Menu
PARENTING

Dragi gravide, fiți recunoscătoare pentru izolare!

gravida in izolare

Titlul este oare o amenințare? Nicidecum. N-am înghițit sfaturile exagerate ale mămicilor înciudate pe când eram eu însămi gravidă, așa că nu doresc să vorbesc cu obidă. Ci cu recomandări, pentru evitat ale maternității frustrări.


Am dus prima sarcină pe tocuri până la sala de nașteri, am fost la birou până cu o lună înainte, am făcut teren ca jurnalist până până la opt luni jumate, am ieșit în oraș, am dus burta în cluburi, am ținut cu dinții până la sfârșit de un stil de viață și o garderobă pe cât posibil ”normale”.

După o naștere ca-n povești – mă rog, ca-n poveștile din zilele noastre despre parenting-ul cu blândețe care începe cu o expulzie idilică în apă – și o întoarcere rapidă și sănătoasă la domiciliu a urmat șocul: eu și un nou-născut, singuri acasă, cu toate cele de făcut.

Dragilor, povestea aceasta sper să vă poată ajuta să priviți cu ochi mai buni izolarea. Pentru că vă pregătește din plin pentru marea schimbare ce vi se va produce în viață odată ce-o să apară mogâldeață. Așadar, fără menajamente despre viața unei mame recente:

O să fii, în general, singură. Cu copilul, dar singură.

Știu că unele femei, după ce nasc, sunt ajutate de mamă, de soacră, poate chiar și-au antamat din timp o bonă măcar pentru câteva luni. Eu n-am avut parte de asta; eu m-am trezit singură, în a treia zi de viață a copilului, cu toate nevoile lui, ale mele și ale casei și cu un soț la serviciu toată ziua.

N-aveam cu cine schimba o vorbă; bine, n-aveam nici timp – ca fapt divers, de când am devenit mamă, telefonul meu este mereu pe mute. Ajunsesem să cred că nu mai știu să duc o discuție de oameni mari, dat fiind că toată ziua îi gânguream, cântam și spuneam poezii copilului. Cred că, în primul lui an de viață, a fost principalul meu partener de conversație.

Nu știu în care situație te vei încadra, dar, dragă gravidă, ia aminte la vorba mea: șocul vieții de după naștere nu va mai fi așa de mare grație antrenamentului din izolare. Măcar acum ai timp berechet să iei agenda telefonică după alfabet și să stai la povești zi de zi. După naștere, așa ceva nu (prea) va mai fi.

gravida vorbeste telefon izolareSursa foto: Nataliaderiabina | Dreamstime.com

O să fii ruptă de viața socială.

Gândește-te la ce job am avut eu mare parte din viața profesională: jurnalist de lifestyle. Lucram în colective mari, plecam în delegații, îmi petreceam serile la evenimente și petreceri, mergeam pe teren, mă întâlneam cu o grămadă de oameni, făceam ședințe foto, vorbeam mult la telefon.

Și, dintr-odată, gata: izolare la domiciliu cu un nou-născut, acesta era noul univers în care trebuia să mă învârt. Mi-a luat o lună până m-am organizat să ies cu cel mic la un eveniment dedicat media. Deci pot spune că am revenit în viața socială mult mai rapid decât o lăuză normală.

Dar tot am suferit în această schimbare, de la super socializare la a maternității izolare. Aproape că mi-am luat câmpii până m-am împăcat cu ideea și am început să aplic filosofia one day at a time. Adică azi rezolvăm de aici până aici și mai vedem mâine ce se mai întâmplă.

Draga mea, aș spune chiar că ești privilegiată: intri într-a maternității etapă cu adevărat antrenată pentru statul acasă. Da, e o etapă frumoasă, dar care te poate lovi în plin dacă nu ești pregătită moral măcar puțin. Desigur, nu mai e cazul tău, că stai în izolare de ți s-a făcut deja rău.

O să stai mult în casă.

Pentru mine, aia de după naștere a fost izolare, până am reușit să-i fac copilului un program și să ajung să mă bată soarele și prin fața blocului, nu doar prin geam. Alea primele 2-3 săptămâni, cu somnuri haotice pentru toți, cu maraton de schimbat scutece și toate cele de făcut prin gospodărie, când aș fi primit cu brațele deschise și niște hoți să stea cu ăla micu’, măcar cât spăl o farfurie!

Eu nu spun să nu te plângi acum că n-ai voie să mergi unde cu gândul alergi. Ba chiar plânge și descarcă-te pentru că fi-va și mai crunt după naștere. Eu doar spun să fii înțeleaptă și să iei aceste zile ca pe-un antrenament pentru ceea ce vine. Ca, atunci când vei ajunge acolo, să-ți spui degajat: pff, am mai fost în izolare și nu m-a dărâmat!

O să gătești mult. Și bine.

Te-ai lăudat, la rândul tău, cu gogoșile, pâinea și cozonacii din izolare? Să-i coci fu greu? Nu n-o să faci asta mereu odată ce devii mamă – au de toate la magazin, nu-i nicio dramă. Dar o să fii nevoită să (știi să) gătești, de vrei copilul sănătos să-l crești. Da, adeseori o să te simți ca o bucătăreasă, angajată doar pentru asta în propria-i casă. Dar e un sentiment normal care, din fericire, curând te lasă.

gravida gateste izolareSursa foto: Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com

De la piureuri de legume și biscuiți de casă, la budinci, rulade și friptură sănătoasă, o să practici de toate și, culmea, o să-ți placă. Pentru că ție însăți bine o să-ți facă (la cap și trup). Așa că profită din plin de prezentul în izolare ca să-ți antrenezi skill-urile culinare. După naștere n-o să mai ai timp de experimente, deci creează-ți acum o bază solidă pentru preparat alimente.

O să ai nevoie să cureți/dezinfectezi/igienizezi diverse.

Ce-ai tot practicat de când cu pandemia? Să te speli des pe mâini, să dezinfectezi totul, aerisitul și curățenia să nu le amâni. Să pui hainele de-afară imediat la spălat, eventual să te-apuci de fiert măști și călcat pentru dezinfectat și repurtat.

După naștere, Doamne-ajută, n-o să mai ai nevoie de măști. Dar o să calci la haine de nou-născut de-o să le urăști! O să te speli tot des pe mâini – că vii de-afară, că-l iei în brațe, că gătești, că-l îngrijești – și o să igienizezi tot așa, ca nu cumva micuțul tău să pățească ceva. (Bine, de fapt, pentru construirea unui sistem imunitar puternic se recomandă să nu-l crești pe pitic într-o lume sterilă. Plus că trebuie și de mâinile tale să ai milă…)

Ce vreau să spun este: eforturile tale de acum întru dezinfectare sunt experiență de mare valoare. Ține minte tot ce faci și înveți acum: izolarea e un sfetnic bun! 

O să te bântuie stresul zilei de mâine.

Știu: stai acasă și te îngrijorezi dacă după izolare vei mai avea ce să lucrezi. Cum vă veți descurca, din ce veți trăi, ratele cu ce le veți mai plăti… știu, sunt gânduri cu popularitate mare în aceste zile de grea încercare.

Dar abia după ce vei avea copii ce-nseamnă grijile cu adevărat vei simți. Eu nu spun acum să te bucuri și să te relaxezi, pentru că, deocamdată, doar interesul tău trebuie să-l vezi. Ci să te obișnuiești în perspectivă și cu flexibilitate să gândești.

Mai frumoasă sau nu, viața cu copii este, cert, diferită: mult mai multe griji pot provoca o noapte nedormită. Dar ce trebuie să-nveți din aceste perioade cu mult stres pentru propriul trai – la fel ca-n zilele pe care acum le ai – este că trebuie să te adaptezi, să te dezvolți, să evoluezi.

Să deprinzi aptitudini noi, să economisești, să gestionezi mai bine resursele pe care le găsești. Să nu te dai bătută, să privești cu speranță spre viitor – al vostru și-al copiilor, ulterior – asta are importanță!

gravida in izolare beneficiiSursa foto: Bogdan Sonyachny | Dreamstime.com

Așa că moralul sus și ia starea de izolare ca pe-un antrenament în care exersezi maternitatea decent! Sper că te-am îmbărbătat un pic – în stilul meu dur, e-adevărat, dar o s-o scoți la liman neapărat. Naștere ușoară, te-am pupat!

Sursa foto articol: Kjetil Kolbjornsrud | Dreamstime.com

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply