Concurs: Care-i povestea serilor voastre? – ÎNCHEIAT

copiii si povestile

Să ne-nţelegem: îmi place să le citesc copiilor. De fapt, mi-a plăcut mereu să mă dau în spectacol citind, că ascultătorii se amuză teribil. Ţin minte perfect cum recitam poezii de Emil Brumaru pe voce de Adrian Păunescu în camera de cămin din Panduri, unde locuiam cu alte patru pupeze stabile şi două în trecere, în anul trei de facultate. Alea erau terminate de râs, de mă molipseau şi pe mine, iar la ultimele versuri nu mai ajungeam.

Am făcut dicţie la şcoală cu o profă fascinantă şi-oi fi rămas de-acolo cu plăcerea asta a redării de texte cu voce tare, clară şi corectă, başca dramatismul meu înnăscut pe care-l pun la treabă prin intermediul personajelor din text. E-adevărat, le spun cam pe scuipate în ultimul timp, din cauza aparatului dentar, însă pentru Tudor pare suficient. Pentru că tot ce-şi doreşte este să audă poveşti înainte de culcare. Şi, oricum, mă atenţionează, de cele mai multe ori, când exagerez cu teatralitatea: „Maaamiii, nu mai citi aşaaaaa!”.

Tough crowd, ce să zic…

 

Sforăie tare cu cartea la picioare

Oameni buni, dar copiii te pot epuiza cu poveştile, corect? Este foarte adevărat – pe verificate, cu studii, vezi aici mai multe – că puştii învaţă mai bine cuvinte, concepte, situaţii atunci când li se citeşte iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar şi iar…………………………………… şi iar aceeaşi poveste. Adică ei ştiu ce le trebuie ca să se dezvolte – la fel ca şi cu mâncarea, e o chestie instinctivă – noi le cam punem beţe-n roate cu lehamitea faţă de acelaşi „a fost odată ca niciodată” seară de seară. Iar când au supt din povestea preferată tot ce le trebuie şi cer altceva, te bucuri de parc-ai reuşit să-ţi iei, în sfârşit, pantofi noi.

Prima obsesie de poveste a lui Tudor a fost Cenuşăreasa. Bine, nu domnişoara în sine, ci caleaşca cu mulţi cai din recuzita nopţilor de bal. În fiecare seară acelaşi ritual: citeam povestea, apoi trebuia să-i lasăm la picioare cartea deschisă la spread-ul pe care se lăfăie, viu colorată, scena cu influenţe hipice. Veneam după ce-adormea copilul să iau cartea de-acolo, că-i ditamai enciclopedia cartonată şi mi-era că se trezeşte cu vânătăi pe căpută.

O altă obsesie (sar peste Cartea Junglei care mi s-a părut mereu infinit de lungă, adormeam, de obicei, până când intra King Louie în scenă) a fost Singur acasă, povestea ilustrată a filmului care ne marchează an de an Ajunurile de Crăciun, de la naşterea Pro TV încoace. Una dintre principalele urmări ale acestei perioade este folia de plastic cu „cioburi” de globuri care-a stat luni de zile întinsă în balcon, în caz că ne intră vreun hoţ pe geam şi să fim pregătiţi, desigur. Slavă Domnului că nu se mai fac globuri de sticlă!

 

Ţinută pentru seri de poveste

Iar acum vine momentul în care intri tu în scenă, cu poveştile voastre despre povestea de seară. Lasă-mi un comentariu cu o mărturisire pe această temă şi poţi câştiga un set de pijamale pentru tine (mama) şi pentru cel mic (băiat sau fetiţă) oferite de Sofiaman

concurs sofiaman pijamale

Sofiaman este o marcă 100% românească, iar produsele sale se găsesc atât online, cât şi în magazine din toată ţara – de 20 de ani. Colecţia de pijamale pentru fetiţe este dominată de pasteluri şi imprimeuri paisley, iar cea pentru băieţi include modele cu mesaje super cool şi carouri în culori vii – le poţi vedea pe toate aici. Cât despre modelele de pijamale pentru tine, doamnă, acestea emană un aer romantic şi poartă elemente grafice din colecţiile pentru copii.

Aşadar, aştept comentariile tale la acest post până la data de 31 martie, când voi anunţa, pe pagina de Facebook a blogului, câştigătoarea setului de pijamale mamă-copil. Nu uita să dai Like paginii de Facebook a blogului, ca să prinzi momentul. Şi să fii la curent cu multe alte lucruri utile din parenting & lifestyle, desigur.

Succes la citit şi povestit!

Sursa foto articol

Share