Menu
PARENTING / SĂNĂTATE

Dăruieşte copiilor zâmbete sănătoase

dantura sanatoasa copii

Nu cred c-o să ajung niciodată la concluzia că-mi răcesc gura de pomană îndemnând părinţii să se îngrijească de sănătatea danturii copiilor lor. Cică niciodată să nu zici „niciodată”, dat asta-i prea important şi cu bătaie pe termen prea lung în viaţa kinderilor. Deci: niciodată. Am scris şi aici (cu intervenţie de specialitate) despre cum ar trebui abordat acest domeniu, încă de la stadiul de gingie goală şi împart ca babele sfaturi prin parc oricărei mame, bunici sau bone îmi mărturiseşte că n-a luat încă în calcul periuţa şi pasta, deşi copilul râde cu dinţi de ceva timp.

Avem patru milioane de copii cu probleme stomatologice în ţara asta (sursa). Din păcate, mulţi dintre ei sunt crescuţi de adulţi care ei înşişi nu se spală pe dinţi, darămite să mai ştie cum arată un cabinet de medic dentist. Situaţie justificată cu eternele scuze: lipsa de bani, lipsa de timp, lipsa de educaţie.

Aşa că n-aveam cum să nu sprijin campania „Orbit dăruieşte zâmbete” prin care 1% din valoarea netă a vânzărilor de gumă sus-numită în perioada 10 octombrie – 4 decembrie va fi donată către SOS Satele Copiilor România.

 

Lecţii şi kit-uri de igienă orală pentru copii

orbit copii dantura sanatoasaPentru al doilea an consecutiv, această acţiune îi ajută pe copiii din medii defavorizate să zâmbească (mai) sănătos prin lecţii şi kit-uri de igienă orală. Activităţile sunt destinate copiilor din cele trei programe SOS Satele Copiilor din Bucureşti, Cisnădie (Sibiu) şi Hemeiuş (Bacău), cât şi celor din comunităţile învecinate acestor programe.


Iată câteva cifre din ediţia de anul trecut a campaniei „Orbit dăruieşte zâmbete”:

 • Suma strânsă: 196 000 de lei;
 • Au fost ajutaţi 3 500 de copii prin cursuri şi kit-uri de igienă orală;
 • Au fost organizate 11 workshop-uri de igienă orală, timp de şase luni, susţinute de: specialişti în stomatologie, asistenţi sociali, firme specializate în programe de educaţie nonformală a copiilor.

Pentru această ediţie, Orbit speră la implicarea unui număr mai mare de consumatori în campanie, pentru a sprijin îmbunătăţirea igienei dentare a peste 5 000 de copii. Activităţile organizate cu aceste fonduri vor fi demarate în aprilie 2017.

 

Au copiii clear la gumă?

Acum, revenind un pic la copiii noştri, ai tuturor: dacă tot m-am băgat iar în aria asta de igienă orală de început şi dacă Orbit tot se ocupă cu altfel de lucruri frumoase, am zis să-mi lămuresc o dilemă care-mi stă pe creier de când ăsta mare al meu are gura bogat mobilată şi mâncăm des la restaurant, unde n-am cum să-l spăl pe dinţi după: îi dau gumă să roadă după masă au ba? Îi curăţă dantura sau îi dăunează (per total)? Vorbim aici de sortimente de gumă pentru adulţi, fără zahăr, coloranţi, să ne gândim la cea mai clean gumă de mestecat pe care-ai alege-o şi pentru tine.


dr-manuela-lupascu_cropIar doamna doctor Manuela Lupaşcu, medic specialist stomatologie generală la LLL Dental, mi-a răspuns:

„Consumul de gumă nu are restricţii legate de vârstă (evident, vorbim aici de copii de cel puţin trei ani, care înţeleg când le explici că nu trebuie s-o înghită, n.m.), dar este foarte important să nu fie mestecată mai mult de 5-10 minute, pentru stimularea salivaţiei după masă, aceasta având rol de curăţare a danturii. În plus, ar fi recomandat ca, la final, copilul să clătească gura cu apă.”

(Clinica LLL Dental: www.llldental.ro / Calea Moşilor nr. 296, bloc 46, parter, apart. 72-74 / Telefon: (021) 610 23 37, 0728 320 700 / E-mail: clinic@llldental.ro)

Perfect, atunci, să încercăm cu guma. Un sfat pe care l-am găsit online, în situri de pe-afară: dacă te hotărăşti să introduci guma (într-un mod sănătos, desigur) în viaţa celui mic, alege un produs de tip lamă, nu bile, nu cuburi de gumă. Lamele sunt mai moi, mai uşor de mestecat şi i le poţi rupe în bucăţi.

Şi nu uita de campania Orbit! Poţi ajuta şi alţi copii să-şi îmbunătăţească sănătatea orală! 

Sursa foto

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

11 Comments

 • Ion
  4 mai 2017 at 2:15 pm

  Frumoasa initiativa, respect !
  Copiii sunt cei mai importanti

  Reply
  • Idriceanu
   4 mai 2017 at 2:18 pm

   Mulțumim! Așa este! Iar bazele unei igiene orale riguroase se pun în primii ani de viață.

   Reply
 • Bianca
  12 mai 2017 at 9:46 am

  Un gest foarte frumos sa ajutati copiii, totul porneste de la educatia lor de mici, daca se respecta aceste reguli elementare de igiena orala, ei vor avea mult mai putin de suferit cand vor creste.

  Reply
  • Idriceanu
   12 mai 2017 at 9:48 am

   Așa este! Mulțumesc pentru comentariu!

   Reply
 • Dana
  6 iunie 2017 at 11:33 am

  Este foarte frumos ca ajutati copiii, ei vin in aceasta lume fara nici o vina; ca parintii nu au bani, timp sau educatie, este de admirat cand cineva se ofera sa faca ceva pentru cei mici care provin din familii mai sarace.

  Reply
  • Idriceanu
   6 iunie 2017 at 1:50 pm

   Da, orice campanie care aduce un pic de lumina in educatia, igiena, cresterea copiilor in general sunt de laudat si promovat!

   Reply
 • Daniela
  19 iunie 2017 at 1:19 pm

  Ma bucur tare mult sa vad ca se face ceva pentru copii, cateodata ma intristeaza profund sa vad nepasarea oamenilor vizavi de niste copii fara posibilitati.

  Reply
  • Idriceanu
   19 iunie 2017 at 1:35 pm

   Da, aşa este, mai ales că igiena dentară este foarte neglijată în familiile celor defavorizaţi din punct de vedere economic.

   Reply
 • Laurentiu
  27 iulie 2017 at 1:17 pm

  Nu am decat cuvinte de lauda la asemenea gest. Jos palaria

  Reply
  • Idriceanu
   27 iulie 2017 at 1:45 pm

   Da, este o inițiavă admirabilă!

   Reply
 • Raluca
  12 decembrie 2017 at 3:43 pm

  Sa mai faceti asemenea actiuni, sunt multi copii in nevoie.

  Reply

Leave a Reply