Menu
SĂNĂTATE

Despre albirea dinţilor acasă pe îndelete şi avantajele sale concrete

albire acasa philips zoom

Acum o lună şi jumătate, povesteam aici, cu mult entuziasm, despre cum am început un tratament de albire a dinţilor la domiciliu. Astăzi revin cu un interviu (şi sfaturi pentru cei interesaţi, evident) pe această temă cu medicul care m-a convins să fac asta.

Până să arăt întreg Internetului aici – că offline-ul s-a convins de ceva vreme – cu poze doveditoare cum s-a schimbat nuanţa dinţilor mei de pe arcada superioară (cea de jos mai are un pic de aşteptat până scap de aparat) în urma tratamentului de albire acasă Philips Zoom, am stat un pic de vorbă cu doamna doctor Carmen Popescu Olteniceanu, medic stomatolog la Ceris Dent, despre avantajele acestui tratament de albire, recomandări de stil de viaţă pentru pacienţii care urmează un astfel de tratament, precum şi despre aşteptările pe care aceştia ar trebui să le aibă în urma albirii. 

medic stomatolog carmen popescu olteniceanu

Dr. Carmen Popescu Olteniceanu, medic stomatolog Ceris Dent

De ce să alegem să facem albirea la domiciliu?

Pentru că este mult mai safe. Avem risc de sensibilitate a dinţilor mult mai scăzut decât în cazul albirii făcute în cabinet, care este mult mai puternică. Într-adevăr, aceea este mai rapidă şi o facem şi pe aceea, nu spune nimeni că nu este bună.

Acel tip de albire, în cabinet, este foarte util atunci când pacientul se grăbeşte, are un eveniment, vrea un rezultat imediat, pentru că, în acel caz, vorbim despre trei şedinţe a câte 30 de minute, cu o soluţie de albire mult mai puternică.

Substanţa de albire a dinţilor în cabinet este mult mai puternică: vorbim despre 40-45% concentraţie de substanţă activă (peroxid de oxigen). Acasă folosim o soluţie cu 10% sau 16% concentraţie de substanţă activă (peroxid de carbamidă).

 

Studiile au arătat că acest peroxid de oxigen este eliminat mai repede din ţesutul dentar, adică efectul albirii se duce mai repede decât în cazul albirii la domiciliu cu substanţă cu peroxid de carbamidă. Însă, reiau, albirea la cabinet este mult mai rapidă.

Alte avantaje ale albirii la domiciliu ar fi:

  • Concentraţia de substanţă activă fiind mică, dinţii nu devin sensibili sau atât de sensibili ca la albirea din cabinet (în funcţie şi de predispoziţia către sensibilizare a pacientului);
  • Peroxidul de carbamidă creşte PH-ul în cavitatea bucală, ceea ce înseamnă că scade incidenţa de carie;
  • Se face pas cu pas şi putem controla nuanţa, dar şi procesul de sensibilizare, dat fiind că ne întindem cu tratamentul pe câteva săptămâni. Când apare sensibilitatea, ne oprim: nu mai putem gel de albire în noaptea respectivă, aplicăm un gel desensibilizant şi reluăm apoi tratamentul;
  • Ajută la deschiderea nuanţelor saturate. Există culori ale dinţilor care se deschid foarte greu pentru că există aşa numita culoare saturată, cum spunem noi în limbajul de specialitate, adică dentina este foarte închisă la culoare. În aceste cazuri, ar fi nevoie de un tratament personalizat, care îmbină albirea la cabinet (rapidă) şi albirea la domiciliu (pe termen lung, cu gel cu concentraţie scăzută, pentru menţinerea efectului). În plus, cu ajutorul tratamentului de acasă, putem să deschidem mai mult acea culoare, dacă folosim această metodă complementar albirii în cabinet.
  • Poate fi folosită şi pentru întreţinere: avem un eveniment peste şase luni, un an, mai punem gutierele cu gel câteva nopţi. Nu e nevoie să luăm tot tratamentul de la capăt, pentru că dinţii noştri nu se vor închide înapoi, la culoarea de dinainte, după ce finalizăm tratamentul şi am obţinut o albire de câteva nuanţe.

 

Care este perioada maximă a tratamentului făcut seară de seară?

De opt săptămâni, în cazuri extreme, de dinţi cu pete. Altfel, tratamentul durează în funcţie de tipologia dentară a fiecărui pacient.

