Menu
PARENTING

Copiii cu talent merg la grădinița cu suflet

copil se joaca gradinita

Grație întâlnirilor de mămici și/sau pitici la care am tot participat de când cu kinderul ăsta, am văzut ceva locuri de petrecut timp liber în familie sau de oferit celui mic câteva ore de distracție într-un decor nou, cu logistică nouă, să se mai ia și el cu una, alta. La Funny Land am ajuns chiar de câteva ori, și cu copil, și fără, și am avut o senzație de confort de fiecare dată. Locul e primitor și pentru mari (în afară de fumători, se înțelege), și pentru mici, și pentru o cafea, și pentru un playdate. Și, mai nou, se pare că e super potrivit pentru o grădiniță.

3

Nicoleta Botan, creatoarea acestui loc cu aer de vacanță perpetuă, e vasluiancă de-ale mele, așa că nu mă miră determinarea cu care a pus pe picioare și a crescut Funny Landasta ca s-o lase publicul mai moale cu denigrarea respectivului județ – țap ispășitor pentru toate relele din țara asta de la un timp încoace.

Și a părăsit drumul sigur al unui job bine plătit ca să-și îndeplinească visul: acela de a lucra în mijlocul copiilor. Dar o las pe ea să spună povestea acestui loc minunat:

”Vin dintr-un domeniu în care mi-a fost bine timp de 10 ani. Mergeam la un birou, socializam cu colegii, îmi făceam treaba, mă simțeam importantă, aveam contact cu persoane și companii importante, eram bine plătită, pe scurt: eram mulțumită de viața mea. Dar, odată cu nașterea fetiței mele, multe lucruri s-au schimbat, eu m-am schimbat!

Nu mă mai regăseam în ceea ce făceam. Am înțeles atunci că vreau să merg în altă direcție, să renunț la drumul lin și aparent sigur. Și asta am făcut: am renunțat la zece ani de muncă pentru a pune în practică un vis mai vechi, rămas în stare latentă undeva, în fundul minții.

Nu îmi plac regretele. Iar dacă se întâmplă, totuși, să am unul, prefer să fie pentru ceva încercat și nu să mă întreb „oare cum ar fi fost dacă…?”, de aceea motto-ul după care mă ghidez este: «cel mai mare risc este să nu riști nimic».

Iubesc copiii de când mă știu și mi-am dorit mereu să lucrez cu ei sau pentru ei, așa că am trecut la treabă. Am luat totul de la zero: investiții, pregătiri, calificări și cursuri specifice. Așa a luat ființă Funny Land (creșă/grădiniță în curs de acreditare pentru sistemul Gifted Educations) și îmi place să cred că aici se întâmplă lucruri minunate. Oamenii pleacă zâmbind de la noi, iar copiii – nu mai spun – nu mai vor sa plece.

atelier funny land parinti

loc de joaca gradinita funny land

loc de joaca gradinita funny land agricultori

curte gradinita funny land agricultori

Deși prima impresie cand ajungi în fața porții noastre este că aceasta nu spune mare lucru, îmi place să observ reacția oamenilor atunci când ne trec pragul. Activitatea am început-o cu pași mici, timizi – eram doar un «alt spațiu de joacă».

În timp, am primit cumva confirmarea că suntem mai mult decât atât, că suntem pe drumul cel bun prin activitățile pe care le-am desfășurat, iar o parte dintre ele continuă:

 • ateliere de creație (olărit, pictura pe machete, brutărie, prăjituri, origami, patchworking, desene cu nisip),

 • cursuri (șah, dans, actorie, pictură, bune maniere, aranjare a mesei, cusut pe etamină),

 • evenimente private pentru copii,

 • cursuri de limbi străine (chineza, japoneza, araba, germana, franceza, engleza și multe altele, în funcție și de dorințele părinților),

 • teatru (atât cursuri, cât și reprezentații de teatru),

 • cursuri de dezvoltare emoțională, mentală și a limbajului, dezvoltare personală,

 • seminarii și ateliere pentru părinți.

atelier copii gradinita funny land agricultori

După primul an de experiență, am decis să trecem la urmatorul nivel – creșă/grădiniță. Acest lucru a venit din dorința de a oferi copiilor și părinților servicii pe care eu nu le-am găsit în alte instituții de gen, atunci când am căutat o grădiniță pentru fetița mea.

 • Hrană sănătoasă, fără prăjeli, fără salamuri, fără pui îndopat cu hormoni, fără dulciuri cu zahăr. La noi, hrana oferită copiilor e din surse sigure, se gătește doar la cuptor, abur sau fierbere și le asigurăm cât mai multe fructe și legume crude. Iar dulciurile sunt pregătite cu miere, sirop de agave sau îndulcite cu fructe dulci (curmale, banane); practic zahărul alb nu există în alimentația copiilor care vin la noi la grădiniță.
 • Activități educative. Mi-am dorit foarte mult ca cei mici să nu stea ore în șir în fața televizorului, așa că nu există program de desene animate! În loc de asta, citim povești cu tâlc, fabule, ascultăm muzică clasică sau petrecem cât mai mult timp în aer liber. Mi-am dorit ca educația să fie în concordanță cu legile naturii, cu respect și înțelegere pentru aceasta, în spirit ecologic, să se facă prin respectarea nevoilor copilului; pentru că știm foarte bine: fiecare copil este unic și are ritmul lui de dezvoltare!
 • Afecțiune și empatie. Mi-am dorit sa nu existe „un colț al rușinii” sau buline, pedepse și recompense, ci sa fie tratați cu dragoste și empatie. Am înțeles că fiecare copil vine pe lumea asta cu cel puțin un talent și, prin metodele noastre de educație, încercăm să scoatem la lumină acel talent. Copiii sunt ca niște diamante neșlefuite!

educatoare gradinita funny land agricultori

Fiecare persoană din echipa noastră are experiență în lucrul cu copiii și dragoste pentru cei mici. De asemenea, încerc să selectez partenerii de afaceri din categoria părinților, astfel am certitudinea că știu ce înseamnă un copil, că știu să simtă un copil.

Iar pentru final, o concluzie a experienței mele văzând multe relații părinte-copil: dacă părinții și-ar asculta mai mult copiii, cred că ar fi mai fericiți! Mi-ar plăcea ca părinții să aibă mai multă încredere în copiii lor și în instinctele lor! Mereu le spun părinților: noi, adulții, suntem cei care trebuie să ne reeducăm, pentru că avem atât de multe de învățat de la copiii noștri…”

Dacă te tentează să începi noul an școlar la Funny Land, găsești pe site toate detaliile despre program, tarife, cursuri, amplasare.

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

  Leave a Reply