Aceasta este o relatare despre cât de bine merge mecanismul șomajului tehnic acordat de stat în virtutea stării de urgență. OK, am scăpat de cozi pe la instituții, de dosarul cu șină și ne-am mutat cu actele în online, dar asta nu-i o garanție pentru profesionalismul funcționarilor publici. Pentru că, la fel ca mare parte din școala online, și digitalizarea statului pare că s-a făcut ”ca să fie”.
La 16 zile de la depunerea actelor pentru acordarea șomajului tehnic aferent lunii aprilie, eu încă aștept banii, în condițiile în care termenul pentru virament este de 15 zile. Nu de alta, dar singura dată când am întârziat două zile cu impozitele firmei, acum un an jumate, statul mi-a trimis somație de plată.
Stați cu mine pentru o scurtă poveste despre cum am valsat eu cu șomajul tehnic încă de la începutul stării de urgență, de am rămas și nelucrată, și neplătită pe martie, din cauza bălmăjelii autorităților privind acordarea acestei măsuri de susținere economică SRL-urilor. În condițiile în care sălile de fitness World Class România (de unde îmi venea mare parte din venituri) se închiseseră pe data de 18 ale lunii, iar alte contracte – legate sau nu de domeniul fitness – s-au suspendat și ele în acea perioadă.
Inițial, ca o firmă să poată beneficia de șomajul tehnic dat de stat, autoritățile îi impuneau condiția unei scăderi de cel puțin 25% a încasărilor pe martie față de media din ianuarie și februarie, iar asta mă situa cam la limită în evaluarea lor, dat fiind că eu mai aveam de primit bani pentru servicii prestate în primele două luni ale anului, că așa e la noi în domeniu: se fac plățile la 30 de zile de la facturare sau chiar mai mult. Și te bucuri că ți s-a plătit, în cele din urmă.
Sursa foto: Denisismagilov | Dreamstime.com
Ba e laie, ba bălaie, pân-am încasat o laie
Până când miniștrii lui Orban s-au hotărât cum să acorde banii și când am aflat că mă încadrez, se făcuse deja sfârșitul lunii: abia pe 30 martie a fost publicată OUG nr. 32/2020 care prevedea, printre altele, și eliminarea acelei condiții de scădere a încasărilor care mă jena pe mine.
Noua ordonanță menționa că singura condiție ce trebuia îndeplinită pentru acordarea șomajului tehnic de către stat era ca ”angajatorul să fi redus sau întrerupt temporar activitatea, total sau parțial, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență”, iar asta conform unei declarații pe proprie răspundere a angajatorului.
(Acum, că această lejeritate în distribuirea banilor a dat apă la moară pentru numeroși patronași șmecherași, care au depus actele pentru șomaj tehnic când ei funcționau bine merci și, mai mult, când își chemau angajații la muncă pe timp de pandemie, deși le suspendaseră, oficial, contractele, asta este altă poveste despre poporul român.
În strânsă legătură cu cealaltă poveste, în care tot patronașii șmecherași au trimis actele de șomaj tehnic către mai multe instituții de plată – de exemplu, către Agențiile Locale de Ocupare a Forței de Muncă din mai multe sectoare ale Bucureștiului – ca să sugă fonduri din mai multe surse, în ideea că, fiind atât de multe aplicații generate de starea de urgență, funcționarii nici n-or să mai stea să verifice dacă fiecare dosar este corect arondat instituției pe care o reprezintă.
Nu vorbesc din ficțiune, ci din întâmplări care mi-au fost povestite de oameni de HR care știu ce se întâmplă în piața muncii și din postarea pe care doamna ministru de resort, Violeta Alexandru, a făcut-o pe Facebook și pe care o puteți citi aici.)
Revenind la povestea mea de sărăcie, era deja 30 martie când s-a stabilit că poate și firma mea aplica pentru șomaj tehnic. Dacă mai pui la socoteală că modificarea unui contract de muncă trebuie făcută în Revisal (Registrul General de Evidență al Salariaților) cu cel puțin o zi înainte de intrarea ei în vigoare, ai să descoperi că se făcuse deja aprilie.
QED: așa am rămas eu pe juma’ de martie și fără treabă, și fără șomaj.
Un start promițător, dar un parcurs obositor
La începutul lui mai am răsuflat de ușurare că am putut depune, încă din primele zile, actele necesare pentru șomajul tehnic aferent lunii aprilie. Totul simplu, elegant: descărcat documente online, completat, semnat electronic, încărcat la loc pe platforma Autorității pentru Digitalizarea României, care centralizează totul acum (mă rog, după ce pierdusem timpul completând formularele cu care se depusese dosarul în luna anterioară, dar, care, evident, nu mai erau valabile de la o zi la alta, dar las de la mine, măcar să se rezolve).
Am primit pe mail un cod de confirmare a depunerii dosarului, nu-mi venea să cred cât de ușor a mers totul! M-am setat să nu-mi fac griji cel puțin pentru următoarea săptămână în privința viramentului de la Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă București Sector 3, unde este firma mea înregistrată.
Fix la o săptămână după am primit un alt mail, dar tot de la Autoritatea pentru Digitalizarea României, vezi foto:
Am deschis și atașamentul, vezi foto:Deci prin prezenta, cum ar veni, mi se transmite că ALOFM a luat cunoștință de dosarul meu, se ocupă de el și ori primesc banii, ori mă anunță ei dacă e ceva în neregulă și trebuie să refac actele, cum am auzit că s-a întâmplat pe la alte firme (serios, chiar i-a sunat un funcționar și le-a zis exact ce și cum să modifice).
Asta s-a întâmplat acum nouă zile. Repet: în total, 16 de la depunerea dosarului, termen în care eu ar fi trebuit să am banii deja în cont, nu? Deci neliniștea a început să instaureze acum câteva zile, când toți cunoscuții cu firme care au depus actele pentru șomajul tehnic au primit banii, fie de la agenții de ocupare a forței de muncă din București, fie din țară, fie de la agențiile de plăți pentru PFA-uri și alte forme de organizare asemenea, iar eu îmi verificam de cinci ori pe zi contul de firmă și tot mă bosumflam. (Până să o dau de-a dreptul în crize, vezi aici povestea.)
În timp ce prietena mea cea mai bună – HR Manager la o firmă destul de mare, tot cu activitatea suspendată de starea de urgență, dar cu banii de șomaj tehnic deja încasați de la stat – mă calma că: ”stai liniștită, că nu s-a încheiat încă termenul de 15 zile pentru plată, mai ai răbdare un pic”, îmi scrie soră-mea, care se chinuia și ea cu dosarul de șomaj depus, prin aceeași platformă, dar pentru Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială București, că ea e avocat, adică un fel de PFA ca organizare.
Bineînțeles, a primit și ea mail de confirmare a depunerii actelor, vezi foto:
Spre deosebire de cazul meu, al doilea mail primit de ea îi confirma clar verificarea dosarului și iminența efectuării plății, vezi foto:Teoretic, ar fi trebuit să îi intre banii după câteva zile. Practic, a tot așteptat și ea până i s-a urât și s-a pus pe dat telefoane: a sunat la 20 de numere (dintre care i s-a răspuns la 4), ca să afle ce e cu dosarul și banii ei. Undeva pe parcurs, când deja i se încinsese urechea dreaptă, a ajuns la departamentul de contabilitate al Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială (aia națională) de unde a aflat că dosarul ei apare ca NEVERIFICAT în sistem.
Neverificat!! Adică acest al doilea mail, din care am pus eu poze aici, i-a fost trimis așa, la oha. Ei, de fapt, nici nu verificaseră dacă cererea ei e corectă, cu atât mai puțin să dea dosarul spre plată. Naiba știe ce-o fi cu mailurile astea, poate le generează sistemul cât sunt funcționarii la cafele, să facă mișto de ei. Din păcate, doamna de la contabilitate n-a putut s-o ajute, că ea se ocupă doar cu plățile pentru dosarele aprobate, nu și cu verificarea dosarelor în sine.
Ca o paranteză utilă: dacă afacerea ta se încadrează în categoriile: PFA, întreprinderi individuale, familiale, persoane fizice independente (PFI) și profesii liberale, ai aplicat pentru șomaj tehnic și nu ți-au intrat încă banii pe aprilie (sau, Doamne ferește, chiar pe martie), iată numărul de telefon unde poți sunt ca să-ți fie verificat statusul dosarului în sistem: 0785 239 250.
De la doamna în cauză, soră-mea a primit niște numere de telefon mobil (că la fixul de pe Google nu răspundea nimeni niciodată) ale Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București (presupun că e aceeași instituție cu ”Agenția Județeană etc.” de la care a primit soră-mea mailurile, care ar trebui să se hotărască la o denumire oficială unică, totuși…).
A sunat și acolo și a răscolit un pic apele, i-a fost descoperit dosarul și a fost asigurată că va fi luat în verificare. Ceea ce s-a și întâmplat, de data asta, pentru că, la următorul apel către doamna de la contabilitate menționată mai sus, dosarul apărea deja ca VERIFICAT în sistem, astfel încât plata urma să fie efectuată în scurt timp.
See no evil, hear no evil, speak no evil
După cum spuneam, eu tot îmi verificam contul, când apăru soră-mea cu problema ei. Așa că m-a pus pe gânduri și pe sunat: am încercat la numerele de telefon afișate pe site-ul Agenției Locale de Ocupare a Forței de Muncă (ALOFM) București Sector 3 – mi-a răspuns cineva după câteva apeluri.
Persoana m-a îndrumat să sun la un al treilea număr, pe care mi l-a dat. Am încercat ieri toată ziua, n-am reușit să dau de cineva: ba suna ocupat, ba niciun răspuns. Mă rog, ”toată ziua” e impropriu spus, pe la 15:00 m-am oprit că aveam programare la dentist, iar după 16:00 nu cred că mai avea rost, că funcționarii au program scurt, se știe.
De dimineață, am luat-o de la capăt cu sunatul. Pe la 11 am avut noroc: mi-a răspuns o doamnă la cel de-al doilea număr de telefon afișat pe site. Mi-a cerut numele firmei, CIF-ul și adresa de mail, dar vorbea atât de dezlânat pe subiect, încât am rămas doar cu următoarele aspecte din discuție:
- ”Acum nu știu să vă spun nimic, că nu sunt în fața calculatorului, dar verific și vă spun (sau vă ”sun”, n-am înțeles clar, dar eu aștept, ori una, ori alta). Dar dacă nu era în fața calculatorului, cum naiba mi-o fi notat ea toate datele, ca să revină cu un răspuns?
- O să verifice dosarul să vadă dacă a plecat de la ei – ALOFM sector 3 – sau dacă s-a întors, dacă e vreo problemă cu el. Unde naiba să mai plece, nu știu, că doar ei le verifică…
- Că durează până ce Agențiile Locale de Ocupare a Forței de Muncă preiau dosarele de la platforma Autorității pentru Digitalizarea României, până le verifică, până fac ordinele de plată către Trezorerie, până Trezoreria virează banii către bănci și tot așa, de mă întreb de ce dracu nu au prevăzut toți pașii ăștia când au estimat acel termen de 15 zile de plată de la momentului depunerii actelor pe platformă.
Discuția mi s-a părut total haotică, de parcă vorbeam cu un angajat nou pe poziția respectivă, care nu știe în ce stadiu este lucrarea pe care echipa sa trebuie s-o facă, nu cunoaște procedurile de lucru, nu are habar cum sunt trimise acele mail-uri care semnalează inițierea verificării dosarelor (cele ilustrate mai sus prin fotografii) și, oricum, ”nu durează la toate sectoarele la fel, adică nu lucrăm toți la fel” și ”avem foarte multe dosare, știți și dumneavoastră”.
După câteva ore, în lipsa vreunui e-mail de la doamna în cauză sau de la ALOFM în general (cât de greu o fi să verifici niște acte într-un sistem digital, că acum nu mai vorbim despre munți prăfuiți de hârțoage??!), am sunat insistent la Agenția Națională de Plăți, la contabilitate, ca și soră-mea, ca să-mi verifice statusul dosarului de șomaj tehnic. Cu multă părere de rău, doamna a zis că ei nu se ocupă de SRL-uri, ci tot la ALOFM va trebui să caut alinarea.
Așa că mai sun și mâine, că mail tot n-am primit, banii tot n-au intrat, iar eu am petrecut jumătate de zi la acest articol ca să fac relatarea cât mai ușor de parcurs. Cine știe, poate are cineva nevoie și de aceste informații pe subiectul la modă al șomajului tehnic.
Sursa foto articol: Dmytro Zinkevych | Dreamstime.com
No Comments