Menu
PARENTING

Dragă părinte, ia-ţi un moment de odihnă: citeşte o povestioară cu tihnă!

mama obosita moment tihna

De când ai copii, te-au copleşit informaţiile de pe forumuri, judecăţile din partea familiei, cunoscuţilor şi chiar necunoscuţilor, propriile tale nesiguranţe… Nu vrei să te linişteşti un pic, să realizezi că eşti cel mai bun părinte pentru al tău cel mic?


„Auzi, tu ai început diversificarea cu fructe?”, „Ce sistem de purtare foloseai când avea Tudor şase luni?”, „Recomandă-mi şi mie un pediatru bun, dar să vină acasă, neapărat!”, „Copiii tăi adorm singuri? Cum ai făcut?”, „N-au plâns când i-ai dat la grădiniţă?”, „Sunt terminată, asta mică nu vrea să doarmă, nu mai ştiu ce să fac…” –
sunt câteva exemple de mesaje din mesageria mea de Facebook de când am devenit mamă şi-am început să mă expun în Social Media din perspectiva asta.

Copiii prietenilor din lista mea cresc odată cu ai mei, nevoile prietenilor mei părinţi se schimbă în paralel cu ale mele: „Cum reuşeşti să faci atâtea şi să stai şi cu copiii?”, „Ce le dai pentru imunitate?”, „La ce ateliere îi mai duci?”, „Tu n-ai probleme cu statul la desene, cu comportamentele violente, cu mâncatul de dulciuri, cu…?”. Asta pe lângă valul constant de nou-născuţi care vine din urmă, cu aceleaşi şi aceleaşi întrebări din partea proaspeţilor părinţi, încă nesiguri pe noul lor rol… Părinţii caută mereu alinare şi eu mă bucur să fiu una dintre sursele care le oferă asta.

 

Bucuria de-a fi părinte poate să răsară din câteva cuvinte!

N-am fost niciodată mamă panicoasă. Nu mi-a fost frică să nasc în apă, natural şi fără anestezie, doi „uriaşi” de patru kile bucata; nu m-am panicat când am intrat în spital cu primul copil (la stat, cu cearşafuri rupte şi toalete murdărite de vecinii minoritari de palier), la doar două săptămâni de la naştere; un an mai târziu, am rezistat eroic amândoi tratamentului unei arsuri de gradul doi cu care s-a ales la bunici.

Am trecut şi eu prin oboseală cronică, boli, lovituri, analize şi vizite la medic cu copiii, mâncare aruncată pe jos, vomă pe pereţi şi pipi în pat, jucării peste tot, două ture de adaptare la grădiniţă şi multe, extrem de multe crize personale despre lipsa de timp pentru mine, de chef pentru treburile gospodăriei, de bani pentru orice, de înţelegere din partea celorlalţi, din afara casei mele, care nu văd, efectiv, cum se fac lucrurile.

Aşa că, atunci când văd un mesaj din acesta încărcat de panică, tristeţe, stres, nevoie de consolare în mesageria mea privată, încerc să aduc o alinare cât mai… productivă. Nu sunt vreo campioană la capitolul empatie – deşi am observat că, în scris, îmi iese mult mai bine decât dacă m-apuc de zis – dar le povestesc părinţilor cum am făcut eu în situaţia respectivă şi, conform experienţei mele, încerc să le ofer o perspectivă constructivă.

Probabil este felul în care îi mulţumesc Divinităţii că m-a făcut aşa, ţeapănă pe picioare, şi încerc să dau din atitudinea asta şi celor aflaţi la ananghie; desigur, soţul meu spune că fac asta şi pentru a-mi hrăni orgoliul nemăsurat de influencer wannabe. Până la urmă, faptul că am ajutat un om stresat să se relaxeze este singurul lucru care ar trebui să conteze, nu?

napolact povestioare cu tihna eveniment marriott

Toate cele de mai sus au fost descrierea contextului în care am luat cunoştinţă cu noua campanie derulată de Napolact în colaborare cu ReadyNation România, „Povestioare cu tihnă”. Imaginează-ţi c-ai avut o zi din aia clasică de vineri, 13, în care problemele cu şi despre copii au ocupat o pondere covârşitoare; femeie, angajat, soţie, gospodină, mamă, eşti stoarsă în toate ipostazele tale şi, cu ultimele puteri, te duci la cumpărături, iar cutia pe care o alegi din frigiderul de lapte spune aşa: „… încă de la început, mama şi-a încurajat copilul să-şi urmeze pasiunile şi să lupte pentru ele”. Nu că răsare soarele şi peste parenting-ul tău? Nu că-ţi aduci aminte care e bucuria din a avea un copil?

Exact acesta este efectul pe care l-au dorit organizatorii acestei campanii de alinare a părinţilor din România când au decorat cutiile de lapte Napolact BIO (de 3,8% sau 1,5% grăsime, pentru toate gusturile) cu mesaje extrase din poveşti despre întâmplări în familie, poveşti din care părinţii să culeagă învăţături care să-i susţină în cel mai important rol al lor de fiecare zi.

povestioare cu tihna napolact readynation romania

Părinţi liniştiţi, copii fericiţi, pentru viitor pregătiţi

Poveştile, 12 în total, au fost inspirate din situaţii de viaţă reală, alese cu ajutorul experţilor psihologi ai ReadyNation Romania, iar concluzia fiecărei poveşti ar trebui să fie o mână de ajutor, o gură de aer proaspăt, empatie şi înţelegere menită să uşureze sufletul încărcat de părinte. Le găseşti pe toate aici.

Dar beneficiile unei astfel de susţineri nu se opresc la adultul care răsuflă uşurat pe moment, nu este un ajutor punctual, ci se propagă în întreaga familie; pentru că – şi cine nu ştie află acum – părinţii şi copiii lor sunt precum vasele comunicante din punct de vedere emoţional: cei mici simt nu doar bucuria, încrederea, sentimentul de împlinire, ci și încordarea, tristețea, stresul și neliniștea celor mari (ca să nu zic „bătrâni”).

Pe acest efect de tip „bulgăre de zăpadă” au mizat cei de la ReadyNation România când au venit spre Napolact cu această propunere de parteneriat: „Povestioare cu tihnă este un proiect care merge dincolo de dorinţa noastră de a susţine educaţia copiilor, este un proiect care aduce «mai bine» întregii familii şi, astfel, contribuie la o educaţie timpurie de calitate”, a declarat Gabriel Biriş, vicepreşedinte al asociaţiei, la evenimentul de lansare a campaniei Napolact. Pentru că, până la urmă, aceasta este cheia în pregătirea unei societăţi pentru a înfrunta provocările viitorului: educaţia timpurie.

povestioare cu tihna napolact bio readynation romania

Aşa că te invit să dai o tură pe la frigiderul Napolact BIO, să-ţi alegi mesajul potrivit dintre cele 12, să citeşti întreaga poveste – eu ţi le recomand pe toate, la ceas de seară, alături de copilul tău, pentru că sunt adevărate lecţii de viaţă – şi să-ţi spui propria ta poveste pe site-ul Povestioare… cu tihnă. Pentru că, din poveştile publicate pe  site, Napolact se va inspira pentru etapa următoare a campaniei ce va conţine alte 12 mesaje inspiraţionale. Şi nu este deloc exclus să faci altui părinte un bine prin povestea pe care o ai de spus.

Spor la citit, reflectat şi împărtăşit cu noi!

Sursa foto articol: Katarzyna BialasiewiczDreamstime.com

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

2 Comments

 • Luiza
  2 noiembrie 2018 at 10:26 am

  Frumos articol!

  Reply
  • Idriceanu
   2 noiembrie 2018 at 11:06 am

   Mulţumesc! Ţi-a dat un pic de tihnă? 🙂

   Reply

Leave a Reply