M-am intalnit aseara cu o prietena foarte buna. Atat de buna ca am impartit, la un moment dat, o casa, o banca la facultate si un job. Ne-am impartit si felul de a fi: eu sunt agitata, fancy-trendy, in cautare de pantofi si cu durere de masele, ea e linistita, casual, interesata de expozitii si spectacole de teatru, si cu o dantura in foarte buna stare de functionare.
Si stateam noi aseara, atat de opuse, intr-o locatie de mari fitze, dar de mica ocupatie – este, totusi, criza, iar scorurile mari se simt ca atare, nu mai sunt vazute ca „must-have” pentru locatii de cico. Si incepe ea sa-mi povesteasca, din vremuri in care pierdut-am contactul intre noi, despre cum a fost la film. Nu la orice film si nu la orice cinema. Ca, otherwise, n-ar fi patit ca mai jos.
S-a dus la Eforie. Asta e un cinema in Bucuresti, din vechea garda. Ceva ascuns pe niste stradute, pe care-l cunosc doar studentii, pofticiosii de cultura si aia care au mai avut treaba pe la Primaria Capitalei. A plecat de la serviciu mai devreme, ca sa fie la 5 fara in fata, sa ia bilet. Singura. Rula „Europenii”, o ecranizare dupa cartea obscura a lui Henry James. Si tocmai o citise. Si tocmai ii placuse. Si tocmai voia sa vada filmul.
Numai ca in fata intrarii, cele doua cotofene care ar fi trebuit sa-i cada in genunchi si sa-i dea tichet, ca doar nu primesc vizite zilnic la casa de bilete, alea doua fumau strasnic. „As vrea si eu bilet”, indrazneste ea. „Deci, domnisoara, filmul nu ruleaza decat daca sunt doua persoane in sala. Si n-ati venit decat dumneavoastra, da??” Prietena mea se uita la ceas. Era 5 fara zece. Poate in zece minute se mai trezeste cultura in cineva, ca sa ruleze filmul pentru amandoi, romantic. Si, dat fiind ca ea nu fumeaza, a inceput sa se uite pe pereti, sau pe postere de film sau pe ce mai trecea prin zona. In timp ce cotofenele behaiau doi pasi mai incolo: „Deci, uite si la asta, ii zic ca nu ruleaza si tot nu pleaca. Domnisoaraaaaa, nu ruleazaaaaa!”
Si, atunci, ea a inteles rautatea lor: ceasul ei era in urma. Trecuse de cinci. Cultura nu se trezise nicaieri.
6 Comments
E
15 ianuarie 2009 at 4:11 pmBlogul tau imi aduce aminte de-o carte pe care am citit-o demult in colectia aia misto “Romanul de dragoste” – Venetia iarna. Poate pentru ca e iarna si eu ma simt inundat si gasping for air, sau poate pentru ca e la fel de trist. Bizar e ca printre sutele de linkuri spre youtube, porno, stiri funny, poze funny, catelusi, pisicute, “pisicute” si siteuri unde o pot vota pe sheeba, am primit si linkul cu blogul tau. Mi-au trebuit 6 milisecunde sa imi dau seama ce reprezinta poza din header, fata de obisnuitele 2, asa ca am stat sa citesc si ce apare dupa semnul de RSS. Si bine am facut. Indiferent ce dracu’ inseamna bine. Probabil te astepti ca tot ce am scris pina acum sa fie un peludiu gingas la articolul cu Eforie, dupa care sa incep sa comentez in nestire. Nu prea am ce sa comentez, e viata asa cum e, fara haine frumoase – poate, cel mult, as spune ca era vorba de prostie, nu de rautate, prostie atit de mare incit se considerau mult superioare prietenei tale.
Mos Craciun
19 ianuarie 2009 at 3:25 pmce sa intelegem de aici? <>
Eu inteleg ca: „desi este criza, noi ne permitem sa mergem intr-o locatie de mari fitze, nu ca pagalii aia de vin numai cand au bani = nu e criza.”
Vai, vai, vai! 🙂
Mos Craciun
19 ianuarie 2009 at 3:25 pmmesaul comentat mai sus este asta: „Si stateam noi aseara, atat de opuse, intr-o locatie de mari fitze, dar de mica ocupatie – este, totusi, criza, iar scorurile mari se simt ca atare, nu mai sunt vazute ca “must-have” pentru locatii de cico.”
idriceanu
19 ianuarie 2009 at 3:32 pmexact :). orice frecventator de locatii de fitze simte scorurile mari ca un must-have pentru locurile in care calca, in ideea ca „dai un ban si stai in fatza ca sa te vada lumea ca ai dat un ban si ai stat in fatza ;)”. dar, acum, e criza, asta era ideea, ca nici macar acesti oameni nu mai vad scorurile mari ca un must-have, ci chiar ii ard si pe ei la buzunar… mai explicita de atat nu cred ca pot fi… si nu cred ca are rost, nu? 🙂
Mos Craciun
20 ianuarie 2009 at 4:24 pmStai putin, tu te consideri „de fitze”?
idriceanu
21 ianuarie 2009 at 7:42 amde unde ai inteles tu asta?? and, anyway, imi citesti blogul pentru ca iti place cum scriu, sau te pasioneaza mai mult conditia autorului? let’s just chill