Menu
SĂNĂTATE

Ştii, efectiv, dacă ți-este bună mămăliga cu brânză şi smântână?

mamaliga branza smantana beneficii

N-am nimic cu acest preparat-cult al poporului nostru; din contră, eu și familia mea îl iubim peste poate. Dar am vrut să aflu părerea unui specialist despre această combinaţie culinară ce încălzeşte sufletul oricărui român, bucuros sau trist. Mai ales că vin zile de tihnă şi sărbătoare, cu vizite la părinţi şi pensiuni rurale, cu pofte din copilărie şi potenţial ridicat de MBS, prin urmare.


Cred c-am mâncat mămăligă cu brânză şi smântână jumătate din copilărie – bine, că am mâncat mămăligă cu aproape orice trei sferturi din viaţă (că diete, că sensibilitate la gluten) e clar.
Una dintre chestiile cu care l-am şocat pe bărbatu-meu în primele săptămâni ale descoperirii noastre reciproce a fost că fierbeam, adesea, mămăligă la micul dejun – însă i-a şi plăcut teribil.

În ambele diversificări prin care am trecut – cu Tudor în 2014 şi, respectiv, cu Victor în 2016 – MBS-ul devenea un preparat foarte popular începând cu vârsta de aproximativ opt luni. Asta mai mult prin prisma recomandărilor pediatrului decât a preferinţelor copilului (oricare dintre cei doi), pentru că, iniţial, a respins acest preparat. Evident, am insistat, pentru că mi se părea incredibil ca urmaşul meu să refuze o mâncare de căpătâi a neamului.

Evident, acum l-ar mânca la orice oră. Şi noi la fel. Şi am auzit multe mame spunând că, în afară de pastele cu brânză, copiii lor votează pentru MBS cu două furculiţe. Însă eu nu prea-l mai tolerez ca pe vremuri; şi, în afară de asta, mi se pare că nu mă ajută în stilul de viaţă mai, hai, să zicem, sportiv pe care-l cultiv de vreo doi ani încoace.

Codruta Gabriela Nedelea consultant nutritie

Codruța Gabriela Nedelea, consultant nutriție și nutrigenomică

Aşa că am cerut părerea unui specialist în nutriţie despre această combinaţie atât de iubită de poporul român: Codruţa Gabrielea Nedelea, consultant nutriţie şi nutrigenomică.

Fără să anticipez prea mult: mi-a răsturnat universul! Citiţi interviul de mai jos ca să aflaţi restul:

Mai este „la modă” MBS-ul în diversificare? Nouă ne fusese recomandată de pediatru pentru masa de seară. Tu când o recomanzi în programul de masă al unei zile?

Combinația de mămăligă cu un lactat este corectă, dar cu două produse lactate, incorectă. Mălaiul este o sursă de proteină, însă incompletă și, prin urmare, este nevoie să fie combinat cu un alt aliment care să-l completeze, astfel încât brânza proaspătă de vaci sau brânza calcică (dar nu cea făcută cu tablete de calciu lactic, ci cu iaurt) o pot completa foarte bine. Nu însă și cu smântână.

Totodată, mălaiul este o sursă foarte bună de betacaroten, nu are gluten și ajută bacteriile prietenoase din intestine; betacarotenul are nevoie de grăsime pentru a putea fi asimilat, iar grăsimea din brânză este suficientă.

În concluzie, combinația este potrivită pentru copii doar dacă se pune doar un singur produs lactat, mai ales că sistemul digestiv al copilului aflat în etapa de diversificare este imatur, deci asocieri de mai multe alimente greu digerabile înseamnă un efort prea mare pentru copil.

 

„Atenție la prepararea mămăligii: trebuie fiartă mai moale,
nu se fierbe niciodată până aproape de afumat, nici chiar
pentru adulți, deoarece se formează o substanță
cu potențial toxic, acrilamida.”
                                   Codruţa Gabriela Nedelea

 

Cât de hrănitoare este o astfel de masă pentru un bebeluș aflat la diversificare, pentru un preșcolar și pentru un adult? De exemplu, eu, ca sportiv, simt că acest preparat nu-mi oferă atât de multă energie pe cât am nevoie pentru o activitate fizică intensă.

Pentru bebelușii aflați la diversificare, acest preparat este prietenos dacă se servește într-o cantitate mică, adică sub forma unei gustări și nu ca masă de cină care ar putea depăși 100g. Nici adulților nu li se recomandă mai mult de 100 g de mămăligă, adică echivalentul unei felii ca cea de pâine sau 2 linguri mai generoase. Ca să fie gătită corect, mămăliga trebuie să fie moale și să aibă textura uşor lipicioasă.

Pentru copii nu este în regulă combinația cu brânză ȘI smântână, iar adulții tind să facă un exces cantitativ oricum, deci combinaţia nu e OK de niciun fel. Totuși, pentru că este în obiceiul românilor, acest preparat trebuie să fie consumat pentru a păstra confortul de consum, dar mai rar.

copil mananca mamaliga branza smantana

Eu, personal, nu recomand niciodată acest preparat ca cină pentru niciuna dintre categoriile menţionate de tine, deoarece mesele principale trebuie să fie cele mai hrănitoare, dintre care cina cea mai lejeră masă. Aceste mese principale trebuie să fie compuse din 50% legume, 20% proteine (carne, ouă sau produs lactat) și 30% carbohidrat de bună calitate (pâine integrală sau orez brun sau paste integrale sau cartof sau cartof dulce sau leguminoase uscate).

Un exemplu de cină pentru preșcolari, școlari, adulți ar fi: o bucată (diferită ca dimensiune pentru fiecare vârstă) de pește sălbatic (nu de crescătorie, de preferat) sau carne slabă (de pui sau curcan), alături de legume la grătar sau sotate cu puțin ulei (jumătate de farfurie) și un cartof mic copt sau înlocuit cu o felie de pâine integrală ori piure de mazăre cu morcov. Pentru diversificare, o supă cremă de dovleac sau linte cu piept de curcan.

 

Ce beneficii nutriţionale are, totuşi, această combinaţie? Ce face pentru sănătatea noastră? Dar pentru starea generală de vitalitate a organismului?

Mămăliga cu brânză ne oferă în combinație toți aminoacizii de care corpul nostru are nevoie, este un preparat de confort în alimentația poporului român, ne oferă energie rapid – dar de scurtă durată – de aceea susțin în continuare ca această combinație să reprezinte o gustare, nu o masă principală. O masă principală trebuie să ne ofere energie pentru următoarele 3-4 ore, iar acest preparat doar ne umple rapid stomacul, însă energia e de scurtă durată.

„Acest preparat îți oferă energie de scurtă durată,
la începutul efortului fizic, dar apoi energia scade
deoarece nivelul glicemiei tinde să scadă.”
                                    Codruţa Gabriela Nedelea

Din punct de vedere nutriţional, trinomul mămăligă-brânză-smântână este prea bogat în grăsimi saturate combinate cu carbohidrat, combinație pe care noi o numim bombă calorică, deoarece grăsimile în prezența unui carbohidrat rapid digerabil (cum e mălaiul) se absorb în ţesuturi în cantitate mare, în același timp cu ele. Pe româneşte, ne îngrăşăm rapid.

 

Ce neajunsuri nutriţionale are această combinaţie (adică ce nutrienţi absolut necesari nu acoperă şi, prin asta, putându-ne afecta dacă insistăm să alegem acest preparat în locul altora, mai hrănitoare)?

Nu ne oferă fibre suficiente, mai ales dacă preparăm mămăliga din mălaiul rafinat (grișat) și nu din acela integral, cum era pe vremuri. 100 de grame de mălai uscat – adică 300 de grame de mămăligă preparată – ne aduc aproape 4 grame de fibre; iar dacă respectăm recomandarea de a nu consuma mai mult de 100g de mămăligă la o masă, atunci avem un aport de un gram și puțin de fibre.

Pentru ca porumbul să poată fi digerat de om a trebuit să fie modificat genetic, astfel încât acesta poate crea reacții adverse de tipul alergiilor. Porumbul ecologic este tot porumb modificat genetic, însă modificarea s-a petrecut doar la nivelul ADN-ului pentru digestibilitatea acestuia. Așadar, mai ales pentru bebeluși, se va prepara mămăligă din porumb organic.

 

Există cazuri când această combinaţie poate face rău? (în prezenţa unor probleme digestive, tulburări nutriţionale, de creştere, metabolice etc. Ne referim atât la copii, cât şi la adulţi.) De exemplu, de la un timp mi se pare că mămăliga îmi produce arsuri. E posibil sau au fost doar coincidenţe?

Rău poate face orice este în exces, inclusiv apa. Câtă vreme această combinație este consumată ocazional, nu este nicio problemă, totul ține de toleranța sistemului digestiv al fiecărei persoane. Arsurile pot fi date fie că deja este o problemă la nivelul mucoasei gastrice (a stomacului) și atunci alimentele la temperaturi mai calde decât temperatura corpului creează acest discomfort, fie este preparată incorect, fie mălaiul este obținut din porumb prea tratat, fie este consumată o cantitate mare odată.

 

Este mai indicat să înlocuim smântâna cu iaurt? Din ce considerente? O persoană care face mult sport şi are nevoie de un aport mai ridicat de proteine, nu ar fi mai indicat să înlocuiască smântâna cu iaurtul semidegresat (care are un conţinut de grăsimi scăzut, dar unul de proteine ridicat)?

Da, este mai indicat dacă preferăm combinația cu ambele produse lactate, atunci să alegem un iaurt cremos, dar nu prea gras, maxim 5%. Pentru bebeluși, e bine să asociem mămăliga fie doar cu iaurt, fie doar cu brânză, fie cu avocado și sos de roșii etc.

Persoanelor care fac sport le recomand un aport mai mare de proteine doar dacă urmăresc creșterea de masă musculară. Altfel, sportul este susținut de energie, iar energia vine fără toxicitate de la carbohidrati. Dacă energia vine de la proteină, atunci va veni de la cea stocată deja, nu de la cea ingerată.

În cazul sportivilor, aportul de proteine – mai corect spus necesarul de aminoacizi – trebuie să fie asigurat de masa de dinainte de efort, de băutura de rehidratare folosită în efort (care trebuie să conțină și aminoacizii de structură – BCAA sau leucină, izoleucină și valină), iar, după efort, refacerea să conțină și proteine. Aici este un subiect de detaliat pe tipuri de efort și este nevoie de un articol specific.

mamaliga branza smantana carne ou beneficiiSursa foto: Pfongabe33 | Dreamstime.com

Multă lume (şi eu aşa am crescut în Moldova) pune lângă (sau pe deasupra) MBS următoarele: ou ochi, carne (prăjită sau friptură la cuptor sau tochitură etc.), murături, toate împreună sau luate separat, la aceeaşi masă. Cum evaluezi interacţiunea acestor opţiuni de preparate pentru sistemul digestiv şi pentru starea de sănătate? 

Dacă vorbim de M+B+S, atunci rămâne doar această combinație. Desigur, iarăși spun, confortul măncatului unui preparat cu care ne-am născut, practic, este foarte important, dar combinațiile de mai sus nu sunt prietenoase și, din păcate, consumate des și/sau în cantități mari, conduc către acumulare de grăsime, nu doar subcutanată, ci și pe organele interne.

Mămăliga singură pusă alături de carne poate ține locul pâinii, dar e OK să avem și legume la masă, iar murăturile țin loc doar de salată de însoțire sau, cel puțin, așa ar trebui să reprezinte. Adică avem nevoie și de alte legume la acea masă, în afară de salata de murături. Murăturile vin cu un conţinut foarte ridicat de sare şi de fibre, astfel încât nu pot reprezenta acea jumătate de farfurie de legume recomandată la o masă completă. Ele pot fi doar salată însoţitoare.

 

Ce mălai recomanzi pentru prepararea mămăligii, ca fiind cel mai nutritiv? Cel grişat, din comerţ, sau cel de la „ţară”?

Întotdeauna recomand mălaiul integral, cel de la țară, însă, acum, soiurile de porumb fiind atât de tratate, putem avea surpriza să experimentăm disconfort gastric chiar și de la acesta.

copil hraneste mamaliga branza smantana

Echilibrul nutrițional întotdeauna ne permite să ne facem micile pofte și plăceri culinare și nu ne afectează sănătatea în niciun fel dacă micile plăceri sunt consumate ocazional. Suntem o ”mașinărie” prea inteligentă și dacă avem grijă ca cel puțin 80% din ceea ce mâncăm într-o săptămână este bine echilibrat, fără zahăr, făină albă și exces de ulei și sare, atunci ne putem permite să mâncăm ceea ce ne place și oferă acea stare de confort fără a acumula frustrări.

Să fim echilibrați și sănătoși de mici!

Sursa foto articol: Cristi Lucaci | Dreamstime.com

 

 

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

2 Comments

 • seminte de mei
  28 decembrie 2020 at 8:57 am

  La noi mamaliga cu branza este sfant, trebuie sa mancam macar o data pe saptamana :)) la fel si semintele de mei facute in lapte de vaca

  Reply
  • idri
   7 ianuarie 2021 at 11:55 pm

   N-am încercat niciodată combinația asta, de semințe de mei cu lapte. Cum se prepară, mai exact?

   Reply

Leave a Reply