Concurs: Învaţă să fii părinte! – ÎNCHEIAT

cuplu citeste carti concurs Philobia

N-am fost deloc o tânără ahtiată după copii. Nici după ai altora, nici după ideea de a-i avea pe-ai mei. Drept dovadă, prezint aici un text scris doar cu un an jumate înainte să rămân însărcinată cu primul, text în care îmi sărea rău muştarul la întrebările pe subiect.

Well, se pare că sunt un om al extremelor, un adevărat personaj romantic (în sensul literar al termenului) sau o individă bipolară – după cum s-ar zice azi – care poate sări dintr-o parte în alta fără ca niciuna dintre ele să-şi piardă relevanţa pentru ceea ce sunt. Aia am fost şi mi-o asum şi-o înţeleg descoperită la alţii, alta sunt acum şi nici măcar nu consider să existe vreo ruptură între cele două aspecte, doar o evoluţie normală a unei fiinţe umane care-a spus mereu la lume ce-a avut pe limbă sau suflet.

 

Informarea aduce relaxarea

Totuşi, în această evoluţie a dezvoltării mele, în acest ac de păr de pe drumul transformării atitudinii faţă de subiectul „copii & parenting” un lucru m-a ajutat fără egal: informarea. Îmi fac o cruce mare că sunt jurnalist şi, prin urmare, obligată să caut mereu, să citesc diverse, să discern între informaţiile care ajung la mine şi să folosesc ceea ce-am aflat ca temelie pentru noi şi noi săpături.

La fel a fost şi cu copiii: nu i-am primit cu niciun manual de instrucţiuni – doar cu o mulţime de sfaturi contradictorii ca informaţie sau debusolante ca feeling, dar am ales să ignor aceste „surse” afectate de diverse aspecte ale vieţii (adesea, nu cele mai fericite) şi să-mi întreprind propriile quest-uri pe drumul parenting-ului şi puericulturii.

Multă lume îmi laudă copiii, îmi spune că sunt o mamă „cool” şi „relaxată”, dar, să fim serioşi, povestea e mult mai complexă decât atât. Însă, dacă vă place acest vârf de aisberg ce se iţeşte pe blog, pe Facebook sau prin întâlnirile sporadice cu mine, cu sau fără copii la purtător, şi dacă vreţi o reţetă aşa, în mare, pentru „meseria” de mamă şi relaţia cu cei mici, iată: informarea e baza – adică literatura de specialitate, studiile în domeniu, nu (doar) ce circulă pe Internet – unde nu supravieţuieşti cu mintea netulburată dacă nu deţii o mare capacitate de a cerne informaţia.

 

Înscrie-te în cursa pentru cei mai buni părinţi!

Aşa că te voi ajuta să fii un părinte mai „cool” şi „relaxat” – dacă nu unul „mai bun” – folosind reţeta pe care eu o tot aplic de patru ani încoace, cam singurul lucru statornic în acest demers năvalnic care este creşterea copiilor: îţi ofer cărţi.

Împreună cu Editura Philobia, te ajut să te informezi mai bine despre creşterea copiilor – în general şi în diverse culturi, pentru că titlurile includ nişte experienţe geniale de parenting de pe glob, surse foarte bune de învăţăminte pentru propria experienţă de părinte.

 

banner concurs carti parenting philobia

 

Avem de dat două premii constând, fiecare, într-un pachet de trei titluri:

  • Mama şi copilul în diverse culturi, de Mei-Ling Hopgood, care adună aventuri educative din lumea întreagă. Din această carte vei afla, de exemplu, cum ajung să se ducă atât de târziu la culcare copiii din Argentina şi să nu creeze „probleme” familiei sau cum învaţă copiii chinezi să facă la oliţă atât de devreme.
  • Fraţi şi surori sau iubire şi rivalitate, explicaţiile unui pedopsihiatru, de prof. Marcel Rufo (în colaborare cu Christine Schilte) care se descrie drept „copil unic cu şapte fraţi şi surori”. Această carte scoate la lumină şi tratează adevăruri dureroase precum preferinţa părinţilor pentru unul sau altul dintre copiii lor, deşi, la nivel declarativ, toţi sunt la fel de deştepţi, frumoşi, minunaţi…. şi, evident, iubiţi.
  • Etapele construcţiei copilului şi rolul părinţilor, de Claude Halmos care dedică acest volum „miilor de copii şi adolescenţi care au fost închişi în ocnele din Franţa, în penitenciarele pentru minori, în şcoli de corecţie. Şi trataţi atât de inuman, încât mulţi dintre ei au murit. Pentru că societatea de atunci, ignorând psihicul şi formarea acestora, nu ştia că ei nu erau monştri, ci doar nişte copii lipsiţi de educaţie. Pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple niciodată.”

 Ca să poţi participa la concurs, ai de făcut următorii paşi:

  1. Dă Like paginii de Facebook a Editurii Philobia aici.
  2. Dă Like paginii de Facebook a blogului Idrilog aici.
  3. Răspunde, printr-un comentariu la această postare, la întrebarea: „Care este cea mai dificilă problemă cu care te confrunţi în creşterea copilului?”

Concursul se desfăşoară în perioada 15-28 februarie, iar câştigătorii celor două premii vor fi anunţaţi pe pagina de Facebook a Idrilog în data de 6 martie 2017.

Hai, succes la concurs pentru spor la citit şi crescut! Nu e niciodată prea târziu să începi să te informezi, oricât de mare ar fi deja copilul tău.

Sursa foto

Share