Menu
STIL DE VIAŢĂ

Ştiu ce-ţi iei de Valentine’s Day… de fapt, ia-ţi oricând vrei!

femeie puternica valentine's day antrenament sala

Fără mişto: acum cinci ani, i-am dat cadou lui bărbatu-meu de sărbătoarea asta hulită o programare la dietetician, că tot se chinuia să slăbească. Anul ăsta, că tot mă întreabă multă lume despre acest subiect, dau cadou o idee: cereţi o evaluare corporală, ca să ştiţi ce aveţi de făcut la sală. Că, na, cu asta mă ocup acum…


Da, trebuie să recunosc: am dezamăgit multă lume până acum, multă lume nu m-a mai privit cu aceiaşi ochi atunci când le-am răspuns la întrebarea: „Câte kilograme ai?”. Probabil am scăzut mult în aprecierile lor când le-am dezvăluit că eu, de fapt, nu mă cântăresc!!

Am fost toată viaţa într-o continuă cursă contra cântarului – pe care, cu mari eforturi, am câştigat-o la limită, de cele mai multe ori – nu mai spun despre stresul cu cântăririle din timpul sarcinilor, că deja aveam o convenţie cu medicul obstetrician: eu îi garantam că sunt bine, el îmi promitea că nu mă obligă să fac asta; aşa că urcatul pe un cântar nu se numără printre sporturile mele preferate. Chiar dacă fac mult sport – cel puţin, în ultimul timp – şi se presupune că impresiile primite de la orice dispozitiv de gen ar trebui să fie numai de bine. Aia e, eu nu mă cântăresc!

Așa că, săptămâna trecută, când unul dintre personal trainer-ii de la World Class InCity zice: „Hai, să ne antrenăm, vrei?” – „Hai, că am un pic de timp până începe clasa.” – „Bine. Să facem assessmentul mai întâi!” mi-a căzut cerul în cap. Assessmentul este atunci când te urci desculţ pe cântarul ăla SF din gama Tanita ca să te măsoare pe toată părţile. Superb. Nuuu!

 

Am luat cântarul de coarne

Este vorba despre nişte cântare care, pe bază de bioimpedanţă (adică rezistenţa pe care organismul o pune unui flux de curent electric de slabă intensitate) oferă date amănunţite despre compoziţia corporală: masa totală, masa musculară (totală şi distribuţia pe segmente), masa de grăsime (totală şi distribuţia pe segmente), cantitatea de apă intracelulară, extracelulară, grăsimea viscerală, plus vârsta metabolică. Adică afli mult mai multe despre corpul tău decât un simplu număr de kilograme pe care lumea s-a învăţat să-l coreleze cu cel al înălţimii ca să afle cât mai are până să ajungă „să arate bine”.

Dacă tot am zis că ne antrenăm, omul s-a ţinut de capul meu până m-a convins să mă descalţ la piele şi să mă urc pe platforma cu electrozi – doar aşa se poate face evaluarea corect. Modelul de cântar folosit este un Tanita MC-780, care transmite frumos, elegant şi colorat rezultatele către un PC, ca să poată fi vizualizate corect şi interpretate în detaliu de cel care operează aparatul.

femeie evaluare corporala Tanita MC-780 body analyzerSursa foto

După care ţi le printează în două exemplare (alb-negru, din păcate, mă scuzaţi că n-am fost pe fază să fac poză la monitorul colorat al PC-ului, dar eram prea fascinată de ce-mi zicea omul ăla acolo), una s-o iei amintire şi una să rămână la dosarul de antrenament, ca să vezi de unde-ai plecat şi cum ai progresat. Adică te mai antrenezi şi te mai evaluezi după câteva luni şi compari.

Până la urmă, experienţa n-a fost deloc neplăcută – şi aici vine partea în care mă laud cu compoziţia mea corporală; ba, mai mult decât atât, cifrele negru pe alb mi-au făcut lumină în ce mai am de lucrat. În fotografia de dedesubt se observă clar toate valorile pe care aparatul mi le-a întors după măsurători, precum şi poziţionarea acestora în intervalele de valori recomandate pentru femei.

Şi vreau să fac următoarele consideraţii, că să înţelegeţi mai bine situaţia:

assessment Tanita Body Analizer MC-780
1. Am 61,8 kg îmbrăcată în echipament light.
În mod normal, o cântărire se face dimineaţa, la trezire, pe stomacul gol. A mea s-a petrecut la ora 17:42 (după cum scrie pe foaie). Deci, hai, să zicem, un şaizeci jumate la greutate.

2. Din masa asta totală, 47,9 kg sunt masă musculară. Yeeeeeey!! De asemenea, se poate vedea distribuţia masei musculare pe segmente – evident, partea dreaptă a corpului e ceva mai musculoasă decât stânga, pentru că sunt dreptace şi, chiar dacă la sală încerc să antrenez în mod conştient egal ambele părţi, e clar că, în viaţa de zi cu zi, trag mai tare pe dreapta.

3. Proporţia de grăsime corporală este de 18,3%, în condiţiile în care intervalul pentru femei „normale” este între 21% şi 35%. Celebrul Cristian Mărgărit spune că, la femei, nivelul de „supravieţuire” din punct de vedere al procentului de grăsime corporală (adică minimum necesar pentru ca organismul să rămână în siguranţă), atins în concursurile de fitness şi culturism, este de 10-15%. Sincer, un 15% mi-aş dori şi eu, dar e greu cu pufuleţii, dom’le!

4. Oasele nu sunt atât de grele pe cât crede lumea! Doar 2,6 kg în cazul meu, în condiţiile în care am fost catalogată mereu de către familie drept o tipă „cu oase mari”. Şi am 1,70 m, nu-s chiar jumătate de buletin.

5. Sunt super tânără din punct de vedere al vârstei metabolice – 21 de ani, ceea ce nu poate decât să mă bucure, având în vedere că, acum şase ani (adică la aproape 31), în urma unei evaluări cu biorezonanţă, primisem, şocată, un rezultat aproape de vârsta a treia… Mâncam mai prost pe atunci, fumam, nu făceam sport, nu luam suplimente şi treceam printr-o perioadă foarte stresantă a vieţii – eram până-n gât în pregătirile de nuntă.

Pe de altă parte, se pare că n-am nevoie de prea multe calorii zilnic ca să stau degeaba pe canapea – doar 1 470, prin urmare ar trebui să-i mulţumesc lui Dumnezeu pentru alergătura cu şi după cei doi copii, iar bărbatului pentru toate ocaziile pe care mi le oferă ca să merg la sală, să pot şi eu arde tot ce îngurgitez (mai ales pufuleţii, desigur).

6. Sunt foarte bine pe grăsimea viscerală, adică nivelul 1, ceea ce nu mă expune la riscuri de diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer de sân sau de colon. Din toate aceste date pe care Tanita e în stare să le dea, cred că asta este cea mai importantă pentru monitorizarea stării de sănătate şi ar trebui ameliorată cât mai urgent atunci când valoarea nu se încadrează în limitele normale.

7. Aparatul observă o cantitate ridicată de lichid la nivel extracelular, adică reţin apă, cum se zice. Nu mă miră vestea, m-am confruntat cu asta toată viaţa mea pentru că, de fapt, nu mă hidratez cât trebuie. Iar organismul, săracul, reţine toată apa aia puţină pe care i-o dau, pe toată, cred. Dacă mai calculăm şi pufuleţii, care-s plini de sare, care reţine apa…

Unde mai pui că transpir cu sticlele, deci ies pe minus clar la nivel intracelular, iar organismul percepe asta ca pe o „avarie”, aşa că îşi face depozite, doar că extracelulare. Nu e de mirare că, la cea mai recentă întâlnire, fata care-mi face masaj a spus că sunt cam uscată. Nu ştiu dacă s-a referit la piele sau la mine în general…

Tanita Body Analizer MC-780Sursa foto

Deci ce-am reţinut eu în urma întrevederii mele cu Tanita:

 • Ar trebui să lucrez (şi) mai mult picioare, ca să le ridic procentul de masă musculară, care este mai scăzut decât procentul de masă musculară al braţelor. Cum ar veni, stau mai bine pe biceps decât pe cvadriceps. Şi nu se face aşa ceva! J
 • Ar trebui să beau (mult) mai multă apă şi nu cred că trebuie să mai scriu de ce. Bine, ok: în primul rând, ca să nu mă ia ameţelile de la deshidratare şi după aia mai vedem.
 • Vreau să-mi ating obiectivul de 15% grăsime din masa totală, sunt tare curioasă cum o să arăt… Ştiu cum arătam la 50 de kile şi fără niciun muşchi la 23 de ani, nu poate fi nici pe departe la fel de urât ca atunci. Din contră, cred că se va vedea totul cum trebuie.

A, şi că sunt mult mai bine decât credeam, deci nu neapărat că ar trebui să mă cântăresc mai des, dar măcar să nu mai fug atât de concept.

So, dacă vrei să afli lucruri noi despre corpul tău, azi ai ocazia! De Valentine’s Day, cluburile World Class au porţile şi antrenamentele deschise pentru toată lumea şi poţi cere un assessment by Tanita Body Analyzer chiar dacă nu eşti membru al reţelei de fitness. Sau, dacă deţii deja un abonament, poate nu ştiai că ai inclusă şi o astfel de evaluare, pe care o poţi face oricând, aşa că afli acum.

De asemenea, dacă ai de gând să achiziţionezi un abonament cu antrenor personal şi vrei să te antrenezi alături de cel drag, doar azi pachetul Couple Training are preţul special de 150 de euro pentru voi. Vă antrenaţi împreună, plătiţi împreună. Teoretic. Practic, e Valentine’s Day, măi, iubi…

PS: Las aici două poze cu mine mai tânără şi mai fără musculatură, de la cele două evaluări corporale de acum câţiva ani, făcute cu ocazia unor reportaje pentru revista Femeia

femeie diagnostic biorezonanta metabolism

2012: Evaluare cu biorezonanţă, metabolism foarte greoi, peste 40 de ani.

 

Femeie nutritionist evaluare Tanita

2013: Evaluarea corporală la dietetician cu un cântar Tanita BC545. Vârsta metabolică scăzuse sub 30 de ani. Acum, nu ştiu cât de relevantă a fost analiza corporală, dat fiind că nu eram desculţ.

Sursa foto articol

About Author

Jurnalist, blogger, creator de conținut, instructor de fitness, mamă de băieți.

5 Comments

 • Bianca
  23 februarie 2018 at 1:09 pm

  fibroaso! să te faci din ce în ce mai sportivă, datorită lor.

  Reply
  • Idriceanu
   23 februarie 2018 at 1:25 pm

   :))) Doamne-ajută! Mai bine fibroasă decât grăsoasă! 😀

   Reply
 • Sorina
  13 martie 2018 at 4:27 pm

  Foarte bune ideile, multumesc pentru recomandari 😀

  Reply
  • Idriceanu
   13 martie 2018 at 4:27 pm

   Cu mare drag!

   Reply
 • […] corporală, cea din 2018, din total, 47,9 erau masă musculară – vezi analiza în detaliu aici. Și acum, fără modestie, arăt mult mai bine decât atunci, mă aștept la rezultate mult mai […]

  Reply

Leave a Reply