște…

Revenind la cadoul de bun venit: copiii s-au bătut pe iepurele ăsta din turtă dulce cu atâta insistență, că a trebuit să mai cer unul la recepție; mi s-a dat pe loc, dintr-un aranjament aflat în apropiere, deci din nou puncte pentru personal. Iar Lolek și Bolek ăștia nici măcar nu i-au mâncat, că erau prea dulci… 

paste hotel septimia odorheiu secuiesc

Cât despre ”pălinca de bun venit”, s-a materializat abia a doua zi, când bărbatu-meu s-a gândit că ar trebui să meargă s-o ceară de la bar… Având în vedere că, la prânz, mâncam două feluri și desert (și suntem patru inși, da? adică multă veselă, multe tacâmuri…), de multe ori fără să vină cineva să debaraseze până la sfârșitul mesei, e ok, ne-am descurcat și cu autoservirea…

 

4. Mâncarea, veșnica noastră problemă, ne-a pus și aici în dilemă. Micul dejun – cuprinzător, ne-a mulțumit. Chiar dacă s-au manifestat și niște crenvurști într-o dimineață, erau suficient de bine ascunși încât să nu ajungă musai la copii în farfurii.

Că turiștii românii sunt, în general, țărani când vine vorba despre bufetul suedez și își cară la masă tot ce pot de la început, fără să mai lase o gogoașă, un croissant la cafea, ceva, și pentru ceilalți, asta nu e vina hotelului… Bine, dacă tot am amintit de cafea, aici ar trebui să mai lucreze mult cei de la Septimia, dar, na, poate nu toți turiștii sunt la fel de pretențioși ca noi și cunoscători ca bărbatu-meu. (just Google Ritazza and figure it out for yourself).

Altfel, cina – tot bufet suedez – destul de prăfuleț, cu clasicele preparate populare printre turiști: cartofi prăjiți, paste, șnițele, multă prăjeală, multe sosuri. Dar și, slavă Domnului, niște orez, niște legume, salate verzi – nu cele mai arătoase, dar, măcar, am avut de unde alege.

În rest, ne-am dres cu supe – deși gustul lor striga ”vegeta” de la o poștă – și am savurat cu adevărat cele două cine oferite în restaurantul Pub-ului din complex, acolo unde se joacă bowling. Acolo, da, am avut parte de un meniu fix, cu servire la masă, cu preparate specifice zonei, chiar ne-a plăcut. Așa că recomand oricui să ia măcar o masă acolo, fie că o are sau nu inclusă în oferta turistică.

 

5. Activitățile pentru copii, după cum apar în program (pictare de ouă, vânătoare de ouă de Paști, pregătirea decorațiunilor de Paști, mângâierea animalelor) sunt minunate, dar au lipsit cu desăvârșire. În schimb, ne-am ocupat noi de entertainment-ul lor, exploatând resursele pe care le-am găsit, totuși, în complex: loc de joacă pentru copii la exterior cu un tăpșan foarte frumos, înverzit, alături, pe care s-au putut cățăra; piscinele, cele două jacuzzi, jocul de bowling și, în general, socializarea cu ceilalți copii din complex (mai ales cu fetițele) au fost hiturile mini-vacanței copiilor la Septimia.

vacanta copii septimia odorheiu secuiesc

septimia hotel copii odorheiu secuiesc

activitati copii septimia odorheiu secuiesc

 

vacanta paste copii septimia

OK, n-au pictat ouă, dar s-au ales cu pictură pe față de la o doamnă care trebuia să-i antreneze în activitățile menționate în program, însă planul organizatorilor era să facă asta într-o încăpere obscură de la parterul hotelului (n-am înțeles cum să vânezi ouă între patru pereți, dar mă rog…); noi am scos-o de-acolo, cu tot cu acuarelele ei, la soarele plin de pe terasa piscinei, unde gașca de copii se juca deja de câteva ore.

pictura fata copii septimia odorheiu secuiesc
Cât despre mângâierea animalelor… singura atingere de gen s-a petrecut cu botul unui cal mai blând, la grajduri. Și asta pentru c-am plecat în explorarea împrejurimilor și s-a mai luat o familie după noi, nu că ne-ar fi organizat personalul hotelului ceva de gen. În rest, mai aveau un câine ce părea fioros, legat de-o cușcă într-un colț de curte. Nici călărie nu se făcea, pentru că abia dresau caii pentru această activitate cu copiii, conform celor spuse de îngrijitorul animalelor.

cai septimia odorheiu secuiesc

 

6. Focul de tabără ”cu gustare de mâncăruri tradiţionale secuieşti și gustare de pălincă” a fost doar o altă bifă în program, adică ceva meschin, vezi în poză. OK, nu mă așteptam să aprindă o căruță de lemne, să facă un berbecuț la proțap sau o oaie la groapă, să cântăm și să dansăm în jurul focului sau să facem bezele ca-n filme, dar nici la un simulacru de foc de tabără ca ăsta nu m-aș fi gândit!

foc de tabara septimia odorheiu secuiesc

Nu mai zic de platouașele cu mezeluri ”tradiționale”… bine, bărbatu-meu a zis că sunt eu mofturoasă, pentru că el și copiii s-au simțit foarte bine – cum naiba, normal, că eu mereu strâmb din nas când ăștia micii mănâncă salam și cârnați, iar ăsta mare bea tărie, așa că da, a fost o distracție pentru ei! 

În rest – serios, chiar a existat un rest – ne-am bucurat de timpul petrecut la Septimia. În principal, de zona de spa: masajul inclus a fost divin, am apreciat curățenia piscinelor și a tuturor facilităților din clădirea spa-ului.

piscina spa septimia odorheiu secuiesc

Este primul loc unde am văzut ever, în 2012, sistemul de charging cu ceas – cum este și la Therme – adică orice cumpărătură este înregistrată pe ceasul cu care și încui/descui ușa dulăpiorului de la vestiar, iar la ieșire plătești tot ce s-a adunat pe acest dispozitiv. Și, probabil, acest spa ne va face să revenim la Septimia în viitor, în ciuda tuturor nemulțumirilor menționate anterior.

Iar eu m-am mai bucurat și de o altă facilitate a complexului – rezervată turiștilor cazați la patru stele, deci a ales bărbatu-meu bine între cele două pachete, până la urmă – și, anume, sala de fitness. Nu era dotată cine știe ce, dar cineva priceput, cât de cât, într-ale fitness-ului își putea face lejer un antrenament aici, which I did; mai ales că am descoperit cum funcționează sistemul audio. Păcat că sala stătea încuiată și neaerisită… pe de altă parte, văzând cum reacționau turiștii care se uitau pe geam înăuntru cât mi-am făcut eu treaba acolo (adică am deschis niște ferestre, să nu mor sufocată) – ”Aaaa, n-are decât niște biciclete… și două benzi… aaaa…”  – m-am lămurit cu disponibilitatea românului de a se antrena în vacanță.

georgiana idriceanu fitness septimia odorheiu secuiesc

Închei, deocamdată, povestea mini-vacanței noastre de Paște, că s-a adunat ceva text aici, și revin cu câteva sugestii de petrecut timpul prin zonă, mai ales cu cei mici. Ca să îndrăzniți mereu alături de copii să călătoriți!

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

2 Comments

 • Marius
  18 mai 2019 at 6:12 pm

  La secuime ne gandeam si noi dar pentru o vacanta de 3 nopti am considerat ca nu merita drumul. Pana la urma am ales Cheia, o varianta low cost la Valea Prahovei dar cel putin sigura dpdv al transportului, nu voiam sa ramanem blocati pe drum.

  Reply
  • Idriceanu
   19 mai 2019 at 6:33 am

   Da, înțeleg ce zici, foarte bine. Dacă ai o recomandare de cazare cu mâncare bună, loc de joacă și ceva activități pentru copii, please do share! Că am căutat mult timp ceva de genul în zona aceea și am găsit numai pensiuni comuniste cu pereți roz și lenjerie de pat creponată… 🙄🙄🙄

   Reply

Leave a Reply