Menu
despre lucruri

Intră în poliţia aluniţelor

dalmatieni

Da, sunt una din acele femei terminate la cap încă din copilărie de întrebările stupide primite după fiecare vacanţă pe litoral: „Auzi, da’ tu sigur ai fost la mare? Şi ai stat la plajă? Că nu prea se vede…” Da, aşa mă bronzez eu, pe dinăuntru. Mai ales în cerul gurii, când sunt pusă în faţa unor astfel de dileme.

Pe această cale, doresc să mulţumesc lui Dumnezeu, naturii, mamei mele, climei temperat-continentale în care trăim, precum şi inspiraţiei mele de a intra în lumea revistelor de lifestyle pentru fototipul de piele pe care l-am primit şi pentru felul în care l-am îngrijit până acum. Nu pot concura la bronz cu majoritatea prietenelor mele – sau ai membrilor familiei, de altfel – dar sunt campioană pe FPS şi vizite la doctor. Atât pentru mine, cât şi pentru bărbat şi copil.

Melanomul distruge omul

Se pare, deci, că mă încadrez în proporţia de 73% dintre persoane care sunt mai îngrijorate de sănătatea celor dragi decât de a lor, conform campaniei educaţionale Devino un skin checker demarată de La Roche-Posay anul acesta. Campania începe astăzi, se desfăşoară în 38 de ţări, iar în România se concretizează printr-un parteneriat cu 200 de medici dermatologi din întreaga ţară, prin consultaţii gratuite în perioada 1 mai – 31 iunie, prin distribuirea de 5 000 de broşuri care prezintă metoda ABCDE de verificare a aluniţelor, însoţite de mostre de produse Anthelios, prin distribuirea de 50 000 de broşuri cu eşantion în 1 000 de farmacii partenere. Toate astea ca să devină şi românul mult mai conştient de pericolul atât de real pe care expunerea nepotrivită la soare îl reprezintă şi să ia măsuri şi pentru sine însuşi, şi pentru ai lui. Şi, mai ales, s-o facă practic, nu doar teoretic.

Iată câteva cifre şi situaţii despre melanom, cea mai gravă formă de cancer cutanat, pe care încă n-o băgăm în seamă la fel de puternic precum cancerul de sân sau de col, dar care se comportă aproape la fel de devastator:

 • Există aproximativ 200 000 de cazuri noi de melanom diagnosticate în fiecare an;
 • Este al nouălea cel mai răspândit tip de cancer din Europa;
 • În 70-80% dintre cazuri apare pe pielea sănătoasă;
 • 70% dintre cazurile de melanom sunt provocate de expunerea excesivă la soare;
 • 90% dintre toate tipurile de cancer de piele se pot vindeca dacă sunt tratate la timp. Având în vedere că aceste tipuri de cancer sunt singurele vizibile cu ochiul liber, ar fi şi cazul să fim mai prompţi cu auto-controlul pielii şi cu mersul la doctor.

Şi, cu toate astea, doar una din două persoane a cerut vreodată părerea unui dermatolog despre aluniţele sale – şi vorbim aici de o medie scoasă la iveală de o statistică făcută în 23 de ţări de pe tot globul (de Ipsos şi La Roche-Posay  în perioada 3 decembrie 2014 – 8 ianuarie 2015 pe 19 569 de femei şi bărbaţi cu vârste între 15 şi 65 de ani); una din patru persoane nu şi-a verificat niciodată propriile aluniţe; iar 38% dintre aceştia au recunoscut că nu folosesc niciun fel de protecţie pentru piele în afara vacanţelor.

verificare alunite

Sursa foto

Nu vreau să mă gândesc la ce rezultate ar fi obţinut în urma unui studiu făcut exclusiv în România; că, în cel de faţă, media a fost simţitor urcată de comportamentul subiecţilor din Europa de Vest, Europa de Sud, Australia, America de Nord. Slavă Domnului că, totuşi, 87% dintre respondenţi au declarat că îşi ung copiii (sub 12 ani) cu creme de protecţie solară. Deci avem un viitor. Pentru că, în afară de expunerea total nepotrivită la soare de care e responsabil fiecare la vârstă adultă, riscul apariţiei cancerului de piele mai este legat de:

 • Folosirea regulată a solarului;
 • Nivelul de expunere solară în copilărie şi adolescenţă, başca arsuri solare din această perioadă;
 • Istoric de cancer cutanat în familie;
 • Numărul şi dimensiunea aluniţelor pe care le afişăm;
 • Culoarea pielii.

30% dintre persoane nu folosesc NICIODATĂ protecţie solară – spunea un alt studiu La Roche Posay în 2011, făcut exclusiv pe români. (Mi s-ar fi părut incredibil dacă nu l-aş avea drept exemplu pe bărbatu-meu, care-şi petrecea aproximativ 10 luni din an pe baltă, în aproximativ soare, fără să pună pe el un smac. Nu mai e cazul de când cu mine.) Sper că, între timp, situaţia s-a mai remediat.

Şi că tot mai multă lume o să se înscrie în campania Devino un skin checker ca să-şi trimită apropiaţii la doctor. Tot ce trebuie să faci e:

 1. intră pe situl La Roche-Posay;
 2. descarcă broşura cu metoda ABCDE de verificare a aluniţelor;
 3. distribuie filmuleţul adorabil cu dalmaţieni (pentru conştientizarea pericolului imediat al cancerului de piele);
 4. parcurge informaţiile despre piele care îţi sunt puse la dispoziţie ca să fii un „poliţai de aluniţe” cât mai vigilent pentru cei dragi ţie.

Şi fă programările necesare la medic, măcar pentru controale de rutină. Dacă nu te grăbeşti, poţi să ai în vedere perioada 1 mai – 31 iunie, când 200 de medici dermatologi din toată ţara vor oferi controale gratuite în parteneriat cu această campanie minunată – o s-o poţi face programările direct de pe site, pe la sfârşitul lui aprilie. Până la urmă, hai, să nu ne mai dăm după vişin cu lipsa de bani pentru acţiuni din astea, că se ştie; s-a văzut şi-n tura de anul trecut de consulturi gratuite oferite pentru 1 100 de pacienţi români graţie unei campanii La Roche-Posay, când, pentru 50% din participanţi, gratuitatea serviciului a fost hotărâtor.

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

  Leave a Reply