Menu
PARENTING

Masa, dansul și antrenul când mama face ca trenul

georgiana idriceanu copii tudor victor lifebox kids

Aceasta poate fi o povestire despre o lansare mai atipică de produs. Dar poate fi și o povestire atipică despre o altă lecție pe care trebuie s-o învăț despre copiii mei. Sau despre mine. Sau despre viață.


Vă place când mă vedeți cu copiii pe Facebook, toți frumoși și zâmbitori, colorați și degajați, arată bine, nu? Îmi dați Like-uri, nu? E, vreau să spun că, de cele mai multe ori, în spatele pozelor de genul ăsta sunt situații pentru care eu nu-mi dau Like în viața reală. Și nici voi, dacă ați fi martori la making-off.

De fiecare dată când merg cu copiii la evenimente mă lovesc de aceleași două probleme – imediat vă zic; culmea este că, de fiecare dată, dar de fiecare dată, cele două probleme se rezolvă de la sine când eu mă relaxez; din păcate, uit chestia asta mereu și, la fiecare eveniment cu ei alături, intru într-o stare de enervare care-i afectează pe copii, îi deranjează pe cei din jur, iar pe mine… nu mai spun.

Cele două probleme în genul de situație despre care vorbesc acum sunt: Tudor nu vrea să facă poze – ceea ce îl anturează la rebeliune și pe Victor care, altfel, e mare iubitor de dat în spectacol; iar cea de-a doua se referă la transformarea prin care copiii ăștia trec atunci când există mâncare și băutură în peisaj.

Nu contează că abia s-au dat jos de la micul dejun, că au mâncat o gustare în mașină, că, poate, avem în program să mergem la o pizza și un film cu popcorn după, nu; acești copii se vor așeza oricând lângă masa cu mâncare și vor gusta, testa, se vor îndopa din toate în graba mare. Și mâncarea cere băutură, și-apoi încă o tură și tot așa, de nu mai știi ce au pe la gură.

lifebox kids meniuri copii eveniment lansare

OK, o să spui: bucură-te că ai copii care mănâncă! Oooo, nuu! Asta nu înseamnă nici că sunt super hrănaci în general, nici că acceptă cele mai bune alegeri pe care noi încercăm să le facem pentru ei din punct de vedere alimentar – pe românește, asta nu înseamnă că acasă ling fafuria sau urlă după brocoli.

Dar la evenimente se transformă: parcă vine foametea, războiul, sfârșitul lumii și trebuie să-și pună burta la cale pentru o perioadă mare; parcă-și aduc aminte de beneficiile nutriționale ale oricărui fir de aliment le cade sub ochi și nu de puține ori folosesc acest argument doar ca să mai încerce și preparatul X – ceea ce nu înseamnă că îl și mănâncă până la capăt.

Parcă stomacul nu mai are limite, parcă tarta aia plânge să fie mușcată și deserturile sunt prea colorate să nu fie încercate. Toate. Și, de cele mai multe ori, bufetul de la evenimente nu prea se pupă cu alegerile mele alimentare curente. De data asta a fost diferit, însă revin asupra acestui subiect după ce termin de povestit despre stresul pe care-l implică mersul cu copiii la evenimente. Deja mi se face frică!

lifebox kids mancare copii sanatoasa eveniment lansare

 

Mi se umple paharul când ăștia beau și mănâncă cu carul

La cele două probleme de mai sus se adaugă una pe care Victor o generează în general: seninătatea revoltătoare cu care face fix ce vrea, absolut surd la rugămințile mele de mamă disperată și aflată în public, unde lucrurile nu pot fi complet sub controlul meu. De exemplu, mută mobilierul din incintă în timp ce oficialii țin discursuri; sau se bagă în cadru când oameni importanți încearcă să facă poze.

Ori își aruncă aiurea încălțămintea, șapca sau ce alte accesorii și-a mai luat cu sine, calcă peste lucruri sau oameni sau pe mine pe picioare, fuge de mine când am nevoie să-l ordonez într-o direcție anume etc. Pe scurt, este genul clasic de copil care se tăvălește în mijlocul celui mai mare noroi dacă nu obține ce-ți dorește. Uneori, împrejurările-mi permit să-l las să se liniștească acolo, în noroi, și să-l ajut să tragă niște învățăminte din faza asta.

