Menu
STIL DE VIAŢĂ

Iată ce să știi despre târgul gluten-free

După ce, în ultima lună, v-am asediat pe social media cu postări teaser despre ce se va întâmpla la Târgul Happy Gluten Free 2019, vin astăzi cu o privire de ansamblu asupra acestui eveniment, că sigur găsiți ceva interesant de văzut, auzit, gustat, testat… numai să veniți! 

Din capul locului, trebuie să știți că acesta este un eveniment pentru toată familia: să zicem că mama merge la cumpărături printre standurile expozanților de produse fără gluten și, apoi, la conferința medicală Happy Celiacs Day, de sâmbătă, 18 mai, în timp ce tatăl savurează bunătăți în zona de festival de mâncare și stă cu un ochi pe cei mici, mulțumiți că au ce face la acest eveniment, cu toate activitățile pentru copii incluse în program. Iar duminică, toată lumea mănâncă în familie din cea mai mare porție de paste fără gluten gătită vreodată, opera lui Chef Foa. E un scenariu simpatic, nu? Mai important este că e și foarte fezabil!

În detaliu, lucrurile stau așa: Happy Gluten Free 2019, eveniment organizat de Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (ARIG) și găzduit de World Trade Center, va avea patru zone de interes, după cum urmează:

Happy Expo, zona de târg, va fi deschisă publicului sâmbătă, 18 mai, și duminică, 19 mai, între orele 10:00 și 18:00, în sala Plaza. Peste 30 de producători și distribuitori de produse fără gluten din România vor aduce laolaltă mai mult de o mie de astfel de mărfuri, așa că veți avea de unde să vă aprovizionați cu alimente de bază pentru o dietă fără gluten – precum pâine, paste – cu gustări sărate sau dulci sau veți putea afla despre restaurante și cofetării care au în meniu preparate fără gluten și veți putea interacționa cu reprezentanții lor, mai schimbați impresii, mai schimbați o rețetă…

Las mai jos câteva fotografii cu atmosfera de la târgul de anul trecut și, când te vei uita la ele, să ai în minte că ediția de anul acesta va fi și mai mare, și mai bogată în expozanți.

Happy Food Festival, zona cu mâncare fără gluten proaspătă unde nu e numai de gustat, ci și de distrat și învățat mai multe despre gătitul corespunzător acestui stil de viață, pentru că vor avea loc demonstrații de live cooking. Uite, de exemplu, sâmbătă, 18 mai, de la 16:30, începe să gătească pentru vizitatori Daniela Alecse, artista de la L’Amande Desserts sans Gluten, prima cofetărie din România cu ”minuni fără gluten”, după cum le descrie ea însăși – din poze, aș zice că le descrie perfect, sper să ajung să gust și eu ceva din ele la târg. Mă rog, la acest eveniment ajung, dar vă povestesc un pic mai încolo de ce o să fiu tare ocupată și cu puțin timp pentru plimbat și gustat prin incintă.

Iar duminică, în afară de repriza de gătit la fața locului de către cei de la Pizzeria DaMichele (începând cu ora 10:30), trebuie să fiți de față la prepararea și omologarea de către reprezentanții Guinness Book a celei mai marți porții de paste fără gluten din lume, care va fi gătită de Chef Foa și echipa sa începând cu ora 11:00. Cum ar veni, veniți să luați prânzul în familie, că o să aveți de unde.

Happy Celiacs Day, conferința medicală despre afecțiunile induse de gluten, care se va desfășura sâmbătă, 18 mai, în sala New York. Va începe la ora 13:00 și, având experiența anului trecut, când am moderat acest eveniment, cred că se va întinde pe câteva ore bune, dacă nu cumva până la închiderea târgului.

Las mai jos un visual care cuprinde temele și autorii celor cinci prelegeri medicale ce vor fi susținute, în acest fel e mai ușor de urmărit structura conferinței și de descoperit tema sau temele care vă sunt în aria de interes.


Iar motivul pentru care voi fi, din nou, un pic… indisponibilă la acest târg este postura de moderator al conferinței, treabă care mă interesează atât ca jurnalist/blogger, ca profesionist într-un domeniu (chiar în două domenii, dacă mă gândesc și la partea de predat sport oamenilor, chestie pe care o fac de câteva luni încoace) în care trebuie să dețin și să manevrez cu ușurință abilitățile vorbitului în public, dar și ca individ cu sensibilitate la gluten și dorința de a se informa despre noutățile medicale în domeniu.

Așa că, dacă ai și tu o astfel de problemă sau cineva din familia ta – mai ales dacă este vorba despre un membru al familiei apropiate, pe care trebuie să-l îngrijești și pentru care trebuie să gătești și să faci cumpărături gluten-free – te aștept la conferință, însă trebuie să te înscrii aici, ca să te asiguri că ai locul rezervat în sală. Anul trecut, incinta chiar a fost neîncăpătoare; am înțeles că sala de anul acesta va fi mai mare, dar și evenimentul se bucură de mult mai multă notorietate ca față de 2018, așa că mai bine îți asiguri locul.

Iată cum a arătat conferința de anul trecut, ca să te convingi că nu degeaba te îndemn spre înscrierea prealabilă.

Happy Play, zona creativă gândită pentru copii de toate vârstele, amplasată fix în mijlocul târgului (adică a zonei de expunere de produse). Aici, cei mici vor putea participa la ateliere – Fetița Curcubeu și Juxi Magic vor fi, printre alții, responsabili cu distracția educativă – sau la un spectacol de teatru interactiv (sâmbătă, 18 mai, începând cu ora 11:30) și vor putea asista la lectura cărții pentru copii ”Mami, te vreau lângă mine!”, susținută de către însăși autoarea cărții, Dana Predu, duminică, 19 mai, începând pe la prânz.

De asemenea, pe tot parcursul evenimentului vor fi animatori care să se joace cu copiii, să se pozeze la panou și să-i țină pe cei mici un pic ocupați cât părinții se bucură de bunătățile de la târg. Pentru ateliere nu este nevoie de înscrierea prealabilă, vă descurcați la locul faptei. Copiii au accesul gratuit la târg, iar cei mai mici de 5 ani trebuie să fie mereu însoțiți de un adult.

În general, va fi o atmosferă jucăușă, de sărbătoare, cu muzică, socializare, degustare – și toată lumea e fericită când mănâncă, nu? Mai ales persoanele care au probleme cu glutenul, adică multe restricții în alimentație. Va fi și o tombolă cu premii în produse gluten-free, numai bune de adăugat la proviziile deja făcute.

Acces & facilități oferite de organizatori:

  • Accesul este gratuit pentru membrii ARIG, atât la târg, cât și la conferință, în baza cardului de membru al asociației;
  • Pentru vizitatorii care nu sunt membri ARIG, accesul la târg se face pe bază de bilet: 10 lei pentru o zi sau 15 lei pentru ambele zile, plata la fața locului;
  • Pentru vizitatorii care nu sunt membri ARIG, biletul la conferință costă 25 de lei. Plătești tot la fața locului, dar repet: trebuie să te înscrii aici pentru participarea la conferință;
  • Cazare gratuită pentru o noapte pentru persoanele din provincie care doresc să participe la târg. Camerele sunt oferite de un hotel de trei stele din vecinătatea World Trade Center, în regim Double, și trebuie ca ambele locuri ale camerei să fie ocupate. Cazarea nu include mic dejun gluten-free. Și pentru a beneficia de această facilitate este nevoie de înscriere, care se poate face aici.

Prin urmare, Happy Gluten Free 2019 nu este numai un eveniment pentru toată familia, ci și unul care se adresează persoanelor interesate de subiect din toată țara, nu doar celor din București și împrejurimi. Așa că aranjați-vă agenda pentru weekend-ul care vine, înscrieți-vă pe unde trebuie și veniți la târg. Vă faceți un bine!

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply