Menu
POVEŞTI

Joaca cu statul la impozit în plic

plicuri

Azi a venit un nene să-mi aducă un plic de la Direcţia Generală Impozite şi Taxe Locale Sector 3. Naiba ştie pentru ce – era pentru bărbatu-meu – dar bănuiam că e vorba de dat bani la stat, că invers nu prea se întâmplă. Curierul a copletat o notiţă ataşată plicului, m-a pus s-o semnez, mi-a dat plicul şi la revedere. Abia după ce-am închis uşa am observat că pe plic era tipărită „data prezentării 14.03.2016”. Eu ştiu că s-a dat ora înainte, mă aşteptam să fiu un pic în viitor, în niciun caz aşa de în trecut.

Am alergat la uşă, bine că domnul era sportiv şi-o luase pe scări, aşa că l-am convocat înapoi, la şedinţă. L-am pus să-mi arate hârtia pe care-am semnat-o – fix cum bănuiam: pe ea era trecută cu pixul, de însuşi domnul curier, data de azi, 29 martie. L-am întrebat care-i faza cu diferenţa de 15 zile dintre data de pe plic şi cea de pe aviz. Că el nu ştie, că abia ieri le-au primit. „Bine, atunci, pot să-i fac avizului o poză?” – „Faceţi, doamnă.” Iată:

20160329_102518

Din experienţa mea de 13 ani de plătitor de impozite şi primitor de înştiintări/somaţii de plată, ştiu că eşti obligat să-ţi achiţi datoriile restante în termen de 30 de zile de la data poştei menţionată pe plic, altfel eşti pasibil de amendă. Parcă aşa era, nu? Or, curierul se pare că mi-a consumat deja 15 zile din termenul de plată. Zic şi eu o teorie, că nu ştiam ce e în plic.

Aşa că sun la Sameday Courier (super LOL), cei care au făcut livrarea şi, după ce insist vreun sfert de oră la cele trei numere de telefon de pe site, reuşesc să stabilesc legătura cu o voce feminină. Îi explic situaţia şi nu zice nimic.

„Mă auziţi?” – că noi, aici, la Alba Iulia, avem pierderi de semnal, o fi de la curentul din rond sau de la grecii dubioşi de alături care bruiază activitatea operatorului de telefonie mobilă.

„Da, vă aud.”

„OK, atunci, vreau să ştiu de ce un plic pe care este trecută data prezentării 14.03 îmi este livrat pe 29??”

20160329_102524

 

20160329_102528

„De la cine este plicul?”

„Direcţia Generală Impozite şi Taxe Locale Sector 3. ”

„Pentru acest contract, livrarea se face în mai multe zile.”

 „Păi, nu sunteţi Sameday Courier, adică n-ar trebui să faceţi livrarea în aceeaşi zi, gen?”

„Nu ştiu câte zile sunt trecute în contract, trebuie să vorbesc cu colegii de la marketing.”

„Păi, să zicem, câteva zile, dar nu două săptămâni! Eu am termen de 30 de zile de la data prezentării să mă duc să plătesc ce-mi cere statul, iar dumneavoastră mi-aţi mâncat jumate din termenul ăsta! Eu cum dovedesc că am primit azi plicul, nu pe 14??”

„Păi, nu aveţi ştampilă pe el?”

„Nu! Am întrebat curierul care-i faza şi n-a ştiut să-mi zică, cică şi el a primit plicul ieri.”

„Atunci o să vă trimit cu coleg cu ştampila, daţi-mi, vă rog, adresa…”

……………………………………………………………………………………………………………………………….

L-am sunat pe bărbatu-meu să-i povestesc şi să-mi dea permisiunea să deschid plicul, să vedem ce şi cum. Era impozitul pe maşină şi, ca toate impozitele, dacă-l plăteşti integral până pe 31 martie, ai reducere de 10%. Mă rog, un rahat suma datorată cu totul, dar dacă era ceva mai scump sau mai grav? În primul rând, ar fi fost destul de neplăcut să-ţi faci aşa, din scurt, planuri pentru stat la coadă la plătit impozitul până pe 31 martie ca să beneficiezi de reducere, când ai primit hârtia aferentă pe 29. Apoi, dacă era vorba de vreo amendă, regularizare de impozit etc., alte scheme de dat/returnat bani statului, nu te penalizau c-ai întârziat cu plata?

Iaca, veni şi curierul cu ştampila. Altul decât ăla de dimineaţă. Nici nu ştia despre ce-i vorba, nici nu-şi dădea seama cine era nenea de dimineaţă. Dar cu un lucru a căzut de acord cu mine: c-ar fi trebuit să am o ştampilă pe plic, cu data de azi. Şi s-a conformat în timp ce-şi bodogănea şefii: „Dac-aţi şti câte plicuri rămân (la noi, n.m.), că nu mai facem faţă… ne dau tot mai multe… noi tot le-am zis să mai angajeze oameni, dar…”.

Eu acum stau şi mă întreb când o să ies din luna neagră a corespondenţei.

 

Sursa foto

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply