Menu
PARENTING

Ce metode au rol să țină miopia copiilor sub control?

copil miopie medic oftalmolog optometrist ochelari

Off the top of everyone’s head, cum ar zice englezul, răspunsul la întrebarea din titlu ar fi: ochelarii, de cât mai devreme și purtați cât mai mult. Da, asta se spunea în copilăria mea, asta se cam crede și acum. Doar că, între timp, s-a dovedit științific că nu e adevărat. Ba, din contră.


Data trecută am stat de vorbă cu doamna doctor Daniela Goicea, medic specialist oftalmolog, despre factorii care favorizează evoluția miopiei la copiii de vârstă mică, adică preșcolari și aflați în primii ani de școală.
Găsești aici prima parte a acestui interviu și îți garantez că printre răspunsurile oferite de doamna doctor va fi cel puțin o informație care să te surprindă.

Astăzi revin cu continuarea discuției, de data aceasta axată pe metodele prin care afecțiunea oftalomogică în cauză – miopia copiilor – poate fi ținută sub control, astfel încât să nu evolueze până la acel prag (dioptrie minus 5, mai exact) ce implică un risc crescut de patologie oculară în viitor (poate fi vorba despre degenerescență maculară, cataractă, glaucom sau chiar dezlipire de retină).

doctor oftalmolog Daniela Goicea clinica Focus Optic

Dr. Daniela Goicea, medic specialist oftalmolog, clinica Focus Optic

Cât de devreme ar trebui să vină părinții cu cei mici la consult oftalmologic?

Dacă totul e bine, primul consult al copilului se face la 8-10 luni. Vorbim despre un consult de rutină, în cadrul căruia poți descoperi boli care l-ar putea face pe copil să nu vadă niciodată cu un ochi, de exemplu.

Putem descoperi cataracta, glaucomul, cancerul la ochi, strabismul – acestea sunt bolile grave, dar, din fericire, foarte rare. Dar mai simplu și mai frecvent putem detecta diferența de dioptrie dintre ochi, care duce la ambliopie (ochi leneș) și ar trebui corectată înainte de vârsta de 3 ani.

Acest consult nu are legătură cu miopia, pentru că este prea devreme să detectezi miopia. Dacă o diagnosticăm înainte de vârsta de un an, aceea este miopia patologică, nu cea a școlarului, despre care am vorbit până acum.

Eu întreb și părinții ce probleme de vedere au și, dacă zic „păi, eu am miopie, îi pun în gardă să aibă grijă, că și copilul poate dezvolta miopie și le spun să-l țină cât mai mult afară. Este primul moment în care am ocazia să îi informez. De fapt, prima „lecție” o țin mamelor însărcinate care au miopie și vin la control înainte de a naște. Așa este corect, să facă un consult oftalmologic în jurul a 7-8 luni de sarcină.

Revenind la copii: este important să faci primul consult înainte de un an, pentru că e mai ușor, cei mici pot fi atrași ușor cu sunete și lumini și nu fug. Următorul control se face la trei ani și, în continuare, la fiecare doi ani pentru copilul aparent sănătos.

 

Dar de la ce vârstă efectiv puteți diagnostica miopia?

Miopia poate fi diagnosticată imediat ce apare, în mod excepțional la copilul foarte mic, dar miopia școlarului debutează cel mai adesea după șase ani.

 

Dar văd copii de vârsta alor mei (adică 3, 4, 5 ani) care poartă ochelari. Pentru ce probleme poartă, dacă miopia, teoretic, nu există la această vârstă?

Hipermetropie, astigmatism. La fel, și diferența de dioptrie dintre ochi se tratează cu ochelari. Am pacienți de 8-10 luni care poartă ochelari.

 

Dar hipermetropia nu trebuie lăsată să se corecteze în mod natural, după cum spuneați la început? (vezi prima parte a interviului, n.m.)

Nu, dacă le dă strabism. În general, lăsăm necorectată o hipermetropie mai mică de două dioptrii și doar dacă vederea binoculară (a ambilor ochi, n.m.) este perfectă.

 

Ce putem face pentru copilul miop, ca să nu-i mai avanseze miopia?

Putem corecta miopia și încetini sau chiar stopa progresia ei, iar cele mai eficiente metode în reducerea progresiei miopiei sunt:

1. Purtarea lentilelor de contact moi multifocale: Lentilele multifocale au dioptrie cu minus în mijloc (care asigură vederea clară la distanță) și mai puțin minus în periferie, pentru a focaliza imaginea în fața retinei (defocusare miopică periferică), pentru a reduce progresia miopiei. Ele au fost concepute pentru ochiul prezbiop și se folosesc off-label, adică nu au fost concepute pentru reducerea progresiei miopiei. Eu le folosesc cu succes de șapte ani pentru a reduce evoluția miopiei la copii.

Rezultatele pe care le-am avut cu pacienții mei cu astfel de lentile sunt de eficiență de 50-70%. Și am multe cazuri în care am reușit să opresc evoluția miopiei. Cu ajutorul acestei lentile, creez o așa numită miopie periferică, ceea ce transmite retinei un semnal că a crescut destul și ochiul se oprește din creștere.

Există și lentile de contact moi cu design special pentru reducerea progresiei miopiei, dar nu în România, din păcate.

 

2. Purtarea lentilelor de noapte (ortokeratologice): Cum funcționează aceste lentile: le pui înainte să te culci, le dai jos după ce te trezești și vezi toată ziua clar, fără să porți ochelari sau lentile de contact. Această lentilă deformează corneea, astfel încât e ca și cum aș fi pus o lentilă pe minus în centru, iar în periferie producem acea defocusare miopică pe care o dorim pentru reducerea progresiei.

copil miopie lentile de contact Sursa foto: Chernetskaya | Dreamstime.com

Eficiența sa este tot în jur de 50% și este o metodă preferată de mulți părinți pentru că lentila este purtată doar în casă, sub supravegherea lor directă și, în plus, le dă copiilor libertatea de a face orice în timpul zilei, inclusiv să meargă la piscină, de exemplu.

 

3. Tratamentul cu atropină: Copilul își pune, în fiecare seară, câte o picătură de atropină în fiecare ochi, ca să reducă progresia miopiei. Vorbim despre o soluție cu concentrație foarte mică; ceea ce folosim noi în cabinet, în mod obișnuit, ca să dilatăm pupilele, este o soluție de concentrație 1%, iar ceea ce folosim în tratamentul miopiei la copii este de 0,01%, deci efectele adverse sunt extrem de mici. Din nou, este un tratament off-label, atropina nu se poate procura cu ușurință în România. Dar eficiența tratamentului este în jur de 50-60%, indiferent de dioptrie.

Prin aceste tratamente, progresia miopiei scade, în medie, cu 50%: de exemplu, dacă progresa cu o dioptrie pe an înainte de tratament, sub acțiunea tratamentului va progresa doar cu 0,5 pe an. Bineînțeles, ca în cazul oricărui tratament, avem responder-i și nonresponder­-i sau pacienți cu o evoluție fantastică și pacienți care nu răspund deloc la tratament.

Metodele de reducere a evoluției miopiei trebuie alese în funcție de caracteristicile anatomice ale ochiului, de antecedentele pacientului, dorința copilului, a părintelui, bugetul părintelui. Important este să le folosești pe toate, ca specialist, și să lucrezi cu toți distribuitorii de pe piață, ca să-i alegi pacientului metoda corectă.

 

”Totul este să faci tratamentul repede,
pentru că cel mai eficient este când începi tratamentul
la miopie mică și la vârstă mică: 5-6 ani.
Cea mai mare progresie a miopiei este
la copilul cel mai mic.

Dr. Daniela Goicea

 

Prin urmare, la un copil cu miopie deja instalată ar funcționa mai bine lentilele de contact decât ochelarii. Dar nu există lentile de ochelari care să facă același lucru?

Sunt în cercetare, nu există încă. S-au făcut studii cu ochelari bifocali și cu ochelari progresivi, dar cu eficiență de maxim 30% în reducerea miopiei. Ochelarii progresivi nu prea au efect și sunt și foarte scumpi; în ce privește ochelarii bifocali, noi îi recomandăm, dar sunt aceia cu dungă pe lentilă, care se văd foarte urât, iar copiilor nu le plac.

 

Păi, și preferă să-și bage degetele în ochi, așa cum zice lumea despre purtătorii de lentile de contact?

Tocmai am avut un copil căruia i-am dat ochelari bifocali pentru că a zis că nu vrea lentile. A venit apoi cu mama de mână că vrea lentile. Are 10 ani. Și cere lentile după ce a văzut ce înseamnă ochelarii bifocali. Dar eu recomand de la 5-6 ani lentile de contact. Când copiii sunt foarte mici, le pun părinții; de obicei, la șapte ani reușesc să-și scoată ușor lentilele singuri, iar pe la 8-9 ani să le pună și să le scoată singuri. 

Conform predictorilor de miopie, dacă la 6 ani are +0,75 dioptrie, sau la 11 ani are 0, deja vorbim despre un risc de miopie. Ideal ar fi să aibă 0,5+ la 11 ani. Progresia miopiei, între 6 și 9 ani, este în jur de o dioptrie pe an și apoi ritmul scade.

De aceea este foarte important să acționezi în acel punct unde progresia este foarte rapidă. Când îmi vin pacienți care au ajuns deja la -5, eu sunt foarte tristă, pentru că este destul de târziu: miopia a crescut prea mult, progresia miopiei se încetinește natural fiind copilul mai mare, iar eficiența tratamentului este, uneori, mai mică!

Vorbim despre miopia școlarului, miopia comună, despre care înainte se zicea: a, e o eroare refractivă, se corectează cu ochelari, dar, de fapt, estimările sunt ca, în 2050, 50% din populația globului să fie mioapă, iar incidența miopiei mari – care acum este de 2% – să ajungă la 10%. Miopie mare înseamnă peste 5 dioptrii, pentru că în acest punct începe să crească riscul de patologie oculară. Iar scopul nostru este să facem astfel încât acea miopie să nu ajungă la -5.

Pe vremuri se spunea lasă ochiul să muncească, ceea ce nu este corect! Ochiul miop, când privește la distanță, stă degeaba, nu muncește. Nu există mecanisme în ochiul miop care să te facă să vezi mai bine la distanță fără ochelari sau lentile, adică să te forțezi. Dacă mijești ochii, nu faci decât riduri și vezi mai bine pentru că micșorezi fanta prin care privești. S-a dovedit că subcorecția are efect negativ în evoluția miopiei.

 

Spuneați că nici ochelarii nu sunt în regulă…

Da, ochelarii determină focalizarea imaginii în spatele retinei în periferie și, prin aceasta, favorizează creșterea miopiei. De aceea le recomandăm copiilor să folosească ochelarii de corecție doar afară, la distanță, la televizor, nu la lecții, la lucru la aproape.

copil miopie ochelari lectiiSursa foto: Oleksandr Panchenko | Dreamstime.com

Sau îi dăm lentilă de contact cu design special. În niciun caz lentilă de contact cu design normal pentru miopie, pentru că e mai dăunătoare decât ochelarii, dat fiind că nu o poți scoate la aproape. Dacă un copil sau un adolescent miop vrea să scape de ochelari, ar fi mai bine să aleagă o variantă de lentile care pot să și reducă progresia miopiei.

 

Cu aceste tratamente, este posibil să ajungă vreodată ochiul la zero?

Niciodată. E ca și cum ai spune că vrei să ți se facă nasul mai mic. Niciun tratament nu dă miopia înapoi: odată ce o ai, cu ea ai rămas. Totul este să nu-și crească până la 5. Inevitabil, miopia va crește, odată instalată. Pentru că copilul crește, ochiul crește. Iar când tânărul se oprește din creștere, miopia continuă să crească, dar mai încet.

 

Sper să vă fie utile aceste informații și chiar să facă diferența în felul în care administrați această condiție medicală a copilului vostru. Mie, cel puțin, mi se pare revoluționar atunci când un specialist din România îndrăznește să folosească off-label un tratament care se dovedește a fi foarte eficient!

La cât mai mulți medici curajoși, cu viziune și considerație față de pacient – este unul dintre lucrurile pe care mi le doresc pentru societatea în care trăiesc.

Pe doamna doctor Daniela Goicea o puteți găsi la Clinica Focus Optic, adică aici.

Sursa foto articol: Evgeniy Parilov | Dreamstime.com

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

1 Comment

Leave a Reply