Menu
PARENTING

Pentru copii: atelier de teatru senzorial; bonus: un joc esenţial

atelier teatru senzorial miniartshow nemo

Pe cea mai ploioasă zi din an, ne-am pus cizmele de cauciuc – dar şi o cămaşă – pentru mers la teatru. Am ajuns, însă, în cele din urmă, la plajă; pentru că aşa se întâmplă la atelierele senzoriale MiniArtShow: ai parte de surprize foarte plăcute.


Cu blugii suflecaţi şi plini de nisip prin toate cutele, Tudor modelează forme în piscina gonflabilă şi se ceartă pe sculele de plastic cu ceilalţi copii care răscolesc, la rândul lor, „plaja din Sidney”.
Este ultimul moment din atelierul de teatru senzorial „În căutarea lui Nemo” la care am fost invitaţi, dar, pentru părinţii însoţitori, este, poate cel mai tihnit moment: cel în care pot socializa în voie şi în gura mare, fără teamă că deranjează povestea interactivă a echipei MiniArtShow. Deci, da, se poate spune că, de fapt, sâmbăta trecută am ieşit la cafea cu câteva blogger-iţe mame, timp în care fii-meu cel îmbrăcat frumos era parcat într-o groapă cu nisip.

tudor nisip kinetic atelier teatru senzorial miniartshow

În 2012, MiniArtShow – din componenţa căruia sigur vi se pare cunoscut numele actriţei Ioana Ginghină – a lansat pe piaţa românească spectacolul cu atelier pentru educaţie prin teatru şi, începând cu sâmbătă, 21 octombrie, reprezentaţiile vor fi reluate. Acestea sunt croite pentru două grupe de vârstă: 0-3 ani (care vor avea loc sâmbăta) şi, respectiv, 3-5 ani (duminica). Dat fiind că Tudor are patru ani, ne-am încadrat la cea din urmă.

 

O poveste de la mare încheiată cu socializare

MiniArtShow ţine aceste ateliere într-o căsuţă de pe Str. Puţul cu Plopi, la numărul 3 – undeva prin spate pe la Cişmigiu, pe care – din păcate – ne-a luat ceva s-o găsim, pentru că nu este semnalizată nicicum la exterior. În schimb, odată intraţi, ne-a cucerit „scenografia” – peşti, steluţe de mare şi meduze colorate atârnate în toată încăperea, o scoică uriaşă albastră într-un colţ – de fapt, o cădiţă de baie ingenios transformată – şi două piscine acoperite de „valuri” albastre din voal cu melci de mare prinşi pe ele.

stea de mare atelier teatru senzorial miniartshow

meduza atelier teatru senzorial miniartshow

scoici atelier teatru senzorial miniartshow

pesti atelier teatru senzorial miniartshow

Copiii au luat loc pe scăunele, aranjate în semicerc în mijlocul încăperii, iar două actriţe au început a depăna povestea lui Nemo pe fundal de valuri revărsate din difuzoarele unui player

Însă lucrurile au devenit mult mai interesante când a fost pus în funcţiune proiectorul cu diapozitive, iar Nemo şi colegii săi de trupă au început să-şi dea replicile pe perete, în faţa semicercului de omuleţi rămaşi bujbé. Nu ştiu câţi dintre ei mai văzuseră proiecţii de diapozitive în scurta lor existenţă de până atunci, dar – din câte-mi aduc aminte din copilărie – efectul de surpriză este acelaşi de fiecare dată.

valuri atelier teatru senzorial miniartshow

proiector diapozitive atelier teatru senzorial miniartshow

O lipsă pe care resimţit-o – mai ales în condiţiile în care ni se prezentase atelierul drept unul care „stimulează văzul, auzul, mirosul, simţul tactil, dar şi creativitatea şi imaginaţia” – a fost aceea a unei caracteristici definitorii pentru mare sau ocean: briza sărată, aerul ăla cu care nu ne mai săturăm când ajungem pe litoral pentru prima dată după o iarnă lungă. Le-am semnalat asta fetelor de la MiniArtShow şi prima idee a fost să le propun să folosească un simplu odorizant de cameră pentru efectul în cauză. După care m-am gândit că ar putea exista copii alergici la aşa ceva…

in cautarea lui nemo atelier teatru senzorial miniartshow

nemo atelier teatru senzorial miniartshow

Călătoria lui Nemo a cam 40 de minute, după care copii au avut liber la bălăceală în cele două piscine cu nisip – într-una kinetic, în cealaltă normal – momente în care s-a produs, cu adevărat, socializarea şi celor mici, şi celor mari – care nu mai erau îngrădiţi în mişcări şi interacţiuni de întunericul şi liniştea necesare reprezentaţiei. Deci pot spune că această dimineaţă ploioasă a fost un succes, l-am găsit pe Nemo, iar Tudor n-a lăsat din mână voucher-ul primit de la Ioana Ginghină pentru încă o reprezentaţie, iar acasă l-a prezentat lui taică-său drept „biletul pentru teatru, când o să mai mergem”.

georgiana idriceanu tudor atelier teatru senzorial miniartshow

bloggeri parenting atelier teatru senzorial miniartshow

În afară povestea lui Nemo, în stagiunea aceasta a MiniArtShow mai puteţi găsi următoarele ateliere: „În parc”, „Aventurile lui Cipolino în grădină”, „Cameleonul”, „Muzică cu chef de joacă”, „Adio, toamnă!”. Preţul unei şedinţe este de 50 de lei, iar abonamentul cu şase şedinţe costă 240 de lei. Găsiţi aici programul atelierelor.

Distracţie plăcută şi stimulare susţinută!

Credit foto: Mihai Răitaru

joaca nisip atelier teatru senzorial miniartshow

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

4 Comments

Leave a Reply