Menu
POVEŞTI

Extaz şi dezolare într-o escapadă la mare

femeie plaja infectie urinara

M-am despărţit de bărbat, am făcut rost de invitaţii la cel mai tare concert al verii, la mare, am găsit şi cu cine să merg pân-acolo. Dar era să nu mai ajung, din cauza unei întâmplări cu efect prelung… 

Elena stă pe bordură chircită de durere şi nu mai ştie cum să-şi strângă prosopul de jur-împrejur de frisoane. Suntem într-o parcare din Mamaia, am plecat de la plajă tocmai pentru că se tânguia că nu se simte bine deloc. Mă rog, plajă am făcut destul pe ziua de azi, problema e dacă mai facem şi mâine; şi, mai ales, dacă mai ajungem diseară la concert – adică: ce-are fata asta??

Pân-am ajuns la maşină era deja schimbată la faţă şi-abia se mai putea ţine pe picioare. S-a lăsat moale pe bordură, e şi încinsă, dar şi zguduită de frisoane; se tânguie c-o doare burta, că-i ameţită şi i-e greaţă. Eu şi cu bărbată-său zburătăcim în jurul ei şi nu ştim ce să-i facem; bine, cică el ar trebui să ştie, că nu-i prima dată când i se întâmplă.

„Nu mai sta aşa şi te uita la mine, nu vezi cum sunt?? Du-te la o farmacie şi ia-mi ce-mi trebuie!” – şi i-a numit nu mai ştiu ce, una, alta. Tipul s-a executat imediat, că, altfel, jar mai aprins decât febra ei mânca! În urmă, eu tot nu ştiam ce să fac: s-o iau în braţe s-o consolez, nu mergea, de la febră; s-o ţin de vorbă, să uite de rău, nici atât, de la ameţeală. M-am aşezat lângă ea pe bordură şi stăteam aşa, în soare, fiecare-n tăcerea noastră, aşteptând să-i vină bărbatul cu leacul.

 

La mare, la soare… stau cu bolnava-n parcare

În capul meu era o gălăgie fantastică de griji. Mă despărţisem cu scandal de iubit cu câteva zile-nainte şi fugisem la mare, dar soarta ăluia era cea mai mică dintre grijile mele. Mă gândeam la fata asta, cred că cea mai puternică prietenă pe care-am avut-o vreodată, cum a luat-o boala aşa, pe neaşteptate. Că, de dimineaţă, era vioaie – mă rog, cât se poate, ca orice om trezit la patru dimineaţa să plece la mare (n-aveam autostradă pe-atunci, în 2009, aşa se pleca dacă voiai să fii la nouă pe plajă); şi, deodată, parcă i-a făcut cineva farmece, a căzut.

După care mă gândeam la continuarea weekend-ului nostru: mai stăm sau plecăm acasă? Şi-o reveni Elena până diseară, la concert? Sau, măcar, până mâine dimineaţă, să mergem la plajă? Mă simt şi prost că-mi fuge mintea la asta, dar, pe bune, chiar nu ştiu ce să-i fac! Tremură, se strânge în prosop şi murmură din când în când: „Unde-i ăsta??” – bărbată-său cu pastilele, adică, şi eu n-am cu ce s-o ajut.

– Ce-ai, fată? Mă sperii!

– Cistită… (abia vorbeşte). Am mai păţit aşa… am stat prea mult udă la fund şi m-a luat… Unde naiba-i ăsta?? şi scrutează intrarea în parcare necruţător şi febril, luându-şi iar burta dureroasă în braţe.

femeie crampe abdominale infecţie urinară

Sursa foto

Mulţumesc lui Dumnezeu, n-am păţit niciodată aşa ceva. Sau oi fi păţit, dar nu la intensitatea asta, că nu-mi aduc aminte de o asemenea stare de rău. Când eram studentă şi stăteam la cămin, îmi auzeam frecvent colegele că se plâng de „cistită”. Mă rog, cred că foloseau termenul pentru orice disconfort din zonă. Atunci când nu spuneau, pur şi simplu, „am răcit jos”.

De fapt, este vorba despre infecţiile de tract urinar, afecţiuni de care suferă aproximativ 50-60% dintre femei cel puţin o dată în viaţă. Mai tristă decât această statistică este următoarea: 25% dintre femeile afectate vor mai trece printr-un episod similar în următoarele şase luni. Nici n-aveam habar că-i vorba de un fenomen atât de extins! Infecţiile tractului urinar apar atunci când o bacterie pătrunde şi afectează organele sistemului urinar sau chiar întreg sistemul. Cel mai adesea, este afectat tractul urinar inferior, adică uretra şi vezica urinară.

De fapt, în 95% dintre cazuri, infecţiile urinare pornesc de la contaminarea uretrei.

infectii tract urinar femei

Sursa foto

 

Ce destabilizează tractul urinar şi ce-i de făcut, aşadar

Când oamenii de la Secom® mi-au propus să scriu o întâmplare legată de infecţiile de tract urinar, au zis că sunt genul de om care „abordează lucrurile fără perdea”. Dar, pe bune, nu mi se pare nimic ruşinos în acest subiect! Tocmai am postat un articol în care-mi îndemn cititorii să-şi cunoască, iubească şi asculte corpul, cum aş fi putut să refuz să scriu despre o gamă de afecţiuni care strică armonia corpului femeiesc şi care sunt atât de răspândite?

Trebuie ştiut că există câţiva factori favorizanţi pentru instalarea unei infecţii de tract urinar:

 • Imunitatea scăzută;
 • Consumul redus de lichide;
 • Schimbarea partenerilor sexuali şi/sau sexul neprotejat;
 • Obstrucţia tractului urinar (de exemplu, existenţa unei sonde, litiaza sau disfuncţiile congenitale);
 • Factori favorizanţi ce ţin de anatomia tractului urinar feminin, precum uretra scurtă, care facilitează pătrunderea agenţilor patogeni;
 • Factori favorizanţi ce ţin de alte afecţiuni ale organismului, precum diabetul.

Iar perioadele în care apar cel mai des aceste episoade sunt sarcina, menopauza şi lunile călduroase, pentru că temperaturile înalte şi umezeala favorizează dezvoltarea bacteriilor.

Deci ce e de făcut când se întâmplă?

Conf. Univ. Dr. Gabriel Glück, medic primar urologie

Prof. Conf. Dr. Gabriel Glück, şef secţie urologie, Institutul Clinic Fundeni

Prof. conf. Gabriel Gluck, medic primar urologie, spune că tratamentul este personalizat în funcţie de rezultatele analizelor, de localizarea infecţiei şi de istoricul pacientei cu acest tip de afecţiune (dacă este la primul episod de gen sau dacă a mai trecut prin asta).

De obicei, pentru tratarea infecţiilor urinare se recomandă antibiotice, însă acestea nu rezolvă problema recurenţei – aţi reţinut statistica de mai sus cu un sfert dintre femeile afectate care se pricopsesc cu infecţii din nou, da?

Infecţiile nu numai că trebuie eliminate odată produse, ci ar trebui prevenite, în primul rând. Iar asta se poate face cu tratamente pe termen lung, care să nu afecteze flora intestinală.

 

 

Soluţia integrativă de la Secom®, ce poate fi asociată tratamentului alopat, se numeşte Uro-Care cu CranActin®, un supliment alimentar cu formulă avansată ce ajută la reducerea tulburărilor tractului urinar.

supliment secom uro care tract urinar

Conţine D-manoză şi extract de merişor, două ingrediente care acţionează ca un zid împotriva agenţilor patogeni şi împiedică adeziunea lor la peretele tractului urinar, eliminându-i odată cu urina.

Cu două capsule pe zi – timp de aproximativ trei luni, desigur, ca în cazul oricărui supliment alimentar – îţi ajuţi tractul urinar să fie mai liniştit, iar tu să ai mereu un concediu însorit, fără frunţi încruntate şi picioare încrucişate, cu drumuri la toaletă nenumărate.

 

„Amintirile mă răscolesc, amintirile mă chinuiesc”… dar rezist, nu mă-mbolnăvesc

Bineînţeles, plajă n-am mai pupat în ziua aia. Ne-am cazat, am mâncat, ne-am mai învârtit prin zonă, am mai cocoloşit-o pe Elena. Eu tot mă uitam la invitaţiile căpătate atât de greu pentru concert, mă uitam la ceas, mă uitam la prietena mea şi nu-mi dădeam seama cum vor evolua lucrurile până seara. „Până la urmă, m-oi duce şi singură, aia e. Mă găsesc eu cu cineva pe-acolo. Mai nasol e cu drumul, că trebuie s-o iau pe jos pe uliţele din cartierul ăsta în construcţie… Dar decât să nu mă duc… E Sven, totuşi! Mă duc!”

sven vath mamaia the mission 2009

georgiana idriceanu sven vath the mission mamaia 2009În cele din urmă, am ajuns, dar numai cu bărbatu-său. Spre seară, Elena îşi mai revenise, dar a zis pas la distracţie, că vrea să se odihnească. Mai bine, că ne-am întors dimineaţa, la şapte, cu ochii ieşiţi din cap de oboseală, creierii lichefiaţi de başii mult prea tari şi mult prea aproape, iar eu cu inima atât de plină că mi-am savurat DJ-ul preferat din primul rând, ca de obicei. N-ar fi rezistat Elena la aşa ceva. Uite cum am scris despre acea seară de pomină la două zile după, aveam acest blog şi pe-atunci, în 2009. 

Cu Elena n-am mai fost la mare de-atunci. Dar despre faza dureroasă de pe bordură ne-am mai amintit uneori, în contextul poveştilor haioase de la concert pe care le narează bărbatu-său.

Dar ar trebui s-o sun şi să-i spun: „Băi, mai ţii minte aia şi aia? Ce weekend, frate! Auzi, tu ai mai avut probleme de atunci? Dar ştii suplimentul ăla de la Secom®, Uro-Care®? Ia, vezi c-am scris eu pe blog despre, o să te ajute…”

Sursa foto articol

 

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

2 Comments

 • Andreea Carmen Radu
  10 iulie 2017 at 2:14 pm

  De la Secom cumpăr și eu produse mai ales pentru Tudor când îmi recomandă pediatrul. De la Baby Jarro Dophillus m-am îndrăgostit de ei 🙂

  Reply
  • Idriceanu
   10 iulie 2017 at 2:20 pm

   Asta başca. I-am dat şi First Defense lui Tudor, şi Jarro Dophilus lui Victor, nici nu mai ştiu câte am mai cumpărat de la ei…

   Reply

Leave a Reply