Pentru că am refuzat să mă sacrific pe altarul aragazului odată ce-am devenit mamă și pentru că sunt sigură că există multe alte proaspete mame la fel ca mine, nu pot să mă bucur că a apărut un astfel de serviciu dedicat bebelușilor.
Băi, să nu mă-nţeleagă greşit mamele din lumea-ntreagă – că asupra taţilor oricum nu-mi permit să am controlul asupra a ceea ce gândesc – dar nu mi-am propus să mă sacrific pe altarul maternităţii odată ce-am născut. Adică să-ncerc să rămân, cât de cât, normală la cap, întru binele tuturor părţilor implicate, inclusiv al copilului. Aşa şi cu diversificarea lui – despre care am scris, în câteva rânduri şi nenumărate detalii, aici – am încercat să fac viaţa familiei cât mai uşoară având în vedere circumstanţele de working at home mom cu un bebeluş şi-o casă de ţinut, fără ajutor în afară de bărbatul pe atunci lucrător de la 9 la 6.
Pe scurt, am plecat pe drumul alimentaţiei solide cu o schemă de la pediatru – poate cea mai rezonabilă din câte am auzit şi citit pe mereu surprinzătoarele forumuri de mame de toate formele şi concepţiile – dar na, până la urmă, orice cioară-şi laudă prada. După câteva luni, când s-a stabilizat ăsta micu’ pe toate grupele alimentare permise vârstei, am trecut pe schema de gătit o oală pentru toţi şi toţi pentru mâncarea de dietă. Totul la cuptor, fără sare, cu un strop de ulei de măsline, plus ciorbe – treabă care mi s-a părut absolut decentă pentru toată lumea. Inclusiv pentru nervii mei care nu trebuiau să se pună la mai multe feluri odată. Pe această cale ţin să mulţumesc bărbatului că n-a fost mofturos şi că şi-a satisfăcut eventualele alte pofte în afara domiciliului, departe de ochii curioşi ai copilului.
Sacrifiu pe altarul aragazului
Cunosc personal mame care au făcut marea schimbare a vieţii lor odată ce-au primit un copil pe inventar: s-au dezgropat din dosarele din carieră ca să se afunde în oale şi reţete şi miros de bucătărie încinsă. OK, respect lor. Eu n-am putut să fac mai mult decât brânză de casă, masa de prânz şi iaurt cu biscuiţi. E adevărat, am puricat orice etichetă până la ultimul E-u şi portofelul familiei până la ultimul leu pentru alimente curate, bio, fără sare, fără zahăr, fără căcaturi pentru sistemul digestiv al copilului meu. Dar n-am frământat biscuiţi şi grisine, n-am fiert compoturi şi gemuri, n-am închegat iaurturi. N-am vrut, că timp poate-aş fi găsit şi pentru asta, după celelalte 76 lucruri de făcut zilnic.
Revenind în prezent, copilul consumă cam de toate de pe la un an şi-un pic.
Evident, are preferinţe şi etape mono-alimentare şi stări de greva foamei şi accese de zel pentru alimente pe care nu le-avem atunci pe stoc, dar, all in all, e bine.
Numai că tot trebuie să-i dau ceva nou la cel mult trei zile (gătitul chiar zilnic m-ar face să-mi bag capul în cuptor, chit că eu şi bărbatul facem cum schimbul la asta, iar lui îi vine schimbul mai des decât mie), aşa că mai am momente în care să zicem că „mâncarea cu dragoste” nu-i chiar aşa. Şi eu stau acasă. Ce mai contează toate alea pe care le bifez zilnic, treaba e că nu merg la birou cel puţin opt ore pe zi, deci ar trebui să bifez o oală aburindă măcar la două zile, nu? Nu.
Iaca, d-asta m-am bucurat când am aflat despre Baby Fresh Food, primul serviciu din România care furnizează mâncare proaspătă, pregătită din ingrediente 100% naturale, pentru copiii mai mari de şase luni. Afacerea a fost construită de două mămici – Alina Sudriu şi Antonia Condurovici – nu-mi sună cunoscut, dar sper să le meargă bine – şi beneficiază de consultanţă din partea echipei de specialişti ai clinicii Med Consult & Care, Dr. Luana Şahian şi Dr. Alina Antohe.
Cea dintâi este consultant în nutriţie, licenţiată în medicină generală şi doctor în Ştiinţe Medicale cu specializarea Biologie Celulară şi Moleculară şi Fiziopatologie; cea din urmă este medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” şi consultant în nutriţie pediatrică. Ambele au creat reţetele şi compus meniurile de diversificare, împărţite pe categorii de vârstă: 6-9 luni, 9-12 luni, 12-24 luni, 24 luni+.
Lasagna pentru toate vârstele
Partea proastă e că nu livrează în tot Bucureştiul, ci numai în zonele: Floreasca, Dorobanţi, Aviaţiei, Văcărescu, Ion Mihalache, Primăverii, Ştefan cel Mare, Tei, Victoriei, Titulescu şi Băneasa. Partea bună e că poţi ridica mâncarea de la sediul lor din zona Piaţa Floreasca, dacă-ţi place meniul şi-ţi dă mâna să traversezi Bucureştiul pentru asta (dacă te ajută cu ceva, scuteşti şi 10 lei livrarea).
Numai că trebuie să stai bine la capitolul disciplină şi memorie – sau să umbli cu agenda după tine – dat fiind că trebuie să suni cu o zi înainte pentru mâncare (chiar înainte de ora 15:00), pentru că toată găteala se face înainte de livrare, ca să fie preparatele proaspete.
Mâncarea este pregătită numai din ingrediente naturale, fără arome, coloranţi sau conservanţi. Vezi toate ingredientele pe site, cât şi pe eticheta produsului livrat. Plus termenul de valabilitate, ca să ştii cât stai liniştită, dar, în principiu, e vorba de 24 de ore de la preparare.
„Meniurile au la bază alimente de calitate din surse bine controlate şi care întrunesc necesităţile organismului pe diverse etape de vârstă”, spune pediatrul Alina Antohe.
Eu mă bucur de treaba asta şi sper să se bucure cât mai multe mămici cu copii mici. Mai ales cele care s-au întors la serviciu pe toată ziua şi-au lăsat găteala pe tura bonelor sau bunicilor.
2 Comments
Noutăţi pentru copii | Idrilog
19 iunie 2015 at 8:00 am[…] la domiciliu mâncare proaspătă pentru copii, cu ingrediente 100% naturale (vezi mai multe aici), iată că fetele deştepte de la Baby FreshFood, adică Alina Sudriu şi Antonia Condurovici, au […]
Masa, dansul și antrenul când mama face ca trenul - Idrilog
25 iunie 2019 at 11:07 pm[…] cea a fetelor de la Baby Fresh Food; se întâmpla în urmă cu cinci ani și am scris despre ea aici, însă văd că, între timp, au renunțat tocmai la acest serviciu de livrare on a regular basis […]