 

Ce se întâmplă dacă avem plombe pe faţa exterioară a dintelui?

Plombele nu se deschid la culoare în timpul tratamentului, ele vor trebuie schimbate după finalizarea procesului de albire, dacă diferenţa de culoare este evidentă.

 

Ce recomandări de stil de viaţă aveţi pentru un pacient care trece prin procesul de albire a dinţilor?

Principala recomandare ar fi ca pacientul să bea multă apă, pentru hidratarea dinţilor. O alta ar fi folosirea unei paste de dinţi desensibilizante, chiar ajută. Eu sunt, în primul rând, pacientul care foloseşte doar pastă pentru dinţi sensibili; dacă folosesc un alt tip de pastă, mă dor dinţii. Această pastă conţine nişte substanţe chimice care acţionează ca nişte dopuri pe canaliculele dinţilor, deschise prin procesul de albire. Astfel, pasta scade sensibilitatea dinţilor.

Iar contraindicaţiile ţin de consumul unor alimente şi băuturi: cafeaua, ceaiul negru, vinul roşu, ciocolata neagră, sfecla, fructele colorate…

 

Trebuie să spun că, de când cu albirea, mănânc strugurii negri fără coajă…

Mulţumesc, mă bucur să aud asta! Măcar pe timpul tratamentului trebuie să avem grijă la aceste alimente şi băuturi.

albire acasa philips zoom

Umblu cu paie în poşetă şi-mi beau cafeaua cu paiul oriunde merg.

Şi am mai descoperit ceva care pătează dinţii foarte tare: tinctura de propolis. Şi o beau şi pe aceea cu paiul.

Bravo! Aşa e, chiar am întâlnit un pacient şi nu înţelegeam ce are pe dinţi… Este foarte aderentă, dă nişte coloraţii exagerate.

 

Cu ce frecvenţă trebuie să vină pacientul la control atunci când face albirea acasă?

Eu folosesc două tipuri de concentraţii ale gelului de albire: 10% şi, respectiv, 16%. Îmi pot da seama când dinţii sunt abrazaţi, când au leziuni, dar, dacă pacientul nu-mi povesteşte despre sensibilitatea lor, nu-mi pot face o imagine clară asupra acestui aspect. Astfel încât, încep cu substanţa de 10% şi, la 7-10 zile, îi chem la control ca să văd cum a virat culoarea. Văd şi cum s-a simţit pacientul în urma albirii cu 10%, iar, dacă dinţii nu sunt sensibili şi avem o culoare destul de saturată, trecem la 16%.

Am pacienţi pe care îi văd şi la două săptămâni, din cauza programului lor încărcat. Însă eu mereu le povestesc pacienţilor atât de mult despre tratament, încât ei ştiu la ce să se aştepte.

 

„Niciodată o pastă de dinţi pentru albire
nu poate avea efectul pe care îl are gelul de albire.”
Dr. Carmen Popescu Olteniceanu

 

Dacă tot facem albirea acasă, de ce să nu folosim o pastă de dinţi pentru albire?

Nu este sănătos să folosim o pastă care conţine substanţe de albit dinţii. Pentru că i-ai suprasolicita tot timpul, de câte ori te speli pe dinţi, i-ai agresa, şi, în cele din urmă, pasta oricum nu îşi va mai face efectul.

Pastele de dinţi pentru albire sunt un pic abrazive, rugoase, iar prima senzaţie a pacientului este că dinţii sunt foarte curaţi şi, automat, i se pare că ar fi mai albi. Într-adevăr, aceste paste curăţă foarte bine, însă, în timp, acele particule zgârie smalţul, iar o suprafaţă zgâriată se colorează mai uşor în timp. Pentru un efect de dinţi albi, smalţul trebuie să fie neted, pentru ca raza de lumină care pică pe el să fie reflectată corect.

Decât să folosim a la longue o pastă de dinţi abrazivă, mai bine facem un tratament profesional, care este sub controlul medicului, îl facem pas cu pas, nu avem dinţii foarte sensibili, dinţii au timp să se deschidă la culoare, sustenabil. La fel cum ar trebui să treci de la părul brunet la părul blond într-un mod sănătos: treptat, pentru că vorbim tot despre oxidare şi în cazul albirii dinţilor.

 

Cât costă această albire la domiciliu?

Kit-ul pentru albire, care include gutierele din silicon, personalizate pentru fiecare pacient, şi, teoretic, două seringi cu gel de albire – pentru că, practic, eu întotdeauna le dau mai multe – costă 800 de lei, în acest preţ intrând şi controalele aferente. Din nou, teoretic, fiecare pacient primeşte o seringă cu gel de concentraţie 10% şi una cu concentraţie 16%. Însă, dacă pacientul îmi spune că are dinţii sensibili, îi dau ambele seringi cu concentraţie 10%.

Pe mine mă interesează ca pacientul să obţină rezultate şi să se simtă bine, să fie mulţumit. Oricum, toată lumea va observa că are dinţii mai albi, asta este satisfacţia mea majoră.

Dacă doreşte tratamentul combinat cabinet + acasă, va plăti doar preţul de cabinet, care este 1 000 de lei. Oricum, preţul de listă pentru albirea la cabinet, care constă în acele trei şedinţe a câte 30 de minute, este de 1 000 de lei, deci tratamentul acasă este bonus.

 

Ce aşteptări să avem de la tratament?

În primul rând, nu unele nerealiste! Dinţii nu se deschid la culoare de pe o zi pe alta şi asta e foarte  normal, lucrăm cu organismul uman. Întotdeauna îmi învăţ pacienţii să aibă rărbdare şi să observe procesul. Cam după o săptămână de tratament începe să se vadă diferenţa. Mereu facem fotografii înainte şi la controale, ca să vedem cum virează culoarea.

albire dinti acasa philips zoom

Aceasta este nuanţa iniţială a dinţilor mei.

ceris dent albire dentara foto before

În pozele pe care mi le-ai făcut înainte să încep tratamentul se vedeau două nuanţe ale dinţilor…

Da, pentru că incisivii tăi sunt o nuanţă, iar caninii – alta. La oricine caninii sunt mai închişi la culoare, aşa e structura lor. Smalţul de pe canini e mai subţire şi transpare foarte mult dentina.

 

Cam cât ţine efectul?

Diferă de la pacient la pacient, mai ales în funcţie de stilul de viaţă al fiecăruia. Şi fiecare pacient e unic: unora li se deschid dinţii la culoare mai repede, altora – mai greu. Nu pot face o comparaţie între un pacient care bea 3-4 cafele negre pe zi şi fumează un pachet de ţigări şi un pacient care bea un cappuccino, un caffe latte şi nu fumează. Din experienţa mea, stăm liniştiţi cam 3-4 ani, dacă avem grijă. Dacă tu vei continua să bei cu paiul cafeaua, vinul roşu etc., este clar că acea culoare te va ţine mai mult. Eu le spun mereu pacienţilor să nu-şi schimbe stilul de viaţă într-atât încât să devină o frustrare, adică să nu poată bea o cafea că n-au paiul la ei.

 

Eu umblu cu paie în poşetă…

Felicitări! Mulţi fac asta, da. Ţine de fiecare ce-şi doreşte şi de ce fel de persoană este. Este important să ne facem şi micile plăceri, nu pot să le spun pacienţilor că trebuie să-şi bea cu paiul paharul de vin roşu seara, după o zi tracasantă.

 

Un ultim sfat?

Da: să nu-ţi pui niciodată gutiera într-un şerveţel! Aşa îşi pierd adeseori pacienţii gutierele de albire sau de la aparatele ortodontice: le pun într-un şerveţel, iar şerveţele întotdeauna se aruncă. Sau le mai mănâncă animalele de companie, chiar am avut cazuri frecvente din acestea. Foloseşte cutiuţa specială pentru depozitarea gutierei.

 

Aşadar, rămân datoare cu pozele personale făcute în cursul tratamentului, precum şi cele din prezent, ca să vedeţi diferenţa concret. Sper să nu dureze prea mult până revin… pun task-ul în agendă şi îmi fac timp!

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

3 Comments

  • Elena Musat
    9 noiembrie 2018 at 1:20 pm

    Super! M-ai convins si pe mine!

    Reply
    • Idriceanu
      9 noiembrie 2018 at 1:26 pm

      Stai să vezi când oi pune pozele de before & after 😉

      Reply
  • […] accept această procedură, despre substanţa folosită în albirea dinților la domiciliu, despre recomandările de stil de viaţă în palalel cu albirea, despre albirea la cabinet versus cea de ac… Astăzi povestesc despre ce a făcut, concret, kit-ul de albire pentru […]

    Reply

Leave a Reply