Menu
PARENTING

Spărgătorul de Nuci şi cele patru tărâmuri: Vrei să ştii dacă-i un film pentru copii?

spargatorul de nuci cele patru taramuri cronica film copii

A fost principala întrebare despre film care mi s-a adresat atunci când am postat pe social media  de la vizionarea specială pentru presă, însoţită fiind de ai mei Lolek şi Bolek. Prin urmare, am zis să lămuresc această „problemă” mare.


Chiar nu înţeleg de ce-i o dilemă atât de mare c-am mers cu Lolek şi Bolek la „Spărgătorul de Nuci şi Cele Patru Tărâmuri”, dar asta a fost cea mai frecventă întrebare primită în cele zece zile dintre vizionarea de presă de la Cinema City din AFI Cotroceni şi lansarea oficială a filmului pe marile ecrane ale României: „chiar este un film pentru copii??”

afis spargatorul de nuci cele film copiiChiar nu ştiu ce tulbură lumea în această privinţă: faptul că fac imediat legătura cu celebrul balet (şi de ce baletul nu ar fi şi pentru copii, până la urmă…), pe muzica lui Ceaikovski (dar nu ştiu şi că libretul său a fost inspirat de un basm)?

Că pe afiş sunt Morgan Freeman, Keira Knightley şi Helen Mirren, adică pare un film pentru oameni mari şi profunzi?

Că cică trailer-ul a fost cam ciudat… nu-l văzusem la momentul vizionării, abia acum rulează pe micul ecran de la noi din sufragerie, la cererea ăstora doi absolut fascinaţi de film.

Deci da: „Spărgătorul de Nuci şi Cele Patru Tărâmuri” e un film (şi) pentru copii. Cel puţin, pentru ai mei a fost. Povestea i-a captivat, iar Tudor (cel mai sensibil dintre urmaşii mei) şi-a băgat doar de vreo două ori degetele în urechi din cauza volumului coloanei sonore (şi ştim cu toţii că filmele pentru copii sunt cele mai zgomotoase ever).

Bine, în afară de faptul că – reiau – este bazat pe o poveste, este notat AG (Audienţă Generală) şi există şi-n varianta dublată…

 

Porţia necesară de magie pentru a sărbătorilor vrie

Altă nelămurire personală este legată de rating-ul extrem de mic de pe IMDB: 5,6. Care e faza cu asta?? OK, poate cei doi titani ai cinematografiei mondiale – Morgan Freeman şi Helen Mirren – n-or fi fost în cel mai strălucit joc al lor (deşi decorurile meşteşugite i-au poleit din plin cu sensul propriu al cuvântului), dar vorbim despre o poveste fantastică, un basm până la urmă, atât le-a cerut rolul.

Dacă i-ar fi auzit „aruncătorii de rating” de pe IMDB în varianta dublată, cred că nici atât n-ar fi primit filmul, căci ce mai rămâne dintr-un Morgan Freeman fără vocea originală de „Dumnezeu”? Glumesc, desigur: vocea care-l joacă în română pe Drosselmayer a fost o alegere bună, destul de apropiată de adoratul timbru al actorului american.

morgan freeman drosselmayer spargatorul de nuci film copiiSursa foto

Revin la dilema legată de vizionarea filmului de către copii şi o tratez pe puncte:

  • Avem nişte copii în buza (şi vria, desigur) sărbătorilor de iarnă, care visează numai zăpadă, brad de Crăciun, cadouri, dulciuri, atmosferă festivă, în general. Păi, cu asta începe filmul – e Ajunul, familia Stahlbaum împodobește bradul şi pleacă la o petrecere grandioasă; iar partea cu festivul nu e opreşte aici, suntem apoi purtaţi prin nişte tărâmuri unde lumea se distrează, în general; deci există ceva bucurie de experimentat.
  • Avem nişte copii cărora le plac poveştile şi magia. Ei bine, asta e o poveste plină de magie, atât ca fir narativ, cât şi din punct de vedere vizual şi auditiv: peisajele, costumele, muzica sunt magice – abia aştept să văd nominalizările la Oscar la aceste categorii.

spargatorul de nuci cronica film copiiSursa foto

  • Avem nişte copii cărora le place acţiunea, nu? Iar povestea este, într-adevăr, dinamică, cu umor, suspans, surprize.

Deci ce nu e pentru copii în acest film? Asaltul hoardelor de şoareci? Nu cred că sunt mai înfricoşători decât supereroii care dau şi cărora le dă sângele prin desenele animate. N-are rost să relatez eu aici şirul întâmplărilor din „Spărgătorul de Nuci şi Cele Patru Tărâmuri”, cred că e mult mai fair din partea mea să vă las să trăiţi magia pe pielea voastră, de la zero.

spargatorul de nuci cronica film copiiSursa foto

Dar pot să vin cu o impresie personală despre cum am simţit această poveste: foarte similar cu modul în care am trăit alături de Alice în Ţara Minunilor: acelaşi drum iniţiatic pentru o tânără, aceeaşi reticenţă iniţială în a-şi refuza destinul, aceeaşi schimbare de atitudine, acelaşi triumf. Cu bonusul informaţiilor şi umorului din lecţiile de fizică pe care întreg filmul ni le dă prin vocea personajului principal, Clara.

georgiana idriceanu copii spargatorul de nuci

 

Aşa că puteţi merge liniştiţi cu copiii la acest film. Dacă Buflea al meu (care abia făcu trei ani – precoci, e adevărat, dar numai trei ani, totuşi) a rezistat cele aproape două ore (cu tot cu reclame), în condiţiile în care popcornul s-a terminat după prima, înseamnă că orice copil poate fi fascinat, oricât de dificil…

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply