Menu
filosofeala

Spionaj în stil glam

manfromunclecharacterposters-141792

Nici după ce-am avut o noapte să sleep on it, nu m-am lămurit care este, mai exact, agentul de la U.N.C.L.E. din filmul cu același nume (The Man from U.N.C.L.E., în original); dar nici nu mai contează, că ambii masculi, dar și gagica din combinația asta, mi-au făcut căutătura galeșă și-au scos din mine oftături.

D4D_3324.dng

Am citit că Guy Ritchie îl dorise, inițial, pe Brad Pitt pentru rolul spionului american – care tată de familie numeroasă i-a dat cu flit, cu toate că au făcut o echipă atât de bună în Snatch; apoi, regizorul britanic, fost consort al Madonnei, s-a reorientat spre Tom Cruise – care a și acceptat, dar s-a luat apoi iar cu misiunile lui imposibile și l-a lăsat baltă pe UNCLE; eu cred mereu că totul se întâmplă cu un motiv, iar distribuția în acest rol a lui Henry Cavill (pe post de Superman începând cu 2013 în conștiința colectivă) e un motiv suficient pentru ca ”Agentul de la U.N.C.L.E.” să-și rotunjească aura de film vintage cu spioni, o încrucișare între seria Bond și Îngerii lui Charlie.

man from uncle 2 daniel smith

Acum îmi dau seama că n-am văzut nicio coafură a la Farrah Fawcett în acest film și chiar n-ar fi stricat – deși aparține unui deceniu mai târziu – ca să mai rupă un pic monotonia cozilor și cocurilor de ani 60. Oricum, Guy Ritchie a fost suficient de meticulos încât să creeze o lume fix de-acolo, o odă adusă culturii pop din vremea respectivă, cu stilul și atitudinile aferente; o lume de care multe doamne și domnișoare cred că se vor simți foarte apropiate prin prisma tendințelor actuale din modă – o reiterare aproximativă a ceea ce se întâmpla atunci.

SUA și Rusia se bat în designeri

Aș vedea filmul ăsta încă o dată pentru costume, dar, mai ales, pentru rochiile și bling-urile lui madam Victoria Vinciguerra (Elizabeth Debicki), o adevărată mastermind în rele, care și-a pus ea în cap să stăpânească lumea prin pârghia bombelor nucleare (proaspăt la modă) sau să facă foarte mulți bani din asta.

Man-from-Uncle-Movie-2015-Elizabeth-Debicki-Victoria-Vinciguerra

Astfel încât spionul american Napoleon Solo (Cavill) și cel rus Illya Kuryakin (interpretat de Armie Hammer), în combinație cu aparent inocenta domnișoară mecanic auto Gaby (Alicia Vikander) din Berlinul de Est – o ”marionetă” îmbrăcată frumos, foarte importantă pentru cei doi handralăi în misiunea lor – cășunează pe familia Vinciguerra ca să împiedice folosirea bombei nucleare, pe de o parte, și să pună laba – fiecare pentru țara lui – pe discheta care le-ar da acces la procesul de fabricare a unor astfel de focoase, pe de alta. Slavă Domnului că eterna dispută dintre SUA și URSS se poartă aici împănată cu multe tușe de umor și stil vestimentar, că, altfel, m-ar fi plictisit teribil subiectul. Plus că mare parte din acțiune se plimbă prin Roma și împrejurimi – o încântare pentru sufletul meu pro-italian.

UNCLE_70x100R

În concluzie, avem: bărbați de salivat după, femei de îmbrăcat după, locuri de vizitat după, muzică de dansat după, plus un fir epic suficient de alambicat încât să te surprindă, un iz de umor ușor snob pe alocuri și o regie de fiță marca Guy Ritchie. Știu că, de multe ori, un film e văzut doar pentru că e la modă, dar ”Agentul de la U.N.C.L.E.” chiar merită să ajungă la modă. Și să primească un sequel, că tot s-a terminat promițător din punctul ăsta de vedere. Aaa, și U.N.C.L.E. este acronimul pentru United Network Command for Law and Enforcement, dacă pasă cuiva.

Mie îmi pasă că s-ar fi putut strădui pentru un titlu mai bun, deși, fiind bazat pe serialul cu același nume din anii 60, e posibil să fi vrut să mizeze pe această apartenență. Aaa2: Hugh Grant e mai mult pe afiș decât în film – probabil ca să suplinească penuria de nume cunoscute din distribuție.

Filmul are premiera în cinematografele românești mâine, 21 august.

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

No Comments

    Leave a Reply