Menu
SĂNĂTATE

Prinde al testării tren la Caravana de Informare ”România fără gluten”

caravana informare testara boala celiaca

Mai țineți minte când am fost eu moderator la conferința medicală Happy Celiacs Day și se făceau testări gratuite pentru depistarea bolii celiace? E, începând cu săptămâna viitoare, testările ajung și în zece orașe cu populație mare.


Unele surse care spun că 75% dintre persoanele afectate de celiachie sunt nediagnosticate încă, alte surse duc această cifră până la 85%.
Ideea este că, din păcate, multă lume tot mai crede că intoleranța la gluten este un moft, bazându-se adeseori pe raționamentul: ”Dar cum au mâncat bunicii noștri atâta pâine și n-au murit?!”, astfel încât departe de ei gândul la investigațiile din acest spectru în situațiile când experimentează vreun disconfort.

Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten se străduiește, din 2014 încoace, să crească gradul de conștientizare a acestei boli în rândul populației, să informeze și să faciliteze accesul pacienților la produsele fără gluten. Iată că, începând cu acest an, ARIG a mai făcut un pas foarte important pentru a crește rata de diagnosticare a bolii celiace: a oferit testări de sânge gratuite în cadrul conferinței medicale Happy Celiacs Day ce s-a desfășurat în paralel cu Târgul Happy Gluten Free, în data de 18 mai, la World Trade Center.

Iar de săptămâna viitoare, testările pentru depistarea bolii celiace vor continua și în țară, până la sfârșitul lunii august, în zece orașe, prin Caravana Națională de Informare ”România fără gluten”, organizată de ARIG în parteneriat cu Kaufland România:

caravana nationala romania fara gluten

 • 16 iulie, Craiova – vezi aici evenimentul de pe Facebook pentru mai multe detalii de loc și oră, iar formularul de înscriere pentru testare și sesiunile de informare poate fi accesat aici;
 • 18 iulie, Iași – vezi aici evenimentul de pe Facebook și aici formularul de înscriere la testare;
 • 19 iulie, Galați – vezi aici evenimentul de pe Facebook și aici formularul de înscriere;
 • 20 iulie, Constanța – vezi aici evenimentul de pe Facebook și aici formularul de înscriere;
 • 26 august, Brașov ­ – nu există, deocamdată, detalii suplimentare;
 • 27 august, Cluj-Napoca – nu există, deocamdată, detalii suplimentare;
 • 28 august, Oradea – nu există, deocamdată, detalii suplimentare;
 • 29 august, Timișoara – nu există, deocamdată, detalii suplimentare;
 • 30 august, Sibiu – nu există, deocamdată, detalii suplimentare.

Testările sunt gratuite, dar sunt destinate persoanelor aflate într-una din categoriile de risc pentru boala celiacă:

 • Rude de gradul I ale persoanelor deja diagnosticate;
 • Persoane deja afectate de o altă boală autoimună;
 • Persoane care prezintă simptome specifice bolii celiace – vezi mai multe despre asta aici.

Această acțiune va fi realizată cu ajutorul testelor rapide Biocard Celiac Test, rezultatul acestora indicând prezența/absența anticorpilor anti-transglutaminază tisulară IgA; acesta este cel mai sensibil test pentru boala celiacă, însă este absolut obligatoriu ca persoana testată să nu urmeze o dietă fără gluten! Eliminarea glutenului din alimentație, chiar și pentru perioade scurte de timp, poate genera rezultate eronate ale testului.

Testul constă, practic, într-o simplă înțepătură în deget, urmată de recoltarea unei picături de sânge; rezultatul este gata în cel mult 10 minute și va fi discutat cu un medic prezent la această acțiune de testare.

biocard celiac testSursa foto

În afară de partea de testare, caravana include și sesiuni de informare atât pentru publicul larg, cât și cursuri de ”Diagnostic și urmărire în boala celiacă” pentru specialiști – zonă de care se ocupă medicii de la Centrul de Management pentru Boala Celiacă (intoleranța la gluten) din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”, (fostul IOMC, pentru mamele cu ștate mai vechi).

Așa că stai cu ochii pe evenimentul orașului tău – sau cel mai apropiat de tine din lista de mai sus – pentru detalii suplimentare despre această campanie de testare și informare!

Sursa foto articol:Belyjmishka | Dreamstime.com

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

3 Comments

 • bibi
  26 august 2019 at 8:32 am

  ceva update pentru Cluj-Napoca?

  Reply
  • Idriceanu
   27 august 2019 at 10:57 am

   Da, Caravana se va opri astazi, 27 august, în Cluj-Napoca. Îmi pare rău că nu am fost mai pe fază cu informarea, dar am avut o mini-vacanță. Sper să prindeți, totuși, testarea.

   Reply
 • […] după cum scriam aici, în perioada 18 mai – 30 august 2019, ARIG, cu susținerea Kaufland, a plecat prin țară cu […]

  Reply

Leave a Reply