Menu
PARENTING

Luaţi-vă copiii şi gătiţi alături de ei la Food Revolution Day!

femeie gateste sanatos

Nu sunt vreo mare bucătăreasă. De fapt, am învățat să gătesc de nevoie, în cămin, la facultate.

Şi nu, nu vorbesc de ochiuri sau cartofi prăjiţi pe reşou, ci de mâncăruri mai complexe, care să-mi ţină şi de foame, dar şi de siluetă subţire, că tare greu puteam îndeplini cel din urmă target cu sandvişuri sau covrigi de la colţ de stradă. Astea erau priorităţile pe-atunci.

Când m-am aşezat la casa mea închiriată şi dotată cu tot ce trebuie pentru gătit, başca amplasată în proximitatea unei pieţe ofertante, jocurile au început să se facă altfel în bucătărie: mult mai amplu şi mai focusate întru sănătate. Să ne-nţelegem: sunt o fată destul de tradiţionalistă în zona asta a gospodăriei, cu aplecare spre ciorbe şi mâncăruri româneşti, dar pe care le-am declinat în variante mai dietetice, însă la fel de gustoase, cu ajutorul condimentelor naturale. A, pentru că, de cinci ani, de când am fost descoperită cu sensibilitate la gluten, am curăţat bucătăria de tot ce înseamnă baze pentru gătit din comerţ, de tipul vegeta sau delikat (acestea conţin gluten).

Ca să completez peisajul regimului meu alimentar, mai menţionez două lucruri:

  • Nu le-am avut niciodată cu dulciurile – şi am detaliat despre asta aici.
  • La 30 de ani m-am trezit că vreau să duc o viaţă (şi mai) sănătoasă, aşa c-am dat de tot sucurile pe apă şi m-am apucat de sport într-un ritm care poate fi luat în considerare.

Un an mai târziu, m-am lăsat şi de fumat, iar în anul următor am devenit mamă. Prin urmare, cum puteam să-i gătesc copilului meu eu, care mă învârteam într-un univers de fructe şi legume, salate şi seminţe, carne aşa şi-aşa – şi aia gătită regulamentar de sănătos, ouă şi lactate, orez şi mămăligă? Sincer, piureurile de rădăcinoase cu care am început diversificarea mi se păreau super gustoase. Chiar şi atunci când adăugam broccoli.

 

Tehnici simple pentru boli de nutriţie complicate

Copiii pot fi stricaţi foarte uşor din punct de vedere alimentar; şi de foarte devreme, chiar din primele luni de diversificare. Iată câteva tehnici simple, despre care mămicile simt că le uşurează viaţa pe moment, dar cu triste şi profunde repercusiuni asupra sănătăţii copiilor pe termen lung:

1. „(către un alt adult prezent la masa copilului, cu grimasă ataşată) N-aş mânca asta nici moartă! Auleu, cum arată! (către „Gigel”, copilul) Mmmm, bun! Ia, la mama, o linguriţă!”, că „Gigel” e mic şi nu înţelege. Wink, wink!

2. „Auzi, dragă, eu nu stau să-i fierb toată ziua legume, carne, să-i pasez fructe şi să-i coc budinci! Nu putem să-i dăm borcănele din alea pentru copii? Luăm diversificat, să nu se plictisească!”.

3. „Nu mai simplu îi dăm un iaurt cu fructe de la magazin? Oricum e mai gustos decât dacă-i fac eu acasă!”.

4. „Şi mama, şi vecina mi-au spus la fel: că trebuie să începem diversificarea cu suc de măr şi morcov! Cum să-i dau piureuri de legume din prima?? Şi apă, auzi! E prea mic, îi dăm sucuri de fructe, că au vitamine!”.

5. „Dacă mănânci tot / eşti cuminte / te linişteşti / nu mai plângi / îţi strângi jucăriile / o asculţi pe doamna la grădiniţă etc., îţi cumpără  mama o gustare din aia în ambalaj frumos, cu personaj de desene animate super popular. Sau o îngheţată, cea mai dulce îngheţată!”.

Şi întotdeauna puteţi comanda de la restaurant în loc să gătiţi în casă.

Nu mă-nţelegeţi greşit, nu sunt mama disperată să-şi facă singură iaurtul, să coacă personal biscuiţii copiilor, să purice magazinele pentru fructe şi legume bio sau eco şi să-şi înnebunească familia dacă nu le găseşte; să facă zeci de kilometri până la nu ştiu ce stână, fermă, gospodărie ţărănească pentru carne, lapte, brânză, ouă – dar bravo cui poate face asta! Recunosc, avem noroc de rude în provincie care ne trimit cât de des pot alimente mai curate decât ce se găseşte în comerţ. Însă, în general, vreau să transmit copiilor nişte principii alimentare sănătoase sub o atitudine echilibrată, nu înverşunată de extremism.

Iar copiii mănâncă:

Şi mănâncă…

Şi mănâncă…

Şi mănâncă…

Aşa avem în obicei şi toleranţa faţă de ocaziile cu cârnaţi şi coaste la grătar, dar şi lipsa de flexibilitate faţă de consumul de dulciuri şi gustări pline de sare, zahăr şi grăsimi hidrogenate din comerţ. Nu mai spun de consumul de sucuri, că nu stă în obiceiul niciunui membru al familiei. Noi suntem care cu vinul, care cu berea fără alcool, care cu biberonul cu lapte, dar toţi cu apa de bază.

 

Ştiaţi că aproximativ 90% dintre reclamele
de la televizor sunt pentru produse bogate în
sare, zahăr şi grăsimi hidrogenate?

 

Şi că studiile recente au scos la iveală faptul că reclamele la băuturi destinate şi copiilor au un impact direct asupra:

  • Felului în care sunt alimentaţi copiii;
  • Preferinţelor şi credinţelor lor legate de mâncare;
  • Presiunii pe care o exercită asupra părinţilor în ce priveşte decizia de cumpărare;
  • Creşterii ratei obezităţii infantile;
  • Creşterii factorilor de risc pentru diabet, boli cardiovasculare, sau cancer?

Nu vi se pare extrem de crud (iar aici „crud” nu-i deloc de bine) faptul că uitatul la televizor alienează copiii nu doar la creier, ci şi la stomac, prin reclamele sus-numite?

 

Facem o revoluţie împreună, gătim sănătos, savurăm o legumă?

În acest context, nu aveam cum să nu mă alătur promovării evenimentului Food Revolution Day, ziua în care Ambasadorii proiectului fondat de renumitul Jamie Oliver sărbătoresc alimentaţia sănătoasă prin evenimente publice şi ateliere de gătit sănătos pentru copii şi părinţi.

Food Revolution Day La Conac

Anul acesta, tematica evenimentului este #NoJunk #FairMarketing şi doreşte să lupte fix împotriva tacticilor manipulatoare de promovare a produselor nesănătoase pentru copii. Este al patrulea an al acestui eveniment în România, iar cifrele pentru ce s-a întâmplat până acum la noi sub titulatura Food Revolution arată aşa:

  • 290 de ateliere pentru gătit;
  • 4 350 de copii mai sănătoşi;
  • 9 000 de părinţi mai fericiţi;
  • 200 de şcoli implicate;
  • 10 tabere organizate;
  • 5 tone de mâncare sănătoasă pregătite;
  • Nenumărate beneficii pentru sănătatea şi buna dispoziţie a tuturor celor implicaţi şi influenţaţi.

Te poţi înscrie şi tu cu cel mic la Food Revolution Day, eveniment care va avea loc sâmbătă, 20 mai, între orele 10:30 şi, aproximativ, 13:00, la Conacul Golescu-Grant – Monument istoric aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, sector 6, Bucureşti.

Peste 300 de părinţi şi copii (6-12 ani) vor găti delicioasele reţete ale lui Jamie, împreună cu nutriţionişti, bloggeri (deci, da, mă găseşti acolo, cu Tudor sous-chef), vedete şi ambasadori Food Revolution, dintre care menţionez le menţionez pe Larisa Petrini şi pe Andreea Carmen Radu, pe care le cunosc personal şi pentru ale căror competenţe în nutriţie şi viaţă sănătoasă garantez. Participarea este gratuită, iar linkul de înscriere este aici

Grăbeşte-te: locurile într-o viaţă sănătoasă nu sunt limitate, dar cele la eveniment – da!

food revolution day jamie oliver

Sursa foto

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

4 Comments

  • Andreea
    5 mai 2017 at 10:08 am

    Îmi place mult faptul că ești echilibrată, spiritul Food Revolution se regăsește în mod cert la voi în familie! Ne vedem pe 20 🙂

    Reply
    • Idriceanu
      5 mai 2017 at 10:23 am

      Daaaaa, ne vedem!

      Reply
  • eumiealmeu
    6 mai 2017 at 4:14 pm

    ce norocoasă ești că nu-ți plac dulciurile. eu tre să lupt cu pofta de ele și, de regulă, ele mă înving…
    ce să fac, nu sunt Făt Frumos, ci o pitică îndrăgostită de dulciuri….

    Reply
    • Idriceanu
      7 mai 2017 at 8:07 am

      Laaaasăăă, că-mi plac alte….. prostii 😀

      Reply

Leave a Reply