Menu
PARENTING

Fiii ploii şi mamele lor agitate

influenta schimbarilor de vreme asupra copiilor

Mamă, lumea când n-are despre ce se plânge, sigur găseşte un cusur vremii: e prea cald, e prea frig, e prea vară toamna şi invers, e prea climă temperat continentală cu patru anotimpuri, când, de fapt, nouă ne plac maxim două, adică vara de două ori; e prea scăzută presiunea, prea ridicată viteza vântului, prea plouă, prea e secetă, prea ne trebuie haine groase, prea tragem la aghioase (tot din cauza vremii, desigur)…

Daa, îmi aduc şi eu aminte vremurile când îmi permiteam preocupări din astea… ce zile uşoare… oricât de greu îmi era să ajung la serviciu din cauza viscolului. Dar era vorba numai despre mine: eu de lamentat, eu de echipat, eu de înfruntat vicisitudinile. Iar după o zi grea din punct de vedere meteorologic, tot ce-aveam de făcut era un duş, o cină bună şi somn blană. La naiba, îmi mai permiteam să mă şi alint, bonus, în legătură cu sensibilitatea exacerbată imprimată de Lună din cauza zodiei în care mă manifest: Rac. Ce să faci, le-aveam pe toate grele adunate, dar ce uşor mai era, frate!

Vântul îi înnebuneşte, soarele tot îi trezeşte

De trei ani de zile, tânguielile mele sunt pe hold pentru că am devenit mamă şi ravagiile pe care le produc capriciile vremii la grupa mică sunt prioritare. Nu mai am timp să simt presiunea scăzută în ceafă, că mă loveşte agitaţia kinderilor de la vânt, mofturile de la ploaie, adrenalina de la soare, tulburările de somn de la schimbările radicale, subite şi enervante ale vremii. Şi „cu ce-i mai îmbrac azi” e deja o problemă minoră în comparaţie cu schimbările de dispoziţie şi program cărora noi, părinţii, trebuie să le facem faţă.

Multă lume zice că treaba asta cu biometeorologia (ramură a meteorologiei care studiază influența proceselor fizice și chimice din atmosferă, acțiunea climei și a vremii asupra omului, animalelor și plantelor) e o abureală şi aici intră, cu predilecţie, persoanele fără copii, fără probleme de sănătate, fără superstiţii (deşi nu văd ce legătură ar avea asta), fără disponibilitatea de a „pierde timp” pentru a reflecta la aşa ceva (acestea sunt doar nişte impresii personale adunate de-a lungul vremii).

Dar când vezi cum ţi-o iau pe arătură copiii în funcţie de vreme, te convingi fără întoarcere de plauzibilul situaţiei, aşa c-am stat de vorbă despre asta cu doamna doctor Mihaela Oros, medic pediatru. Punctual, iată ce am obţinut de la dumneaei pe subiect:

mihaela-oros

 • Agitaţia şi somnul neliniştit al copiilor înaintea unei furtuni se datorează, probabil, stresorilor termici (căldură şi umiditate) care afectează sistemul imatur de termoreglare al copiilor mici.” (Tromp, S: “Biometeorology. The impact of the weather and climate on humans and their environment”, 1980)
 • Umiditatea crescută şi presiunea scăzută favorizează agitaţia copiilor, fapt menţionat şi în literatura unde sunt descrise probleme disciplinare la copii mai frecvente în zilele cu vânt şi presiuni barometrice anormale. (Sherretz, LA: „Weather and the classroom climate”, 1984)
 • Copiii şcolari au rezultate mai bune în săli de clasă unde temperatura este controlată şi stabilă. (Landsberg, H.E.: „Weather and health: An introduction to biometeorology”, 1969)
 • Schimbările în ciclul lumină-întuneric afectează secreţia de melatonină („hormonul somnului”), astfel încât ne vom simţi mai obosiţi (şi noi, şi copiii) mai devreme (iarna, când ziua este mai scurtă) sau mai târziu (vara).
 • Iniţierea somnului este favorizată de o temperatură mai scăzută, astfel încât vara, când este prea cald, somnul poate deveni mai agitat şi mai superficial, chiar fără a atinge toate stadiile sale pe parcursul nopţii.
 • Un alt factor care influenţează comportamentul de somn al copiilor este producţia de vitamina D, care se formează în piele sub acţiunea razelor solare. Această vitamină este implicată în producţia de serotonină (neurotransmiţător responsabil cu buna funcţionare fizică şi psihică a organismului prin influenţa pe care o are asupra tonusului vascular); prin urmare, iarna, când expunerea la soare este foarte scăzută, şi producţia de vitamina D, respectiv, de serotonină sunt mai scăzute, ceea ce contribuie la starea de oboseală resimţită în sezonul rece.
 • Tulburările de comportament şi de somn influenţate de schimbările vremii pot apărea şi indirect, pe cale fiziologică, nu emoţională, în cazul copiilor astmatici şi a celor alergici. De exemplu, fluctuaţiile bruşte de temperatură şi expunerea la aer rece şi uscat sunt factori care declanşează simptome severe de astm la copii. Pe de altă parte, aerul cald şi umed din anumite zone geografice, unde căldura şi lumina se combină cu anumiţi poluanţi, poate declanşa, de asemenea, o criză de astm. Şi nu în cele din urmă, obstrucţia nazală şi dificultăţile de respiraţie pot perturba sever calitatea somnului, iar copiii cu rinite alergice sunt cei mai expuşi acestor dereglări.

copiii si schimbarile de vremeSursa foto

În afară de schimbările de vreme, copiii mai sunt obligaţi să suporte (aşa vin ei proiectaţi de la natură, n-au cum se sustrage, cel puţin în primii ani de viaţă) şi fluctuaţiile de stare ale mamei, iar dacă şi aceasta din urmă este meteosensibilă, să vezi cerc vicios de emoţii agitate atunci. Aşa că, dacă vrei un copil cât de cât paşnic, învaţă din informaţiile de mai sus şi din sfaturile de mai jos pentru prevenirea „furtunilor”:

Mai întâi linişteşte-te tu însăţi ca să-i insufli copilului un sentiment de siguranţă.

Fii la curent cu prognoza meteo şi pregătiţi-vă pentru perioadele cu presiune scăzută:

 • nu plănuiţi activităţi importante în acele zile;
 • oferă-i hrană cât mai naturală. Zaharurile procesate, aditivii alimentari, coloranţii agită copiii şi numai de asta n-ai nevoie. Tot timpul, darămite în acele zile;
 • transformă casa într-o oază de linişte, calm şi confort. Pune-i muzică liniştitoare, îmbracă-l în hăinuţe pufoase, fă-i o baie călduţă cu jucăriile de apă preferate, citeşte-i, ţine-l în braţe, dă-i un pahar cu lapte cald etc.

Ţine-ţi firea şi adu-ţi mereu aminte că această forfoteală comportamentală produsă de vreme este trecătoare, aşa că aşteaptă să se potolească. Nu ai un copil „rău”, nu are nimic cu tine, nu „şi-a luat nasul la purtare”, e doar un organism viu afectat de mama Natură.

 

PS: Dacă ai disponibilitate, timp şi energie pentru mai multe detalii pe subiect, găseşti şi aici. 

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

  Leave a Reply