Menu
CONCURS

Concurs: Învaţă să-ţi iubeşti corpul, ca să trăieşti bine cu totul! – ÎNCHEIAT

curs psihosomatica comunicarea cu corpulÎn viaţa mea am două exemple mari şi late de ipostaze în care lucrul cu corpul mi-a schimbat percepţia asupra realităţii imediate: atunci când fac sport şi atunci când am fost în travaliu de naştere. Însă acest interviu mi-a deschis ochii într-o privinţă: că poţi să-ţi schimbi, efectiv, viaţa pe termen lung, prin lucrul cu corpul tău!

Pe Andreea Burdalescu am cunoscut-o la o întâlnire a blogger-ilor de parenting şi mi-a părut ruptă de lumea asta a „monetizării” scrisului, a campaniilor, proiectelor cu „client”, a lucrului cu „agenţii”, a tuturor acestor zbateri din social media pentru reach  şi engagement; atunci mi-a lăsat impresia aceea de scriitor oldschool – care, acum, se întâmplă să fie în online, că, deh, aşa sunt vremurile, dar, altfel, aş vedea-o creând pe o verandă burgheză cu panoramă provensală, izvorând texte din cel mai zen parfum de lavandă în care, parcă, stă toată ziua cufundată. Adică: fată, de ce ai vrea în lumea asta, despre care vorbim noi la această întâlnire? Nu cumva să te răneşti de ceva. În rest, mi-au plăcut dinţii ei şi felul în care vorbea.

De-atunci, prin prisma interacţiunii dintre noi pe Facebook, mi-am format despre ea o imagine de „mamă-zen” – are un băiat şi-o fată pe care-i creşte cu o răbdare şi-un calm eroice. Apoi, am văzut că ţine cursuri de dezvoltare personală – şi mi-am adus aminte de căldura cu care vorbea şi care m-a fascinat la acea întâlnire unde am cunoscut-o. N-am reuşit să ajung la unul, însă, de curând, Andreea mi-a făcut o propunere care ar putea trimite, în condiţii avantajoase, doi dintre cititorii mei la următorul ei curs: „Comunicarea cu corpul. Elemente de psihosomatică”.

curs psihosomatica andreea burdalescu

Posturi rapide pentru creat fericire

Când creşti şi trăieşti 30 de ani într-o cultură în care se amestecă dictoane precum „frumuseţea interioară este cea care contează” cu tabuuri legate de îngrijirea şi iubirea propriului corp, treci printr-o revelaţie când afli că există o asemenea direcţie în dezvoltarea personală, cea în care te „împrieteneşti” cu corpul tău pentru a atinge armonia faţă de tot ce te înconjoară.

Andreea Burdalescu curs psihosomatica
Am rugat-o pe Andreea să-mi răspundă la câteva întrebări ca să facă un pic de lumină pe subiect şi în lucrurile despre care va vorbi la curs, pe 22 iulie, la Braşov.

Dă-mi, te rog, câteva exemple de semne de „alarmă” frecvente pe care ni le dă corpul, iar noi le ignorăm. 

Ignorăm zi de zi o paletă largă de semnale: de la emoţii care contractă diverse părţi ale corpului, până la şocuri şi traume pe care le “absorbim” şi înmagazinăm zi de zi în corpurile noastre, fără să fim conştienţi de acest lucru. Despre semnale şi despre chimia pe care o declanşează în noi discutăm la curs mai detaliat, pentru că fiecare om răspunde emoţional şi corporal diferit la diverşi stimuli. Fiecare corp spune o poveste, propria poveste şi istorie a celui care îl locuieşte. Lucruri care au impact asupra cuiva lasă nevătămat pe un altul, aşa că nu aş vrea să generalizez. Există medici care cunosc vorba: „nu există boli, există pacienţi”. La fel şi aici. Aş putea să răspund la întrebarea ta, dând exemple din istoria mea cu corpul meu, însă ele nu sunt relevante pentru ceilalţi. La curs, participanţii au propriile „aha”-uri si „insight”-uri, de aceea şi este atât de valoros acest curs.


Ce comportamente din viaţa de zi cu zi arată că refuzăm să ne ascultăm trupul?
 De ce facem asta?

Doar două, aflate in registrul de bază, cel mai comun:

 1. Mâncăm mai mult decât ne este necesar. Ne lipseste fineţea percepţiei, nu avem exersată încrederea în semnalele corpului.
 2. Nu îi permitem corpului să transpire. Corpurile noastre au nevoie de măcar 60 de minute pe zi în care să facă exact acest lucru: să transpire, să scoată afară toxinele. Noi nu îi acordam acest timp şi, când transpiraţia începe, totuşi, să îşi facă loc spre afară, noi încercam să oprim procesul: dăm aerul condiţionat mai tare, folosim tot felul de antiperspirante sau ne mişcăm şi mai puţin, şi mai lent, tot ca să nu transpirăm. Îi ignoram o nevoie de bază şi, în felul acesta, plecăm la culcare cu toxinele neeliminate prin piele şi ne trezim tot cu ele. Acest proces afectează constant starea noastră de bine. Cunosc oameni care nu fac sport regulat pentru că nu le place deloc să transpire… Paradoxul este că, dacă am face mişcare susţinută zilnic, o oră măcar, cât să transpirăm bine, nu ne-am mai confrunta apoi în aceeaşi măsură cu neplăcerile estetice şi olfactive produse de transpiraţie. În plus, am dormi mai profund, am avea mintea mai limpede şi am funcţiona, per ansamblu, mai eficient.

 

Cum să facem  să ne ascultăm corpul mai mult? 

Suferim în zilele noastre de un fel de „obezitate informaţională”, consumăm zi de zi mai multă informaţie decât avem nevoie. Percepţia, instrumentul prin care ne racordăm la corpurile noastre, este tocită, neexersată. Ca să ne putem relua în stapanire percepţia, trebuie să învăţăm să tăcem, să ne debranşăm când şi când de la fluxul de informaţii care curg în fiecare zi spre noi până la suprasaturaţie, să învăţăm să ne plecăm urechea interioară spre ceea ce are corpul de spus. Perceptia este un instrument de fineţe, pe care oamenii îl pot descoperi şi îl pot experimenta la curs prin diverse exerciţii, putând apoi să îl folosească ori de câte ori vor dori.

 

Cum creşte calitatea vieţii noastre dacă ne ascultăm corpul mai mult?

Armonia şi buna şi deplina locuire în corpurile noastre s-ar vedea şi reflecta în lumea noastră. Energia ar curge nestavilită. Cred că toţi am cunoscut măcar o persoană despre care am spus: ce bine se simte în pielea sa! Aceşti oameni emană un câmp de energie armonios, fluid, simţim bucurie în preajma lor şi admiraţie. Imaginează-ţi o lume locuită de oameni care se simt bine în pielea lor, oameni care se locuiesc pe deplin, fără sentimente de respingere sau judecată. De asemenea, în luarea deciziilor, noi ne bazăm cel mai mult pe analizele minţilor noastre, ignorând ori „neauzind” răspunsurile pe care corpurile ni le dau.

Corpul ne răspunde la o informaţie cu fiori de bucurie ori contractându-se, contrazicând, de multe ori, mintea. Puterea cu care ne percepem răspunsurile depinde, de fapt, de cât de fină este percepţia noastră şi cât de obisnuiţi suntem să o folosim. S-a demonstrat prin teste repetate, validate de către cercetători, următorul lucru: corpul ştie răspunsul înainte ca mintea să îl genereze. De cate ori mi-am ascultat corpul, deşi mintea s-a panicat şi a generat răspunsuri care păreau solide şi argumentate, am avut numai de câştigat.

 

De ceva vreme suntem învăţaţi că emoţiile noastre ne pot schimba trupul. Este valabil şi invers? Cum?

Da. Acest aspect este şi cel care mă fascinează în ultima vreme. Putem face drumul înapoi, de la corp spre emoţie, prin posturi conştiente ale corpului. Am învăţat, de exemplu, să mă bucur de mai multă încredere în mine, să îmi creez un spaţiu vital în care să mă simt în siguranţă, să uşurez respiraţia abdominală profundă doar folosind o poziţie a mâinilor ori să scad nivelul de stres şi să generez conştient oxitocina. Nu aştept să vină la întâmplare valul de oxitocină, pot face asta singură, când doresc, folosindu-mă de corpul meu. Toate aceste lucruri le exersăm la curs, iar participanţii pot simţi starea de înainte şi după.

curs psihosomatica postura fericire

Sursa foto

Recent, o fostă participantă la un curs al meu mi-a spus că la final a realizat, gândindu-se la mine, că, pur şi simplu, nu-şi aducea aminte cum arăt – nici dacă sunt înaltă, slabă ori grasă, blondă ori brunetă, nimic. Am întrebat-o cum aşa, totuşi petrecusem două zile de curs cu ei şi, de obicei, stau în faţa cursanţilor, complet expusă privirilor. Mi-a spus că pur si simplu ceva din mine umplea spaţiul şi inimile lor, iar trăsăturile mele fizice au „dispărut”. Eu am zâmbit atunci; înainte de fiecare curs fac un exerciţiu de mărire a spaţiului vital, ceea ce duce la această percepţie. Par şi mă simt puternică, stăpână pe mine, ocup un spaţiu mai mare în încăpere. Nu e uşor de explicat în cuvinte, trebuie experimentat. Îi învăţ la curs pe oameni să facă acest lucru şi să simtă pe propria piele cum este.

 

Ce loc are acest îndemn de ascultare şi onorare a trupului într-o lume care ne tot repetă că „frumuseţea interioară contează”?

Frumuseţea interioară contează şi, până la un punct, ea chiar ne modelează chipurile şi corpurile. Calităţile şi defectele noastre, înclinaţiile naturale ni se pot citi cu uşurinţă pe chip. Ca o paranteză, cu titlu de amuzament: prietenele mele obişnuiesc să îmi trimită frecvent poze cu bărbaţii care le interesează, ca să le spun despre ei. Este modul în care am eu acces la Tinder. Și ghici ce: după ce ies cu ei de două-trei ori, îmi scriu să-mi confirme că am avut dreptate! Mi se pare amuzant şi, în acelaşi timp, mereu sfârşesc prin a mă gândi cum ar fi dacă am învăţa despre aceste lucruri la şcoală, cum să citim un chip şi un corp încă din şcoala primară! Nimeni nu ar mai putea înşela pe nimeni şi măştile ar fi inutile.

 

„În psihosomatică se spune că
celulita reprezintă lacrimile neplânse,
stocate de corpurile noastre.”

 

Revenind la frumuseţea corpurilor, aş spune că un corp ascultat este un corp armonios natural. Energia interioară l-ar modela aşa. Or, dacă ne uităm în jur, vedem diverse „deformări”: de exemplu, în psihosomatică, despre celulită se spune că reprezintă “lacrimile neplânse”, stocate în corpurile noastre. Cum pot fi utile cremele, masajele şi aparatele pe care noi le folosim cu atâta determinare? Toate emotiile noastre reprimate, neexprimate, dureroase se stocheaza in corpurile noastre. E ca şi cand am baga rufe (egal emotii) în maşina de spălat, însă nu am permite ciclul complet, care include clătire şi stoarcere. Tot acest proces neterminat se vede bine reflectat în corpurile noastre.

 

Cum se împacă îndemnul de a ne asculta, respecta şi onora trupul cu toate practicile din ziua de azi menite să înfrumuseţeze trupul strict la nivel estetic? 

Inconştient, cautăm ca, prin toate aceste intervenţii estetice, să ne simţim mai bine noi cu noi, în interior. Nu sunt împotriva acestor practici, însă ele nu ne duc prea departe. Uneori obţinem rezultate pe termen scurt, apoi corpul revine la forma pe care emoţiile neexprimate o modelează. Nu ştiu daca putem compara strălucirea unui chip fericit, radios, sănătos aceea obţinută cu ajutorul vreunei creme iluminatoare, de exemplu. Ori un corp lucrat la sală versus un corp natural armonios, fără efort (puţini îl au la ora aceasta), care se reglează singur, natural. Are un magnetism şi un farmec speciale. Suferinţa unui corp emoţional zidit în noi rămâne şi se exprimă prin tot felul de somatizări. 

Să ne ascultăm azi corpurile este un act de curaj, de respect, de înţelepciune. El este vehicolul nostru, cel prin care ne trăim aici experienţele şi nu îl putem da la o parte, nesocotindu-l ori ignorându-l, separându-ne de el. E timpul să învăţăm drumul înapoi, să ne simplificam vieţile şi să tindem conştient spre armonie fizică şi emoţională.

Şi, cum totul începe cu un pas, vă invit la curs ca să aflaţi mai multe despre aceste lucruri, urmând ca, din firele primite, să ţeseţi mai departe propria experienţă! 

 

Prin urmare, dacă vrei să participi la curs din partea Idrilog şi să plăteşti 50% din preţ, răspunde, printr-un comentariu la acest post, la întrebarea: „Ce crezi că încearcă corpul tău să-ţi comunice?”. Joi, 6 iulie, în jurul orei 22:00, voi anunţa cei doi căştigători pe pagina de Facebook Idrilog.

Găseşti aici mai multe detalii despre desfăşurarea cursului, locaţie, costuri.

Succes la comentat şi evoluat!

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

13 Comments

 • valerica
  3 iulie 2017 at 9:26 pm

  La mine este clar: corpul meu incearca sa imi spuna sa imi dau voie sa traiesc din plin, sa nu imi mai fac griji multe si marunte, sa invat sa respir cu tot nesațul.

  Reply
  • Idriceanu
   4 iulie 2017 at 6:45 am

   So, just do it!

   Reply
   • valerica
    5 iulie 2017 at 12:21 pm

    astept sa imi povesteasca Andreea cum sa o fac cat mai bine :).

    Reply
    • Idriceanu
     5 iulie 2017 at 12:50 pm

     :)))) Multă baftă, atunci!

     Reply
 • Ramona
  3 iulie 2017 at 9:37 pm

  Încearcă de mulți ani să-mi zică ca e stresat :)))) Ocupă din ce in ce mai mult spațiu, doar doar l-o vedeq cineva…

  Reply
  • Idriceanu
   4 iulie 2017 at 6:46 am

   Atunci, hai, cu destresarea, nu? 🙂

   Reply
 • Alexandrina
  4 iulie 2017 at 10:36 am

  Corpul meu incearca sa imi spuna ca traiesc inafara sa, ca m-am deconectat si nu ii satisfac nevoile reale,ca am multe lacrimi neplanse si multe bucurii netraite!

  Reply
  • Idriceanu
   4 iulie 2017 at 10:39 am

   Of, of, păi, hai, să vă reconectăm la loc, nu?

   Reply
 • Dorina Florescu
  4 iulie 2017 at 11:10 am

  Mă bucur de fiecare zi! Reîntâlnirea cu al meu corp este dimineața când ne salutam. Dacă nu am avut un somn odihnitor și el este supărat…pe mine! Ii ofer multe surprize…nu numai exerciții fizice și mișcări prin bucătărie gătind baiatului meu
  Mâncăm ce vrem dar cu mare grija pt corpul nostru
  El e mai grijuliu decât mine! Ascult de el. La ultima drumeție la Bușteni..i-am oferit corpului meu o surpriza. O camera salina, coșulețe cu plante uscate, aroma terapie și „cineva” ne-a cantat la tunica! Părintele S. Și locul secret…mănăstirea
  Am și eu surprize dar iubesc sa ofer celorlalți bucurii

  Reply
  • Idriceanu
   4 iulie 2017 at 11:13 am

   Cât de fain! Felicitări pentru grija faţă de el!

   Reply
 • Mămica Bonus
  5 iulie 2017 at 11:18 am

  Asta cu celulita e tare! Deci acolo s-au dus toate lacrimile?

  Reply
  • Idriceanu
   5 iulie 2017 at 11:29 am

   Cică aşa se zice în psihosomatică. La concurs nu vrei să participi? 😀

   Reply
 • […] interviu a fost acordat Georgianei Idriceanu și publicat pe blogul […]

  Reply

Leave a Reply