Menu
PARENTING

Donează o pâine, donează un mâine

doneaza o paine

Ştiai că 42% dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţional (potrivit unui studiu al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale)? Adică ştiu să citească, pot chiar să reproducă ce-au citit, dar nu înţeleg o iotă din asta. Pentru că s-au oprit cu învăţatul mult prea devreme. (Media europeană la această categorie nefericită este de 20%, cu o ţintă de sub 15% până în 2020.) În condiţiile în care rata abandonului şcolar este de 19%, nici nu-i de mirare că avem atât de mulţi tineri neinstruiţi. Iar dacă îţi mai spun că unul din opt copii de la sat se culcă flămând, poţi înţelege şi mai bine situaţia. În plus, nu au necesare pentru mersul la şcoală şi nu îi încurajează nimeni în sensul ăsta. Uite-aşa, cresc adulţi fără pregătire, fără apreciere pentru şcoală, fără prea multe şanse de angajare şi de trai în bunăstare.

 

Ajută un copil să-i poată scrie Moşului

World Vision România vine în ajutorul acestor copii cu programul Pâine şi Mâine prin care oferă o masă caldă şi suport pentru rezolvarea temelor copiilor din zone defavorizate. Prin această acţiune se încearcă prevenirea abandonului şcolar la sate, probabilitatea sărăciei în zona rurală fiind de trei ori mai mare decât la oraş. Masa caldă constă în două feluri de mâncare şi un desert, fiind oferită prin intermediul unor firme de catering care garantează siguranţa şi calitatea alimentelor. Apoi, copiii sunt ajutați la teme și sunt implicați în activități educative timp de două ore, sub îndrumarea unui cadru didactic.

program paine si maine_1

În cadrul acestui proiect, World Vision România a gândit, cu ocazia sărbătorilor, campania intitulată „I-ar mai putea scrie Moşului dacă n-ar merge la şcoală?” tocmai pentru a sublinia importanţa educaţiei în viaţa acestor copii. Deocamdată, organizatorii au în vedere 2 500 de copii de clase 0-4 din satele judeţelor Dolj, Vâlcea şi Vaslui (deci n-aveam cum să nu susţin această campanie, dat fiind că mi-am făcut primi 12 ani de şcoală fix în Vaslui).

Dar toate astea pot fi făcute doar prin donații ale companiilor sau ale persoanelor particulare, aşa că te invit s-o faci, fie cu doi euro prin SMS cu textul PÂINE la numărul 8844, fie online pe http://painesimaine.ro/doneaza. Curaj, e super ieftin! Mai ieftin decât cel mai sumar meniu de prânz pe care l-ai mâncat vreodată în pauza de masă de la birou. Şi poate face o diferenţă enormă în viaţa acelor copii, a comunităţii lor, a societăţii noastre.

Hai, sărbători fericite şi empatice!

paine-si-maine_2

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply