Într-o societate străbătută, încă, de mentalităţi învechite, dar şi de informaţie mult mai proaspătă, însă stufoasă şi contradictorie, parentingul românesc are, totuşi, şansa să se modeleze frumos, de câţiva ani încoace, la cursuri şi seminarii. Între acestea, întâlnirile din cadrul Şcolii Părinţilor Responsabili vor să iasă în evidenţă prin experienţa deosebită pe care o oferă întregii familii.
Copiii nu vin cu manual de instrucţiuni pentru creştere şi nici părinţii nu sunt dotaţi peste noapte nici cu instinctele, nici cu informaţiile trebuincioase pentru această sarcină ce va dura aproape o viaţă. Multă lume zice: „Ar trebui ca oricine vrea copii să dea un test psihologic, să vadă dacă e apt pentru creşterea lor” – ca pentru obţinerea permisului de conducere, nu? Sunt de acord, dar, cum asta nu se întâmplă, cred că oricine este pus în pantofii de părinte – şi nu numai la prima tură – ar trebui să-şi treacă în calendarul dezvoltării personale un susţinut proces de informare şi învăţare pentru specializare pe această poziţie.
Dar e atâta informaţie out there, încât există oricând pericolul ca orice părinte să extragă din ea fix doar ce-i convine sau – şi mai grav – s-o distorsioneze conform nevoilor, abilităţilor şi aşteptărilor cu care face această meserie solicitantă. De aceea, oricât de neplăcute sau greu de respectat ar fi, părinţii, de fapt, trebuie să se ghideze după nişte repere clare în creşterea copiilor lor, repere impuse de cercetările şi literatura de specialitate în domeniu.
Însă, de asemenea, cred că fiecare situaţie de parenting este şi o combinaţie specială de multe alte aspecte colaterale domeniului, astfel încât orice părinte ar trebui să descurce iţele acesteia în interacţiuni directe cu specialiştii potriviţi, într-un cadru confortabil. Este fix ceea ce-şi doreşte Şcoala Părinţilor Responsabili să ofere. Este vorba despre o serie de seminarii gratuite dedicate părinţilor şi viitorilor părinţi, un proiect pus cap la cap de Gabriela Paladi, omul din spatele binecunoscutei reviste de parenting Qbebe.
Parcurge discuţia noastră ca să afli cum a fost în 2017 la Şcoala Părinţilor Responsabili, ce a pregătit echipa organizatoare pentru ediţia de anul acesta, pe unde se va plimba Şcoala prin ţară, precum şi detalii privind înscrierile. Însă, oricât de împărţite ar fi părerile referitor la temele pregătite, la specialiştii invitaţi să vorbească sau la diverse aspecte organizatorice, cred că toţi cei care au participat la prima ediţie s-au pus de acord pe un lucru: Şcoala Părinţilor Responsabili este un loc extrem de kid-friendly.
Pentru că, în sfârşit, organizatorii unui eveniment de parenting de asemenea anvergură au considerat normal şi logic să ofere ajutor părinţilor care n-au cu cine-şi lăsa copiii ca să participe la seminarii. Şi despre acest lucru minunat am stat de vorbă cu Gabriela:
Cum a luat naştere Şcoala Părinţilor Responsabili şi cât de complicat a fost drumul de la idee la punerea sa în practică?
Aveam ideea aceasta răsărită ca un mic bobocel încă de când am preluat frâiele Qbebe, în 2010. Am plecat la drum cu ideea de a oferi informații responsabile părinților în online, informații actuale și de calitate, de unde și Qbebe: Q=Quality. Știam de pe atunci că nu va fi de ajuns ceea ce oferim online, chiar dacă tot ceea ce publicam era verificat și de specialiști.
Apoi, Qbebe a început să crească, și, odată cu el, și zona de parenting, iar părinții se arătau din ce în ce mai interesați de informații. Au trecut, astfel, aproape şapte ani până ce am căpătat o stabilitate a brandului, până ce am avut încrederea deplină a părinților, dar și a speciliaștilor care care lucrăm, care să ne permită să ne aventurăm în domeniul acesta, al seminariilor de parenting gratuite.
De ce ai simţit nevoia acestei şcoli, în condiţiile în care piaţa – cel puţin în Bucureşti – este plină de seminarii pentru părinţi? Ce aduc seminariile voastre diferit?
Așa cum spuneam mai devreme, am simțit că mulți părinți au interes ridicat spre informare corectă. Pe de altă parte, mă loveam de părinți care erau neștiutori și nici măcar dornici să se informeze corect privind sănătatea fizică și psihică a propriului lor copil. Am participat și eu la diverse seminarii de parenting, și am realizat că, dacă doresc să produc o schimbare, dacă vreau ca informația asta, care poate fi vitală, să ajungă acolo unde trebuie, atunci este nevoie să pun în aplicare și ideea mea de offline.
„Seminariile noastre vin ca răspuns la întrebările părinților,
dar și la dezinformarea conștientă sau inconștientă.”
Trebuie să aduc părinții față în față cu specialiștii, să le ofer posibilitatea de a primi gratuit informațiile de care au nevoie și ei, și, indirect, copilașii lor, fără să fie necesar să parcurgă un drum complicat, logistic și financiar, pentru a primi răspunsurile dorite. Seminariile noastre vin ca răspuns la întrebările părinților, dar și la dezinformarea conștientă sau inconștientă.
Și aici am să îți dau un exemplu, chiar din experiența mea, care mi-a demonstrat că este nevoie de astfel de informare. Un părinte, despre care știu că este educat, citit și responsabil, a subliniat sus și tare că toți copiii sunt purtători de streptococ, și că, dacă un copil nu are simptome, este ok să nu îl tratezi și poți să îl duci la grădiniță printre alți copii.
Și mi-am dat seama că, iată, se întâmplă ca dezinformarea să afecteze nu numai un copil, ci o întreagă colectivitate. Iar acel părinte nu va fi convins de alt părinte că modul în care vede lucrurile este incorect, nici de un articol online bine documentat, va fi convins de un medic, care va spune asta în intimitatea unui cabinet sau la catedra școlii noastre.
„99% dintre specialiști sunt, la rândul lor părinți,
iar sfaturile lor trec și prin acest filtru.”
Fiecare seminar şi fiecare subiect abordat este extras din ceea ce doresc părinții să afle, dar și din ceea ce este lacunar în educația lor. Cum știm asta? Prin analiza căutărilor din Google în acest domeniu și a celor mai citite articole din revistă, prin feedback-ul pe care îl primim în Social Media, prin monitorizarea grupurilor de părinți din Facebook, prin experiența de zi cu zi a mămicilor care ne ajută.
La ce să se aştepte părinţii care se înscriu la seminariile Şcolii? La întâlniri unde li se va servi, pur şi simplu, informaţie sau la dezbateri pe tema dată, la sesiuni de întrebări & răspunsuri etc.? Care este gradul de interacţiune al publicului – care vine cu problemele sale particulare – cu vorbitorii, specialiştii?
Anul acesta, seria de seminarii se va concentra și mai mult pe dezbateri și pe întrebări adresate specialiștilor. Îmi doresc să realizăm cocteilul perfect de informație servită în paharul parentingului și, pe tavă, lângă el, să se regăsească și întrebările care îi frământă pe cei prezenți, și care nu și-au găsit răspunsuri în discursul specialistului.
Îmi doresc să avem un cadru relaxat, și părinții să vină alături de noi ca într-o mare familie. Practic, să transformăm grupurile virtuale din Social Media în realitate palpabilă, iar părinții să interacționeze live cu alți părinți, și, în același timp, să beneficieze de experiența unor oameni bine pregătiți, care să le ofere răspunsuri responsabile și credibile.
Ce înseamnă acest proiect pentru tine, ca organizator, dar şi pentru tine, ca părinte?
Ca organizator, recunosc, că, deși este o muncă ce aduce o răsplată minunată, este dificil și chiar trebuie să fii super bine organizat și capabil să rezolvi orice situație cu tact și rapid. Nu pentru că sunt trasă la răspundere pentru ceva, ci pentru că îmi doresc ca totul să iasă perfect, și părinții prezenți să plece de acolo cu acel melanj de informație asimilat corect în stilul lor de parenting, iar toată informația oferită și culeasă să ajungă și către cei care nu pot să fie prezenți. Și, dacă ai o echipă minunată și dedicată, dacă ai oameni care au același scop cu tine, dacă ai înțelegere și seriozitate, atunci ai și rezultate cu adevărat satisfăcătoare.
Ca părinte, este copleșitor când văd o sală plină de mămici și tătici, concentrați pe informațiile pe care le primesc. Îmi place, când s-a umplut sala și se face liniște, să privesc spre ei și le mulțumesc în gând fiecăruia în parte pentru că au rupt din timpul lor și au făcut ceva mai mult pentru copiii lor.
Este o emoție în sine pentru care aș inventa un nou cuvânt, un amestec între satisfacție, entuziasm, mândrie, optimism, bucurie și o dorință de a îmbrățișa fiecare părinte de acolo. Pentru că sunt mamă, și știu că nu există nimic mai important pentru mine decât fetița mea. Ea este centrul meu gravitațional. Și, prin faptul că îmi curge prin sânge această responsabilitate, știu cât este de important ca toți copiii să aibă parte de părinți cel puțin la fel de dedicați ca mine.
„Vreau să cred că, poate, o mică parte din informația acumulată
de un părinte la seminariile noastre a schimbat
măcar o viață de copil spre mai bine.”
Încurajaţi părinţii să-i aducă pe cei mici la seminarii, există ateliere dedicate lor, sau oferiţi această posibilitate de baby sitting la seminarii doar pentru că părinţii n-au cu cine îi lăsa pe cei mici?
Am o mare problemă cu modul în care sunt văzuți copiii: ca pe un impediment în tot ce înseamnă socializare în offline. Am primit de multe ori priviri dezaprobatoare pentru că am avut tupeul să mă duc cu Anya după mine la vreun seminar, la vreun eveniment (chiar dacă erau adresate părinților) sau chiar și la cumpărături. Am citit de multe ori mesajul nespus al multora: „de ce nu ai lăsat, dragă, copilul acasă?”, deși copilul nu deranja cu nimic.
Aș vrea să îndepărtăm ochelarii aceștia de cal și să înțelegem că este normal ca un părinte să fie însoțit de copil, în majoritatea situațiilor de viață. Și mai toate instituțiile, localurile, restaurantele să ofere și copiilor facilități. Nu aș vrea să încep și cu mall-urile cele mai moderne, care nu au chiuvete și toalete și pentru copii și trebuie să îmi ridic copilul să se poată spăla pe mâini. Așa că nu oferim baby-sitting la seminariile noastre, oferim dreptul copiilor de a fi împreună cu părinții lor. Seminariile vin cu tot confortul, de la animatori și loc dedicat de joacă pentru cei mici, la gustări sănătoase și apă pentru toată lumea.
Dă-mi, te rog, nişte repere pentru ediţia din 2017 a Şcolii Părinţilor Responsabili: câtă lume a participat, câte ore de seminarii s-au adunat, câţi copii s-au distrat alături de voi etc. – sau orice amănunte reprezentative care să ne ajute să ne facem o idee despre cum a fost anul trecut.
Anul trecut a fost minunat! Am avut un feedback grozav din partea părinților și am observat un interes din ce în ce mai ridicat, mai ales pe subiectele de sănătate și psihologie. Am organizat şase seminarii dedicate părinților, și trei seminarii dedicate viitorilor părinți, adunând prezența a peste 1 500 de părinți, și a peste 500 de copilași drăgălași.
Am făcut tot posibilul ca toți părinții și copiii să plece cu de la noi cu informație, joacă, bună dispoziție, dar și mici atenții folositoare de la sponsorii care ne susțin în această misiune. La fiecare seminar avem tombole care oferă produse de un real ajutor pentru părinți și copii, de la cărucioare, la jucării, de la cărți, la produse cosmetice.
Care a fost feed-back-ul părinţilor în urma participării? Dar al specialiştilor care au vorbit?
Prezența părinților într-un număr din ce în ce mai mare, de la seminar la seminar, ne spune că părinții au nevoie de aceste evenimente. Din partea acestora vine un sentiment general de satisfacție și de încântare, și, recunosc, îmi place să citesc formularele de feedback de la ei, pentru că îmi certifică, încă o dată, faptul că nu ma zbat degeaba. Din acest motiv, pentru că cererea este foarte mare, anul acesta primele seminarii vor fi în țară, în martie, în Timișoara și Oradea.
Cât despre specialişti, ar fi incorect să vorbesc în numele lor. Însă, fiind părinți ca și mine, majoritatea au fost încântați de misiunea în care s-au implicat alături de noi, dar și de interesul puternic al părinților.
Cu ce este diferită ediţia de anul acesta faţă de cea din 2017?
Ediția de anul acesta va fi modelată pe experiența celei de anul trecut, și vom încerca să facem totul și mai apropiat de nevoile părinților și ale copiilor. Am redus numărul specialiştilor pe seminar de la patru la trei, astfel încât să putem aloca mult mai mult timp sesiunilor de întrebări și discuțiilor libere și să ne asigurăm că cei prezenți vor pleca cu un bagaj mai bogat de cunoștințe și de revelații.
Cred că „revelație” este cuvântul care va descrie cel mai bine Școala Părinților Responsabili în 2018. Îmi doresc ca părinții să spună cât mai des „A-haaa! Nu știam asta. A-haaa! Deci așa se face!”.
„Îmi doresc să fie seminarii pline de „a-ha”-uri, de revelații
deschizătoare de ochi, minți și suflete.”
Îmi doresc ca viitorul copiilor noștri să fie frumos, sănătos, colorat, fericit și, ca să fie așa, trebuie să conștientizăm că este nevoie, în primul rând, de implicarea noastră, ca părinți. Un prim pas este să ne informăm, apoi să știm cum să ne informăm corect și de unde să luăm această informație și, în cele din urmă, să o adaptăm fiecărui copil. Aceasta este formula unui părinte responsabil.
Aşadar, dacă ţi-am trezit interesul, află că înscrierile încep în curând – pentru părinţi aici şi pentru viitorii părinţi aici – iar pe pagina de Facebook Şcoala Părinţilor Responsabili vor fi publicate toate detaliile privind seminariile – dacă ţi-e mai la îndemână să-ţi iei aceste informaţii din Social Media.
Spor la şcoală şi la părinţeală!
No Comments