Alteori, când strică atmosfera și mersul lucrurilor din locul unde am fost invitați – și se presupune că arăți un minim de respect pentru gazdele tale – chiar nu pot să stau să mă uit la el cum își derulează travaliul de frustrare personală până când decide singur că s-a rezolvat și pleacă mai departe detașat. Chiar nu pot. Ca în sâmbăta aia.

lifebox kids meniuri copii mancare sanatoasa

lifebox kids eveniment lansare mancare sanatoasa copii

Este momentul în care, încărcată cu iritarea problemelor de mai devreme, percep atitudinea lui ca picătura care mi-a umplut paharul și, cu maxima scrâșnire a dinților în stilul ”Vorbim noi acasă!”, old school, îl smucesc de-acolo, transformată într-una dintre cele mai detestabile versiuni ale mele, care-mi amintește de faze similare din copilărie, în interacțiunea cu propria-mi mamă.

 

Resemnarea aduce eliberarea

Cam așa se derulează prima jumătate de oră pentru mine când merg cu copiii la un eveniment. Iar oamenii aceia m-au chemat acolo mai mult decât în calitatea mea de mamă căreia pot, teoretic, să-i vândă produsele și serviciile lor. M-au chemat în calitate de mamă-promoter pentru acele produse și servicii, deci trebuie să-mi fac treaba, să dau informațiile mai departe.

Iar eu negociez cu Tudor, pe de-o parte, să stea la o poză și cu Victor, de pe alta, să stea, doar să stea, în timp ce mă îngrozesc de petele de pe hainele lor aflate la prima purtare și de cât de murdari sunt deja la gură și pe mâini și mi se crapă machiajul de nervi în linii descendente de-o parte și de alta a gurii… Na, mai fă o poză, dacă mai poți.

Așa că mă resemnez. Pozez random. Mănânc și eu ceva. Socializez, nu mai bruschez oamenii care tot încearcă să mă împace pe mine cu copiii mei. Pe care îi las în plata lor și-n grija oamenilor de la standul cu mâncare. Să se descurce, să vadă și ei cum e.

Și-atunci, se-ntâmplă miracolul: copiii vin să-mi arate ce-au mai descoperit; copiii vin să mâncăm împreună; copiii mă ascultă, se duc și-și caută șepcile și și le pun înapoi pe cap, că e soare; ba, chiar îmi cer și-o poză cu pictura de pe față sau cu înghețata. Copiii doar vor să fie înțeleși de o mamă relaxată. Copiii se simt în nesiguranță când aparținătorul lor emite vibrații negative și devin haotici în lupta lor disperată împotriva sentimentului de abandon, de lipsă de acceptare. Dar de câte ori n-am citit treaba asta, de câte ori n-am trăit-o pe pielea mea și tot nu m-am învățat minte!

georgiana idriceanu copii lifebox kids mancare sanatoasa eveniment

lifebox kids eveniment lansare mancare copii

 

Un serviciu care face din sănătatea copiilor un deliciu

Același scenariu s-a derulat și la evenimentul de lansare a meniurilor LifeBox pentru copii, că aici voiam să ajung. Într-o dimineață de sâmbătă, într-un spațiu verde și răcoros, o oază de joacă amenajată la Aventura Park în Herăstrău, am fost invitați să savurăm preparate – aperitive, feluri de bază, salate și deserturi – ce vor face parte din meniurile LifeBox Kids, dedicate familiilor care pun accent pe alimentația corectă a celor mici. Evident că m-am identificat cu subiectul și am acceptat invitația.

Vă zic atât: imaginați-vă cum s-a transformat angoasa mea de mai sus în condițiile unui eveniment centrat pe mâncare. Spun atât: cred că abia după o oră m-am liniștit suficient de mult încât să bag și eu ceva în gură. Dar să lăsăm la o parte zbuciumul acesta, că vreau să vă spun despre acest nou serviciu, poate vă folosește.

După doi ani de activitate, oamenii de la LifeBox s-au gândit să vină în ajutorul familiilor cu copii, un ajutor de calitate, prin lansarea meniurilor LifeBoxKids în colaborare cu chef Alex Cîrțu și medicul nutriționist Anamaria Iulian. Acestea includ trei mese și două gustări și au fost gândite pe grupe de vârstă, adică s-a avut în vedere numărul de kilocalorii recomandate zilnic pentru fiecare:

  • Junior, de 1 000 kcal, pentru copii cu vârste între 3 și 7 ani; 
  • Teen, de 1 500 kcal, pentru copii cu vârste între 8 și 14 ani.

Meniurile folosesc alimente cu indice glicemic scăzut și bogate în minerale, vitamine, enzime, fitonutrienți și antioxidanți. Iată niște exemple de preparate din meniurile LifeBox Kids, pe unele dintre ele și degustându-le la eveniment: piept de curcan la tigaie și piure de conopidă, piept de pui marinat în curcumă, cu piure de mazăre, antricot de vită și orez basmati cu amestec de ardei gras pentru o masă de prânz consistentă; mix de cereale, migdale și fructe deshidratate cu ciocolată, lapte covăsit cu sirop de arțar pentru micul dejun, bulgur cu semințe de chia, caju și mango sau banana bread cu coulis de zmeură și semințe de rodie ca gustare.

meniuri lifebox kids mancare sanatoasa copii

Prețurile pornesc de la 67 de lei pe meniu, iar serviciul este disponibil în București, Cluj și Oradea.

În condițiile în care România se situează pe locul doi în Uniunea Europeană la obezitate infantilă, printre cauzele fenomenului numărându-se atât sedentarismul, cât și lipsa educației alimentare – care se face, în primul rând, în familie, iar noțiunile se înrădăcinează cu atât mai adânc cu cât în acea familie se gătește mai mult și se mănâncă mai multă mâncare gătită în mod sănătos –, în condițiile în care părinții români (ca să nu spun ”mamele”, că aș fi nedreaptă cel puțin cu câțiva tați pe care-i cunosc) au tot mai puțin timp la dispoziție pentru stat la cratiță (și zic asta în condițiile în care lucrez de acasă, am cratița mereu la îndemână, și tot abia reușesc să gătesc chestii simple de cel mult trei ori pe săptămână), serviciul propus de LifeBox mi se pare foarte tare.

Din păcate, știm cu toții cât de dificil este să dispui mereu de resursele necesare pentru ingrediente de calitate și pentru procesul de gătit. Cu atât mai dificil le va fi celor de la LifeBox, pentru că vor să facă asta la scară mare.  De când sunt blogger de parenting, mi-a mai ieșit în cale o astfel de inițiativă, de livrare zilnică de mâncare sănătoasă pentru copii: cea a fetelor de la Baby Fresh Food; se întâmpla în urmă cu cinci ani și am scris despre ea aici, însă văd că, între timp, au renunțat tocmai la acest serviciu de livrare on a regular basis și s-au rezumat la conceptul de ”Foodie Bar” sănătos pentru evenimente.

Este foarte greu să hrănești copiii sănătos, zi de zi, la costuri care să nu omoare un business – nu mai zic să-l ajute să crească, nu doar să-l mențină pe linia de plutire, că doar pentru asta e afacere, până la urmă, nu acțiune caritabilă, nu? Dar îi felicit pe cei de la LifeBox pentru inițiativă și le urez succes cu meniurile Kids, în speranța că mulți dintre acei părinți super ocupați, dar cu o stare socială avantajoasă și, Doamne ajută, foarte preocupați de ce mănâncă copiii lor peste zi – mai ales peste ziua în care nu sunt alături de ei – să aleagă acest serviciu cât mai des.

 

Consecințele să nu te surprindă: copiii nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă

Am ajuns acasă în acea sâmbătă cu doi copii mânjiți pe față și pictați pe tricouri – mă rog, invers – rupți de oboseală, dar liniștiți și mulțumiți; încercam și eu să-mi recompun zenul, dar tot mă rodea faptul că, încă o dată, îmi permisesem să mă las absorbită în vâltoarea de nervi de la fața locului, în fața copiilor, deși trecusem prin ea de atâtea ori și știam că nu lasă în urma ei decât emoții negative, mai ales pentru copii.

lifebox kids meniuri copii mancare sanatoasa

Un citat al Mayei Angelou, peste care am dat acum vreun an în documentările mele pe partea de sport – nu e deloc surprinzător, am avut multe revelații de dezvoltare personală de când mă învârt în lumea asta – spune așa: ”Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă”. De atunci, la asta mă gândesc mereu când trec cu copiii prin faze similare celei de la evenimentul LifeBox.

Și asta mă rodea cât stăteam eu atunci, gânditoare, pe canapea, în timp ce taică-său îi freca pe Lolek și Bolek cu sârg pe obraji, ca să le scoată căpșunele pictate, și-i întreba despre ce a fost evenimentul. ”Despre cât de important este să mâncăm sănătos, tati!”, răspunde Tudor rapid și firesc.

Acesta este genul de moment despre care un părinte ar zice că merită toți nervii creșterii unui copil. Eu zic: acesta este genul de moment care merită să-mi propun și să mă străduiesc, din nou și din nou, să mă cresc pe mine însămi departe de acei nervi.

Dacă acest copil a prins și reținut această informație în timp ce era prigonit de mine pentru că mănâncă și bea și se murdărește și se pătează și se agită, imaginați-vă cât de minunat ar putea fi în condiții de pace și iubire. Atât.

lifebox kids meniuri copii mancare sanatoasa eveniment lansare

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply