Menu
despre lucruri

Ikea te invită la masă

PH125825_lowres

Da, ştiu că mulţi români bat drumul până la Ikea numai ca să mănânce la restaurantul magazinului. Ce să zic, mi se pare normal, e mai bun decât la Nordsee şi mai ieftin. Probabil, şi mai sănătos – mai ales dacă iei în consideraţie noutăţile de mâncare prezentate odată cu lansarea noului catalog Ikea, 2016. Deci şi Ikea ştie clar că mulţi români o vizitează pentru stat la masă, nu neapărat şi pentru cumpărat masa în sine.

Aşadar, dragi clienţi Ikea interesaţi cel puţin la fel de mult de aspectul gurmand al problemei cât de cel privind amenajările interioare, iată cu ce vă puteţi delecta de la 1 septembrie – ştiu că răbdarea e pe low, dar o fi aşteptând şi oamenii să se strângă lumea de prin concedii:

  • Orice meniu de chifteluţe (care, din aprilie, sunt şi în variantă vegetariană şi cu pui, fără gluten sau lactoză) poate fi comandat şi la jumătate de porţie, pentru copii. Evident, la jumătate de preţ.
  • Iaurt îngheţat la 3 lei paharul – asta am consumat eu la brunch-ul de după eveniment, cu gem de merişoare, şi bate la fund orice îngheţată la cornet sănătoasă.
  • Apa fructată va conţine cu 50% mai puţin zahăr faţă de sucurile care sunt acum la dozatoarele cu reumplere gratuită.
  • Icea Tea cu arome de pin şi mesteacăn, gustări din legume uscate (în sfârşit, comercializează cineva şi aşa ceva) şi nuci (la magazinul de delicatese suedeze), gustări sănătoase şi sandvişuri (la bistro) – astea vor fi introduse la vânzare treptat, pe parcursul anului.

 

Toată lumea se mută în bucătărie

Promovarea folosind miza mâncării şi socializării prin statul la masă e foarte la modă acum; vezi mâncare peste tot, nu doar de Facebook şi Instagram; nu m-ar mira să văd o întreagă colecţie de rochii Valentino defilând pe podium pătate de lasagna, pe modele care ling un gelato, numai ca să câştige nişte extra puncte la capitolul awareness.

PH121194_lowres_1

Ikea keeps it in the family şi mizează, în noul catalog, pe activităţile de zi cu zi de acasă legate de mâncare şi modul în care influenţează ele starea de bine a membrilor familiei. Studiul global „Life at Home Report” este bazat pe vizite desfăşurate de angajaţi Ikea în casele oamenilor, pe studii interne alea Ikea Group şi pe răspunsurile a 8 500 de locuitori din 11 capitale ale lumii la un chestionar special construit pentru asta. Ikea România s-a ocupat şi de un sondaj la nivel local, cercetând modul în care bucureştenii gătesc, iau masa şi îşi depozitează mâncarea, printr-un chestionar online distribuit prin e-mail; au răspuns 1 009 persoane, cu vârste între 18 şi 60 de ani. Şi au aflat următoarele:

  • Numai 22% dintre bucureşteni gătesc acasă în timpul săptămânii. Cred că, dacă scoatem din calcul ceaiurile, ouăle fierte şi omletele, rămânem, de fapt, numai eu cu bărbatu-meu şi nişte fete pe care le cunosc.
  • 7 din 10 bucureşteni folosesc telefonul mobil sau tableta la masă. Absolut adevărat şi absolut îngrozitor. „De la anul, promit să nu mai verific Facebook-ul la masă” o să ajungă un fel de New Year’s resolution.
  • 1 din 2 părinţi crede că este important să implice copiii în activităţile din bucătărie. Ia, ăştia care vă ştiţi din gama menţionată, aveţi o misiune: convingeţi-l şi pe părintele numărul doi, că treaba asta aduce numai beneficii dezvoltării copilului şi relaţiei de ataşament dintre voi.
  • 75% dintre bucureşteni cică se bucură să gătească alături de familie şi prieteni. Vă zic eu cum e asta: ăla găteşte sau face grătarul şi restul stau şi se uită la el, eventual îi ţin hangul la băutură, cel mult consoarta aşază masa. Că dacă e pentru consort, pot mânca bine merci şi la botul calului, al grătarului sau al oalei de pe foc. Pentru că, ce să vezi? Numai 22% dintre bucureşteni chiar gătesc împreună! Bine, cred că lipsa de timp şi de organizare bat, de fapt, scenariul meu.

PH127047_lowres

În concluzie: în noua viziune Ikea, pe care catalogul 2016 o reflectă, bucătăria se transformă din spațiul tradițional pentru gătit în cel care adună familia și prietenii laolaltă, care-i găzduieşte uneori şi pe copiii care-şi fac temele, locul unde hobby-urile prind viaţă, unde vă împărtăşiţi experienţele adunate de-a lungul zilei ce se încheie. Aşa că vei găsi, în noul catalog, idei variate pentru personalizarea şi organizarea acestui spaţiu primitor şi cuprinzător (din păcate, doar în teorie, în apartamentele comuniste ale românilor). Plus idei de luat mâncarea oriunde prin casă, numai la masă nu – treabă cu care eu nu sunt de acord când ai copii mici, că aşa văd, aşa vor face. Dar, mă rog, ăia single sau cuplurile fără copii se pot bucura de o mulţime de accesorii create special pentru luat micul-dejun la pat, prânzul în faţa calculatorului, cina pe canapea…

PH126356_lowres

Catalogul are 328 de pagini şi va fi distribuit în perioada 17 august – 6 septembrie în 930 000 de exemplare în locuinţele din Bucureşti, Piteşti, Ploieşti şi împrejurimi.

Cât despre noul magazin pentru care Ikea a luat teren în Pallady, mai avem de aşteptat; conform declaraţiilor şefului de retail al Ikea România, Cornel Oprişan, compania abia a obţinut certificatul de urbanism. Urmează planul de urbanism zonal, autorizaţia de construcţie… iar din momentul în care sunt cu toate actele în ordine, construcţia poate dura între 12 şi 18 luni. Vă arăt eu un scenariu sumbru: intră kinderul în clasa zero şi mă duc să-i iau birou pentru făcut temele de la Ikea Pallady la deschidere.

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply