Menu
SĂNĂTATE

Nu-ţi întoarce spatele! Tratează-l!

dureri-de-spate

Unul din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator, iar cei mai predispuşi sunt bărbaţii. Şi eu laolaltă cu ei, că de trei zile merg îndoită de şale din cauză că nervul sciatic e supărat pe mine; cu ruşine de mamaie recunosc c-am dat anticeluliticele pe antiinflamatoare şi mi-e tare ciudă că rămân în urmă cu sala. Probabil ca să-mi fac timp pentru – iată, ce coincidenţă! – Caravana Durerii de Spate de Tip Inflamator (până pe 9 octombrie) care, prin activităţi de conştientizare şi educare, încurajează românii să nu mai întoarcă spatele medicilor care i-ar putea ajuta.

În cadrul celei de-a doua ediţii a campaniei (care cum se putea numi altfel decât) „Nu-ţi întoarce spatele!”, Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie (văleu, răspândită boală mai e, de are nevoie de atâtea instituţii) vor organiza această caravană în şase puncte din Bucureşti (punctele publice fiind Băneasa Shopping City sâmbătă, 8 octombrie, între orele 12:00 şi 18:00, AFI Palace Cotroceni duminică, 9 octombrie, acelaşi interval orar, şi staţia de metrou PiperaTBA, cândva până vineri), dar cei interesaţi pot găsi informaţiile şi pe situl proiectului, cât şi pe pagina de Facebook dedicată.

Obiectivul campaniei este să trimită românii cu dureri de spate la medicii de familie şi, ulterior, la reumatologi pentru investigarea simptomelor, diagnosticarea corectă şi recomandarea unui tratament.

 

Trista diversitate a durerilor de spate

Treaba încurcată în povestea asta cu durerile de spate e că lumea le ia la grămadă, dar cauzele lor pot fi tare diverse, din păcate: de natură mecanică (gen ridici în braţe copilul de 12 kile de multe ori pe zi şi spatelui i se ia la un moment dat), inflamatorie (de exemplu, cum îşi face de cap sciatica mea acum), infecţioasă sau pot fi generate de  bolile de rinichi, cele gastrointestinale (inclusiv tumorile, Doamne fereşte!). Partea şi mai proastă cu cele de natură inflamatorie este că pot fi rezultatul unor afecţiuni autoimune (precum spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică și artrita reactivă), iar asta le urcă mult spre capul listei de investigaţii medicale pe care trebuie să ţi le faci dacă ai probleme cu spatele.

nu-intoarce-spatele

Ca să recunoşti acest gen de dureri între multele de spate pe care le poţi avea de la poziţia incorectă la calculator, de la dat cu aspiratorul, de la cărat sacoşe, de la mers pe tocuri prea înalte prea mult timp etc., iată câteva dintre principalele lor caracteristici:

  • Durerea apare progresiv;
  • Durerea se atenuează odată cu mişcarea, nu la repaus;
  • Durerea apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii, şi te trezeşte din somn;
  • Durerea este însoţită de rigiditate (adică eşti cam ţeapăn) dimineaţa şi starea asta durează, de obicei, mai mult de jumătate de oră.

Ca să fie situaţia şi mai dureroasă, acest tip de disconfort debutează, de regulă, înaintea vârstei de 40 de ani, adică în floarea vârstei, dom’le, când cele mai multe treburi din viaţă.

„Atât durerea de spate de tip mecanic, cât și cea inflamatorie, pot limita activităţile de zi cu zi și pot afecta calitatea vieţii”, scrie în comunicat. Mie-mi spui? Intrasem şi eu într-o rutină (în sensul bun al cuvântului) de working out, am refuzat atâtea invitaţii la evenimente pentru antrenamente şi acu’ sunt pe banca de rezerve, la numai 35 de ani. Bine, mă alint, dar mi-e ciudă că zilele astea mă mişc mai greu decât atunci când eram cu burta la gură. Nu mai zic ce provocare e să mă leg la şireturi.

Ambele tipuri de dureri (mecanice și inflamatorii) pot avea simptome similare, astfel încât medicii subliniază dificultatea stabilirii unui diagnostic corect în lipsa unui consult medical de specialitate. „În cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce și inițierea unui tratament corespunzător sunt esențiale pentru evoluția ulterioară a bolii și pentru creșterea calității vieții pacientului. De asemenea, fiind o boală cronică, cu potențial invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evoluției și aderenței la tratament și o comunicare foarte bună medic-pacient”, spune prof. dr. Ruxandra Ionescu, Preşedinte al Societăţii Române de Reumatologie.

Aşa că nu mai staţi îndureraţi, mergeţi de vă căutaţi, la sală sprinteni să intraţi!

 

Sursa foto

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply