Menu
SPORT / STIL DE VIAŢĂ

Învaţă cum în formă să fii chiar şi după ce faci copii! (II)

femeie isi revine dupa nastere sport dieta

Continuu interviul cu draga mea instructoare de fitness Alina Grecu despre cum să-ţi revii după o naştere. De data asta, discutăm despre mâncare.

 

Am ales să stau de vorbă cu Alina Grecu, instructor de fitness la World Class, şi despre mâncare – în afară de sport, în general, şi de câteva tipuri de antrenamente, în particular, după cum poţi vedea aici, în prima parte a discuţiei noastre – datorită experienţei ei în domeniul nutriţiei acumulate atât prin stilul său de viaţă sănătos, cât şi prin călătoriile în India, la cursuri de yoga, unde Alina a locuit în ashram, comunitate cu foarte mare respect pentru hrana curată, sursă de energie benefică pentru organism.

alina grecu world class instructor yoga
Ca de obicei în interviuri, eu mă plâng de ale mele, interlocutorul îmi răspunde după posibilităţi, iar cititorul îşi selectează informaţia care i se potriveşte şi de care consideră că are nevoie.

Prin urmare, iată ce-am aflat despre mâncare de la Alina Grecu:

Ce ar trebui să mâncăm ca să ne ajute în antrenamente, nu să ne obosească?

Mâncarea este unul dintre principalii factorii care influențează felul în care ne simţim, nu doar randamentul sportiv. Totul este influenţat de ceea ce mănânci: energia ta, starea ta de spirit. Iar noi uităm să mâncăm când trebuie, să bem apă când trebuie şi să dormim când trebuie. Uităm de cele trei mari elemente care ne influenţează viaţa sau uităm să le corelăm.

Când continui cu aceste trei lipsuri, se instalează o stare de dezechilibru în organism. Mai rău decât atât, majoritatea alimentelor pe care le avem la dispoziţie în ziua de azi sunt bogate în zaharuri.

Eu gătesc, vorbesc despre mâncarea gătită în casă. De ce simt că mă oboseşte?

E posibil să fie vorba despre o alimentaţie prea bogată în proteine. Proteinele sunt foarte folositoare, însă asta depinde de sursa lor. Foarte multă carne îţi îngreunează, de fapt, digestia şi-ţi dă o stare de oboseală, mult mai mare decât dacă ai mânca proteine dintr-o sursă vegetală. Poţi mânca ciuperci, dovlecel, broccoli, năut. O sursă foarte bună de proteină şi de amino-acizi, de fapt – şi, practic, noi de amino-acizi avem nevoie – poate fi cânepa. Ştiu că nu toată lumea tolerează gustul, dar poate fi amestecată în diverse combinaţii. Există seminţele de cânepă pe care le poţi adăuga în salate, în iaurturi; apoi, pulberea – pudra proteică – o amesteci în smoothie-uri.

Contează câtă carne mâncăm şi cu ce o asociem. Cu legume, salate – adică fibre. Eu sunt de cinci ani vegetariană. Nu recomand, neapărat, să devii vegetarian, fiecare îşi dă seama de ce are nevoie dacă îşi ascultă corpul. Însă poţi să faci asta doar atunci când chiar cureţi lista de alimente pe care o consumi şi mănânci lucruri cât mai curate şi mai puţin procesate. Când mănâncio fast-food, tot ce înseamnă prăjit, tot ce înseamnă îndulcit, normal că nu simţi gusturile naturale, ci potenţiatorii de gust. Şi n-o să ţi se pară gustoasă nicio altă mâncare. Când elimini toate mâncărurile cu potenţiatori de gust din alimentaţia ta, se schimbă şi gustul tău. Apoi, te vei simţi mult mai revigorat dacă mănânci puţin…

 

„Ideal ar fi să-ţi ţii stomacul cât mai des gol,
nu plin cu mâncare.”

 

Nu înţelege nimeni treaba asta cu „să mâncăm mai puţin”…

Bine, atunci aşa: ideal este să-ţi ţii stomacul cât mai des gol, nu plin cu mâncare. Şi când mâncăm, nu trebuie să facem asta până nu mai putem, până simţim că dăm pe-afară. Şi trebuie să dăm stomacului pauze între mese.

 

Cum ai vedea tu un program de masă pe parcursul unei zile?

Ideal ar fi să ai aceleaşi ore de masă. Iar dacă vrei să slăbeşti – sau cum sunt femeile care abia au născut – ideal ar fi să nu mai mănânci seara.

 

Câte ore ar trebui să fie între ultima masă şi ora de culcare?

Depinde care este ora de culcare. Chiar dacă tu te culci la 12 noaptea şi mănânci la nouă seara, nu prea te ajută. Pentru că metabolismul tău a scăzut foarte mult. OK, dacă mănânci la nouă seara, atunci să fie o mâncare săracă în carbohidraţi. Poate fi o salată, o supă, ceva pe bază de legume. Însă nu fructe sau carbohidraţi!

 

Nu fructe seara! Şi eu am tot scris despre asta şi lumea nu înţelege!

Nu, pentru că sunt pline de zahăr. Fructele sunt foarte bune mâncate pe stomacul gol, în prima parte a zilei, îţi dau energie. Dimineaţa poţi să-ţi faci un smoothie amestecat cu ce-ţi place sau le poţi consuma ca şi gustare, până în prânz. Însă şi aceste fructe trebuie mâncate cu moderaţie. Şi, în general, trebuie să avem grijă la cantităţi. Oriunde te duci la restaurante, porţiile au devenit imense!

 

Ei, nu chiar peste tot, îţi zic eu nişte restaurante…

Atunci, trebuie să mergi la acele restaurante unde porţiile nu sunt atât de mari. Noi mâncăm mai mult decât trebuie. Şi mâncăm mai mult decât avem nevoie pentru că mâncăm fără să fim atenţi la ce facem. De obicei, când luăm masa, mâncăm şi vorbim diverse lucruri; sau ne uităm la televizor în timp ce mâncăm. Atenţia noastră este în altă parte şi ne întoarcem cu discuţia la lucrurile pe care trebuie să le faci cu atenţia la tine, conştient: când mâncăm, ar trebui să oprim toate sursele de distragere a atenţiei şi doar să savurăm ceea ce avem în farfurie.

mancare India Alina Grecu

Sursa foto

 

Apropo de călătoriile tale în India, cum se desfăşurau mesele acolo?

Aveam mese la ore fixe, era un meniu oarecum fix, dar cu multe sortimente de mâncare, din care aveai ce să-ţi alegi. Dimineaţa erau fructe şi o fiertură din cereale, un terci. Acolo, în Rishikesh, unde am stat eu, erau vegetarieni, şi făceau un fel de omlete din făină de năut cu legume. Asta mi-a plăcut acolo, că foloseau mai multe făinuri, şi nu doar cea clasică, albă; foloseau făină integrală, de năut, de quinoa, de hrişcă, care au început să prindă şi la noi şi chiar găseşti acum în magazine şi poţi să-ţi pregăteşti şi acasă tot felul de aluaturi mult mai sănătoase decât cele din comerţ.

La prânz aveam tot felul de variante de linte, legume, salate, pâinea lor tradiţională făcută pe plită – naan – era foarte gustoasă. Totul era foarte condimentat, iute, iar asta poate fi un ajutor în intensificarea arderilor. Însă aceste condimente nu sunt neapărat bune pentru toată lumea, trebuie să-ţi şi dai seama de tipul tău de digestie, de metabolism, pentru că, de exemplu, o persoană agitată, hiperactivă, care vorbeşte repede, este mereu în mişcare, face toate lucrurile foarte rapid are deja, cu siguranţă, foarte mult foc în interior. Şi-atunci când îi dai ceva picant, accentuezi acest foc. Tu trebuie să mai stingi acel foc şi, atunci, îi sunt mai potrivite alimentele proaspete, legumele, fructele. Dacă o persoană este moale, sedentară, poate fi ajutată de mâncarea picantă.

 

„Când priveşti mâncarea ca pe ceva care
te hrăneşte, ca pe ceva care-ţi dă energie,
o savurezi şi respecţi acel moment.”

 

Fiind într-un ashram, era cu totul altceva decât civilizaţia noastră. Fiecare îşi lua tava lui – puteai să socializezi, dar aveai şi posibilitatea să stai singur şi doar să mănânci. Aceste experienţe pe mine m-au disciplinat cu ce se întâmplă acasă şi, acum, mie-mi este mult mai uşor să fac asta şi acasă: să nu mă uit la televizor sau să fac altceva în timp ce mănânc. Chiar respect acel moment pentru că, atunci când priveşti mâncarea ca pe ceva care te hrăneşte, ca pe ceva care-ţi dă energie, o savurezi şi respecţi acel moment. Poate fi acel moment în care faci ceva cu atenţia la tine.

 

În afară de pudra proteică despre care vorbeam, ce alte super-alimente ai recomanda pentru o tânără mamă care a încheiat perioada de alăptare?

Este foarte bine ca, atunci când te apuci de sport, să foloseşti şi suplimente alimentare, suplimente pe bază de proteine, dar şi de vitamine şi minerale. Ai nevoie de B-uri pentru a susţine efortul, de exemplu.

Apoi, energizante sunt algele, precum spirulina, chlorella. Într-adevăr, nu sunt gustoase, au şi un miros ciudat. Dar există şi varianta sub formă de capsule. Însă, în general, dacă vrei să ai mai multă energie, ideal ar fi să eviţi alimentele care conţin gluten: toate produsele produse cu făină albă. Glutenul oboseşte, chiar dacă nu ai o reacţie alergică puternică în organism. Cu toţii avem o uşoară intoleranţă la el. Dacă vrei să slăbeşti, ideal ar fi să scoţi glutenul din alimentaţie şi să te bazezi pe făinuri integrale, făină de hrişcă, de mei – sunt mult mai uşor digerabile şi sunt o sursă de energie. Practic, glutenul produce o inflamaţie la nivel intestinal, iar din cauza asta şi absorbţia nutrienţilor în sânge devine mai greoaie. E un ciclu care se perpetuează. În loc, pot consuma cereale precum quinoa, hrişcă, mei; seminţele de chia sunt foarte hrănitoare.

Pot mânca fructe, legume foarte puţin gătite, peşte, fructe de mare… Fructele de mare, scoicile sunt o sursă consistentă de proteină şi grăsimi bune. Însă ideal ar fi să ne adaptăm dieta în funcţie de sezon şi să mâncăm alimentele proaspete.

super alimente chia chlorella maca goji

Sursa foto

Revenind la raftul cu suplimente sub formă de pudră, care sunt foarte în vogă acum. Vorbim de pudrele naturale, cum sunt maca, chlorella, spirulina, orz verde… Cum alegem ce să luăm, că nu putem lua din fiecare!

Ar fi bine să nu luăm din fiecare odată, ci să facem cure. De exemplu, poate simt că nu am energie, aşa că pot începe cu o cură de spirulină şi chlorella – acestea două pot fi combinate. 

Pudra de cânepă este în topul personal al pudrelor naturale care conţin şi proteine. Este nelipsită la mine în bucătărie. Pudra de maca conţine foarte mulţi antioxidanţi şi e un ajutor: uşurează oxigenarea celulelor.

Dar nu sunt doar acestea soluţia, nu mâncăm doar pulberi. Trebuie să ai şi o alimentaţie echilibrată, să mâncăm mâncăruri solide, să digerăm, să mestecăm, nu doar să bem nişte smoothie-uri sau shake-uri. Ele sunt ok pentru că se absorb foarte rapid şi-ţi dau un impuls de energie. Dar trebuie consumate în funcţie de ce faci în ziua aceea. De exemplu, dacă ai un antrenament devreme dimineaţa, poţi să-l faci fără să mănânci. Dacă ai mâncat la 8-9 seara şi te trezeşti la şase pentru că ai antrenament de la şapte, ideal ar fi să-l faci pe stomacul gol. Dar, dacă ai antrenament la 10-11 dimineaţa, ai tot timpul să te trezeşti, să-ţi faci un smoothie, să te vitaminizezi. Iar imediat după antrenament, ideal ar fi să faci o pauză de mâncare, de cel puţin o oră.

 

„La început, tu vrei să slăbeşti, deci trebuie
să forţezi corpul să consume cât mai mult din depozite,
nu din ceea ce-i dai tu să mănânce.”

 

Dar nu se spune că, după antrenament, să iei proteine cât mai repede?

Depinde care e obiectivul: dacă vrei să creşti în masă musculară, dacă vrei să tonifiezi – da, ajută o pulbere proteică imediat după, adică un smoothie făcut de tine. Însă acela conţine fructoză, astfel încât ideal este să i-l dai corpului după cel puţin jumătate de oră, dacă vrei să şi slăbeşti. Asta este important: care e scopul antrenamentului?

La început, tu vrei să slăbeşti, deci trebuie să forţezi corpul să consume cât mai mult din depozite, nu din ceea ce-i dai tu să mănânce. Dacă ai mâncat repede după antrenament un baton sau ceva, corpul, practic, îşi ia energia din acea mâncare, nu mai consumă din depozitele tale.

 

Înainte de antrenament când ar fi indicat să mănânci?

Cu cel puţin o oră înainte, indiferent de antrenament. Dar, dacă la micul-dejun ai mâncat omletă, pâine prăjită, legume etc. – adică o masă mai consistentă – atunci e nevoie de două ore până la antrenamentul de dimineaţă. Însă, dacă vorbim despre un smoothie, organismul îl digeră mult mai uşor.

 

Dacă mănânci o banană, ca gustare?

Este foarte ok, n-o simţi, poţi s-o mănânci şi cu jumătate de oră înainte. Ţine foarte mult şi de cantitatea de mâncare consumată.

 

Dar dacă vrei să creşti masa mulsculară?

Bine, înainte să creşti masa musculară, trebuie să slăbeşti! Iar în ce le priveşte pe femeile care abia au născut – abia după nouă luni putem vorbi şi de tonifiere sau creştere de masă musculară. Dacă tu eşti sportivă de fel şi ai o masă musculară deja formată, revenirea după naştere este mult mai rapidă.

 

Hai, să vorbim un pic şi despre apă. Cu ce-ar trebui să ne hidratăm? Doar cu apă sau sunt permise şi alte lichide neîndulcite?

Noi bem multă cafea şi nu te energizează pe termen lung, plus că te şi deshidratează. Dacă se poate s-o eviţi ar fi ideal. Chiar şi ceaiul e contraindicat dacă îl bei în loc de apă. Apa este esenţială, dar şi ea trebuie consumată în funcţie de activitatea din ziua respectivă. Totuşi, trebuie să forţezi un pic nota atunci când nu eşti obişnuit să bei apă în general: de la deloc sau un pahar cu apă pe zi, ar trebui să bei 4-5-6 pahare cu apă. Cu cât bei mai puţină apă, cu atât fluidele din corpul nostru îşi modifică compoziţia. Când nu bei apă, se îngroaşă.

femeie hidratare apa sport

Sursa foto

Cum slăbeşte o persoană care nu bea apă sau bea prea puţină?

Mai greu. Toate procesele chimice din organism se produc cu ajutorul apei. Şi eliminarea toxinelor, la fel.

 

Apă plată sau minerală?

Plată. Apa minerală de una singură nu te hidratează, pentru că are acel gaz. Iar acidul nu ajută rinichii. Ideal este consumul de apă plată. Apa minerală să rămână de „poftă”, atunci când ieşi undeva, la o terasă… Iar în timp ce faci sport, ar fi bine să bei apă plată.

 

Băuturile cu electroliţi sunt indicate?

Sunt bune, dacă faci un antrenament cardio, intens, la care traspiri şi pierzi mulţi electroliţi.

 

Se pot face în casă?

În casă îţi poţi face o băutură tonică din lămâie, puţin ghimbir şi apă plată şi e foarte energizantă. Iar la farmacie sunt foarte multe pliculeţe cu electroliţi, acelea sunt OK, le poţi pune în apă. Ideal ar fi să nu conţină zahăr sau îndulcitori.

 

Am văzut multe femei care fac saună mult, se îmbracă gros la antrenament, merg foarte mult pe principiul transpiraţiei. Cum intervine asta în procesul de slăbit, că mie mi se pare mai mult deshidratare.

Este deshidratare. Tu scoţi mai multă apă din ţesuturi, nu înseamnă că topeşti mai multă grăsime. Dar sauna ajută, de exemplu, însă depinde de momentul anului: dacă e iarnă, e frig afară, e indicat să faci şi saună, pentru că organismul tău caută căldură. Dacă e vară, când oricum e cald şi corpul se străduieşte să transpire, dacă îi mai dai şi saună, îl forţezi, chinui rinichii, te deshidratezi.

 

Există oameni care, pur şi simplu, nu sunt făcuţi pentru sport?

Eu merg pe ideea că toţi suntem făcuţi pentru asta. Nu neapărat să facem sală, ci să facem mişcare. Strămoşii noştri mergeau mult, alergau, poate că nu mâncau cu zilele, trebuiau să vâneze, îşi foloseau corpul. Aceasta lipsă de atracţie faţă de mişcare se perpetuează din copilărie. Dacă am fost crescuţi într-o disciplină sportivă, ca şi adulţi ne este mult mai uşor să facem mişcare; dacă am crescut cu nişte părinţi foarte protectori, „vai, copilul să nu alerge, că transpiră, că răceşte!”, creşti cu nişte frici şi dezvolţi această aversiune faţă de sport.

Aşa, sportul devine egal cu disconfort, frica de a eşua, de a te face de râs în faţa altora etc. Intervine acea stare de lene care se răsfrânge asupra întregului tău stil de viaţă. Şi aşa apare un stil de viaţă sedentar, în care nu faci altceva decât să stai 8-10 ore la birou, cinci în maşină, ajungi acasă, stai pe canapea şi-apoi dormi. Nu-ţi foloseşti deloc corpul. Toate astea, corelate cu mâncarea foarte greoaie, bogată în zaharuri, duc la lipsa de vitalitate!

 

„Sportul nu înseamnă doar că stau închis într-o sală.
Ora aia de sport nu este totul. Modul în care tu trăieşti
pe parcursul întregii zile este important.”

 

Toţi suntem făcuţi pentru sport, însă trebuie să apară acel factor declanşator sau motivator. Sau înţelegerea faptului că stilul tău de viaţă nu e OK. Sau, chiar şi dacă realizezi că nu e ok, să-ţi dai seama că schimbarea e în tine şi că nu se întâmplă nimic din exterior. De cele mai multe ori, din păcate, oamenii reacţionează la nişte factori de stres foarte puternici, precum o boală. Atunci când tu sau cineva din familie se îmbolnăveşte, realizezi că trebuie să schimbi ceva la stilul tău de viaţă.

Alina Grecu world class instructor retreat nutritie yoga

Sursa foto

Sportul nu înseamnă doar că stau închis într-o sală. Ora aia de sport nu este totul. Modul în care tu trăieşti pe parcursul întregii zile este important. Nu-ţi place în sală? Foarte bine, sunt atâtea locuri în care poţi să ieşi să faci mişcare şi nenumărate forme în care poţi să te mişti! Plus că, pe cât de des se poate, să ieşi din cotidian, să pleci de aici, din oraş: mergi la munte, la mare, într-o pădure, să stai şi în natură. Abia atunci reuşim să ne centrăm.

 

Se poartă transformările corporale revoluţionare şi, de multe ori, lumea are aşteptări nerealiste când se apucă de slăbit. Care ar fi un ritm sănătos de slăbit?

Dacă ar fi să întrebăm nutriţioniştii, indicat ar fi între 0,5 şi un kilogram pe săptămână, când ai o dietă mai strictă şi faci şi efort. Dar când ai doar o oră de sport, poate să nu se întâmple nimic, poţi chiar să iei în greutate. Pentru că, făcând sport, tendinţa este să ţi se pară că meriţi să mănânci o prăjitură după. Iar asta n-ajută deloc!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Prăjitura ca prăjitura, că nu mă pasionează subiectul, dar paste fără gluten pot oare să mănânc măcar o dată pe zi, în fiecare zi? Că aş găsi şi reţete pentru ele, nu-i problemă!

Ştiu că ţi-a plăcut discuţia mea cu Alina Grecu; crede-mă că tipa e şi mai mişto când stai faţă-n faţă cu ea şi-ţi explică toate cele. Aşa că, pentru felul ei de-a fi, pentru felul în care te poate face să te simţi la un antrenament, pentru felul în care îţi poţi schimba viaţa, îţi recomand tabăra pe care Alina o organizează în Bali în toamnă, nouă zile de reconectare cu sinele şi dezvoltare personală, clase de yoga, incursiuni în zone cu peisaje superbe, mâncare fenomenală. Găseşti aici toate detaliile şi costurile implicate. 

Altfel, succes la slăbit sau definit cu sport, somn, apă şi mâncat curat şi cumpătat!

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

1 Comment

Leave a Reply