Menu
SPORT

La ce să te-aștepți și de ce să mergi, mai ales, la o convenție de fitness?  

 

move on fitness planet les mills competition caro
Luni mă dureau toate. Adică toate grupele musculare, de la antrenamentele din weekend, de la Convenția Internațională Move On Fitness Planet. Dar ce emoții frumoase și ce satisfacții prețioase am adunat! Febra musculară e un disconfort minor de menționat.
 

Este al treilea an când particip la Convenția Internațională Move On Fitness Planet, care are loc în octombrie, la Hotel Caro. Prima dată am ajuns acolo ca invitat al celor de la World Class, care mă știau de client pasionat – mai ales de programele de group fitness Les Mills – și m-au ”combinat” că ”uite, e și Les Mills Competition, o să vezi, o să-ți placă!”. M-am dus, ce putea să fie atât de greu?

geogiana idriceanu anca bucur miss fitness move on fitness planetSincer, atunci, în afară de bucuria dată de participarea la probele BodyPump și BodyCombat din competiție, că am văzut și eu cum se fac aceste antrenamente la alt nivel, de reîntâlnirea cu oameni dragi pe care nu-i mai văzusem de mult (Anca Bucur, deținătoarea a șase titluri Miss Fitness Universe și fost instructor World Class, a fost una dintre acele persoane, vezi foto) și de faptul că m-am impregnat de acea atmosferă fantastică, în rest m-am frustrat destul de tare.

N-o să spun de ce la acest moment, ci un pic mai încolo, când voi înșirui motivele pentru care să mergi la o convenție de fitness și cum să faci să-nu pară rău că ai dat din banii, din energia și din timpul tău pentru asta.

Ediția de anul ăsta a fost pentru mine ca un team building – deși nu fac parte din echipa de instructori World Class (încă, sper eu) – pentru că m-am reîntâlnit cu atâția oameni dragi din industria asta, veniți din București, din țară sau chiar de peste hotare, cunoscuți la clase, la cursuri, la workshop-uri, la evenimentele de fitness ori la convențiile anterioare. Bucurie maximă. Poze mai puține, că am avut treabă. Tot împreună.

 

move on fitness planet 2019 hotel caro izabela lacatus tunde kovacs

Cu Isabela Lăcătuș, campioana noastră la gimnastică artistică, una dintre profesoarele mele la cursul de instructor de aerobic, și Tunde Kovacs, instructor World Class în Cluj-Napoca și, de asemenea, parte a echipei Move On care ne-a instruit la cursul de aerobic.

De ce să participi la o convenție dacă ești începător în fitness

1. Ca să vezi și să simți cum se face treaba cu adevărat.

Dacă abia te-ai apucat de clasele de group fitness – că sunt pe functional, pe dance, pe tehnici de arte marțiale, că sunt de tip Body&Mind (Pilates, Yoga etc.), că sunt cu step sau fără, coregrafie sau fără – dar ai prins deja gustul, merită să prinzi și energia adevărată în care programele de fitness de grup ar trebui să se desfășoare.

Poate la clasă instructorul n-are întotdeauna chef, participanții nu sunt întotdeauna o echipă, nu te simți mereu parte a unei comunități, dar la o convenție antrenamentul este, în primul rând, bucurie. Omul de pe scenă își dorește să fie acolo și să împărtășească din cunoștințele lui, oamenii din sală abia așteaptă să învețe și să se distreze. No pressure, nu te obligă nimeni la nimic.

Ăsta a fost principalul meu motiv de frustrare atunci, la început: credeam că trebuie să fac tot, de la un capăt la altul, dacă tot am venit. Și nici măcar nu mi-era de bani, că n-am plătit, am fost invitată, v-am zis. Și m-am frustrat ceva,  pentru că uneori nu țineam pasul din lipsă de coordonare, alteori era efortul prea mare.

De fapt, poți doar să stai să te uiți când simți că e prea mult pentru tine. Mai faci o poză, mai pui o postare pe social media. Tot înveți ceva, tot te umpli de energia aceea care te face să te simți mai puțin ca un impostor în fitness. Și să reintri în jocul antrenamentului când observi ceva care te atrage și despre care simți că ți s-ar potrivi. In no time, descoperi că știi mai mulți pași și duci mai mult efort decât credeai. Pentru că totul vine de la creierul pe care trebuie să-l convingi că ești acolo pentru o anumită treabă: fitness-ul.

move on fitness planet 2018

move on fitness planet 2018 ziua 2

2. Ca să ieși din zona de confort.

De fapt, ca să-ți împingi un pic limitele și să evoluezi din punct de vedere fizic, dar și psihic. Dat fiind că te declari începător, limitele tale sunt, încă, destul de jos, fără supărare sau rușine, însă totul se construiește: capacitatea cardio, rezistența musculară, mobilitatea, echilibrul, coordonarea, dar trebuie să le oferi ocazia s-o facă. Iar o convenție de fitness îți dă un impuls excelent în direcția asta.

La prima mea participare la Move On Fitness Planet aveam un an și jumătate de BodyPump la activ, nouă luni de BodyCombat, niște CXWorx, AquaGym și Pilates din plin. Dar când am ajuns acolo, m-am simțit ca o începătoare, mă căinam că nu pot, că nu-mi iese, mă enervam, abandonam. Dar reintram în antrenament după câteva minute de ventilație pe margine și parcă-parcă îmi ieșea mai mult cu fiecare dată.

N-o să fii mai puternic, mai rezistent sau mai contorsionist după un astfel de eveniment, dar vei fi mai curajos să încerci lucruri, să îți lărgești orizonturile în fitness, vei avea mai multă încredere în tine la clase pentru că ai fost, ai văzut, ai făcut la nivel mai ridicat. Repet: itˊs all about the mindset.

 

3. Ca să vezi și alte lucruri față de cele pe care le faci, de obicei, la sală.

Repet: corpul meu cunoștea doar cele mai mai sus, iar când a fost pus în fața altor tipuri de provocări fizice – de exemplu, pe partea de coordonare la clasele cu coregrafie, m-am blocat un pic la început.

Bine, la unele mă blochez și acum – cum sunt clasele de dance – dar nu chiar de la început. În continuare mă frustrez că nu reușesc să prind toată combinația și nu pot rămâne până la capăt în acel flow superb și plin de energie, dar stau acolo și tot încerc. Poate, într-o zi, după ediții și ediții de convenție, o să pot să stau și eu alături de doamna Ioana, cu fruntea sus, în primul rând la clasa de dance. Cine e doamna Ioana? O veterană în domeniu, cea mai cunoscută participantă la aceste clase, fie la convenții, fie la evenimentele de fitness, purtătoarea celui mai cunoscut costum de aerobic cu fustiță. Iat-o în câteva cadre:

move on fitness planet dance

move on fitness planet dance 2

Cum te ajută să vezi și alte tipuri de antrenament în group fitness dacă ție îți place numai Pilatesul sau numai cyclingul? Păi, poate prinzi curaj să mergi la o clasă de Interval, de exemplu. Sau step, C-Core ori Metabolic. Sau dai o șansă programelor Les Mills, dacă tot ai văzut despre ce e vorba la competition. Este fix aceeași poveste despre curiozitate, curaj, testatul limitelor. Și despre descoperit alte și alte preferințe în aerobic.

 

De ce să participi dacă ești avansat în fitness, instructor sau instructor wanna-be

Da, majoritatea celor care se adună la un astfel de eveniment sunt instructori (sau chiar antrenori personali), în diferite momente ale carierei în domeniu: de la începători (ca mine), până la profesioniști cu ani mulți de predat și multe cursuri, evenimente de fitness și convenții în CV.

Și mare parte dintre ei vin ca să vadă și să învețe: idei de coregrafii, tehnici de construire a unei clase, metode de predare de la presenter-ii de pe scenă. Vin să vadă ce mai e nou în fitness, să fure elemente cu care să-și împrospăteze propriile antrenamente, să iasă din sau să evite plafonarea atât de frecventă atunci când ții aceleași clase, săptămână de săptămână. Să afle informații noi în fitness sau să-și reîmprospăteze memoria cu ce-au învățat cu ani în urmă.

De exemplu, eu am fost fascinată de clasa de Functional Capoeira construită de fetele din Republica Moldova, Nataly Svet și Alea Cebotari-Poltavets (cu care mă știu de la niște cursuri și de la edițiile anterioare ale convenției) dat fiind că avem o piesă de capoeira în aproape fiecare coregrafie de BodyCombat (that I am obsessing about and everybody knows that). Și chiar mă gândesc să introduc în clasele pe care le predau elemente din blocurile coregrafice testate la convenție.

capoeira functional move on fitness planet hotel caro

Participanții la clasa Capoeira Fit Fusion susținută de Nataly Svet și Alea Cebotari-Poltavets la convenția internațională Move On Fitness Planet 2019 (19-20 octombrie, Hotel Caro).

Dar toată lumea, absolut toată lumea – chiar dacă nu dau banii în mod expres pentru socializare – se bucură ca niște copii când se întâlnesc cu oamenii dragi din branșă, colegi, instructori, clienți, presenter-i etc. E o adunare frumoasă și nu (doar) pentru că sunt mulți colanți și multă musculatură definită la un loc.

Deci: ne vedem la ediția următoare? N-o să regreți deloc!

move on fitness planet 2019 micky tintaru

move on fitness planet 2019 adriana moiseiu gilly elena trinca

 

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply