Fii-meu tocmai a mai primit un tren cadou, al cincilea. Deşi preferatele lui sunt cele din lemn, de la Ikea – de fapt, îl interesează mai mult şinele, cu care poate construi trasee după cum îl taie imaginaţia – acum e absorbit de acest Thomas din plastic cu baterii. Cred că o să-i treacă repede, că şinele ăstuia se pot îmbina într-o singură variantă şi n-am de gând să-i prezint imensul univers de marketing video al lui Thomas de pe YouTube.
Anyway, joaca-joacă, numai că-l văd pe kinder cu faţa contractată într-o grimasă de durere: a vrut să vadă cum merge noul tren pe burtă. Pe burta lui, goală de tricou. Evident, roţile i-au prins pielea. Nimic grav, s-a descurcat singur.
În general, eu mă laud că fii-meu ăsta mare e destul de inteligent – despre ăla micu’ n-am nicio estimare deocamdată, pare în grafic. N-am putut să-mi dau cu părerea despre ce i-o fi trecut prin cap după treaba cu trenul pe burtă, că, la vreo jumătate de oră, începu să miaune cu trenul la ureche: a vrut să audă mai de aproape zgomotul roţilor şi şi-a prins părul în ele. Sincer, pe mine m-a bufnit râsul, dar pe el putea să-l bufnească sângele pe la ureche…
Cum e rana, aşa şi plasturele
E un râsu’-plânsu’ cu ăştia micii şi accidentele din joacă, glumă, neatenţie, neîndemânare, curiozitate… Dar n-am fost niciodată pe principiul de creştere a copiilor sub un clopot de sticlă. Să se joace, să se caţere, să exploreze, să se murdărească, să se descurce. Prefer să poarte plasturi decât să se poarte ca nişte domnişoare de pension. Am văzut copii la 3-4 ani care nu suportă să fie murdari, care fac dintr-o bubă capătul pământului şi refuză să se mai bucure de joc. Dar măcar părinţii se simt safe, nu?
Aşa că m-a încântat campania desfăşurată de Salvequick, marca producătoare a primilor plasturi ambalaţi individual din Europa ever, adică acum peste 60 de ani. Ei insistă pe ideea continuării jocului în viaţa noastră, în ciuda accidentelor minore, oferind o mulţime de modele de plasturi pentru situaţiile nedorite, de la răni uşoare sau tăieturi, la băşici sau bătături. Compania a lansat pe piaţă atâtea sortimente de bandaje individuale încât, în multe ţări din vestul Europei, numele Salvequick a devenit un fel de „adidas” sau „xerox”, adică sinonimul (şi termenul înlocuitor) pentru „plasture”.
Iată câteva dintre produsele lor:
- Salvequick Foot Care – realizaţi din material hidrocoloidal, creează o pernă de susţinere, protejând locul afectat împotriva presiunii şi frecării şi ajutând vindecarea.
- Salvequick Aqua Resist sunt permeabili la aer, dar rezistenţi la apă şi murdărie, au o aderenţă bună şi sunt flexibili. Sunt construiţi foarte ingenios, dintr-un material special prevăzut cu orificii conice îndreptate cu vârful în sus şi baza înspre piele – pe-acolo respiră pielea şi se evaporă secreţiile, dar nu intră apa. Mişto, nu?
- Salvequick Family Mix este un set de plasturi pentru diferite nevoi: rezistenţi la apă, textili, flexibili sau pentru piele sensibilă.
- Salvequick Transparent Aloe are o bandă absorbantă îmbibată cu Aloe Vera, vindecătoare – e prima dată când aud de aşa ceva la un plasture; noi, românii, am crescut cu alea cu rivanol.
- Salvequick Hello Kitty, Minions sau SpongeBob pentru kinderi speriaţi de un plasture sobru.
Anual, Salvequick produce 600 de milioane de plasturi, ceea ce mi se pare impresionant, dar gândul că mare parte din aceştia oblojesc răni uşoare provocate de joacă este îmbucurător.
Coatele şi genunchii, campioni la plasturi
Şi, dacă tot am fost provocaţi la zbânţuială graţie campaniei Salvequick… şi jocul continuă, am primit şi info interesante vizavi de situaţiile de impact:
- Rănile se vindecă mai repede şi fără cicatrici dacă sunt acoperite de plasturi şi în timpul nopţii, datorită mediului umed care se creează, iar Salvequick Aqua Block favorizează acest tip de mediu, contribuind la vindecarea rapidă a rănilor.
- Coatele şi genunchii sunt cele mai predispuse zone ale corpului la lovituri şi zgârieturi. Aceste zone presupun multă mobilitate şi, în caz de accidentare, au nevoie de plasturi cu aderenţă şi elasticitate foarte bună, precum Salvequick.
- Plasturii pentru copii trebuie produşi din materiale speciale, foarte elastice, cu aderenţă bună, dar, în acelaşi timp, adecvate pielii sensibile a copiilor. De cele mai multe ori, sunt coloraţi, astfel încât substanţele folosite pentru decorarea lor trebuie să fie biocompatibile.
Le mulţumesc celor de la Salvequick pentru că a reintrodus jocurile copilăriei în viaţa mea, ca să le pot arăta şi ăstora mici, la un moment dat, despre ce însemna bucuria „afară” acum o grămadă de ani. Şi, chiar dacă nu mă mai mişc ca altădată la „Raţele şi vânătorii” şi nici sărituri pentru elastic nu mai ştiu, a fost o după-amiază minunată de joacă în parc.
Deşi copilul mare a început să urle: „Maaaamiii, de ce dau oamenii cu mingea în tineee?”
No Comments