Menu
PARENTING

Şi-a luat inima-n dinţi, a plecat fără părinţi

Tudor in tren

În timp ce noi ne „destrăbălam” în primul weekend în doi după aproape patru ani (Yeah, see how that worked for us…aici), Tudor (3,6 ani) pleca în prima lui deplasare fără noi, o excursie de sâmbătă pe duminică la Sinaia, cu soră-mea, cu trenul.

Adică ce nu era de plăcut? Soră-mea –  cea mai bună prietenă a lui, îi dă paste la orice oră din zi, chiar şi la micul-dejun dacă e trează şi există cerere; trenul – mijloc de transport adorat, mult mai sus în top decât metroul, tramvaiul, autobuzul; Sinaia – poate fi şi Cucuieţii din Deal, dacă au telecabină. A fost un fan al ideii încă de la început, n-am avut probleme să-l convingem. Şi, cu cât se apropia momentul, cu atât îi creştea entuziasmul la gândul.

Acum câteva săptămâni, după ce îngheţaserăm la protest în Victoriei, am zis să dăm o fugă două străzi mai încolo, pân’ la sor-mea, să ne încălzim niţel şi, poate, oi găsi ceva de consumat cu, pe atunci, proaspătul meu aparat. Şi se lansase Tudor într-o sesiune din aia de agitaţie a lui, când vrea tot, face tot, poate tot, scapă lucruri pe jos, îi curg lucruri din gură, din mână, vraişte şi haos – conform percepţiei mele sau dezordine absolut normală – conform percepţiei soră-mii, persoană mult mai relaxată de fel. (Mă rog, bănuiesc c-o să-i treacă după primul copil propriu.) Dar nu mai reţin ce gest, cuvânt sau reacţie a ei de atunci l-a făcut pe Tudor să exclame: „Ia, mai lasă-mă în pace!”, la care eu am avut cea mai nepotrivită intervenţie posibil: „Poartă-te frumos cu Oana, că pleci cu ea la munte!”.

 

Părinţii creează perspectiva copiilor asupra lumii

De-atunci, nici că i-a mai trebuit. Scâncea copilul de câte ori mai aminteam că se apropie data plecării. Că el nu vrea, că vrea cu noi acolo unde plecăm noi. Eu şi bărbatu-meu ne uitam unul la altul şi ne trimiteam prin aer săgeți de teamă c-o să cedăm și ghiulele de vinovăție că obligăm copilul la asta.

Până-ntr-o zi când mi-am adus aminte de faza de la soră-mea şi-l întreb:

  • Tudor, tu nu mai vrei să mergi la munte din cauză că ţi-am spus că trebuie să te porţi frumos cu Oana?
  • Daaaaaaaa, cu faţă lungă şi glas plângăcios.
  • Haide, măi, iubitule, dar ştii că Oana te iubeşte şi se poartă frumos cu tine mereu! Nu trebuia să zic aşa. Ea oricum te iubeşte. Ai să vezi, o să fie frumos, o să mergeţi cu trenul, cu telecabina, cum îţi place ţie.

S-a mai gândit şi s-a împăcat cu ideea. Iar în dimineaţa zilei de vineri, când l-am lăsat la grădiniţă cu trollerul, era aşa de încântat să-l tragă singur, să-l arate colegilor, să se înfoaie că pleacă la munte cu „Oana”, încât n-am mai avut niciun strop de remuşcare că l-aş fi convins să facă ceva împotriva voinţei lui.

Prin urmare, iată ce a făcut Tudor în excursie (încerc o reconstituire din materialele media primite de la tutorii lui în weekendul trecut, că, altfel, conversaţiile telefonice nu m-au lămurit de prea multe):

baietel Tudor cara bagaj troller

Şi-a cărat singur bagajul până la tren.

 

baiat Tudor cota Sinaia telecabina

A urcat la Cotă cu telecabina, că „telegondola aia mov era stricată”.

 

baiat Tudor sabie lemn restaurant Sinaia

Evident, a vizitat unele dintre locurile preferate: restaurantele. Unde s-a bătut cu turcii cu noua sabie „de la munte”.

 

Probabil că acesta a fost apogeul dezmăţului său la Sinaia.

 

baiat Tudor face baie cada

Nu s-a abătut de la ritualurile zilnice.

 

A fost gata de atac pentru o nouă zi dis-de-dimineaţă, ca de obicei.

 

baiat Tudor sabie lemn Peles Sinaia

A învăţat de mic (la 1,2 ani) că nicio călătorie la Sinaia nu e completă fără o plimbare la Peleş, aşa că a respectat tradiţia.

 

baiat Tudor tren dormit bagaje Sinaia

A dormit pe bagaje în tren, ca studenţii, pentru că nimeni nu i-a dat locul la întoarcere.

Cam aşa a fost prima ieşire a lui Tudor fără părinţi, un amestec de cocoloşeală şi viaţă reală. Cred că i-a folosit de o mie de ori mai mult decât dac-ar fi plecat cu noi. Nu şi în ceea ce ne priveşte pe noi, se pare…

 

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

1 Comment

Leave a Reply