Sfaturi pentru-al copilului somn care să te facă din nou om!

bebelus doarme linistit

Râdeam de toate „binevoitoarele” care mă ameninţau înainte de primul copil: „Dormi bine acum, că ai să vezi tu după…”. Am râs şi după… până la un punct.
 

Beau a nani!” – gata, Victor s-a săturat de noi şi vrea să tragă linie sub ziua de azi. Oricum s-a făcut, aproximativ, ora lui de culcare, doar că e duminică şi ne-am mai întins cu hăhăiala. N-aş fi crezut că voi ajunge în acest punct ideal acum doi ani când, la o lună după naştere, am făcut pomul de Crăciun cu Victor atârnat de mine în wrap, urlând la perioade regulate de timp – sper că de la colici, nu de la învârtit în jurul bradului pentru agăţat instalaţia; sau acum un an jumate, când ajunsesem praf de oboseală, iar cele 2-3 treziri pe noapte pentru făcut biberoane şi pentru ţinut companie acestui copil cu somn agitat nu mă ajutau deloc.

familie copii Craciun somn

N-am ştiut ce-i oboseala după prima naştere, aşa cum sugeram şi la-nceputul poveştii. La câteva săptămâni de viaţă, Tudor deja se trezea doar o singură dată peste noapte ca să mănânce, prin urmare mă odihneam aproximativ suficient astfel încât să mă „lupt” cu el pentru somnurile de zi. Când avea vreo vreo trei luni, am primit o invitaţie la un fel de seminar despre somnul copiilor susţinut de Mona Ciurezu, de la Bebe Doarme

N-o cunoşteam pe doamna şi nu estimam cât o să mă ajute, dar eram proaspăt „născută”, aşa că m-am dus, ca să ies din casă, pentru socializare, pentru o gură de respiro fără copil şi, eventual, pentru informaţiile despre somnul copiilor – de care nu simţeam atunci că am vreo nevoie stringentă, dar nu se ştia niciodată… Acum, spun cu mâna pe inimă c-a fost una dintre cele mai utile întâlniri despre parenting la care am participat vreodată! Pentru că Victor, al doilea născut, avea să-mi pună la încercare toate puterile şi trucurile până pe la vreun an…

 

Idei pe care le-am testat pentru nopţi de somn legat

De felul meu, sunt informată, disciplinată, atentă la detalii şi reuşesc să fac conexiuni reuşite şi utile între informaţiile din domenii diferite sau asimilate în diverse etape ale existenţei mele, astfel încât să-mi eficientizez acţiunile de zi cu zi. Dar există lucruri pe care le-am aflat atunci de la Mona, lucruri care nu mi-au venit natural, în ciuda felului meu logic de a fi. Aşa că le-am pus imediat în practică, pentru că mi s-au părut extrem de fireşti.

Aş putea zice: „acestea sunt trucurile cu care am organizat somnul copilului meu”, dar nu sunt deloc trucuri, ci nişte gesturi foarte normale şi, mult mai important pentru o mamă extenuată, eficiente:

1. Construieşte o rutină de somn: fă aceleaşi lucruri la aceleaşi ore, în aceleaşi fel ca să induci copilului sentimentul de stabilitate şi să-i hrăneşti nevoia de predictibilitate – ţi se pare că vorbesc lucruri prea mari despre o fiinţă de numai câteva săptămâni? Nu-ţi subestima bebeluşul! E o fiinţă născută cu o puternică aplecare spre disciplină, iar celebra pedagogă Maria Montessori a detectat asta în copii – dau acest exemplu pentru că tot i se vehiculează numele din plin în zilele noastre.

2. Ajută copilul să-şi creeze asocieri bune de somn, ajută-l să nu mai perceapă somnul şi împrejurările în care acesta survine ca pe un bau-bau care-l rupe de lângă mama lui dragă sau de lângă sân. Vrei să se obişnuiască cu pătuţul, să nu mai urle „ca pe ace” odată ce l-ai mutat acolo după ce te-ai chinuit o oră să-l adomi legănat în braţe? Atunci, obişnuieşte-l cu pătuţul în timpul perioadei de veghe, mai întâi: joacă-te cu el acolo, decorează-i-l cu lucruri interesante. La noi a funcţionat perfect – şi e încă valabil – caruselul muzical, a cărui odă am făcut-o aici.

3. Fă întuneric în cameră, cât poţi de întuneric. Somnul vine pe fondul secreţiei de melatonină, fenomen care se întâmplă odată cu lăsarea întunericului. Logic, somnurile de zi ale bebeluşilor vor fi o provocare mult mai mare din acest punct de vedere. Aşa că am dotat camera copilului cu nişte jaluzele sănătoase, din alea care au partea dinspre exterior reflectorizantă şi cea din interior dintr-o ţesătură densă – cu ocazia asta, ne-am mai scăzut şi câteva grade din cele aproximativ 30 care erau în cameră pe timp de vară.

Ele te vor ajuta foarte mult şi în perioada 6-12 luni ale copilului, când nu mai are atâtea somnuri de zi, aşa că somnul de noapte va trebui să debuteze tot mai devreme – undeva pe la ora 18:00, poate chiar 17:00 – când e încă lumină afară.

bebelus doarme somn linistit

4. Fă răcoare în camera. E un sfat de ţinut minte mai ales acum, iarna, când tendinţa părinţilor de bebeluşi e să încingă caloriferele, ca nu cumva să răcească ghemotocul. Ei bine, află că somnul se înfiripă mai uşor şi mai repede la temperaturi la mai scăzute decât te-ai aştepta. Eu mi-am crescut copiii cu 18-19 grade Celsius în timpul somnului – cam atât e temperatura în timpul nopţii la ei în cameră, asta e puterea Radet-ului la noi în bloc – şi i-a ajutat de minune să aibă un somn odihnitor. Normal că, în prima iarnă cu copil, m-am speriat că i-ar putea fi frig, însă am rezolvat problema cu punctul următor:

5. Foloseşte sacul de dormit – nu e prima dată când dau acest sfat, am scris despre acest accesoriu şi beneficiile lui pentru somn aici şi aici. Gândeşte-te doar că cel mic nu se mai dezveleşte şi nu-i mai este frig – unul dintre motivele foarte frecvente din cauza cărora copilul se trezeşte.

6. Creează o atmosferă calmă, liniştitoare – normal c-au fost momente în care eram cu nervii întinşi la maximum şi somam pe toată lumea din casă să-şi tragă fermoar peste gură ca s-adorm copilul – chiar dacă făceam asta în camera lui, cu uşa închisă, adică destul de izolat. Dar, odată ce programul de somn i-a intrat în reflex, n-a mai fost nevoie de gesturi atât de drastice. Acum uitându-mă în urmă, la cei patru ani de crescut copii, adică la experienţa personală şi la schimburile de informaţii cu alte mămici, pot spune cu siguranţă două lucruri referitor la acest principiu:

  • Televizorul e cel mai mare duşman a liniştii dintr-o casă cu copil mic. Chiar dacă merge acolo, „în fundal”, chiar dacă îl dai încet sau îl închizi când vrei să pui copilul la somn; dacă vrei un copil liniştit, care să alunece cât mai lesne în somn, nu-l agita cu televizorul. Chiar dacă îl ţii cu spatele la el şi nu se uită la ecran, chiar şi dacă abia îl aude, nenorocitele alea de radiaţii tot îi fac creierii harcea-parcea.
  • Calmează-te tu înainte să-l calmezi pe el. Copilul este foarte bine conectat emoţional cu mama şi trece printr-un carusel de trăiri alături de ea. Aşa că nu poţi linişti un copil agitat când tu însăţi eşti un vulcan în activitate.

7. Stimulează copilul suficient. Adică oboseşte-l, dă corpului şi creierului său lucruri de rumegat şi asimilat, procese care se întâmplă, în cea mai mare parte, în timpul somnului. Deşi gradul de interactivitate cu bebeluşul este foarte scăzut în primele săptămâni de viaţă, să ştii că el absoarbe toate informaţiile care i se oferă şi se dezvoltă pe nesimţite! Aşa că joacă-te cu el, vorbeşte-i, cântă-i, solicită-i toate simţurile. De exemplu, noi le-am dat copiilor, încă de când erau mici, să miroasă diverse lucruri, de la fructe la cremă de mâini, ca să-şi exerseze şi acest simţ puţin băgat în seamă de părinţi.

8. Fă toate astea înainte ca cel mic să fie obosit. OBLIGATORIU! Şi mă refer inclusiv la rutina de somn, băiţa, masajul, povestea, mângâiatul, conectatul emoţional, tot ce mai faceţi voi înainte de somnul de noapte sau cele de zi, toate astea trebuie să se petreacă înainte să-i pâlpâie felinarele pentru că, altfel, totul se transformă într-o stimulare excesivă pentru organismul său. Şi nu vrei să ajungi la momentul în care se declanşează secreţia de adrenalină pe fond de oboseală şi începe agitaţia, pornesc urletele, iar somnul, dacă, Doamne-ajută!, se întâmplă, va fi unul fragmentat şi obositor, din cauză că cel mic nu va mai putea să lege ciclurile de somn între ele din cauza adrenalinei.

Aşa că, până ajungi în punctul în care copilul îţi cere, din proprie iniţiativă, ca Victor mai sus, să meargă la culcare, oferă-i tu asta din timp, în cel mai liniştit mod posibil.

Şi fii răbdătoare: un obicei nou are nevoie de 1-3 săptămâni ca să fie asimilat, în funcţie de capacitatea de adaptare a celui mic. În această perioadă trebuie să încerci, pe cât posibil, să faci lucrurile în acelaşi fel, după cum spuneam la punctul unu, chiar dacă ţi se pare că n-ai şanse de reuşită, nici măcar după două săptămâni. Ştii cum e cu minunile: se întâmplă, în  general, peste noapte, nu?

 

Calmăm copiii agitaţi şi părinţii-ngrijoraţi

Bănuiam că tulburările de somn ale celor mici sunt printre lucrurile care le dau la temelie cel mai grav celor „mari”, însă nu credeam că principalul motiv de îngrijorare al părinţilor este chiar lipsa odihnei pentru copii din cauza trezirilor nocturne, aşa cum a scos la iveală cel mai recent studiu făcut de Pampers România (4-18 septembrie 2017). Tot acest sondaj a arătat că 8 din 10 copii mai mici de trei ani se trezesc cel puţin o dată pe timpul nopţii. Mamă, nu cred c-aş mai face faţă la asta, mi-a ajuns un an cu Victor!

Şi, pentru a veni în sprijinul părinţilor – pe lângă crearea scutecelor care să asigure protecţie împotriva umezelii până la 12 ore, vezi aici cum le-am descoperit şi testat eu la ele acasă, la Frankfurt, anul trecut – Pampers România a lansat campania „Noapte bună, grijilor, bebeluşii noştri dorm” ce constă într-o serie inedită de cântece de leagăn, dezvoltate în colaborare cu DeMoga Music.

Iată, pe primul îl poţi asculta aici; cine ştie, poate face minuni pentru somnul celui pici!

Iar eu vin în sprijinul vostru cu un concurs: lăsaţi-mi într-un comentariu la acest articol o mărturie despre trucurile voastre pentru adormit bebeluşul şi puteţi câştiga unul dintre cele trei premii oferite de Pampers România, constând într-un bax de scutece, un pachet de cearşafuri absorbante şi o veioză tare haioasă pentru camera celui mic – sigur îl va linişti măcar un pic!

veioya buburuza concurs Pampers

Aştept comentariile voastre până luni, 25 decembrie, de Crăciun, ora 15:00, când voi face extragerea celor trei câştigători şi îi voi anunţa pe pagina de Facebook Idrilog. Aşa că nu uita să dai Like paginii, ca să prinzi momentul. Şi să fii la curent cu multe lucruri utile din parenting & lifestyle, desigur!

Premiile vor pleca spre voi după sărbători, ca să-ncepeţi anul liniştiţi, cu somn bun, deci odihniţi!

Sursa foto articol

Share