Menu
PARENTING

Smallfoot: „yeti” cine pe cine îmblânzeşte!

smallfoot film animatie copii

După atâtea filme despre Bigfoot/Yeti/Omul zăpezilor cel mereu înfricoşător, iată şi o schimbare de perspectivă asupra acestui subiect, într-o animaţie care-i învaţă pe copii un fapt concret: să nu le fie frică să-şi urmeze inima.

În general, impresiile mele despre filmele pentru copii la ale căror vizionări suntem invitaţi se formează în funcţie de următorii parametri: cât de tare m-au enervat Lolek şi Bolek ai mei până să ajungem în sală – adică felul în care parcurgem traseul panou foto-candy bar-toaletă (n-am înţeles niciodată de ce nu există toalete şi înainte de acest punct, chiar mi-ar plăcea să nu mai intru cu popcornul la baie…); cât durează filmul şi cât de zgomotos şi violent este; cum sunt glumele din scenariu şi care este lecţia pentru copii.

Spre deosebire de ultima noastră vizionare „de serviciu” – de la care mă mir că n-am plecat cu o venă spartă la tâmplă, vezi aici povestea – experienţa cu animaţia „Aventurile lui Smallfoot” a fost una foarte paşnică şi îmbucurătoare – asta dacă ignorăm eterna reticenţă a lui Tudor de a face poză la panou şi o repriză de răstit la mine pe motiv că vrea sabie din balon de la animatorul prezent la eveniment, când eu nu-mi doream decât să ajung la toaletă. Altfel, totul a decurs regulamentar: statul la coadă la candy-bar, ocupatul locurilor desemnate, aşteptarea începerii filmului, fără să ne atingem de popocorn. După cum spuneam, regulamentar.

copii film animatie smallfoot afi

georgiana idriceanu copii film smallfoot afi

copii film 3D cinema city smallfoot

Satul yeti: o societate bine organizată şi foarte îndoctrinată

Povestea este simpatică şi într-o cheie inedită faţă de restul filmelor featuring monstrul ce poartă numele de Bigfoot sau Yeti sau Sasquatch sau Omul Zăpezilor, sau cum i s-o mai zice creaturii hidoase şi păroase despre care se spune că trăieşte în Munţii Himalaya. Adică perspectiva este dinspre Bigfoot înspre om – aka Smallfoot –, astfel încât suntem introduşi în mica societate (un „sat”) pe care aceste fiinţe au construit-o pe vârful muntelui.

Comunitatea este foarte bine organizată, atât din punct de vedere al diviziunii muncii, cât şi din punct de vedere doctrinar, iar ambele aspecte asigură ordinea, disciplina şi bunăstarea membrilor săi. Cea din urmă perspectivă se referă la povestea apariţiei acestei specii, propovăduită de Păstrătorul Pietrelor – un fel de Mare Preot – şi garantată de mantia sa de mici dale de piatră pe care sunt scrise legile yeti.

smallfoot animatie copii cinema city

Povestea spune că ei au căzut din „fundul Marelui Iac” (exact, prin respectivul proces fiziologic) pe acest vârf de munte care se iţeşte deasupra norilor, iar dedesubt este „neantul”. În fiecare dimineaţă, un anume Yeti trebuie să bată gongul ca să apară noua zi şi toată lumea să se apuce neapărat de treabă, altfel nu vor avea cu ce hrăni Marele Bou care ţine muntele în spate, ceea ce va determina prăbuşirea lor în neant.

Întreaga comunitate este perfect anesteziată cu povestea asta, toată lumea îşi vede de ale sale, numai eroul principal – fiu celui care bate gongul şi aspirant la această poziţie în viitor, adică Migo – umblă aiurea şi dă nas în nas cu un paraşutist catapultat dintr-un avion în curs de prăbuşire, fiinţă pe care o ia după bocanci ca s-o catalogheze drept smallfoot, creatura mistică despre care pietrele-legi spun că nu există. Dar care a suscitat nişte controverse, de-a lungul timpului, în societatea prea ordonată a monştrilor.

 

Un yeti mai mult curajos decât monstruos rezolvă intriga frumos

Dat fiind că Migo insistă să încalce legea, susţinând c-a văzut şi atins ceea ce pietrele spun că nu există, este alungat din oraş. Bănănăind prin pădure, ajunge la mica tabără a S.E.S. – Smallfoot Evidentiary Society sau, într-o adaptare ad-hoc a traducerii informale pe care tot ei au oferit-o acestui acronim, „Smallfoot Există, Stupizilor” („Smallfoot Exists, Suckas”) , unde alţi trei yeti, plus Meechee, însăşi fiica Păstrătorului Pietrelor, îşi petrec timpul încercând să demonstreze existenţa omului.

Migo achiesează imediat la idee şi se lasă convins să fie legat de brâu cu o frânghie şi coborât printre nori pentru a pleca în căutarea lui smallfoot. Evident, ceva trebuia să interfereze cu planul lor, monştri rebeli să scape frânghia, iar Migo să ajungă, prin prăbuşire, unde trebuie, adică să descopere că există o lume în „neant”; başca, dă peste un întreg sat de oameni.

personaje animatie film copii smallfootSursa foto

În acest moment începe interacţiunea lui agitată cu Percy Patterson, un fel de vlogger – mă rog, el se dă realizator de documentare despre animale şi tot vorbeşte despre televiziune – care vrea să rupă gura Internetului cu un video fake, în care să apară un om căţărat pe catalige şi îmbrăcat în costum de Yeti, sperând să-şi recapete, astfel, gloria de altădată. Şi punându-şi, pentru un moment – scurt, nu foarte lung, scurt – integritatea între paranteze. Doar cât se pune pe picioare şi gata. Ah, mi-a plăcut apropoul ăsta din scenariu; păcat că mulţi dintre vlogger-ii sau blogger-ii de la noi cărora li s-ar fi potrivit nu au copii, să fi fost în sală şi să prindă ideea. Sau măcar să li se frece uşurel de obraz.

afis smallfoot animatie film copiiPe scurt, Migo înhaţă omul şi-l duce înapoi în satul său, ca să le arate semenilor că există creatura mistică pe care pietrele o contestă. Între timp, se observă şi că soarele răsare fără să fie bătut gongul, deci edificiul societăţii perfecte yeti cam începe să se erodeze.

Eroul nostru e luat la o parte de Păstrătorul Pietrelor, care-i dezvăluie motivul pentru care au fost ţinuţi ca-n mitul peşterii timp de generaţii – şi, anume, pentru că omul a fost foarte violent cu ei în trecut, astfel încât s-au retras pe acest vârf de munte şi au născocit această poveste ca să-şi protejeze specia.

Lui Migo i se rupe sufletul între dorinţa de a spune adevărul şi datoria de a-şi face bine pentru poporul său, însă rezolvă această dilemă onorabil, datorită curajului care-l împinge să demonstreze că yeti şi oamenii pot fi prieteni – dacă se rezolvă problemele de comunicare de la care a plecat tot conflictul din trecut, desigur.

Şi cam asta ar fi lecţia animaţiei: să gândeşti cu capul tău (evident, în timp ce stai cu el sus, nu aplecat), să-ţi urmezi inima şi să fii curajos.

yeti smallfoot film animatie copii afi cinema city

Cu tot cu reclamele de la început, filmul nu ajunge la două ore, nu e deranjant de zgomotos – piesa rap-uită de Păstrătorul Pietrelor pentru Migo este chiar foarte mişto şi versurile bine traduse şi adaptate – comicul de limbaj este accesibil şi copiilor, iar cel de situaţie este bine realizat, să nu pară stupid adulţilor însoţitori; avem şi ceva political corectness vizavi de un personaj ce pare a avea altă culoare a pielii… ăăă, a blănii, pardon, deci „Smallfoot” este o experienţă agreabilă pentru întreaga familie.

Animaţia a intrat, deja, în cinematografe, aşa că vă urez vizionare plăcută şi îndrăzneală multă, aşa cum o să vedeţi la eroul acestui film isteţ.

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply