Menu
despre lucruri

Pe aripile triviale ale Oscarului

Birdman nu este povestea adevărată a cuiva în special – şi, slavă Domnului, nu a lui Michael Keaton, de care chiar îmi place şi mi-ar părea rău să se consume aşa de tare în viaţă – dar este o poveste atât de răspândită zilele astea, încât n-ai cum s-o ocoleşti cu identificarea: e un fel de alegorie pentru felul cum îşi ard pumni în gură frică de moarte fizică şi cea de moarte sufletească. Adică să faci bani (cu atât mai bine dacă vine cu nişte popularitate la pachet) sau să faci artă (generic vorbind, s-o arzi cu virtuozitate în profesie).

Păcatul popularităţii în detrimentul virtuţii prestigiului

„Omul pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei” este o comedie neagră despre un actor cam trecut din punct de vedere profesional, fost interpret de succes al unui personaj din categoria super-erou (Birdman) – şi, din nou, sper mult de tot că n-au dat cu intenţie în Michael Keaton, fost Batman de două ori – care se chinuie să monteze un măreţ spectacol de teatru pe Broadway pentru că vrea şi el să-şi aducă tributul la adevăratul univers de artă actoricească.

birdman2

Sursa foto

Omul e ţinut în loc de propriul său travaliu interior, de fii-sa (Emma Stone), de colegul de scenă exhibiţionist (Edward Norton), de criticii care-l cred doar un actoraş în stare să joace în costum de găină de metal supradimensionată, de publicul în faţa căruia nu-şi mai poate dezlipi imaginea de fost erou zburător, chiar şi când mărşăluieşte accidental în chiloţi pe stradă, la aproape 20 de ani după.

Riggan Thomson (Michael Keaton) este maxim vinovat în ochii tuturor c-a făcut o grămadă de bani şi faimă jucând un personaj de benzi desenate şi săracu’ încearcă acum să se spele de popularitatea trivială investind tot ce are şi ce mai capătă de pe la bănci în punerea în scenă care-i mănâncă zilele. A ajuns mai catolic decât Papa în privinţa cizelării imaginii personale şi vrea să-şi construiască o rampă sănătoasă către un succes cât mai „sfânt”; astfel încât nici nu vrea s-audă de Facebook, Twitter, YouTube sau Instagram în promovarea noului său proiect şi-o expediază pe fii-sa, o tânără devastată, proaspăt ieşită de la dezalcoolizare, care-i tot propune asta. Însă ajunge involuntar pe toate aceste canale.

birdman1

Sursa foto

O coloană sonoră cu tâlc

Din nefericire pentru demersul său conştient de curăţare artistică personală, dar, din fericire pentru viaţa lungă şi prosperitatea spectacolului său de pe Broadway, Riggan nimereşte în nişte situaţii absolut hilare, care se transformă imediat în carne de viral şi-i cresc vizibilitatea. Şi, uite-aşa, fostul erou mass-market ajunge, din nou, în haznaua de popularitate trivială, generatoare de încasări, din care se tot chinuie să iasă.

Filmul ăsta nu te ţine nici în suspans, nici într-un râs zdravăn sau vreun plâns zguduitor. Dar zbuciumul personajului principal ţi-e atât de cunoscut, încât vrei să vezi cum se termină, că poate-ţi oferă şi ţie o soluţie.

Iar coloana sonoră, un continuu solo de tobe, un fel de badumtss în aşteptare, se infiltrează atât de firesc prin mersul lucrurilor, încât ajungi să crezi că aşa sună viaţa în capul tău. De altfel, după ce-am văzut filmul, mi s-au părut absolut fireşti nominalizările pentru Sound Editing şi Sound Mixing – între cele nouă cu totul – pe care „Omul pasăre” le-a primit pentru Oscarurile de anul ăsta.

Din nou: Michael Keaton îmi place în general, aşa că-mi doresc pentru el ca această poveste să nu fie definitorie pentru parcursul său în viaţă. But, hey, a adunat (până la data acestui articol) 40 de premii şi nominalizări cu acest rol pe la diverse festivaluri la care filmul a participat începând cu august 2014, când a avut premiera. Inclusiv o nominalizare pentru cel mai bun actor în rol principal pentru Oscarurile ce stau să vină pe 22 februarie. Aşa că, până la urmă, ce-l tot cain eu atât?!

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

1 Comment

  • Super-eroii vieţilor noastre | Idrilog
    20 ianuarie 2015 at 9:05 am

    […] dacă tot se poartă astfel de personaje – vezi postul meu de ieri, despre marele film în vogă Birdman – zic să sap un pic după ţoale şi accesorii de kinderi, […]

    Reply

Leave a Reply