Menu
Uncategorized

Let there be art! Let here be art!

Am ajuns asa de terestra ca ma simt vinovata. Nici macar nu ma mai amagesc cu gandul „nu mai am timp de”: citit, teatru, muzee, arta gen. Nu-mi mai fac timp. Involuntar sau nu, asta e situatia. Groaznic. 🙁 🙁 🙁

Nu-i panik, totusi, stiu ca se remediaza; m-am sustras, inconstient, almost all my life, de la conditia de soarece de biblioteca & muzeu, ca sa ma arunc in mult mai usor-de-intretinutul pitzi style, cu mai mare priza la public. Clasic. Vanitate. Desertaciunea lucrurilor, de asta vine 2012!! Am ziiiis!!! 😀 😀 😀 Cu toate astea, arta ma trage periodic „inapoi” – doar un fel de-a spune, nimic personal cu ea (decat de bine) sau, Doamne fereste!, peiorativ. 😉

Vreau sa scriu despre o amintire artistica din trecutul meu, peste care am dat azi, si nu-mi vine inspiratia neam! Si e deja 23:19. Ar fi bine sa se miste maxim pana la 23:30, ca @ midnight as dori sa ma intorc pe partea cealalta. Urmeaza another bizi shoemanic day, after all.

Deci. Sa ne regrupam. Eu si amintirea mea. Daca nu-mi iese cu inceputul, poate e finalul senzational. 😀

Acu’ zece ani ma pregateam de bac si admitere mai sus. Toata lumea avea a bone to pick with me: cum voi accede la Jurnalism cu mate-fizica mea? Si, gen, ce sa fac cu asta in viata, ca doar nu poti trai din scris forever, dupa cum, de altfel, s-a si vazut. 😀 Da, dar poti sa te bucuri din el pana la sfarsitul timpurilor – daca te tine inspiratia – hai, fataaaaa…..

N-aveam cum s-o ard pe feeling inspre altceva, dupa cat Kant citisem si Bach ascultasem 😀 – ca sa am material de impresionat in discutii, nu de altceva 😀 – asa ca trebuia sa o iau intr-ale umanului, spre o literatura mai terestra, asa, ca mine – jurnalismul. 😉

Urmeaza amintirea, pe scurt – doamna fosta profa mea de romana, daca sunteti pe frecventa, sigur o sa va amintiti de asta :D.

Doamna Pricop back then si-a suflecat manecile ca sa razbata printre limite din x tinzand la 0 din sinx/cosx = 1 si principiul vaselor comunicante, ca sa scoata la lumina spiritu-mi scriitoricesc in vederea demersului meu educational atat de cutezator. In a nutshell, m-a luat ca sa ma educe artistic.

Doamna, foarte boema, o profa deloc tipica. Uneori, nici nu intelegeam ce voia de la mine. Dar stiu ca era arta. M-a deschis la creieri, oricum. One day, m-a pus sa vad un film: Kaghemusha si sa-i fac o recenzie. N-am inteles nimic. First of all, filmul era in japoneza. Nicio problema, still, beneficiam de subtitrare. Dar eu am cautat sa vad mai mult decat era si n-am vazut bine ce a fost de fapt.

Doamna de romana nu mi-a zis niciodata cum a iesit recenzia mea. Dar in capul meu a ramas ca acest film, regizat de super artistul japonez Akira Kurosawa, it’s a masterpiece. Indeed it is. Poate ca doar asta ar fi dorit profa sa scriu in recenzie. After all, dadeam la jurnalism, unde treaba e destul de concisa si la obiect. Or, tin minte si acum, eu am aberat ceva pagini pe tot ce mi-a trecut prin cap ca ar putea avea legatura cu ce dorea ea sa vad eu in film. 😀

Cand sa ma lansez tonite pe Google, m-a intampinat in antet o aniversare. N-aveam idee cine ar putea fi domnul, asa ca am scrollat peste.

akira kurosawa

Prietenul meu de acum zece ani! Azi s-au aniversat 100 de la nasterea lui. Maestre, daca n-ai fi mort, gen, ti-as zice la multi ani! Orisicat, asociez in amintire numele lui Kurosawa cu toata perioada aceea spectacol de meditatii boeme la romana, in care ma dadeam mai culta pe zi ce trecea, in care sa vezi filme de arta erau „teme pentru acasa”, in care un 9 la mate mi-era mai mult paralel decat tangent. Si toate astea pentru ca am vazut un film pe care putini l-au vazut, si mai putini l-au inteles, iar eu nici atat. 😀 Atunci.

Si-acu nu mai reusesc sa merg la un spectacol de teatru, my friend!! But, after all, stau chill. I know it’s in me. De asta nu te vindeci niciodata, daca ai prins-o. Stiu ca, periodic, ma intorc la Kaghemusha. Mai are nevoie si omu’ de catharsis din cand in cand, nu? Gen.

PS e trecut de midnite ofc si eu tot pe partea asta sunt. Oh, well, arta cere sacrificii… Oh, dear…

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply