Menu
SPORT

De ce-ți arată cântarul mai puțin deși ai mâncat din plin?

femeie fericita slabit izolare mancat

Pentru că poate! Serios acum: dacă insiști să te cântărești în această perioadă și să crezi în cifre respective, trebuie să ai în vedere câteva aspecte legate de asta. Ca să nu iei toate fluctuațiile de bune. Sau în bine.


Într-o mare virtuală de pâini frământate, gogoși, checuri, clătite și alte produse cu făina aia rapid dispărută din magazin plămădite, într-o mărturisire colectivă de mâncat continuu, mâncat compulsiv, mâncat cu mese și gustări și mâncat cu mari frământări apar niște niște postări surprinzătoare despre oameni care au… slăbit în izolare! Oameni care anunță cu ton triumfător cum îi laudă cântarul de zor!

Așa că astăzi vorbesc despre acest fenomen… nefiresc…? Sau oare e atât de anormal să pierzi în greutate cu acest regim ”special”, de viață 100% la domiciliu? Hai, să vă arăt ce scenarii există și-apoi faceți voi consiliu:

 

Cântarul arată corect: masa a scăzut concret

Asta este foarte posibil să se aplice celor care au trecut de la un stil de viață haotic, în care ”n-am mâncat nimic toată ziua!”, dar coșul de lângă birou era plin cu ambalaje de ronțăieli, iar seara compensau cu o masă copioasă pentru că ”n-am mâncat nimic toată ziua!” (evident) la un program de viață și de masă mai așezat, cu mese principale, la ore cât de cât fixe și normale, fără stresul sarcinilor de la birou și cu un program de somn corect, iar toate astea le-au reglat apetitul, secreția de insulină și aportul caloric.

Sau oameni care au trecut de la aripioarele de pui cu cartofi prăjiți/shaorma cu de toate/sandvișurile cu mult zahăr și multe grăsimi/mâncarea de cantină sau restaurant cu multe ingrediente nesănătoase, pe scurt, au trecut de la mâncatul în oraș la gătitul mult mai ”curat” de-acasă.

motive slabit izolare mancat multSursa foto: Czanner | Dreamstime.com

Deja s-a scurs suficient timp de izolare (a se citi ”din acest nou stil de viață”) pentru ca organismul să fi reacționat deja, iar cântarul să reflecte schimbarea în bine: de calitate în alimentație, de aport caloric (pentru că mâncarea procesată din comerț are un indice glicemic mai ridicat decât cea gătită în casă), dar și schimbarea în bine de tranzit intestinal (wink wink). Adică nu mai poartă cu sine așa numita ”fecal weight”.

Deci este foarte posibil ca această categorie de oameni să fi scăzut în greutate cu adevărat. Vestea proastă este că aveau cu adevărat un stil de viață extrem de nesănătos înainte. Vestea bună este… nu, nu că au slăbit, ci că această perioadă de izolare le oferă șansa și ideile de a-și schimba viața în bine pe termen lung, orice s-ar întâmpla de acum înainte. Asta e de ținut minte!

 

Cântarul arată bine: pleacă mușchii de pe tine

Oricine este preocupat de subiectele mișcare sau nutriție știe că mușchii trag la cântar mai mult decât grăsimea. E lege, pentru că musculatura este mult mai densă decât grăsimea. Este și motivul pentru care atât de renumita formulă de calcul a indicelui de masă corporală nu este relevantă în cazul persoanelor foarte active, a sportivilor, pasionaților de fitness, a celor care prezintă un procent ridicat de masă musculară din masa totală.

Din această cauză, în principal, oamenii care fac sport în mod constant și susținut nu sunt preocupați de folosirea cântarului clasic, care arată masa totală (”greutatea”, în exprimare populară), ci de evaluările corporale făcute cu cântare speciale, care indică procentul de masă musculară, de grăsime, de grăsime viscerală, rata metabolică și alți parametri din ăștia deștepți care-ți arată ce se mai întâmplă în corpul tău din punct de vedere fitness, puși în contextul stării de sănătate.

Dacă adaugi la această lege a mușchilor mai ”grei” decât grăsimea informația că începi să pierzi din masa musculară cam după două săptămâni de inactivitate îți dai seama că, de fapt, cântarul are dreptate: ai scăzut în greutate. Dar asta nu-i de lăudat, ci de îngrijorat. Așa că renunță la noile sporturi din izolare – tras/împins ușa frigiderului și sprinturi până la sertarul cu ”prostii” – și reia-le pe cele dinainte, cu un pic de adaptare la condițiile și accesoriile de acasă. Ține cu dinții de masă! (aia musculară, desigur)

 

Cântarul e înșelător. Te hidratezi corespunzător?

Ideal ar fi să te cântărești dimineața la trezire, imediat după ce ai scăpat de toate deșeurile adunate peste noapte. Adică după ce ai stat pe WC, pe românește. Dezbrăcat, desigur, pentru o relevanță cât mai mare.

Dar lumea nu face asta. Lumea sare pe cântar imediat după un antrenament – iar unul cardio te poate ”usca”, practic, astfel încât cântarul te poate înșela chiar și cu câteva sute de grame din cauza asta. Lumea sare pe cântar când își aduce aminte. Iar unii își aduc aminte mai des să se cântărească decât să bea apă.

La fel cum ”înainte” oamenii aveau un program de masă legat de programul zilnic, program care s-a schimbat odată cu izolarea (de cele mai multe ori în bine, grație gătitului în casă și ordonării orelor de masă), și cu ritmul de hidratare s-a întâmplat același lucru de câteva săptămâni încoace, numai că, destul de posibil, în rău, nu în bine.

Dacă înainte aveai pe birou sticla cu apă și-și stabilisei, în sfârșit, un ritm sănătos de hidratare – pentru că aveai apa acolo, sub nas – statul acasă e foarte posibil să fi bruiat acest ritm.

Acasă faci curat, faci lecții cu copiii, speli, calci, dormi mai mult, citești, te uiți la seriale, meșterești, organizezi lucruri, naiba știe ce mai faci și cum mai faci tot posibilul să eviți bucătăria, unde tronează grozăvia: frigiderul.

Între toate activitățile acestea este foarte posibil să uiți să bei apă, pentru că n-o mai ai mereu în raza vizuală. Iar scăderea cantității de apă din organism se vede pe cântar, să fie clar! Ca idee, ca să te convingi: cântărește-te înainte și după ce bei o sticlă de jumătate de apă. O să vezi că diferența este tocmai cantitatea de apă băută.

cat cantareste apa din corp slabit izolareSursa foto: Liountmila Korelidou | Dreamstime.com

Atenție, însă: doamnelor, dacă rețineți apă pe fondul fluctuațiilor hormonale din anumite perioade ale lunii (cea premenstruală, de regulă), mai bine renunțați cu totul la cântărit și vă vedeți de hidratare, are o importanță mult mai mare pentru starea voastră de bine, fizică și psihică. Am descoperit destul de multe surse online care fac referire la studii care au stabilit impactul clar negativ, chiar și al unei ușoare deshidratări asupra stării de spirit, mai ales în cazul femeilor.

Las aici una dintre acele surse, din care citez doar atât: ”În vreme ce bărbații s-au confrutat, la rândul lor, cu stări de oboseală, tensiune și anxietate în condiții de deshidratare ușoară, schimbările negative de stare de spirit, precum și restul simptomelor au fost mult mai pronunțate în cazul femeilor, atât la testările în momentele de repaus, cât și în testările din momentele active (…) În cazul ambelor sexe, schimbările de dispoziție au capacitatea de a limita motivația necesară pentru angajarea în activitate fizică, fie ea și moderată”.

Așa că lasă cântarul și ridică paharul!

 

Cântarul arată corect. Ți-ai făcut analizele recent?

Nu doresc nimănui să se încadreze în acest scenariu, mai ales în situația de față, când n-are nimeni chef de alte subiecte medicale, însă este o realitate: debutul unor boli poate fi responsabil cu o scădere bruscă în greutate.

  • Hipertiroidismul – pe care îl poți bănui după problemele cu somnul, bufeurile, bătăile neregulate ale inimii sau stările de iritabilitate – este caracterizat de hipermetabolism, adică este una dintre aceste afecțiuni care determină rapid scăderea în greutate.
  • Boala celiacă (sau intoleranța la gluten) – dacă nu este descoperită și ținută sub control printr-o dietă fără gluten – deteriorează căptușeala intestinului subțire și împiedică absorbția în sânge a nutrienților din alimente (malabsorbție). De obicei, un alt simptom foarte frecvent este și diareea, so you do the Math…
  • Pancreatita cronică – inflamația persistentă a pancreasului – generează probleme de secreție a enzimelor digestive, conducând la probleme digestive, malabsorbție, scădere în greutate, diabet.
  • În aceeași categorie a bolilor inflamatorii ale aparatului digestiv (alături de celiachie și pancreatita cronică menționate anterior) se numără: maladia Chron, colita ulceroasă, gastroenterita.
  • Debutul diabetului poate fi însoțit de o scădere în greutate. Indicatori ai acestei stări de fapt sunt consumul ridicat de apă și urinatul foarte frecvent și în cantități mari, înclusiv pe timpul nopții. În această situație, glucoza trece în urină și este eliminată, iar fiecare gram de glucoză pierdut echivalează cu aproximativ 4 calorii.
  • Boli inflamatorii sistemice precum poliartrita reumatoidă sau lupusul eritematos.
  • Boli infecțioase precum pneumonia sau tuberculoza (că tot sunt de actualitate, din păcate…) se asociază cu scăderi bruște (și inexplicabile) în greutate.
  • Majoritatea tipurilor de cancer au ca efect scăderea în greutate, mai ales cancerul la plămâni, la stomac, colon și tipurile de cancer ale sângelui (limfom, leucemie).

Atenție, însă: în cazul în care slăbitul s-ar produce pe fondul unei afecțiuni, am vorbi despre o scădere de 10-15% din greutatea totală într-un timp relativ scurt (câteva săptămâni), în condițiile în care nu nu vorbim despre o cură de slăbire.

femeie surprinsa a slabit izolareSursa foto: Roman Samborskyi | Dreamstime.com

Și, în sfârșit, te-ai gândit: o fi cântarul paradit?

Serios acum: este foarte posibil să se fi stricat cântarul. Dacă ani de zile te-ai cântărit în același loc din casă, pe aceeași suprafață (adică n-ai schimbat pardoseala între timp și nici n-ai pus un covor sub aparatul de măsură), ai făcut asta doar dimineața, ai respectat toate condițiile recomandate, iar el îți dă acum rezultate ciudate, poți lua în considerare a lui deteriorare.

Presupun că nu ai vreo sculă de cabinet medical, ci un cântar normal de baie, care avea și el o perioadă de garanție de câțiva ani, acolo, nu prea mulți (în medie, doi ani ar fi această perioadă), timp în care l-ai frecat de i-au mers gramele. Nu mai spun câte trollere ai trântit pe el la plecările în vacanțe, ca să vezi dacă te încadrezi pentru îmbarcarea în avion.

În virtutea job-ului de instructor de aerobic la World Class România, mă plimb (mă rog, mă plimbam înainte de izolare) foarte mult prin săli de fitness, mai ales prin cluburile proaspăt deschise, dotate cu aparatură nouă (asta-i soarta instructorilor recent veniți în echipă, să predea cu precădere în aceste cluburi). Și auzeam frecvent discuții și exclamații în vestiar despre ”ce ciudat indică acest cântar!” față de sculele de acasă.

Trebuie să iei și această posibilitate în considerare, așadar: chiar ai rămas fără cântar.

Oricum, eu ți-aș recomanda să nu te preocupe așa ceva în situația asta. Mai degrabă, trăiește echilibrat și fă lucruri mici pentru tine, care să-ți păstreze starea de bine. Precum astea despre care am scris aici. Și stai în casă, ce zici?

Sursa foto articol: Poznyakov | Dreamstime.com

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply