Să vă prezint nişte schimburi de replici vehiculate mai nou pe la noi prin casă:
„Tudor, suflă nasul!” – „Nu am curaj!”
„Îţi pui, te rog, jucăriile la loc?” – „Nu mă lasă creierul!”
„Trebuie să plecăm, vino să te-mbrac!” – „Eu sunt un animal, nu mă îmbrac!”
„Haide, vii la masă?” – „Vreau să mă liniştesc un pic mai întâi!”
Etc.
În afară de asta, microbii, germenii, bacteriile, vitaminele & mineralele, felurile de emoţii sunt treburi invocate la ordinea zilei în multe discuţii despre mâncare, spălatul pe mâini, spălatul pe dinţi, igiena corporală, îmbrăcat, comportament, relaţii interpersonale… Băi, copiii ăştia mici au mare lucru de făcut în fiecare zi şi e multă informaţie care vine la pachet cu toate astea, trebuie să fie nişte minienciclopedii. La o adică, poţi s-o rezolvi repede cu clasicul „faci asta c-aşa zic eu” (teoretic; practic, „leneşul mai mult aleargă” pe termen lung), dar o să crească fără să-nţeleagă mare lucru din viaţa asta – în afară, bineînţeles, de faptul că este foarte important să se supună.
Secom se pune la mintea copiilor
Jur că, cel puţin o dată pe zi, simt nevoia să am la îndemână un suport informaţional pentru toate lucrurile pe care trebuie să i le explic copilului sau, cel puţin, să i le prezint într-un context prin intermediul căruia să le perceapă sensul, cât de cât. Evident, am şi eu Google prin casă, dar prefer incomparabil mai mult orice fel de suport pe print pentru activitatea asta, mai ales pe cele cu un design prietenos cu ochii şi interesele kinder-ilor. Avem deja nişte exemplare de gen prin biblioteca de grupa mică, dar niciodată nu sunt suficiente – mai ales la ritmul în care intervine plictiseala copiilor, right?
Aşa c-am primit cu mare bucurie invitaţia la evenimentul de lansare a SECOMpedia®, un proiect educaţional ce cuprinde o colecţie de minienciclopedii despre sănătate. Este vorba despre cinci cărţulii simpatice, viu ilustrate (în „diverse culori” – o expresie foarte la modă în limbajul lui Tudor lately), cu un design foarte practic: dimensiuni potrivite pentru mânuţele nu prea încăpătoare şi nici extrem de îndemânatice ale celor mici şi hârtie mai groasă, rezistentă la răsfoit intens şi agitat.
Îmi place foarte mult sloganul sub care au fost lansate – „Sănătatea se învaţă din copilărie” – şi sunt absolut de acord cu el. Invit orice părinte să creadă fără urmă de îndoială în asta şi să depună toate eforturile pentru a-i prezenta copilului său universul corpului, intelectului şi emoţionalului uman, că merită: dezvoltarea copilului cu aceste informaţii la bord va fi uimitoare.
Corpul omenesc în cinci minienciclopedii
Secom® spune că acestea se adresează copiilor cu vârste între trei şi zece ani; eu spun că limbajul folosit e departe de a putea fi 100% înţeles chiar şi de publicul-ţintă din limita de sus a vârstei şi că, de fapt, părinţii sunt primii cititori, cei care ar trebui să le „traducă” celor mici informaţiile într-un limbaj mai accesibil lor.
În rest, avem fotografii simpatice, jocuri şi teste interesante în fiecare minienciclopedie, avem informaţii din realitatea imediată, pentru ca cel mic să înveţe şi prin conexiuni cu concretul; îl mai avem şi pe Zeko, reprezentarea stilizată a unui quokka (animal australian, o rudă extrem de zâmbăreaţă a cangurului), proaspăt învestit cu funcţia de mascotă Secom®.
Iată-le, pe scurt, pe fiecare:
SISTEMUL IMUNITAR în luptă cu musafirii nepoftiți – explică copiilor care sunt forțele de apărare a organismului, ce sunt agenții patogeni, cum se manifestă o răceală sau de ce este important sportul și alimentația pentru a ne menține sănătoși.
CREIERUL, o mașinărie incredibilă – oferă informații despre cum funcționează creierul, din ce este compus acesta, ce este învățarea, concentrarea și memoria, dar și de ce este important somnul pentru buna funcționare a sistemului nervos.
CALCIUL, MAGNEZIUL, ZINCUL și alți prieteni ai oaselor noastre – este o enciclopedie dedicată sistemului osos. Cei mici vor înțelege care este rolul oaselor, de ce este important să avem grijă de coloana vertebrală, cum se regenerează un os fracturat, de ce dinții se schimbă la o anumită vârstă și care este rolul mineralelor pentru menținerea sănătății oaselor.
PROBIOTICELE ȘI PREBIOTICELE, supereroii stomacului meu – este dedicată sistemului digestiv și explică procesul prin care corpul uman transformă mâncarea în energie. Pornind de la povestea unui măr, copiii vor cunoaște traseul pe care acesta îl parcurge prin tubul digestiv, ce se întâmplă în fiecare etapă a digestiei și de ce apar anumite fenomene. Totodată, cei mici vor înțelege cum evoluează sistemul digestiv din momentul nașterii, ce sunt probioticele și prebioticele și de ce sunt acestea importante pentru sănătate.
FIERUL, aliatul meu pentru o sănătate de fier – explică ce este fierul și ce rol are în corp, ce probleme pot apărea din cauza lipsei de fier, dar și ce se întâmplă din cauza excesului de fier, de cât fier avem nevoie pentru a fi sănătoși și care sunt alimentelor bogate în fier.
Minienciclopediile din colecţia SECOMpedia® au fost realizate în parteneriat cu Editura Litera şi se găsesc în magazinele Secom® şi pe www.secom.ro, putând fi primite la achiziţia de produse din gama de pediatrie.
No Comments