Deşi am o oarecare frică – spre panică, dacă se trece de momentul umoristic iniţial – de a privi cerul noaptea, m-au fascinat mereu adâncimile spaţiului cosmic. Da, ştiu că stelele sunt acolo şi ziua, dar toată lumea e de acord că nu fac o impresie la fel de bună. Astro e un prefix care mă fascinează – fie c-a fost vorba de orele de astronomie din liceu (din care oricum nu mai ţin minte decât quasari şi pulsari, dar mă laud c-am făcut-o), fie că e vorba de întâlnirea zilnică cu Neti, şefa horoscoapelor. În fine, cred cu tărie că orarul stelelor îl influenţează pe-al nostru şi că, într-o zi, vom reuşi să călătorim interstelar la fel de uşor precum între Berceni şi Militari. Ba chiar mai lesne.
Cum să aselenizezi la mall
Acestea fiind spuse, e momentul să introduc scopul textului: expoziţia Kids on the Moon, dedicată copiilor cu vârste între 5 şi 12 ani, găzduită de mall Promenada în perioada 6-30 martie. Expoziţia este, de fapt, un curs interactiv de 45 de minute, care le oferă prichindeilor ocazia să înveţe noţiunile de bază din astronomie; bonus: se pot echipa ca nişte astronauţi pentru o misiune în spaţiu şi vor descoperi tainele călătoriilor în cosmos. Şi cel mai cool mi se pare că vor primi un Certificat de Astronaut la finaulul călătoriei. Nu ştiu dacă se mai învaţă la şcoală de Laika şi Dumitru Prunariu, dar sigur o să găsească ăsta micu’ un moment în care să se laude în faţa clasei cu patalamaua lui de zburător în spaţiu.
Expoziţia cuprinde trei secţiuni:
- Zona culturală le va furniza informaţii despre primii oameni care au păşit pe Lună (vă rog mult, nu le spulberaţi starea de minunare cu bullshit-urile alea de genul „pe Lună nu bate vântul, ca să fâlfâie steagul etc.”), precum şi detalii despre primele module spaţiale ale omenirii.
- Zona pământească le va permite să observe, cu ajutorul unor ochelari speciali, imagini inedite ale planetei noastre surprinse din spaţiu.
- Zona lunară va putea fi explorată, prin aselenizare – desigur – purtând o cască de astronaut pe cap, cum altfel?
În afară de toate astea, copiii pot învăţa cum funcţionează un telescop spaţial.
Imaginile din cadrul acestei expoziţii care sună atât de grozav (chiar dacă eu am depăşit demult limita de vârstă, iar fii-meu n-a atins-o nici măcar pe cea de jos) au fost împrumutate de la NASA şi ESA (Agenţia Spaţială Europeană).
Preţul unui bilet costă 10 lei şi poate fi achiziţionat de la Info Point-ul din mall Promenada situat la parter.
Bagă turbo!
2 Comments
elena
5 martie 2015 at 9:44 amFrumos, voi merge si eu cu cel mic 😉 tx for the tip!
idriceanu
5 martie 2015 at 10:17 amBravo, baga-i stele in cap :))) Suna bine expozitia, intr-adevar.