Menu
PARENTING

Şapte lucruri vrednice care mi-au uşurat sarcinile

femeie gravida sare burta usoara

Pentru că lista mea de Facebook a fost inundată de un nou val de gagici cu burtică, mai împart din trucurile folosite când eram şi eu pe cale să devin mămică.

Fetelor, ştiu: e solicitant să fii gravidă. Da, recunosc, am avut două sarcini fără probleme medicale, fără kilograme prea nasoale, dar cu multe drame colosale pentru diverse: nu mă mai încapeau rochiile preferate, sandalele parcă-mi fuseseră şi ele strâmtate, şireturile nu mai mergeau legate, că nu mă puteam apleca la ele, frate! Scăpam totul din mână şi dormeam cam prost, gâfâiam una-două, plângeam fără rost, disfuncţii din astea…

Într-una din zilele trecute eram pe picior de plecare din casă şi mă treceau toate transpiraţiile încercând să încalţ nişte espadrile fără să mă aplec. De lene tot de la căldură, desigur. Până când am dat cu ochii de obiectul care mi-a salvat de la dezastru multe dimineţi din sarcină. Şi aşa a apărut lista asta, cu gândul că sigur sunt multe gravide cărora le voi schimba sarcina cu ea.

So, încep topul celor şapte lucruri care mi-au fost super utile în sarcină (ori prima, ori a doua, ori ambele) cu obiectul cu pricina:

incaltator lung ikea sarcina
1. Încălţătorul lung.
Un obiect atât de simplu poate rezolva o situaţie atât de complicată pentru o gravidă avansată: legatul şireturilor.

Nu te mai apleci, nu încerci să mai rezolvi problema din stat pe vine, nu-ţi mai blestemi bărbatul în gând c-a trebuit să plece şi azi la serviciu înaintea ta şi n-are cine te-ncălţa.

Noi avem două astfel de încălţătoare, de la IKEA, şi le folosim din plin. Chiar şi-acum, când nu mai sunt gravidă. Avem, în schimb, doi viteji în casă care le mai folosesc drept săbii când îşi aduc aminte de ele.

A, şi mă enervez mereu când merg în vizită la soră-mea, mai ales iarna, şi n-are nici încălţătoare lungi, nici vreun scăunel pe hol ca să ne echipăm. Mereu o ameninţ că-i fac unul din ăsta cadou.

 

 

 

2. Şosetele de compresie mi-au salvat gambele în cel de-al doilea trimestru din sarcina cu Victor, când mă întorsesem la birou după doi ani de stat acasă cu Tudor. Da, ştiu, am fost mai mult gravidă şi în concediu de creştere copil decât am muncit în ultimii ani – cam aşa zic mulţi din exteriorul cercului meu de apropiaţi. It’s OK, eu mă simt cu conştiinţa împăcată faţă de societatea asta, din toate punctele de vedere. Chiar şi cel al contribuţiilor la stat 😉

Revenind la gambe zvelte, fără retenţie de lichide – nesuferită treabă! – m-am luptat cu ea în ambele sarcini, dar a doua oară parcă eram mai bătrână, mai grasă şi mai umflată, aşa c-am luat edemul de capete şi l-am îndesat în şosete de compresie.

sosete de compresie cu fermoar

Am scris despre asta aici, sper să-ţi ducă relaţia cu pantofii preferaţi cât mai aproape de naştere. A, le mai port şi-acum, în zilele când mi-o iau gambele razna din cauza de prea cald sau de prea multe ore lipsite de mişcare.

sosete compresie fermoar sarcina retentie lichideSursa foto

 

3. Perna de gravidă, aia ca un covrig lăbărţat, care costă cât o pilotă întreagă, dar, mă rog, face toţi banii în somnuri odihnite. Eu mi-am luat-o de la Bebe Tei cu vreo două luni înainte de prima naştere şi parcă-l prinsesem pe Moş Ene de-un picior; n-am mai avut treabă cu durerile de coaste sau de spate în timpul nopţii, am renunţat la sportul benoclării în tavan din lipsă de somn şi, în scurt timp, am învăţat să mă-ntorc de pe-o parte pe cealaltă cu totul, aşa, încovrigată în perna-minune, să nu mi se trezească nicio circumvoluţiune.

După naştere, am transformat-o în pernă pe alăptat şi mi-a servit de minune şi din poziţia asta. De asemenea, a servit interesele şi somnul a încă vreo patru gravide de-atunci încoace, dacă-mi aduc bine aminte. Nici acum n-o am acasă şi nici nu-mi trebuie, deocamdată. Zic „deocamdată” că, poate, mai are nevoie de ea cineva din lista mea, nu de alta…

 

4. Masajul nu numai că m-a ajutat să ţin sub control retenţia de apă, vergeturile, creşterea în greutate, dar şi starea de spirit. În afară de asta: mamă, cu ce picioare ieşeam de la masaj, nici nu mai conta burta pe care o cărau cu atât curaj!

Am făcut masaj o dată pe săptămână, până cu vreo lună înainte naşterea mult întârziată a lui Victor (la aproape 42 de săptămâni). Scotea fata toată apa inutilă din mine, fotomodel mă făcea. Păcat că era prea târziu să mă mai duc undeva la ora aia cu picioarele alea de vis.

 

5. AquaGym este antrenamentul perfect pentru gravide, jur cu mâna pe pătrăţelele care au fost odinioară şi-ncă odinioară burtă de gravidă. Am încercat şi Pilates în sarcină, şi exerciţiile cu greutăţi sau cu greutatea corpului, şi biciclitul la domiciliu, dar ca aquagym nu e niciunul.

L-am făcut de 2-3 ori pe săptămână, în bazinul de la World Class InCity, până m-am mutat la Constanţa ca să nasc – vezi aici povestea. Şi-a fost primul antrenament pe care l-am făcut după naştere, la o lună.

gravida aquagym antrenament piscinaSursa foto

De când eram gravidă în mijlocul acţiunii la bazin mi-am propus să scriu o pledoarie pentru aquagym-ul în sarcină, cu multe detalii despre beneficiile sale, dar n-am mai apucat.

Spun, însă, aici pe scurt:

 • acest antrenament îţi menţine sau chiar îmbunătăţeşte condiţia fizică fără să implice vreun pericol pentru tine sau bebe;
 • protejează articulaţiile şi-aşa relaxate în sarcină;
 • preia din greutatea burţii şi-ţi permite să execuţi exerciţiile cu uşurinţă;
 • îţi îmbunătăţeşte mobilitatea – mare avantaj pentru naşterea naturală;
 • te învaţă să respiri profund şi corect – idem mai sus;
 • îţi face un masaj uşor al întregului corp „stresat” de sarcină; îţi „uşurează”, mai ales, picioarele – adeseori cele mai afectate de retenţia de lichide.

 

georgiana idriceanu doarme birou powernap6. Powernapurile sunt arma mea deloc secretă – că tot am scris despre ea, vezi şi aici – care mă ajută de ani de zile să rezist unei vieţi tare agitate, încă de când eram adolescentă. Adică las tot şi dorm un 20 de minute lemn, după care o iau de la capăt proapătă ca o păpădie nesuflată şi înrouată.

Aşa c-am folosit cu succes powernapping-ul şi în timpul sarcinilor, când gradul de somnolenţă atingea nişte cote infernale, practic mi-era teamă că adorm cu telefonul la ureche, vorbind cu surse importante pentru vreun articol.

Încearcă, dar neapărat cu alarma setată la început, până îţi intri în mână cu somnurile astea mici. Altfel, te trezeşti că nu te trezeşti deloc când trebuie, iar eu vreau să te ajut, nu la job să te înfund.

 

7. Cremele cu mentă au fost alternativa la şosetele de compresie în situaţiile când nu le puteam purta, cum ar fi în văzut lumii. Ca să scap de senzaţia de picioare grele, obosite şi pline de lichid, scoteam repede tubul-minune din poşetă şi mă smăcuiam rapid până la genunchi – vorbim de zilele călduroase aici, care implică fuste, da? – pentru o senzaţie rapidă de uşurare ameţitoare.

Era ca şi cum mi-aş fi pus gheaţă la picioare. Nu pot spune că, din punct de vedere optic, se schimbau prea multe, însă moralul meu se ridica mai rapid decât bulele-n apa minerală agitată după această mişcare reconfortantă. Ceea ce vă doresc şi vouă!

Altfel, sarcină uşoară la propriu în continuare, fără pic de lichid în picioare!

Sursa foto

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

2 Comments

 • valerica
  11 august 2017 at 3:51 pm

  Incaltator din ala avem si noi dar a fost rapid transformat in sabie de catre Dante. Adica i a pus si maner si tot ce i trebuie. uite ca nu l am avut in sarcina si tare bine mi ar fi prins desi pe sezonul rece am umblat mai mult in papucii soțului :))). n am prins prea mult sezon rece si nici iesiri de socializare n am avut :).
  perna aia mi as fi dorit o si eu dar pentru ca la prima sarcina n am stiu de ea si am folosit cu succes perne circulare del a canapea, am apelat si acum tot la ele. inca le mai folosesc. dar recomand perna de gravida si ptr alaptare, sunt utile si ajuta mult spatele femeii. multe se plang de dureri dar si pentru ca nu si sprijina corespunzator spatele mai ales in alaptare.

  Reply
  • Idriceanu
   11 august 2017 at 3:53 pm

   Fix aşa e cum zici despre perna de gravidă/alăptare!

   Reply

Leave a Reply