Menu
SĂNĂTATE

Să curăţăm cu-adevărat dantura cu aparat!

igienizare dantura cu aparat

M-am săturat să mă spăl pe dinţi!! Mă trezesc – mă spăl; mănânc micul dejun – mă spăl; gustare de fructe – mă spăl; prânz – mă spăl; gustare de după-amiază – mă spăl; înainte de culcare mă spăl definitiv. Ori mai tai din mese, ori o iau cu capul.

Sunt 100% pentru igiena dentară, 110% de când mi-am pus aparat – vezi aici despre această experienţă solicitantă – dar, tocmai din cauza asta, spălatul pe dinţi mă epuizează! Nu mai pot scăpa cu o simplă clătire de gură sau o gumă; cred c-am ajuns să petrec mai mult timp zilnic în baie pentru periaje dentare decât pentru uns creme pe mine.

Şi, deşi n-aş fi crezut că există ceva mai enervant decât spălatul pe dinţii cu aparat la domiciliu, ei bine, altceva mi-a pus capac: curăţarea după mâncarea din oraş. Ce ruj, ce acte, ce chei de la casă? Dac-am uitat să-mi pun periuţa interdentară sau Superfloss-ul în poşetă, aia e tragedia. Mai ales dacă ciugulesc pe la vreun eveniment şi n-am apucat să fac poză la panou! Ştii cum rămâne salata între brackets? O nebunie, ţi-o dă la temelie.

 

Aparatul dentar versus creşterea riscului de carie

De când mi-am pus aparat, parcă mă-ntâlnesc numai cu oameni care au deja sau intenţionează să-şi pună. La fel, când eram gravidă, mi se părea că mă-nvârt numai între burţi şi năzuinţe înspre făcut copii. Poate reuşesc şi eu în viaţa asta să câştig la Loto, să văd între ce oameni ajung.

Şi mulţi dintre cei care simt că vor fi puşi în curând în faţa montării de aparat m-au întrebat în general cum e şi, în special, dacă doare. Fraţilor, de când am aparat, mă „doare” mai mult aspectul igienizare decât cel de activare (vezi aici despre ce e vorba) sau muşcăturile „îngrozitoare”. Pentru că, aşa cum rezumam la început: oricât de puţin ai fi mestecat, te-ai şi ales cu un spălat. Imediat, că, altfel, în placă s-a transformat.

Dr. Carmen Olteniceanu Ceris Dent

Dr. Carmen Olteniceanu, medic dentist Estetică dentară

Când n-am mai putut ţine în mine toate aceste nemulţumiri, m-am dus cu ele la stomatologul care mi le suportă de mai mult de jumătate de an încoace: doamna doctor Carmen Olteniceanu de la Ceris Dent, cu care am stat de vorbă despre igiena orală a danturii cu aparat şi despre riscurile pe care le implică lipsa de meticulozitate în acest domeniu:

De ce pentru purtătorii de aparat dentar nu sunt suficiente două periaje pe zi, dimineaţa şi seara?

Pentru că un aparat dentar presupune multe zone retentive de mâncare. Mai mult: o periuţă normală curăţă aceste zone mai greu, tocmai de aceea avem nevoie şi de mijloace auxiliare de igienă:

Periuţele interdentare – sunt nişte periuţe foarte mici, arată ca nişte perii din acelea cu care se spală sticlele, sunt flexibile şi sunt pe dimensiuni, în funcţie de spaţiile interdentare. Sunt de foarte mare folos, mai ales atunci când luăm masa în oraş.

 

Aţa interdentară specială (Superfloss de la Oral-B se pare că este singurul produs de gen de pe piaţa românească) – este foarte bună pentru dantura cu aparat şi pentru lucrările protetice. Are un capăt dur care ajută inserarea ei între dinţi şi, apoi, o porţiune mai groasă care igienizează foarte bine.

periuta interdentara

Sursa foto

Dinţii noştri au între ei puncte de contact care nu permit pătrunderea resturilor alimentare. Când folosim aţa dentară, facem mişcări du-te-vino, cu presiune moderată, trecem de punctul de contact şi curăţăm pe la papilă cu grijă, nu cu forţă, altfel sângerează. Între dinţii cu aparat nu mai intră aţa până la papilă pentru că o împiedică acel arc şi-atunci apelăm la aţa specială, la acele periuţe interdentare sau la duşul bucal.

ata interdentare super floss aparat

Sursa foto

Duşul bucal – curăţă foarte bine dantura, putem să-i punem în rezervor chiar apă de gură şi-atunci curăţirea este extraordinară! El este foarte util şi atunci când avem implante, şi în boala parodontală, curăţă foarte foarte bine.

dus bucal aparat dentar

Sursa foto

Air-floss-ul, un frate mai mic al duşului bucal este un dispozitiv cu un capăt care se poziţionează interdentar şi pulverizează apă şi aer. La fel, putem pune apă de gură în rezervor pentru curăţare.

Apa de gură este şi ea foarte bună pentru curăţare şi împrospătare. Ea reduce nivelul bacterian al cavităţii bucale, ceea ce e minunat!

 

ATENŢIE: Nu folosim scobitoare!! Este contraindicată şi dacă avem aparat, şi dacă nu avem. În primul rând, nu trebuie să ne rămână între dinţi resturi alimentare atât de mari care să trebuiască îndepărtate cu scobitoarea. Dacă ne rămân, înseamnă că acolo este un spaţiu anormal, e ceva în neregulă. Cu scobitoarea facem rău asupra gingiei, insistăm mereu în acelaşi loc, lezăm ligamentele, producem o inflamaţie, iar, în timp, osul se resoarbe etc.

 

În afară de igiena orală de acasă, ce proceduri speciale trebuie făcute la cabinet?

Este vorba despre igienizările profesionale care, în cazul purtătorilor de aparate dentare, se fac mai des decât de obicei, adică la 3-4 luni. La început, se poate aplica un indicator de placă – placa se colorează, cea mai veche se face siclam, cea mai proaspătă devine albastră – pentru a observa cât de eficientă este igiena pacientului. Astfel, el vede şi conştientizează pe unde este nevoie să mai insiste cu periuţa în igiena la domiciliu. Apoi, se face igienizarea, care constă în: detartraj cu ultrasunete, care se face foarte delicat, pe lângă brackets, cu o ansă subţire; periaj cu o periuţă specială pentru aparate ortodontice; airflow – un jet puternic de apă cu particule care curăţă foarte bine peste tot. La final, aplicăm un gel desensibilizant pentru că, de multe ori, dinţii devin sensibili. Toate astea durează, în medie, o oră.

 

Cum se face periajul corect la domiciliu pe dantura cu aparat?

Arcadele trebuie să fie întredeschise, niciodată nu ţinem dinţii strânşi şi niciodată nu facem mişcări sus-jos şi, în niciun caz, pe orizontală! Poziţionăm capătul periuţei în unghi de 45 de grade pe linia dintre dinţi şi gingie şi facem mişcările dinspre gingie spre dinţi, şi sus, şi jos, şi pe exterior, şi pe interior, iar pe suprafaţa molarilor mişcări circulare. Ideal ar fi să facem câte nouă mişcări pe fiecare grup de dinţi. O periuţă cuprinde cam 2-3 dinţi.

 

„Recomandarea universală de schimbat periuţa
este la trei luni şi, pentru cei
cu aparat, la două luni.”

 

 Observ în practica de zi cu zi că pacienţii dreptaci au leziuni în partea stângă a cavităţii bucale, la baza dinţilor, pentru că exercită o forţă foarte mare pe periuţă. Stângacii au invers. De aceea nu trebuie să apăsăm când ne curăţăm; mişcările trebuie să fie de periere, nu de frecare.

Ca la carte, periajul corect ar dura cinci minute, dar nu stă nimeni atât. Există periuţe electrice cu timing la două minute, cum e Philips Sonicare – pe care ştiu c-o foloseşti; acestea sunt foarte eficiente, prin vibraţiile lor dislocă placa bacteriană.

Când ai aparat dentar, este aceeaşi tehnică de periaj, doar că trebuie făcut cu mai multă grijă şi trebuie să folosim şi periuţele interdentare.

 

Ştiu că periuţele se deteriorează mai repede atunci când le foloseşti pe dantura cu aparat…

Da, aşa este. Recomandarea universală de schimbat periuţa este la trei luni şi, pentru cei cu aparat, la două luni. La Philips Sonicare, de exemplu, există un tip de capăt de periere care se decolorează în timp, pentru a arăta uzura, iar pacientul se sesizează şi schimbă capătul. De multe ori, pacientul nu mai ţine minte când şi-a schimbat periuţa, poate aşteaptă să se deterioreze mai tare, iar o periuţă deteriorată nu mai este eficientă.

 

Din experienţa ta, ai constatat o creştere a numărului de carii la persoanele cu aparate dentare?

Da, riscul de carie creşte pentru pacienţii care nu au o igienă bună. Cel mai des apar cariile interdentare din cauză că nu este bine curăţată placa bacteriană în spaţiile dintre brackets. Iar un alt fenomen care poate apărea tot din această cauză: la sfârşitul tratamentului ortodontic, după ce se dă aparatul jos, rămâne o urmă albă pe fiecare dinte. Această demineralizare a dinţilor se întâmplă mai rar, dar am văzut; pentru că pacientul nu s-a spălat pe dinţi cu rigurozitate.

 

În ciuda igienizărilor regulate la cabinet?

Păi, igienizările sunt la 3-4 luni. Dacă în acest interval pacientul nu prea dă cu periuţa, eu n-am ce să-i fac prea mult. Şi am văzut acest fenomen mai mult la copii, care nu sunt atât de conştiincioşi şi care mai uită să se spele sau care nu sunt supravegheaţi de părinţi ca să se spele cum trebuie.

 

Folosirea periuţei electrice implică vreun risc pentru aparatul dentar? Se poate dezlipi vreun bracket?

Nu, în principiu, nu. Bracket-ul acela se poate dezlipi, dar nu de la periuţă, ci de la o altă forţă, căreia el a fost supus anterior. Este aceeaşi situaţie ca atunci când ţi se sparge un dinte: îl fracturezi în ceva foarte dur şi, pur şi simplu, cade atunci când mănânci ceva moale ulterior. Brackets-ii sunt foarte bine lipiţi acolo, gândeşte-te câtă forţă exercită un bracket asupra unui dinte: cu ajutorul arcului, bracketul mută dintele din loc, nu?

igienizare profesionala aparat dentar

Sursa foto

Puţine senzaţii pe lumea asta o bat pe cea de după o igienizare profesională. Mai ales dacă ai aparat şi îţi simţi dinţii mereu „încărcaţi”, oricât de meticulos ai fi cu periajele acasă. După curăţarea făcută în cabinetul medicului stomatolog simţi că-ţi bate vântul printre dinţii care nu mai par chiar atât de înghesuiţi, că dantura parcă-i mai uşoară, totul e aşa de curat încât la primele îmbucături de după ţi se rupe inima că „murdăreşti” la loc.

Totuşi, ca să nu îţi creşti riscul de a te pricopsi cu vreuna din belelele menţionate mai sus, ai grijă la perieri şi între igienizări!

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply